Детско здраве, Хранителни добавки

ДЕТСКИ ПРИЕМ НА ОМЕГА-3

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.

ОМЕГА-3 са необходими за растежа на мозъка

Мозъкът расте с най-голяма скорост от раждането до около 2-годишна възраст, въпреки че развитието продължава през детството и юношеството. Над 60% от мозъка е съставен от мазнини и Омега-3 мастната киселина DHA (докозахексаенова киселина) съставлява около 10-15%. Смята се, че богатите на DHA части от мозъка са отговорни за дейности като планиране, решаване на проблеми и фокусирано внимание.

ОМЕГА-3 мастната киселина DHA подкрепя и поддържа мозъчната функция

По-специално, DHA е необходима за нормалното функциониране на мозъка. Спомага за подобряване на мембранната течност, което означава, че нервните импулси или съобщения се предават по-ефективно. При животните ниският мозъчен DHA води до промени в поведението и е свързан с проблеми в обучението и дефицит на паметта. При хора проучванията показват, че DHA поддържа нормален IQ и спомага процесите по запаметяване. Много проучвания свързват оптималните нива на DHA с добри училищните постижения, включително подобряване степента на запаметяване, четене и правопис.

ОМЕГА-3  може да подобри уменията за четене и смятане

Проучвания, проведени в Оксфорд и Брадфорд потвърждават, че допълнителния прием на омега-3 мастни киселини повишава представянето на децата в изготвянето на писмени работи, четене и решаване на математически задачи.

ОМЕГА-3 може да подобри съня при децата

Много родители са изправени пред проблема с качеството на съня на децата си. Проучването DOLAB изследва дали добавките с омега-3 могат да имат благоприятен ефект върху съня при децата. Резултатите показват, че влошения сън може да е свързан с по-ниски нива на DHA в кръвта.

ОМЕГА-3 може да подобри състояние на депресия при деца

Има няколко проучвания, демонстриращи ефективността на омега-3 за депресия при възрастни, но депресията при децата всъщност става все по-честа в наши дни. Проучване в Израел разглежда ефектите на добавката омега-3 при деца на възраст 6-12 години с доказана депресия. Резултатите – по-голямата част от децата, приемащи добавката омега-3, имат 50% по-малко симптоми в края на проучването, а при няколко деца се наблюдава пълно изчезване на симптомите. Смята се, че омега-3 мастните киселини подобряват притока на кръв към мозъка, който може да е намален при депресивни състояния.

ОМЕГА-3 при синдром на дефицит на вниманието или хиперактивност

Стандартното лечение със стимуланти може да има тежки странични ефекти и непоносимост и затова търсенето на алтернативно лечение е голямо. Изследванията показват, че по-ниски нива на омега-3 се откриват в кръвта на пациентите с ХРНВ в сравнение с тези без ХРНВ.
Има много проучвания за ефектите на омега-3 върху ХРНВ, но резултатите са колебливи. Клинична статия изследва резултатите на проведени между 2000г. и 2015г. проучвания и установява, че въпреки колебливостта в изводите, тенденцията показва, че омега-3 може да бъде от полза за синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

ОМЕГА-3 може да намали честотата на детските алергии

Неотдавнашна статия от 2017г. съобщава, че консумацията на мазна риба или добавка на рибено масло по време на бременност може да бъде стратегия за предотвратяване на алергични заболявания при децата, а проучване при кърмачета от раждането до 6 месеца установява, че омега-3 са в състояние да променят поведението на имунната система и потенциално да предпазват от развитието на алергии. В допълнение, друго проучване съобщава за значително намалена честота на хрипове или астма на възраст от 3 до 5 години при деца, чиито майки са приемали рибено масло по време на бременност.

Всичко това показва, че консумацията на омега-3 по време на бременност от майките или приемът на омега-3 в ранна детска възраст може да бъде в състояние да помогне за намаляване честотата на алергични заболявания, включително астма.

ОМЕГА-3 може да намали честотата на рестираторни заболявания и диария пре дицата

Омега-3 мастните киселини могат да имат благоприятен ефект върху имунната система, както беше обсъдено по-горе, и това може да помогне за намаляване честотата на често срещаните детски заболявания. Едно проучване разглежда честотата на респираторни заболявания (като бронхит, бронхиолит, кашлица, круп) и диария при кърмачета, хранени с формула, допълнена с омега-3 мастна киселина DHA и бебета, хранени с формула без добавен DHA. Резултатите установяват, че броят на епизодите на респираторни заболявания и диария през първите 12 месеца от живота е значително намален при бебетата, хранени с обогатена с DHA формула.

ОМЕГА-3 може да намали инсулиновата резистентност при деца със затлъстяване

В проучване на деца и юноши със затлъстяване е установено, че добавката на омега-3 мастни киселини е в състояние значително да намали концентрациите на глюкоза (кръвна захар) и инсулин (хормонът, който спира нивата на кръвната ви захар да станат твърде високи), както и намаляване на концентрациите на триглицериди – триглицеридите са основните компоненти на телесните мазнини. Тези резултати предполагат, че омега-3 могат да бъдат много полезни като поддържаща терапия за затлъстели деца и юноши с инсулинова резистентност.

Неща, които е добре да знаете:

 • Майките се нуждаят от допълнително количество Омега-3 преди бременността и особено през последния триместър на бременността и при кърменето.
 • Уверете се, че храната, която сте избрали за бебето е обогатено с омега-3 мастни киселини. След като преминете към мляко, уверете се, че е органично, пълномаслено и за предпочитане от пасищни крави.
 • Когато детето започне да приема твърди храни, предложете му дива сьомга вместо хранителни добавки.
 • Омега-3 под формата на дъвчащи бонбони може да са пълни със захар и бедни на Омега-3. Четете внимателно съдържанието.
 • Ароматизирани течни рибени масла и ароматизирани желатинови капсули са ефективни, но децата може да имат проблем с приема им, защото все пак има усещане за рибен вкус.
 • DHA е ключовият Омега-3 за кърмачета, но тъй като растежът на мозъка се забавя при около 3-годишна възраст, нуждата от DHA намалява. След 3 години децата се нуждаят от баланс на EPA и DHA.

От колко Омега-3 се нуждае детето ми?

 

 • Раждане до 12 месеца: 500 мг на ден комбинирани DHA и EPA.
 • Деца от 1 до 3 могат да приемат до 700 мг на ден комбинирани DHA и EPA.
 • Деца от 4 до 8 могат да приемат до 900 мг на ден комбинирани DHA и EPA.
 • Деца от 9 до 13 могат да приемат до 1200 мг на ден комбинирани DHA и EPA.
 • Възрастните тийнейджъри може да изискват до 1600 мг дневно комбинирани DHA и EPA.

*Световната здравна организация съветва много консервативни нива за прием.

**Американският институт по медицина препоръчва числата по-горе.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини, консумирани два или три пъти седмично, може да отговори на тези нужди.

 

Най-добрите хранителни източници на Омега-3

• Яйца, за предпочитане от свободни кокошки. Жълтъците са много богати на DHA (за деца, които не са чувствителни или алергични).
• Пасищното говеждо месо има много по-високи нива на Омега-3
• Морска храна – сьомга, херинга, аншоа, риба тон и други.
• Млечните продукти (за деца, които не са чувствителни или алергични) от пасищни животни имат високи нива на Омега-3.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *