Женско здраве, Интересни факти, Мъжко здраве, Чревно здраве

ЗАЩО ПИЕНЕТО НА ВОДА Е ТОЛКОВА ВАЖНО?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Защо оптималният прием на вода е толкова важен за тялото ни?

В  съвременния свят, човекът сякаш не обръща внимание на една жизнено важна нужда на организма си, а имено приема на вода. Тялото ни е устроено да може да издържи приблизително 40 дни без храна, докато при липса на вода, може да оцелее между 3 и 5 дни. Оптималната хидратация е от решаващо значение за функцията на всеки орган и система в тялото.

Например, дори 2% спад в оптималната хидратация може да доведе до замъглено мислене и умора. Водата е основен компонент на всяка клетка в тялото.

Знаете ли че, тъканта, която изгражда белите ви дробове се състои от приблизително 90% вода, а кръвта е повече от 80% вода?

Определено количество вода е необходимо за всеки процес в човешкото тяло. Например, трябва да бъдете хидратирани, за да може тялото правилно да задвижи процеса по елиминиране на токсини чрез уриниране, изпразването на червата и изпотяването.

Когато тялото е дехидратирано, то поглъща токсините обратно. Това създава много стрес върху черния  дроб и ако продължи дълго може да нанесе сериозни щети върху имунната и други системи в организма.

За поддържането на нормална телесна температура и метаболизъм също е нужно организма да е хидратиран. Освен това при отпимални количества вода, тялото изгаря калории с ускорена скорост.

Вижте за колко други неща, водата има съществено значение – производство на храносмилателни ензими, поддържане на здрава кожа и коса, усвояване на основни витамини и минерали, пренасяне на хранителните вещества в клетките, предотвратяване на запек и дори за смазването на ставите.

Нашето тяло регулира нивата на хидратация като използва хормони, които от една страна регулират количеството на урината, а от друга – дават сигнал на мозъка, че сте жадни.

И все пак много хора живеят в състояние на хронична дехидратация, а тя случва, когато губим повече вода, отколкото приемаме.

Признаци на дехидратация

  1. Тъмна урина. Когато пиете достатъчно количество вода, урината е почти прозрачна. Колкото по-дехидратирани сте, толкова по-тъмен става цвета на урината. Запомнете: определени лекарства, храни и хранителни добавки могат да променят цвета на урината ви.
  2. Затруднено изхождане. Водата е важен елемент за храносмилането и освобождаването на червата. Дехидратацията е една от най-честите причини за затруднено изхождане. Разбира се, има много други фактори, които биха могли да въздействат –вида на храната с която се храните, пътуване или определени състояния и медикаменти.
  3. Сухота в устата. Сухата уста е един от първите симптоми, показващи, че трябва да пиете вода. Неспособността да се произвеждат сълзи или пот е друг ясен признак за дехидратация.
  4. Чести главоболия. Мозъкът ви всъщност може да се свие от дехидратация, причинявайки ви главоболие. Може да се получи след физически упражнения, когато сте се потили обилно, а не сте приели нужното количество вода, за да възстановите състоянието на баланс. Главоболието от дехидратация може да бъде тежко.
  5. Умора. Дехидратацията може да причини мускулна умора, сънливост и обща летаргия. Когато децата са дехидретирани, обикновено стават по-малко активни.

Хората, които са хронично дехидретирани, могат да страдат от някои или всички от тези пет най-често срещани симптоми, както и от лошо храносмилане, болки в мускулите и ставите, високо кръвно налягане, сърцебиене, депресия, оплаквания, свързани с кожата, проблеми с теглото и дори алергии.

Дехидратация в тежка форма може да причини ниско кръвно налягане, замаяност, объркване и дори хронично бъбречно заболяване.

 

Как да постигнем оптимална хидратация?

Всеки може да бъде изложен на риск от дехидратация. Но някои хора са изложени на по-голям риск от други като например, възрастните хора, тъй като с напредването на възрастта, усещането ни за жажда отслабва и това им пречи да разчитат правилно сигналите на тялото. Ако приемате определени медикаменти, изпотявате се обилно, работите основно на открито или живеете в горещ, влажен климат, може да бъдете изложени на по-голям риск от дехидратация.

Освен да пиете нужното количество вода, може да я набавяте и като я „изядете“. Вероятно знаете, че е препоръчително да пиете между седем и осем чаши вода на ден (около 200 мл всяка) и дори повече, ако спортувате много активно. Вярвате или не, оказва се,че пиенето на вода не е единственият най-добър начин за постигане нужните нива на хидратация.

Д-р Джералд Полак, учен и биоинженер в Университета на Вашингтон, казва, че водата съществува в четири състояния – твърда, течна, газообразна и под формата на гел. Неговите изследвания показват, че водата в растенията има по-дълбоко хидратираща способност от обикновената вода. Според него тя може да стигне до правилните места в тялото, включително цереброспиналната течност (течността, която облива мозъка ви), кръвообращението, лигавицата на червата и дихателните пътища.

Джина Брия, основател на фондацията за хидратация, също казва, че водата под формата на гел, или както тя сама я нарича, „жива вода“ е най-добрият начин за хидратиране, защото попада във фасцията (структура от съединителна тъкан, която обгражда мускулите, кръвоносните съдове, нервите, съединява структури помежду им и позволява гладкото плъзгане между тъканите).

Разбира се, че е важно да пиете вода, но е от значение да сте информирани, че има и други възможности, чрез които да набавяте така нужната течност.

Други начини да си осигурите хидратиране

Може да разнообразявате приема си на вода като добавите по ваш вкус лимони, краставици, ягоди или диня, защото много често хората казват, че не пият вода, тъй като не им е вкусно. Индустрията бълва вкусни сокове и различни видове напитки, които галят сетивата ни и това е сигурен начин, водата да спре да ни бъде приятна. Когато става дума за децата, това може да се превърне в голям проблем, тъй като те нормално предпочитат подсладените напитки.

Приемайте кофеин в малки количества. Кофеиновите напитки, включително кафе, чай и газирани напитки, имат лек диуретичен ефект, което означава, че премахват водата и други хранителни вещества от тялото ви. При някои хора този ефект е много по-силен, отколкото при други. Може някои от вас да са забелязали, че след прием на кафе, посещават тоалетната много често. Ако вашият случай е такъв, просто увеличете приема на вода, за да възстановите равновесието на течности в организма си.

Ограничете употребата на алкохол. Алкохолът намалява производството на антидиуретичен хормон (ADH) в тялото. Когато имате по-малко ADH на разположение, тялото губи повече течност от нормалното чрез повишено уриниране. Разбира се, ако консумирате малко количество това няма силно дехидратиращ ефект. Просто не прекалявайте.

Слушайте знаците на на тялото си. Колко вода ви трябва, варира в зависимост от много фактори, включително колко тренирате, дали пиете алкохол или кофеин, колко пътувате и дали приемате медикаменти. Не забравяйте да се доверите на сигналите на тялото си. Истината е, че никой не може да ви каже точно колко вода трябва да консумирате, това е изключително индивидуално.

Има едни общи правила, които обаче не могат да се приемат като правило, тъй като научните среди все още не са излезнали с единно становище. За това трябва да разберете от колко вода се нуждае тялото ви , за да видите какво работи най-добре за вас. Някои хора може да функционират по-добре с повече вода от обикновено, докато за други това ще доведе само до по-чести посещения до тоалетната. Ако цвета на урината ви е светъл, значи сте на прав път, но ако е бецветна, по-скоро сте прекалили. Не забравяйте също да се хидратирате постепенно през целия ден.

Може би е добра идея да се придържате към следните неща:

  • Когато сте жадни, пийте вода.
  • Когато не сте жадни повече – не пийте.
  • Не забравяйте да пиете повече вода, когато е горещо или правите активна спортна дейност, за да компенсирате загубата на течности.
  • Важно е да разберете, че напитки, различни от чиста вода, не могат да хидратират тялото ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *