Интересни факти

ЗАЩО СЕ ПРИСТРАСТЯВАМЕ КЪМ НИКОТИН?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Защо се пристрастяваме към никотин?

Никотинът е основният компонент на цигарения дим, замесен в развитието на зависимост. Никотинът има високо ниво на пристрастяване, защото бързо достига до мозъка, в рамките на 10 секунди след вдишването. Основният аспект на пристрастяващия му потенциал идва от способността му да активира пътищата за усещане за награда в мозъка.

Системата за възнаграждение в мозъка се състои от група неврони, участващи в регулирането на поведението чрез приятни ефекти. Никотинът упражнява ефекти върху няколко невротрансмитери, като ацетилхолин, допамин, норадреналин, серотонин, опиоид, глутамат и гама-аминомаслена киселина (GABA). Основният обаче невротрансмитер, замесен в посредничеството на желанието за продължителна консумация на пристрастяващи вещества е допамин. Тютюнът предизвиква повишаване на допамина в лимбичната система (състояща се от хипоталамус, хипокампус и амигдала), който е свързан с мотивацията, способността за учене, памет и емоция. Във вентралната тегментална област на мозъка (свързана с познание, мотивация, оргазъм, наркомания и интензивни емоции), никотинът се свързва с никотиновите ацетилхолинови рецептори, които стимулират допаминергичните неврони, а освен това действа и директно върху никотиновите ацетилхолинови рецептори, разположени върху самите допаминови неврони. Като цяло всичко това води до освобождаването на допамин.

На този принцип за повишаване нивата на допамин се дължи и действието на лекарства, които водят до пристрастяване. Повишената стимулация на допаминергичните неврони, особено тези в системата на възнагражденията на мозъка, е свързана с повишен стимул и за обучение или засилването на определено поведение като пушенето. По този начин, от една страна способността на никотина да навлиза в мозъка с вдишването, а от друга –   възможността му да взаимодейства с  центровете за възнаграждение на мозъка, ни обяснява защо се  пристрастяваме.

Резултати за здравето и ефективността

В действителност научната литератури твърди, че почти всеки орган в тялото може да бъде негативно повлиян от излагането на цигарен дим. И така нека разгледаме как е въможно цигарите да влияят на здравето ни толкова много. Отговорът, според много учени се крие в  тютюнът и изгарянето му. Когато запалите цигара, изгарянето, което се случва със съставките вътре, образува инхаланти ( различни химически субстнации, които човек едва ли би приел по път различен от вдишването), които стигат за секунди до мозъка, кръвоносната система и всички клетки. Оттам най-големият риск крие потенциалното увреждане на ДНК. Този вид увреждане в белите дробове представлява 85% от всички случаи на рак на белия дроб и продължава да бъде една от водещата причина за смърт от рак. Нови доказателства също подчертават, че рискът от развитие на рак на черния дроб и дебелото черво има силна причинно-следствена връзка с употребата на тютюн.

Щетите обаче се простират и извън нашето ДНК. Химическите инхаланти от тютюна  увреждат също кръвните клетки и кръвоносните съдове, повишавайки риска от атеросклероза, коронарна болест на сърцето, сърдечни пристъпи, сърдечна недостатъчност и аритмии. За някои химикали, като кадмий, дори е доказано, че отслабват имунната защитна система  на тялото и правят нашите детоксикиращи ензими безполезни. Това прави пушачите още по-уязвими от  вредите, които  пушенето може да нанесе върху тялото.  Новите проучвания непрекъснато изследват употребата на тютюн като се откриват и връзки с риск от диабет, потискане на имунитета, възпаление, артрит и безплодие.

И така тук идва въпроса, ще може ли спиране на тютюнопушенето да отмени някоя от щетите? Или стореното остава за постоянно?

Според Американската асоциация на белите дробове отговорът е „зависи“. Например, има значение от това колко време е пушил човек и колко щети са нанесени до момента на спирането. Очевидно някой, който пуши от 50 години, е развил по-голям риск от рак и болести, свързани с тютюнопушенето, от този, който пуши от година. Когато хората спрат тютюнопушенето, дишането им се подобрява, кашлят по-малко и имунният им отговор се подобрява също. Проучване, проведено върху млади мъже във военна база, установява, че е налице значително цялостно физическо аеробно подобрение при мъжете три месеца след отказване от тютюнопушенето, независимо от другите им здравни характеристики.

Що се касае до риска от развитие на рак, учените смятат, че едва след години пълно въздържание от цигарен дим, рискът на един човек може да се приравни с този на непушач. Ако обаче има увреждане на ДНК, белодробната функция, кръвоносните съдове или тъкани, то възстановяването до норма може да бъде трудно или невъзможно.

Пушенето влияе върху плодовитостта

Цигареният дим може да промени способността на жената не само да зачене, но и да износи плода до термин. Доказано е, че тютюнопушенето има значително вредно въздействие върху много от органите в тялото, включително върху репродуктивната система. Тютюнопушенето може да забави способността на двойката да зачене по естествен път за повече от година. Освен това е установено, че тютюнопушенето при мъжете също е свързано с проблеми с фертилността.

Доказано е, че тютюнопушенето влияе върху фертилността и чрез намаляване на яйчниковия резерв и анти-мюлеров хормон (той се отделя само в малки, растящи фоликули и се приема за индикатор на развиващите се фоликули) и увеличаване на нередовните менструации и яйчникова недостатъчност. Намаляване на този хормон се наблюдава и при жени, които наближават менопаузата и проучванията са установили, че жените, които пушат са склонни да преживяват менопауза до една година и половина по-рано от непушачите. Тютюнопушенето не само влияе върху способността на човек да зачене, но също така влияе и върху резултатите от бременността. То е свързано с повишен риск от спонтанен аборт, увеличаване на бактериална вагиноза (която е независимо свързана с повишен риск от спонтанен аборт), преждевременно раждане и раждане на бебета с ниско тегло.

При мъжете,  пушенето на цигари може да доведе до няколко изменения във функционалността на репродуктивните клетки и до увеличаване  броя на анормалните клетки. Доказано е, че тютюнопушенето намалява броя на сперматозоидите, увеличава фрагментацията на ДНК на сперматозоидите и намалява подвижността им.  Вътреутробното излагане на тютюнопушене от майката, може да има значително последствия върху мъжкия фертилитет.

Плодовитостта на пушачите може значително да се подобри с прекратяване на тютюнопушенето. Доказано е, че вредните ефекти от тютюнопушенето върху фертилитета при жените  до голяма степен са обратими. След отказване от тютюнопушенето, подобрения в плодовитостта се наблюдава и при мъжете .

Избягване на ситуации, които ви потикват към запалването на цигара

Много фактори, извън самия никотин, могат да предизвикат желание за пушене. Тези фактори обикновено са напомняне за ежедневни ситуации, при които човек пуши. Това могат да бъдат определени настроения, места, чувства, хора и други ежедневни дейности. Например повод за цигара може да е присъствието ви около други пушачи, при стрес, докато шофирате, докато пиете кафе, чай или алкохол, при скука, след хранене и т.н.

Разпознаването на вашите лични провокатори е първата стъпка към контрола, защото може да се опитате да ги избегнете. Например, ако един от основните ви мотиватори са другите пушачи, то може дасе опитате да ги избягвате и да прекарвате повече време с непушачи. Ако става въпрос за конкретно време от деня, особено веднага след събуждане ( никотиновите нива са най-ниски), може да опитате различен режим на сутрешно събуждане, чрез който да се държите далече от цигарите. Стресът е друг значим мотиватор при повечето пушачи. Разпознаването на причините и признаците на стрес е важен фактор, за да се разработят стратегии за справяне, като например техники за релаксация.

Пушачите могат също да свържат тютюнопушенето с пиене на кафе, чай или алкохол. Концентрирането върху ароматите и вкуса на напитката или ястието може да измести фокуса на мозъка. Тук са полезни техниките за разсейване, като държите ръцете заети, докато пиете напитка или да измиете чиниите веднага след като сте хапнали, за да сте заети и да не мислите за цигари. Миенето на зъбите или използването на вода за уста след хранене може да помогне за премахване на вкусовете, които предизвикват желание за цигара.

Акупунктура за спиране на тютюнопушенето

Акупресурата и акупунктурата са използвани като техники за подпомагане при спиране на тютюнопушенето. Последните проучвания (в рамките на 10 години) са в противоречие по отношение на ефикасността на акупресурата и акупунктурата при отказване от тютюнопушенето. Едни проучвания показват, че тези техники може да са много успешни, а при други – резултатите от прилагането им са незначителни. Изследванията показват, че както акупресурата, така и акупунктурата се понасят добре от хората и нямат странични ефекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *