Интересни факти

КУРКУМА ИЛИ КУРКУМИН?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 3 мин.
turmeric

Какво е куркума?

Куркума (Curcuma longa) е тревисто растение от семейство Джинджифилови. За да вирее, то изисква топли температури и много валежи. Корените му се берат всяка година, след това се варят и смилат, за да се получи познатия жълт прах куркума, който се използва като подправка и оцветител в храната. Освен това куркумата се използва и като лекарствено от хиляди години.

 

Каква е историята на растението куркума?

Коренът от куркума се използва в Индия от векове в готвенето, традиционната медицина, религиозните практики и дори в козметика. Използван е и в древната китайска медицина, а също и като пигмент за боядисване на дрехите на будистки монаси.

Коренът от куркума е станал известен на западния свят още при пътуването на Марко Поло до Азия през 13-ти век, но потенциалът му е признат едва през 20 век.

 

Какво е куркумин?

Куркуминът е основната активна съставка в куркумата, заедно с деметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин.

Тези съединения, известни като куркуминоиди, са естествени ароматни органични съединения (полифеноли), които са отговорни за златното оцветяване на корена на куркумата.

Куркуминът е веществото, на което науката отдава значимите терапевтични способности на растението. Куркуминът образува между 3 и 5% от куркумата и за щастие учените са открили как да го извличат.

 

Как да избера хранителна добавка?

Когато избирате хранителна добавка, първо се убедете, че тя има естествени съставки. Много компании добавят пълнители, химикали, консерванти, подсладители, все неща, които вие не искате.

На следващо място, е добре да изберете продукт, който е произведен с органична суровина от региона на произход на растението. Добавка с куркумата, която би могло да бъде неорганична, генно-модифицирана или произведена в Китай не е добрия избор, макар и да е значително по-евтина.

Винаги избирайте хранителните си добавки с огромно внимание, за да ви донесат желания резултат, а когато имате възможност е най-добре да се консултирате с вашия терапевт.

Следваща важна стъпка е да обърнете внимание на съдържанието в друг аспект. Много хранителни добавки с куркума съдържат само куркумин. Но освен куркуминът, в коренът на куркумата има много други полезни съединения като куркуминоидите и естествените масла. В случая е препоръчително да изберете хранителна добавка с целия спектър вещества, които се съдържат в корена на куркумата, а не само куркумин.

 

Защо е важна степента на усвояване на куркумата?

Най-важната тема относно куркумата е степента на усвояване. Съвременната наука разкрива, че телата ни усвояват между 5-10% куркумин от стандартните хранителни добавки. Един от начините да помогнем процеса на усвояване на куркумина е да добавим черен пипер, който може да увеличи абсорбцията с до 2000%. Много компании добавят черен пипер в състава си, но има обаче един важен компонент, който може да изведе добавката ви с куркума на следващото ниво и това е мазнина. Когато куркуминът се приема с мазнина, тя насърчава много, по-доброто усвояване.

Друг проблем с добавките под формата на капсули или прах е, че те трябва да преминат през стомашната киселина, преди да бъдат абсорбирани, което може да доведе до загуби на продукта при усвояването. Течните добавки позволяват усвояването да започне в устата и да продължи в храносмилателната система.

Сред течните форми на добавки има много възможности за избор. Повечето течни добавки се извличат чрез алкохол, което води до неприятен вкус, който повечето хора не харесват. Алкохолът не е нещо, което искате да консумирате, когато приемате хранителна добавка. Също така, на алкохола липсва основната липидна основа, необходима за максимална степен на усвояване. Растителният глицерин е по-подходящ метод за екстракция, осигуряващ липидна основа, а също така и сладък, подобен на мед вкус.

 

Какво е липозомна форма на куркумин?

Можете също така да намерите куркумин в липозомна форма, където активната съставка е затворена вътре в липидната кухина. Учените все още търсят точен отговор доколко тази формулировка е добре усвоима, но проучванията са с обещаващи резултати. Научно доказана формула, включваща фитозомни технологии, е в състояние да повиши усвояването по естествен начин, като имитира приема на куркума с храна. Пример за такава технология е създаването на фитозомен комплекс между куркумин и лецитин за по-добро усвояване. Намирането на „естествен“ начин за подобряване  степента на усвояване е много важно , тъй като добро абсорбиране рядко би могло да причини проблеми с поносимостта или неизвестни странични ефекти при дългосрочна употреба.

Колко куркума трябва да приемам?

Всеки човек усвоява хранителните добавки и медикаментите по различен начин. На един, тялото ще преработи прекрасно всички съставки, а при друг – може да се окаже непосилна задача. Ако не работите с терапевт, който да ви препоръча доза, то на опаковката на избраната от вас хранителна добавка е упомената такава. Ако сте по-чувствителни, може да опитате с по-малка доза в началото и бавно да покачвате, докато стигнете до препоръчителната от производителя дневна доза.

 

Странични ефекти и взаимодействие с медикаменти

 

Не е препоръчително да използвате куркума, ако имате камъни в жлъчката или жлъчните пътища.

Бременните жени не трябва да приемат куркума без одобрението на лекаря си.

В редки случаи продължителната употреба на добавката може да причини стомашно разстройство или киселини.

Някои доказателства също така предполагат, че куркуминът може да повлияе на някои химиотерапевтични лекарства, използвани за лечение на рак на гърдата, така че ако се лекувате за това заболяване, не забравяйте да обсъдите препоръчителността на приема с лекар.

И накрая, обърнете внимание, че пиперинът в много добавки за куркума и куркумин може да забави елиминирането на някои лекарства.

Също така е възможно куркуминът да взаимодейства с антикоагуланти и антитромбоцитни средства – възможно е да повиши риска от кървене.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *