Често задавани въпроси

Хранителната терапия е основан на доказателства подход за максимизиране на здравния потенциал на човека чрез индивидуално формулирани промени в храненето и начина на живот. Основният принцип е да се идентифицира и преодолее основната причина за симптомите на индивида като на човека се гледа като съвкупност от ум, тяло и душа. След това  се изготвя индивидуален терапевтичен протокол за съответния индивид, съобразен с неговите нужди.

Квалифициран нутриционист е специалист, който притежава диплома за минимум три годишно образование по хранителна терапия и е обучаван в основите на анатомия, биохимия, физиология, патология, клинична хранителна терапия, функционални биохимични дисбаланси, взаимодействия между хранителни добавки и лекарства и други, както и е положил определен брой часове контролирана клинична практика. Като такъв, нутриционистът е квалифициран да развива частна практика и да консултира клиенти индивидуално или групово.

Този специалист не е лекар или медицинско лице, а нутриционистиката не е заместител на конвенционалната или алтернативната медицина. Тя е допълваща към тях.

Нутриционистът предлага персонализирани консултации относно хранене и начин на живот, които са съобразени с индивидуални здравни нужди и цели.

Енергията на храната и начинът, по който тя „говори“ с нашите клетки, дават възможност да погледнем на храната не само като източник на енергия, но и като източник на информация.

Това, с което се храним може да работи за или против нас. Нашите клетки, хормони и невротрансмитери са направени от това, с което се храним. Изборът ни на храна може да постави тялото ни в режим на процъфтяване и възтържествуване или точно обратното – в режим на недоимък и лишения.

Захранването на тялото с нужните хранителни вещества е жизненоважно за оптималната му функция, поддържане на ниски нива на възпаление, баланс на кръвна захар, хормонален баланс, преодоляване на умората, мозъчната мъгла и физическите болки и неразположения.

Подходът на нутриционистиката е основан на доказателства и цели да  максимизира  здравния потенциал на човека чрез индивидуално формулирани промени в начина на хранене и живот. Те са основните средства за постигане на оптимално благосъстояние на организма, целящи основно превенция и поддържане на оптимално здраве, но могат да послужат и като допълваща терапия при настъпили дисфункции в организма.

  • Общо благосъстояние и превенция;
  • Храносмилателни проблеми;
  • Женско здраве;
  • Загриженост за плодовитостта;
  • Чувствителност към храна;
  • Главоболие и мигрена;
  • Хормонален дисбаланс;
  • Проблеми с имунитета;
  • Кожни проблеми;
  • Проблеми със съня;
  • Стрес и тревожност;
  • Проблеми с щитовидната жлеза;
  • Редукция на тегло.

Ако е необходимо, мога да предложа провеждане на лабораторни тестове за идентифициране или изключване на всякакви причини за дисбаланс, като пример може да бъде поръчването на тест за състоянието на чревния микробиом. Ако се изисква тест, ще бъдете информирани за всички допълнителни разходи, преди да поръчате.

Мога да препоръчам добавки, ако е вероятно да бъдат ефективни или да подсилят ефекта на промените в хранителните навици. Още веднъж всички допълнителни разходи ще ви бъдат изяснени при вашата консултация. Когато е възможно, обичам да използвам лечебните сили на храната преди всичко.

Може да има случаи, когато чувствам, че помощта от друг професионален терапевт може да бъде полезна по време на вашето пътуване към оптимално здраве. Примерите включват:

  • Учители по йога и дихателни практики за облекчаване на стреса;
  • Психолози за справяне с емоционалния аспект на нарушеното хранене;
  • Терапевт по емоционална интелигентност;
  • Остеопат;
  • Акупунктурист;
  • Хербалист;
  • Ароматерапевт;
  • Баховтерапевт;
  • Юмейхо терапевт.