Женско здраве, Интересни факти

ДЕТОКС СЪС СОК, ИМА ЛИ РИСКОВЕ?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 7 мин.

Детокс със сок

Прочистването на тялото  от токсини може често да е породено от желание за бързо отслабване. Особено ако ви предстои почивка или важно събитие, за което искате да изглеждате в най-добрата си форма.

Често хората правят нискокалорични диети с много глад, за да постигнат това, към което се стремят под претекст за детокс на тялото.

Няма нищо лошо в това да искаш да изглеждаш и да се чувстваш страхотно, но определено има нещо нередно в гладуването на тялото, за да го постигнете. Да не говорим, че обикновено дори да постигнете резултати, те или са за много кратко и се възвръщат бързо, или изобщо не се постигат. Цената е много стрес и мъчителни моменти, а резултатът е нетраен и често след това килограмите се покачват дори в повече от изходното ниво.

Прочистването със сокове е популярна тенденция, рекламирана заради детоксикацията, загубата на тегло и ползите за здравето, които обещават да ви заредят с енергия, чрез набавянето на много плодове и зеленчуци. Има множество опции – от единични бутилки със сок до прочистване със сокове, които заменят храната за цяла седмица.

Наистина ли тази тенденция отговаря на прогнозираните ефекти? Има ли разлика между изтискването на сокове и използването на блендер за правене на сок?

Въпреки, че приемането на сокове, действително може да увеличи приема на зеленчуци и плодове, тази практика може да се окаже не толкова бляскава, колкото звучи , а дори може да бъде опасна, ако се повтаря често.

Какво  всъщност е изстискването на сок?

Сокообразуването е процес, при който сокът се извлича от плодове и зеленчуци, например чрез пресоване или изтискване. Това е различно от яденето на цели плодове и зеленчуци или блиндирани смути напитки, тъй като сокът представлява само течност като изхвърля целулозата, пълна с фибри. Често от науката се препоръчва по време на всяко хранене половината от съдържимото в чинията да се състои от плодове и зеленчуци, като се набляга на зеленчуците. Сокоизстискването осигурява начин за опростяване на тези ежедневни нужди, тъй като една бутилка сок може да съдържа екстракти от множество плодове и зеленчуци и се консумира бързо и лесно.

Какви негативи крие практикуването на детокс със сок?

Ако преминете на изцяло течна диета, то вероятно първоначално ще отслабнете, имайки в предвид, че това няма да се дължи на загуба на мазнини. Така метаболизмът  бързо може да стигне до ситуация, в която ще спре да функционира правилно, за да компенсира необичайната ситуация. Когато внезапно лишите тялото си от калории и хранителни вещества, то предполага, че сте в спешна ситуация и започва да функционира в режим на оцеляване. Освен това е твърде вероятно да бъдете освен гладуващи и нервни, и нещастни, защото сокът подлудява нивата на кръвната ви захар и повишава стресовите хормони.

Да речем, че правите един от тези планове за детоксикация. Трябва да се уверите, че соковете, които ще употребявате не са с високо съдържание на захар и бедни на хранителни вещества. Повечето от тези хранителни планове не съдържат прием на протеин. Без тези абсолютно необходими аминокиселини, тялото ви не може ефективно да завърши детоксикиращата фаза 2 на черния дроб – фазата, която действително отделя токсични вещества. Има теория, че подобно прочистване със сокове за детоксикация всъщност би могло да дове до по-високи нива на токсичност.

Може би е добра идея да замените прочистването със сок с по-добър план, който реално да помогне на тялото ви да детоксикира, като същевременно ефективно да отделя и натрупаните нежелани мазнини. Различните видове добре балансирани смутита, особено с високо съдържание на зеленолистни зеленчуци могат да дадат допълнителен хранителен тласък и наистина да се насладите на детоксикиращата сила на зелените храни.

 

Изстискване или блендиране на сокове?

 

Положителни страни на блендирането

За разлика от изцеждането на сок, блендирането запазва всички ползи на плодовете или зеленчуците в получената напитка. Проучване, публикувано през 2014г., установява, че смути, състоящо се от ябълки, круши и мандарини, проявява по-силна антиоксидантна активност и предлага по-големи количества фенолни съединения от същите плодове, изтискани на сок. Фенолните съединения са молекули, които допринасят за антиоксидантната активност, показали, намаляване на риска от хронични заболявания, когато са в изобилие в диетата.

Слаби страни на блендирането

Блендираните напитки съдържат всички фибри на плодовете и зеленчуците. Ако диетата ви не е била богата на фибри, рязкото приемане към по-големи количества, може доведе до чревни газове, подуване на корема, спазми, дори и запек. Ако наблюдавате това, се препоръчва по-голям прием на вода, заедно с по-високия прием на фибри, за да се подпомогне образуването на изпражнения.

Положителни страни на изстискването на сок в краткосрочен аспект

Проучване, публикувано през 2014г., разкрива, че съдържанието на аскорбинова киселина или витамин С е по-високо в напитки, приготвени чрез изстискване, отколкото чрез блендиране. По-специално е разгледан сокът от ябълки, круши и мандарини. Това показва, че нивата на хранителни вещества и антиоксиданти като витамин С, могат да се различават въз основа на техниките за извличане на сок.

Положителни страни на изстискването на сок в дългосрочен аспект

Изследване от 2011 г., показва, че хората, които пият 2 чаши сок от моркови всеки ден в продължение на 3 месеца, значително увеличават нивата на антиоксидантна активност в кръвообращението си (подобен ефект имат и блендираните сокове).

Слаби страни на изстискването на сок в краткосрочен аспект

Обикновено при цедене на сок от плодове и зеленчуци се премахва кората им, което отстранява фибрите, но запазва всички захари. Например, помислете за прясна, средна ябълка, която има 19 г захар и 4 г фибри. За сравнение чаша ябълков сок не съдържа никакви фибри, а една чаша сок се постига от няколко ябълки като по този начин се увеличава общото съдържание на захар. Тъй като фибрите са необходими за регулиране на нивата на кръвната захар, пиенето на плодов сок може да доведе до резки колебания в нивото на кръвна захар. Освен това фибрите са необходими и за активиране на реакциите за ситост, така че пиенето на чаша плодов сок може да не е толкова засищащо, колкото изяждането на парче плод.

Слаби страни на изтискването на сок в дългосрочен аспект

Фруктозата, присъстваща в плодовия сок, може да бъде проблематична, тъй като е свързана с повишено образуване на триглицериди в чернодробните клетки. Триглицеридите са форма на мазнини, която може да бъде резултат от разграждането на фруктозата в черния дроб. Повишените триглицериди могат да нарушат работата на черния дроб и да се натрупат като плака вътре в стените на артериите. Тъй като по-високият прием на фруктоза е свързан със затлъстяване и сърдечни заболявания, пиенето на плодов сок се препоръчва да бъде умерено.

 

Ефекти от детокс или прочистване със сокове

Положителен

Проучване от 2009 г., установява, че консумацията на еквивалента на 5 порции плодове и зеленчуци под формата на пюре и плодови сокове за период по-дълъг от 8 часа, увеличава хранителните фитохимикали, микроелементите и кръвните нива на антиоксиданти. Подобно на антиоксидантите, фитохимикалите имат функции, които могат да помогнат за предпазване от множество болести. Освен това микронутриентите, намиращи се в соковете, са от съществено значение за поддържането на тъканната функция.

Отрицателен

Много програми за пречистване със сокове заявяват, че не е необходима допълнителна храна, която да допълни приема на сокове. Както беше споменато, сокът може да има повишено съдържание на захар и да не съдържа фибри, присъстващи в целите плодове и зеленчуци, което може да ви остави гладни и да предизвика колебания в нивата на кръвна захар. Когато кръвната захар е висока, червените кръвни клетки се втвърдяват и пречат на кръвообращението, което води до натрупване на холестерол в кръвоносните съдове с течение на времето. В допълнение, пречистването на сок може да съдържа много малко протеини, тъй като плодовете и зеленчуците обикновено не съдържат толкова белтъчини, колкото животинското месо, бобовите растения или млечните продукти. По този начин, целодневното прочистване може да не отговаря на ежедневните нужди на организма ви. Въпреки че един ден вероятно няма да причини никаква вреда, многодневното прочистване със сок може да доведе до дефицит на протеин. Някои от програмите съдържат ядково мляко, което може да е добър източник на протеини, фибри и здравословни мазнини, но това обикновено не е достатъчно, за да се задоволят дневните норми. Също така, ядките са непълен източник на протеини, което означава, че им липсват някои от основните аминокиселинни градивни елементи, необходими за здравето на тялото. Вследствие на това тези липсващи хранителни вещества при пречистване със сок може да са отговорни за умората и главоболието, които се наблюдават при някои хора.

 

Няколко важни стъпки при програма за детокс

 

Консумация на протеини

Оптималният прием на протеин стабилизира нивата на кръвната захар и потиска хормоните на глада. По този начин има много по-малка вероятност да преяждате, благодарение на сигналния хормон, наречен холецистокинин (CCK), който подава сигнал на мозъка ви, когато сте сити.

Храни, съдържащи сяра

Не-нишестените зеленчуци като броколи и зеле, плюс лук и чесън осигуряват сяра за засилване на детоксикацията. Ако нямате непоносимост към яйца, те също са чудесен източник на този минерал.

Зеленолистни храни

Насладете се на много зеленолистни зеленчуци, за предпочитане органични. Ако не сте любители на салати, можете да опитате да ги приемате под формата на смути по ваш вкус. Помислете в широк аспект за зелените зеленчуци, като например за листа от кориандър, естествен чистител на тежки метали, който ще осигури чудесен вкус на вашите ястия.

Фибри

Консумацията на фибри е необходима за процеса на детоксикация. Те се захващат за токсините и ги извеждат от тялото. Проучванията показват също, че хората, които ядат адекватни количества фибри са склонни да бъдат по-стройни и е по-малко вероятно да наддават тегло с течение на времето. Всъщност има два вида фибри. Всеки тип изпълнява уникална функция за оптимални резултати. Важно е да се консумират и двата вида фибри.

Неразтворими фибри

Неразтворимите фибри ( влакна) не абсорбират и не се разтварят във вода. Те пътуват през червата напълно непокътнати, насърчавайки бързото елиминиране на изпражненията и токсините от вашата система. Неразтворимите фибри предлагат много ползи за чревното здраве, включително намаляване на риска от рак на дебелото черво и намаляване възможността от поява на хемороиди и запек. Някои източници са: ечемик, кафяв ориз, тиквички, броколи, зеле, лук, домати, зеленолистни зеленчуци, стафиди, грозде и други.

Разтворимите фибри

Те са разтворими във вода. Когато се смесят с вода, образуват гелообразно вещество и набъбват. Разтворимите фибри имат много предимства, включително намаляване нивата на кръвната захар и понижаване на холестерола. Забавят изпразването на стомаха, което помага да се чувствате сити за по-дълго време. Някои източници: овесени зърнени храни, леща, ябълки, портокали, круши, ягоди, ядки, ленено семе, боб, боровинки, хуск, краставици, целина, моркови и други.

Вода

За важността на водата може да прочетете в отделна статия, но накракто тя задвижва целия метаболизъм. Добра идея може би е да държите стъклена бутилка с вода близо до вас, за да се подсещате да отпивате през целия ден. Единственото време, в което трябва да избягвате пиенето на вода е по време на хранене, защото течността може да разрежда стомашната киселина и ензимите, които разграждат протеините.

Сън

Изследователи в едно проучване установяват, че сънят усилва детоксикацията. Как?

Мозъчните ви клетки всъщност се свиват по време на сън, за да увеличи тялото процесите по детоксикация. Само още една причина към десетките други, поради които се нуждаете от 7-9 часа качествен сън всяка нощ. Около час преди лягане не ползвайте електроника, четете книга или списание, вземете релаксираща вана или дифузирайте ароматни масла, за да се настроите за сън.

Физическа активност

Физическата активност подобрява храносмилателната функция и засилва метаболитната скорост, като спомага за стимулиране на елиминационните канали чрез дишането, изпотяването и циркулацията на кръвта. Въпреки това, всички промени в обичайния ви начин на хранене, също ще изискват промени и в начина, по който тренирате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *