Интересни факти, Хранителни добавки

ДОПЪЛНИТЕЛНИ СЪСТАВКИ В ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Какви са причините да се използват допълнителни съставки?

За намаляване на производствените разходи

Много „други съставки“ се използват в процеса на производство, за да намалят производствените разходи, което води до по-достъпен краен продукт за потребителя. Разнообразието от хранителни добавки е огромно, като може да срещнете един и същ на вид продукт, който да има обаче широк ценови диапазон.
Може би, когато стане въпрос за хранителни добавки цената и качеството се приемат със знак равно от много хора.

Стабилизация

Понякога се налага да се постигне желана консистенция или текстура, или за подобряване на трайността, или външния вид на самата капсула или таблетка. Помощните вещества могат да намалят появата на разделяне, разцепване, напукване или сбиване на съставките. Често комбинацията от стабилизатори е по-ефективна от използването им самостоятелно. Лактозата и захарозата понякога се използват като свързващи вещества, така че тези, които имат непоносимост към лактоза, трябва да четат внимателно етикета.

Пълнител

Активната съставка на добавката често представлява малка част от нея, поради факта, че достатъчните количества витамини и минерали са видимо доста мънички (измерени в микрограми; 1 мкг е 1 милионна част от грам). Голяма част от добавките съдържат пълнители ( обемисти агенти), за да се запълни определено пространство.

Покрития

Например желатин понякога се използва, за да се направят капсулите по-гладки и по-лесни за поглъщане. Желатинът е направен от животински продукти, така че веганите ще искат да търсят други опции.

Оцветяване

Внимателно четете опаковката, защото някои продукти могат да съдържат изкуствени оцветители с доказани токсични свойства.

Консерванти

Те помагат да се удължи срокът на годност на добавките.

Ароматизатори и подсладители

Най-често се използват в дъвчащите и течни добавки, които подобряват вкуса на продукта.

Някои възможни съставки в хранителните добавки, за които е добре да сте информирани

1. Изкуствени оцветители

Различните цветове синьо, зелено, червено и жълто са одобрени от хранителните агенции в някои страни и са особено забележими при детските витамини. Въпреки това, няма причина някой наистина да трябва да консумира тези вещества, особено като се има предвид факта, че някои от тях са свързани с синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и проблеми с имунната система.

2. Титанов диоксид

Титановият диоксид често се използва като оцветител, за да придаде на добавките и козметиката чист, бял вид. Но, проучванията го свързват с проблеми с имунната система, възпаления, увреждане на ДНК и токсичност за бъбреците.
Вероятно сте консумирали продукт, съдържащ титанов диоксид, без да го знаете. Досега изследователите научиха, че титановият диоксид може да предизвика имунни реакции на червата след перорален прием (през уста), задействайки проблеми като синдром на раздразнено черво и синдром на пропускливи черва и също така да въздейства негативно на хората, които вече страдат от колит или болест на Крон.

3. Магнезиев силикат (талк)

Магнезиевият силикат е талк (като талк на прах или бебешка пудра) и се използва като средство против слепване в праховите добавки. Проучванията го свързват с рак на стомаха и белодробни възпаления.

4. Магнезиев стеарат / Стеаринова киселина

Магнезиевият стеарат се произвежда от комбинация от магнезий и стеаринова киселина. Стеариновата киселина се намира естествено в растителните и животински мазнини. Използва се като смазка или поточен агент при производството на добавки. Поточните агенти са добавки, които предпазват материалите да не залепват по машините по време на производството.
Магнезиевият стеарат се използва и като покритие за таблетки. Събраженията за тази конкретна добавка са най-вече поради старо проучване, което предполага, че има потенциал да повлияе негативно на имунната система, но последните проучвания твърдят, че няма неблагоприятни ефекти върху здравето.
Основните притеснения обаче се базират на това, че стеариновата киселина, използвана за приготвянето на консерванти, понякога се взема от памучно семе, рапица или палмово масло. По-голямата част от памучното семе и рапичното масло се добиват от ГМО култури, а палмовото масло е силно неустойчиво.

5. Натриев бензоат

Потребителите трябва да са наясно с всичко, съдържащо бензен, тъй като той е бил свързан с различни видове рак. Натриевият бензоат е друга съставка, която удължава срока на годност на добавката, като гарантира, че няма да се развали.
Това се счита за безопасно от много правителствени хранителни агенции по света в малки дози, но на практика е лесно да се премине тази граница и въздействието върху здравето ви може да бъде значително.
Проучванията показват, че тази добавка може да увеличи хиперактивността при деца. При възрастни натриевият бензоат също може да предизвика и повиши шансовете за пристъпи на астма. И когато тази добавка се комбинира с аскорбинова киселина (витамин С), тя се превръща в канцероген (т.е. вещество, причиняващо рак), известно като бензен. Поглъщането на храни и напитки с високо съдържание на бензен може да причини стомашно дразнене, замаяност, сънливост, а в най-лошите случаи повръщане и конвулсии.

6. Силициев диоксид

Способността на силициевия диоксид да абсорбира влагата го прави популярно средство против слепване и подобрител на потока. Силициевият диоксид се произвежда от две изобилни съединения: силиций и кислород. Използва се в хранителни продукти за предотвратяване на бучки и за абсорбиране на влага, за да се осигури свежест. Чудите се как става това?
Тайната е пясък. Същият пясък, който е между пръстите на краката ви на плажа, е известен още като силициев диоксид. Една от причините, поради които пясъкът се използва като пълнител в хранителна добавка  е, че той не се абсорбира от тялото ви. Това означава, че бъбреците ви филтрират силициевия диоксид веднага и той не пречи на активните съставки в добавката.
Според няколко проучвания няма ясни или силни доказателства за токсичността и безопасността на силициев диоксид за човешкото тяло. Оценка, публикувана в Journal of Applied Toxicology, обаче определя, че по-висока концентрация и по-дълга експозиция от силициев диоксид пречи на клетъчния цикъл и инхибира растежа на клетките в стомашно-чревния тракт.
Изследователите заключават, че въпреки че силициевият диоксид може да се използва като безопасна хранителна добавка, бъдещи проучвания са необходими, за да се наблюдава дългосрочно вътрешно консумиране. Поради тази несигурност Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) не класифицира силициевия диоксид като безопасен.

7. Соево масло

Едно от най-големите притеснения, свързано със соевото масло е, че много производители използват генетично модифицирана соя, която е силно изложена на химически пестициди по време на производството. Соевото масло може да повлияе негативно на всеки с алергия към фъстъци или соя, което означава, че не бива да го консумирате, ако попадате в тази категория. И накрая, що се отнася до соевите продукти, може също така може несъзнателно да създадете хормонален дисбаланс благодарение на неговите фитоестрогенни ефекти, което е последното нещо, което искате вашите добавки да правят.

8. Shellac смола

Това е смола, която може да създава лъскавото и бляскаво покритие на капсули, но това, което наистина я прави уникална е нейното извличане. Секретира се от женско насекомо по дърветата в горите на Индия и Тайланд. Преработва се и се продава като сухи люспи и се разтваря в алкохол, за да се получи течен шеллак, който се използва като лак за нокти, хранителна глазура и други.
Според проучвания в големи количества Shellac се счита за вредно при поглъщане, предизвиква дразнене на кожата, предизвиква сериозно дразнене на очите и като цяло се счита за алерген. Shellac може да не се споменава по име в хранителните продукти.
Точно като захарта и подсладителите, тя върви под няколко имена, включително: естествена глазура, чиста хранителна глазура и сладкарска смола.

9. Лимонена киселина

Лимонената киселина също обикновено се прави от ГМО царевица и често се използва тежка употреба на пестициди. Имайте предвид, че тук се разбира химически произведената версия. Аскорбиновата киселина (известна още като витамин С) е естествената версия, намираща се в плодовете и зеленчуците и не попада в тази категория. Що се отнася до химическата алтернатива, лимонената киселина може да доведе до стомашно-чревни смущения като диария, лошо храносмилане, гадене и киселини.

Как да избера продукти с добър състав?

Хранителните добавки не са регулирани в много държави и зависи от вас да направите совето проучване, за да изберете най-добрия вариант. Въпреки, че съставките, които са показани по-горе, обикновено се считат за безопасни за използване, все пак може даден човек да има отрицателна реакция към тях.
Не всички от тях са дълбоко проучени за безопасност и токсичност при продължителна употреба и с натрупване, тъй като голяма част  могат да се съдържат, както в продукти на хранителната индустрия, така и в състава на хранителни добавки. Важно е да се разбере, че добавките могат да съдържат и съставки от естествено получени източници.
Примерите за обичайни безопасни такива включват стабилизатори като ксантанова смола и калциев сулфат, както и калциев хлорид и магнезиев сулфат, които понякога се използват като стягащи агенти. Антиоксидантните витамини като А, С и Е, както и техните производни също се използват като естествени консерванти в добавките.
Растителната целулоза е пример за пълнител, който често се използва като свързващо вещество или покритие – напълно естествено и безопасно.
Трябва да знаете, че в Европа има много по-стрикни правила относно съставките в хранителните добавки, отколкото в САЩ, което е чудесна новина за европейските потребители на тези продукти.

Може да следвате тези две прости правила, когато търсите висококачествена добавка:

Проверете етикета на съставките и направете собствената си преценка относно това, което откривате като описание от производителя.
Изберете продукти с кратък списък на съставките. По-малко е повече, когато става дума за добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *