Хранителни добавки

КАК ДА ИЗБЕРА ДОБАВКА С КОЛАГЕН?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.

 

Хидролизиран колаген

В своята естествена форма, молекулите на колаген са твърде големи, за да може да се абсорбират ефективно от тялото. Качествена добавка трябва да съдържа хидролизиран колаген (наричан още колагенов хидролизат). Когато са хидролизирани, молекулите на колагена са редуцирани до малки пептиди за ефективно усвояване. Проучванията показват, че повече от 90% от хидролизираният колаген е наличен в кръвния поток в рамките на около един час от приемането му. След  това малките пептиди се транспортират до прицелните тъкани ( кожа, кости, хрущяли, стави), където служат като градивни елементи за производството на нови колагенови влакна.

Колагенов хидролизат

Хидролизатът е наименованието за вещество, създадено чрез хидролиза. Така че, да, колагенът, обозначен като хидролизат, е по същество същият като този, маркиран с хидролизиран или пептид.

Колагенови пептиди

Колагеновите пептиди са онези по-малки съединения, които се получават след като колагенът е подложен на хидролиза.

Някои продукти колаген са етикетирани с типа колаген, съдържащ се вътре и могат конкретно да ги упоменат.

Мулти колаген. Като цяло, ако добавката с колаген е обозначена като “мулти”, тя просто има повече от един вид колаген в нея, нерядко без да уточнява вида му.

Съдържа ли формулата витамин С?

Витамин С е кофактор при производството на колаген. Макар че може да не е необходимо допълнително набавяне на витамин С, ако диетата включва адекватно количество от естествени хранителни източници, изборът на колагенова добавка, която съдържа витамин С, ще помогне да се осигурят оптимални ползи за здравето.

 

Форми на добавки с колаген

  1. Таблети/ капсули: може да са удобни за пътуване или като резервна опция, тъй като те се транспортират по-лесно, отколкото кутиите с прахообразна форма и не изискват никаква подготовка.
  2. Прах: хидролизираните колагенови прахове обикновено са формулирани, за да се разтварят лесно в течности, което означава, че може да ги добавите към напитка след тренировка, смути или друга храна. Те се предлагат в не ароматизирана и ароматизирана форма.
  3. Течности: обикновено имат удобството да са готови за пиене, с един основен недостатък – често трябва да бъдат охлаждани.
  4. Желирана форма – колаген под формата на желирани мечета. Често са на захарна основа и може да съдържат много други пълнители и подобрители.

Качество на добавките с колаген

Изборът на висококачествена добавка с колаген включва първо да знаете какво гледате. С горепосочената информация сте по-добре информирани как да четете етикета на добавка с колаген. Продуктите с колаген съществуват от десетки години, така че хидролизатът на колаген не е нов процес и на пазара има много различни продукти.

При толкова много различни видове и форми на колаген, изборът на добавка, която е подходяща за вас, включва намирането на продукт, който да отговаря на начина ви на живот и хранене.

Ако, например, сте веган или вегетарианец, ще искате да изберете продукт, който не съдържа колаген, получен от животни. Няма източници на колаген, които са вегански, но има храни на растителна основа, които стимулират естественото производство на колаген в тялото. Такива са соя, боб, спанак, зеле, карфиол, авокадо, аспержи и слънчогледови семки.

Ако спазвате палео или кето режим, намирането на добавка колаген вероятно ще бъде по-лесно, но все пак ще искате да внимавате за неща като добавени захари.

Винаги трябва да проверявате етикета на съставките на продуктите, които купувате. Добре е да знаете какво влагате в тялото си, за да можете да го правите с увереност и спокойствие.

Може би е добра идея да се придържате към избор на добавка с възможно най-малко прости съставки. Съставът трябва да е просто колагенов протеинов изолат, т.е. колагенов хидролизат, хидролизиран колаген или колагенови пептиди.

Пропуснете ароматизираните версии. Те често съдържат добавени захари, които могат да разстроят храносмилателната ви системта или да добавят калории.

Потърсете продукт, който подлежи на някаква допълнителна сертификация от трета страна. В много държави тези добавки не са регулирани от агенции по храни или лекарства, а качеството им е много важно. Запомнете, че най-скъпата добавка е тази, която не носи никакъв ефект.

 

Някои често задави въпроси

Колко колаген трябва да приемам?

Препоръчителната доза за дневен прием, винаги е описана на съответния продукт. Не забравяйте обаче, че голямото количество не винаги означава нещо добро, така че спазвайте препоръките на лекаря или функционалния си терапевт.

Каква е разликата между колаген и желатин?

Тъй като колагенът се съдържа в животинска кожа и сухожилия, които не са приятни за консумиране от човека, процесът по сготвянето им образува желатин. Колагенът и желатинът имат един и същ профил на аминокиселини и може да се каже, че са едно и също нещо под различна форма.

Може ла да се приема колаген по време на бременност и кърмене?

Да, колагенът е просто друга форма на протеин и е безопасно да се приема, докато сте бременна или кърмите. Въпреки това се консултирайте винаги с лекар или друг терапевт преди да приемате каквито и да е било добавки или медикаменти в този специален момент от живота ви.

Как да избера добавка с колаген?

Не всички колагени са еднакви. Тъй като колагенът е животински продукт, изборът на колаген от реномиран източник е важно. Потърсете колаген, който идва от пасищни животни или дива уловена риба. Колагенът не трябва да има допълнителни пълнители или добавки. Като цяло, когато избирате добавка колаген, изберете марка, която е с има максимално подробноописан състав и източници . Също така, потърсете колаген, който е сертифициран от компания за тестване на качеството.

Може ли колаген да замени традиционния протеин на прах, който използвам?

Колагенът може да бъде добър заместител на вашия традиционен протеинов прах, ако се храните балансирано и получавате други източници на протеин. Ако сте на растителна диета и не консумирате много или никакво месо, не е препоръчително колагенът да е вашият основен източник на протеини. В него липсват незаменими аминокиселини, от които тялото ви се нуждае.

Как мога да включа колагена в ежедневието си?

Добавянето на колаген в диетата ви може да бъде доста лесно, тъй като той се разтваря в почти всичко. Опитайте да го добавите към течност като смути, сок, вода, чай или кафе или да повишите съдържанието на протеини чрез храненето си.

Трябва ли да взимам колаген под формата на добавка?

Обмислете начина си на хранене на първо място. Пълноценните храни имат разнообразни хранителни вещества, които подпомагат производството на колаген и го предпазват от разграждане поради увреждане от околната среда.

Вашето тяло има способността да произвежда аминокиселини, за да произвежда повечето видове колаген. Някои видове обаче изискват незаменими аминокиселини, които трябва да получаваме чрез храната. Ако ви липсва нещо от тях, тялото ви не може да произвежда достатъчно количество колаген.

Добре балансираната диета с адекватни нива на протеин би трябвало да ви осигури достатъчно от необходимите незаменими аминокиселини, за да поддържа тялото ви добро производство на колаген.

Консумацията на колаген не означава, че тялото го използва директно за подобряване  здравето на ставите, за излекуване на червата и др. Колагенът се разгражда на аминокиселини по време на процеса на храносмилане, подобно на други протеини. Тялото е много интелигентно и решава кои протеини ще бъдат изработени от наличните аминокиселини.

Ако обаче не ядете животински продукти или балансирани нива на протеин, приемът на колагенова добавка, би могла да ви осигури необходими аминокиселини, които липсват поради начина ви на хранене. Винаги се консултирайте с вашия здравен специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *