Детско здраве, Женско здраве, Мъжко здраве

КАК ДА ИЗБЕРА СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Избирането на слънцезащитен продукт може да е много объркващо. Какво да бъде SPF числото, активни съставки, бариерни слънцезащитни продукти или химическите слънцезащитни продукти, на всички тези въпроси, може да е трудно да се намери отговор.

Въпреки това, използването на слънцезащитен крем е изключително важно, ако ще бъдете на слънце за продължителен период от време. Знаем, че твърде многото излагане на слънце може да доведе до преждевременно стареене на кожата, слънчеви изгаряния и да допринесе за развитието на рак на кожата, така че е важно да предпазите себе си и семейството си.
Слънцезащитните кремове не са създадени еднакви. Някои, всъщност могат да бъдат много неблагоприятни за нашето здраве, а силно вярвам, че много хора нямат представа как да изберат безопасен слънцезащитен крем.

Затова реших, че е време да ви помогна да направите безопасен и информиран избор, когато се опитвате да изберете слънцезащитен крем.

 

Най-ефективната защита от слънцето е превенцията

 1. Носете широкопола шапка. Да задържите шапка на главата на дете, може да бъде наистина трудна задача. За това давайте пример на децата си, като не забравяте да обясните защо е нужна тази шапка.
 2. Носете широки, удобни дрехи, които покриват добре. Има разбира се и специализирано облекло със специално проектирана UV защита.
 3.  Изберете качествени слънчеви очила. Те са повече от моден аксесоар. Слънчевите очила помагат да защитите очите си.
 4. Стойте на сянка. Търсете възможности да се скриете от слънцето за малко в горещите дни.
 5. Обърнете внимание на UV индекса. Можете да изгорите дори и в облачен ден.
 6. Избягвайте слънцето между 10 и 14 часа (пикови UV часове). Радвайте се на слънчевите лъчи рано сутрин или привечер.
 7. Уверете се, че имате добри нива на витамин Д. Изследователите смятат, че по-ниските нива на витамин Д увеличават риска от слънчево изгаряне и развитие на рак на кожата.
 8. Избирайте безопасен слънцезащитен крем.

Какво е безопасен слънцезащитен продукт?

Има добра оценка от

Environmental Working Group – https://www.ewg.org/sunscreen

Осигурява широкоспиктърна защита

Въпреки че излагането както на UVA лъчи, така и на UVB лъчи, допринася за развитието на меланома – най-смъртоносният рак на кожата – SPF измерва само UVB лъчите. Слънцезащитните кремове с широк спектър предпазват и от двете.

Не трябва да съдържа рискови съставки

Оксибензон – хормонален разрушител, който може да предизвика алергични реакции

Ретинил палмитат, форма на витамин А, свързана с кожни тумори и лезии върху изложена на слънце кожа

Съставките „Dirty Dozen“, включително парабени, фталати, PEG, парфюм (известен още като аромат – fragrance) и натриев лаурил/лаурет сулфат

Избирайте крем (не спрей или пудра)

Изберете кремове на минерална основа (въпреки че може да предпочитате прозрачността на продукта, по-големите бели частици осигуряват по-добра UVA защита). Изследванията показват, че титановият диоксид и цинковият оксид не мигрират през кожата, но вдишаните наночастици навлизат в кръвния поток през белите дробове.

Избирайте SPF30

Много хора нямат представа какво всъщност означава SPF – слънцезащитен фактор. Това, към което SPF се отнася, е способността на слънцезащитния крем да предотвратява увреждането на кожата от UVB лъчите или причиняването на слънчево изгаряне (това обаче не показва способността на продукта да блокира UVA лъчите или неговата UVA защита).

Ето как работи: Ако са необходими 20 минути, докато незащитената ви кожа започне да се зачервява, използването на слънцезащитен крем с SPF 15 означава, че ще отнеме 15 пъти повече време, докато кожата ви се зачерви (около пет часа). Така че SPF от 30 означава, че отнема 30 пъти повече време, за да започне да се зачервява и т.н.
Повечето хора също не знаят какви са разликите между различните стойности на SPF и способността им да блокират слънчевите лъчи. Често се предполага, че изборът на SPF 100 означава, че ще получат двойна защита в сравнение с SPF 50. За съжаление това не е така.

Разликите в защитата между SPF 25, 30, 50 и 100 са изключително малки. SPF 25 блокира 96% от слънчевите лъчи, SPF 30 блокира 97%, SPF 50 98% и SPF 100 99%. Никой слънцезащитен крем не може да блокира 100% от слънчевите лъчи.
Хората често получават фалшиво чувство за сигурност, като избират слънцезащитни продукти с много висок SPF, но това, което често получавате, като изберете стойности на SPF по-високи от 30, е излагането на все повече и повече вредни съставки.
Продуктите с по-висок SPF изискват по-високи концентрации на филтриращи слънцето химикали, отколкото слънцезащитните продукти с по-нисък SPF. За съжаление, много от тези филтриращи слънцето химикали може да са неблагоприятни за нашето здраве, тъй като е известно, че причиняват увреждане на тъканите и хормонални нарушения. Освен това, могат да причинят алергични кожни реакции. Няма доказателства, че SPF над 30 са по-добри за намаляване на увреждането на кожата и риска от рак на кожата в сравнение с продуктите с SPF 30. Това вероятно се дължи на начина на действие на слънцезащитните продукти.

Съставките, които образуват SPF на продукта, са насочени към блокиране на UVB лъчите, които са лъчите, които причиняват слънчеви изгаряния и немеланомен рак на кожата. UVA лъчите, от друга страна, проникват по-дълбоко в кожата и са по-трудни за блокиране със слънцезащитни съставки. Излагането на UVA потиска имунната система, причинява образуването на вредни свободни радикали в кожата и е свързано с по-висок риск от развитие на меланомен рак на кожата.

SPF рейтингът на слънцезащитния крем няма нищо общо със способността на продукта да предпазва кожата от UVA лъчите. В резултат на това повечето слънцезащитни продукти предлагат много по-малко защита срещу UVA. Това е така, защото UVA и UVB защитните съставки не се хармонизират. Използването на продукт с по-висок SPF означава, че получавате повече UVB защита за слънчево изгаряне, но по-малко защита срещу UVA лъчите, които са лъчите, които причиняват меланомен рак на кожата.

Използвайте слънцезащитни продукти на база цинков оксид

Активните съставки (тези, които ви предпазват от изгаряне) в слънцезащитните продукти се предлагат в две форми: минерални и химически филтри. Те използват различен механизъм за защита на кожата и поддържане на стабилност на слънчева светлина. Най-често срещаните слънцезащитни продукти на пазара обичайно съдържат химически филтри.

Отделните химически слънцезащитни филтри всъщност не работят толкова добре, когато става въпрос за защита на кожата от слънцето. Поради това те често се комбинират, за да се повиши тяхната ефективност, така че много от тези слънцезащитни продукти съдържат комбинация от два до шест от тези химически филтри, които се предлагат под формата на оксибензон, авобензон, октисалат, октокрилен, хомосалат и октиноксат.

Минералните слънцезащитни продукти от друга страна използват цинков оксид и/или титанов диоксид и предлагат много по-добра и по-широка защита от слънцето (предлагат по-добра UVA и UVB защита).
Освен че предлагат по-ниска защита от слънцето, друг проблем с химическите филтри е, че те може да са неблагоприятни за здравето ни. Още по-неприятното е, че някои от тези съставки в слънцезащитните продукти на химическа основа стават още по-опасни, когато са изложени на UV радиация – образуват свободни радикали, когато са изложени на UV светлина, които могат да причинят значителни щети в тялото.

От химическите филтри оксибензонът вероятно е най-опасният. Той може да действа като естроген в тялото и да има антиандрогенни ефекти, както и потенциално да причинява алергични кожни реакции. Също така е свързано с вродени дефекти и други проблеми, свързани с бременността. А за кърмещи жени, оксибензон и други химически филтри попадат в кърмата, нещо което е важно да знаете. Едно проучване показа, че 85% от пробите от кърма съдържат поне един химически слънцезащитен филтър.

Освен че е вреден за нас, оксибензонът е и изключително вреден за околната среда. Всъщност това унищожава кораловите рифове.

Минералните слънцезащитни бариери не проникват в кожата както химическите бариери, което означава, че те не могат да повлияят на вътрешните органи или хормоните, както химическите бариери, и следователно са много по-здравословен и безопасен вариант. Когато става въпрос за минерални слънцезащитни филтри, може би е добра идея да избирате слънцезащитни продукти на основата на цинков оксид. Това е така, защото е едновременно най-безопасната от двете минерални бариери (титаниевият диоксид е другата) и най-ефективната.

Вие също искате да сте сигурни, че сте избрали марки, които използват не-нано цинков оксид. Нано частиците могат да бъдат вредни за нашето здраве и лесно се вдишват, така че искате да сте сигурни, че ги избягвате.

EWG (работна група по околна среда) има страхотен преглед на тази тема и можете да прочетете тяхната статия тук.

 

Сега, вероятно много от вас са се запътили към шкафовете в банята, за да прочетете внимателно съдържанието на настоящи слънцезащитни продукти, нали?

Не се притеснявайте, не е нужно да ставате експерти по четене на етикети, когато се опитвате да изберете слънцезащитен крем. Най-важният ми съвет за лесен избор на безопасен слънцезащитен крем е да използвате EWG (работна група за околната среда), въпреки че предлаганите продукти в България, рядко може да намерите като разгледани там. Но, може да търсите активните съставки на продукта, който мислите да закупите и така да направите качествен и информиран избор. Предлагам да използвате само слънцезащитни продукти с оценка 3 или по-малко.

Всяка година EWG издава ново ръководство за слънцезащитни продукти, споделяйки най-безопасните слънцезащитни продукти за тази година, те също така правят ръководство за най-опасните.

 

1 thoughts on “КАК ДА ИЗБЕРА СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН ПРОДУКТ?

 1. Светла Нинова каза:

  Още една страхотна статия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *