Женско здраве, Мъжко здраве, Чревно здраве

КАК ДА ПОБЕДЯ КАНДИДА?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Кандида стратегия победа

 

 

 1. Хранене, което причинява глад на Кандида  – дрождните организми се нуждаят от гориво, за да растат и да се размножават. Ако ги оставите без източник на гориво, това забавя растежа им.
 2. Антимикробна подкрепа -природата осигурява билки, които естествено убиват Кандида и лошите бактерии. Това са ключови инструменти за намаляване на натоварването с дрожди, за да излекувате свръхрастежа на Кандида.
 3. Подобряване на чернодробната функция – черният дроб е основен прицелен орган при инфекция с Кандина и се нуждае от подкрепа. Лошо функциониращият черен дроб води до хронично възпаление и потискане на имунната система.
 4. Укрепване на имунната система- тя трябва да бъде подкрепена, за да отблъсне високите нива на дрождите и да предотврати връщането им.
 5. Възстановяване на лигавицата на червата – набавяне на ключови хранителни вещества и възстановяването на чревния микробиом е от съществено значение за дългосрочното здраве.

 

Какво е протокол на хранене Анти Кандида?

Първата стъпка в преодоляването на Кандида е да я подложите на глад. Това се прави чрез елиминиране на всички захари и всичко, което се превръща в захари. Кандида обича захарта и всичко, което се превръща в захар, така че диетата с по-ниски въглехидрати е от решаващо значение за оздравяването.

Повечето хора с Кандида имат сериозна чувствителност към глутен. Много е важно от време на време да се елиминират всички зърна, съдържащи глутен и повечето зърнени култури, с изключение на малки количества киноа или малки количества кореноплодни зеленчуци като цвекло, сладки картофи и тикви.

Диетата против Кандида се състои главно от зеленчуци, богати на фитонутриенти, здравословни мазнини и чисти протеини. Това е  хранителен план, който се препоръчва и на хора, които страдат от проблеми като свръхбактериален растеж в тънките черва SIBO, синдром на раздразнените черва и други храносмилателни оплаквания. Често, хора които има проблеми с Кандида, имат и друг проблем например  SIBO.

Зеленчуците без нишесте и богатите на антиоксиданти билки са най-добрите източници на фитонутриенти. Здравословните източници на мазнини включват кокосови продукти, авокадо, зехтин, ядки и семена. Здравословният протеин включва дива риба, пасищно месо и яйца.

Консумацията на кокосово масло и масло гхий са основополагаща стратегия за лечение на кандида. Те съдържат малки и средно верижни мазнини, които са противогъбични и осигуряват чудесен енергиен източник за тялото. Добавяйте няколко супени лъжици кокосово масло всеки ден към диетата си. Може да направите това като го добавите към смути, протеинов или колагенов шейк, към чаша чай или кафе, когато готвите.

 

Кандида и ферментирали храни

Благоприятните бактерии се конкурират с Кандида за местата на прикрепване и храна. Освен това тези добри бактерии освобождават противогъбични съединения, които предпазват от прерастване на дрождите. Добавянето на  добри бактерии в тялото е важна стъпка за излекуване на Кандида.

При много хора с прекомерен растеж на Кандида, може да се наблюдава това, че те не могат да понасят ферментиралите храни веднага. Това е така, защото повечето ферментирали храни съдържат  видове Кандида. Тези диви видове обикновено са добри за повечето хора, но индивидите със свръхрастеж на Кандида, често имат повишен възпалителен отговор  към всякакви форми на дрожди.

Консумирането на ферментирали храни може да причини повече възпаление и допълнителна прогресия на Кандида за много хора, които се борят с нея. 30-дневен период с по-малко ферментирали храни е препоръчителен ( кокосово кисело мляко ), докато се работи за унищожаване на неблагоприятните микроби.

След първоначалния период, добавянето в органични форми на кисело зеле и други ферментирали храни,  кефир и ферментирали млечни продукти, от пасищни животни, може да бъде чудесно. Запомнете, че трябва да започнете с малки количества (1-2 супени лъжици дневно) и постепенно добавяйте повече с течение на времето.

Наблюдавайте как реагира тялото ви и ако е необходимо – променяйте, докато лекувате свръхрастеж на Кандида в тялото си.

 

Антимикробна подкрепа

Може да използваме естествена антимикробна подкрепа, за да излекуваме Кандида. Някои храни имат много мощни противогъбични свойства. Кокосовото масло е изключително богато на лауринова киселина, която е едно от най-добрите природни противогъбични средства. Протоколите за излекуване на свръхрастежа на кандида обикновено се състоят от 4-6  супени лъжици кокосово масло дневно. Това включва кокосово масло, намазано на кожата ни (вместо друг козметичен продукт) и кокосово масло, добавено към храни и използвано за готвене.

Инфекциите с Кандида източват тялото от микроелементи, алкални соли и антиоксидантни резерви. За да се излекува Кандида, трябва да се консумират значителни количества мощни антиоксидантни, противовъзпалителни билки като канела, куркума, зелен чай и джинджифил.

Съвет:  намерете терапевт, с който заедно да изработите протокол относно преодоляване на свръхрастеж на Кандида. При започване на определен хранителен режим и прием на хранителни добавки, в тялото започва погиването на дрождите. Това обикновено е съпроводено с  неприянти усещания и симптоми и е добре да имате лекар или терапевт, с когото да преминете процеса с точните съвети и препоръки.

Билки Кандида

Подобряване на чернодробната функция

Начин на живот, който подпомага детоксикацията на черния дроб, включва намаляване на токсичната експозиция, като същевременно повишава имунитета, възстановява нивата на глутатион, серните съединения и метилирането.

Използваме фразата „Горчивото е полезно за черния дроб“, за да си спомним, че горчивите билки са особено полезни за черния дроб и процеса на детоксикация на телата.

Използването на техники за детоксикация като сухо четкане, потене, периодично гладуване, добра хидратация, инфрачервена сауна са особено полезни за укрепване на черния дроб. Това трябва да се прави, когато е възможно, заедно с консумацията на здравословни храни, които спомагат работата на черния дроб.

 

Укрепване на имунната система

Свръхрастежът на Кандида изтощава имунната система. Укрепването на имунната система е изключително важно за възстановяването. Това започва с подпомагане на имунния отговор на червата в секреторния IgA.

Секреторният IgA е секретираната форма на антитяло в кръвта, наречена IgA. IgA се произвежда в кръвта, поема се от червата, секретира се през лигавицата в онзи лигавичен слой, който е повърхностната обвивка на храносмилателния ни тракт. Това е лигавичната имунна бариера или имунна защита от първа линия.

Всичко, което вече обсъдихме по нагоре, помага да се осигури среда за здравословни нива на секреторния IgA. Производството на IgA  може да се подкрепи допълнително с витамин С, екстракт от маслинови листа и добавки с бета глюкан.

 

Възстановяване на лигавицата на червата

Кандида може да унищожава лигавицата на червата, което води до пропускливост на червата и възможни нехоносимости към храни. След като овладеем популацията на Кандида, трябва да направим всичко възможно, за да възстановим целостта на лигавицата на червата.

Хранителният план започва процеса, но добавянето на допълнителен костен бульон, алое вера, хлъзгав бряст и Л-глутамин са жизненоважни стратегии за възстановяване на лигавицата на червата. Освен това искаме да подпомогнем процеса на детоксикация на черния дроб и оздравяване на червата с неща като витамини от група B, прекурсори на глутатион, джинджифил, куркума, MSM, кверцетин, цинк и други противовъзпалителни съединения.

2 thoughts on “КАК ДА ПОБЕДЯ КАНДИДА?

 1. Анелия каза:

  Здравейте,
  Кандида при жената, как се отразява при мъжа? Би ли могло да се появи физически, в зачервявания или ранички, например.
  Оказва се, че имам и свръхрастеж Кандида и хеликобактер пороли.

  1. Симона Вътева каза:

   Възможно е да има подробно проявление. Направете консулт с уролог, за да имате повече яснота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *