Интересни факти

КАКВО Е ФУНКЦИОНАЛНА МЕДИЦИНА?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 3 мин.

Какво е функционална медицина?

Според Института за функционална медицина, който се счита за златен стандарт при обучението в тази област: „Моделът на функционалната медицина е индивидуализиран, ориентиран към пациента, базиран на науката подход, който дава възможност на пациентите и практикуващите да работят заедно за справяне с проблемите, основните причини за заболяване и насърчаване на оптимално здраве. “
В модела на функционалната медицина думата функция е приведена в съответствие с развиващото се разбиране, че болестта е крайна точка, а функцията е процес. Функцията може да се движи както напред, така и назад. Векторът на промяна във функцията се определя във времето отчасти от уникалното взаимодействие на генома на индивида с неговата околна срeда, хранителен режим и начин на живот. Моделът на функционалната медицина за здравеопазване се занимава по-малко с това, което наричаме дисфункция или болест, и повече с динамичните процеси, довели до дисфункцията при човека.
Функционалната медицина е персонализирана медицина. Всички имаме уникални генетични и епигенетични вариации, които поставят основата на здравето или болестите. Сънят, храненето, приемът на вода, взаимоотношенията, стресът, движението и други фактори са от значение, защото те са променящите се елементи на нашия начин на живот, които влияят на генната експресия.
Функционалната медицина поставя въпроса, защо? Защо хората получават заболяване? Защо някои хора са по-податливи от други и т.н. Този тип медицина се опитва да разбере и разследва какво означават симптомите и на какви евентуални механизми биха могли да се дължат те, вместо да ги потиска веднага с лекарства.
Функционалната медицина е системен биологичен подход за терапия на хронично заболяване, което означава, че разглежда тялото като едно цяло, а не като серия от независими органи и системи.
Подходът на функционалната медицина се стреми да идентифицира и адресира първопричината за заболяването, а не просто да лекува симптомите. Взима се в предвид пълната лична и медицинска история на индивида, неговата биохимия, генетика и текущите фактори на начина му на живот. При този подход практикуващият и клиентът работят заедно в терапевтично партньорство, за да създадат план от стъпки и действия, като ролята на клиента е централна и той осъзнава, че е начело в процеса за грижа към собственото си тяло.

Какво може да не знаете за функционалната медицина?

Базирана е на наука и доказателствени факти

Практикуващите функционална медицина използват солидни научни основи в клиничната практика, като непрекъснато следят най-новите световни практики. В резултат практикуващите функционална медицина бързо възприемат иновативните знания и клинични практики.

Здравето не е отсъствие на болест

Функционалната медицина смята, че здравето не е просто отсъствието на болест, а състояние на цялостно благосъстояние.

Функционалната медицина разглежда всеки индивид като генетично и биохимично уникален

Това е по – персонализиран подход в здравеопазването. Този подход се фокусира върху терапията на индивида, а не върху болестта. Накратко, функционалната медицина спомага да се даде на тялото това, което му е необходимо, за да функционира максимално оптимално. Тя естествено поддържа лечебните механизми, с които тялото е създадено и разполага, вместо да се фокусира просто да атакува болестния процес или нарушение.

Функционалната медицина изисква детайлна информация за всеки индивид

Функционалната медицина изисква продробна информация (обикновено попълване на въпросник, хранителен дневник и други ) и сериозна продължителност на първоначалната консултация, обикновено между 60 и 90 минути.

Може да спестите разходи

По-здравословният начин на живот би могъл да означава по-малко посещения при лекар. Ако имате наднормено тегло или затлъстяване, вие сте обект на други заболявания, които могат да увеличат медицинските ви разходи доста бързо. За разлика от това, ако водите по- здравословен начин на живот, ще имате по-голям шанс да избягвате развитието на заболявания.

Контролът върху здравето е съсредоточен в пациента

Клиентите на функционална медицина са съзидатели на собственото си здраве заедно с техния практик. Това е взаимовръзка между клиент и практик, при която двамата споделят отговорността за създаването и прилагането на индивидуален план в стремеж за постигане на желаното благополучие. По-голямото ниво на ангажираност може да доведе до повече години на здраве, а не само повече години живот.

Вашето тяло може да се лекува само

Според д-р Марк Хайман, тялото ви може да се излекува и да предотврати почти всички болести, които уж „идват със стареенето“. Това може да стане, ако тялото работи в изобилие от нужните хранителни вещества, за да функционира в най-високия си капацитет. Най-просто казано, ако дадете на тялото си това, което му е необходимо, за да се лекува, то ще ви служи по най-добрият начин. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *