Женско здраве, Мъжко здраве, Чревно здраве

КАНДИДА?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.

Какво е Кандида?

Това е гъбичка, която е форма на дрожди. Може да се изненадате, че дрожди, наречени Кандида, присъстват като част от нашата нормална флора в тялото. Кандида обикновено се намира в малки количества по кожата, в устата и в стомашно-чревния тракт. При нормални нива не е проблематична. Когато обаче настъпи свръхрастеж на Кандида, това води до множество здравословни проблеми. Някои от тях са храносмилателни проблеми, умора, мозъчна мъгла, повтарящи се гъбични инфекции, кожни проблеми, промени в настроението и много други.
Имунната система и полезните бактерии в червата обикновено поддържат нивата й ниски. Въпреки това, когатоКандида прораства в тялото, могат да се получат множество здравословни проблеми. Свръхрастежът й може да причини инфекция, наречена Кандидоза. Има няколко вида кандидоза, включително млечница (от Кандида в устата и гърлото), инфекция на гениталите, обрив от пелена, причинен от гъбична инфекция при бебетата и инвазивна кандидоза. Инвазивната кандидоза е сериозна животозастрашаваща инфекция, която се появява, когато Кандида навлезе в кръвта и пътува до сърцето, мозъка, очите и костите.

Кандида

Какви тестове за Кандида има?

Има няколко теста, които могат да помогнат да се определи дали в тялото има Кандида, какъв е вида и количеството. Има методи за домашно тестване, които могат да показват свръхрастеж, както и специалин въпросници, които биха могли да бъдат изключително полезни.

За по-точно и окончателно тестване има лабораторни тестове като комплексен тест за органични киселини, различни панели, които изследват фецес проба и кръвна проба.

 

Кандида причинители

Симптоми и възможни здравословни проблеми

Има много симптоми, свързани с свръхрастеж на Кандида. Кожни заболявания като екзема, псориазис, копривна треска, обриви, гъбички на крака или гъбички на ноктите на краката, са често срещани симптоми. Вагинални инфекции, инфекции на пикочните пътища, ректален или вагинален сърбеж също могат да бъдат причинени от гъбичката.

Един от най-честите симптоми на Кандида е умората. Тя може да допринесе за умората по различни начини и често се свързва с недостиг на хранителни вещества и отслабена имунна система. Много хора с Кандида страдат от хронична умора или фибромиалгия.

Нормалното присъствие на Кандида в храносмилателния тракт подпомага усвояването и храносмилането на хранителни вещества. Въпреки това, при свръхрастеж, той може да причини синдром на пропускливите черва.

Храносмилателни проблеми като подуване на корема, запек или диария могат да показват свръхрастеж на Кандида. Всъщност последните проучвания показват, че той е свързан с няколко заболявания на стомашно-чревния тракт, включително улцерозен колит и болест на Крон.

Кандида също може да повлияе на мозъка, причинявайки раздразнителност, промени в настроението, тревожност или депресия. Други неврологични симптоми са затруднена концентрация, лоша памет, липса на фокус и мозъчна мъгла. Силното желание за захар и рафинирани въглехидрати са често срещани при свръхрастеж на Кандида, както и тежки сезонни алергии или сърбеж в ушите.

Кандида може да допринесе за системни възпалителни и свързани с имунната система състояния. Освен това тя съвсем естествено произвежда и отделя токсини в кръвния поток и тялото. Тялото реагира с имунен отговор, причинявайки по-високи нива на възпаление.

 

Симптоми Кандида

Каква е връзката Кандида и черен дроб?

Високите нива на Кандида могат също да повлияят на способността на черния дроб да прочиства различните токсини. Това може да доведе до токсичност за цялото тяло и имунна дисрегулация, а оттам до високи нива на възпаление и възможност за развитие на  автоимунно заболяване и дори на рак. А

втоимунните заболявания като тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, улцерозен колит, лупус, псориазис, склеродермия и множествена склероза могат да бъдат свързани със свръхрастеж на Кандида.

Има пет важни стъпки за естествено излекуване на Кандида. Тези стъпки включват хранене, антимикробна подкрепа, подобряване на чернодробната функция, укрепване на имунната система и възстановяване на лигавицата на червата.

 

Кандида черен дроб

Домашен тест със слюнка

Прави се чрез събиране на слюнка в устата и изплюване в чиста чаша, пълна с вода. Това се прави веднага след като се събудите сутрин, преди да сложите нещо в устата си. Наблюдавате слюнката в чашата в продължение на 15 минути. Ако забележите някое от следните неща относно слюнката си, това може да означава наличието на Кандада.

Тестът за плюене не е много надежден. Той има висок процент на фалшиви отрицателни и фалшиви положителни резултати. Тестът измерва колко дебела е слузта сутрин. Обикновено плюнката е по-дебела сутрин поради последиците от непиенето на течности през цялата нощ. Други фактори, които могат да повлияят дебелината на слуз, включват консумация на млечни продукти, промени във времето, въздушни алергии и други инфекции. Резултатите също могат да бъдат противоречиви всеки ден при един и същи индивид. Ако тестът ви за плюене е положителен, трябва задължително да потвърдите резултатите с лабораторен тест.

 

Кандида тест слюнка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *