Витамини и минерали, Женско здраве, Мъжко здраве, Хранителни добавки

МОЖЕ ЛИ ИЗЛИШЪК НА ВИТАМИН В12 ДА НИ НАВРЕДИ?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.
Излишък на Витамин В12

Витамин В12

Витамин В12 е водоразтворим витамин, който естествено присъства в някои храни, добавя се допълнително към други и се предлага като хранителна добавка или лекарство с рецепта.

Витамин В12 има много нисък потенциал за токсичност и се твърди, че  няма вредни ефекти, свързани с излишния прием на витамин В12 от храна и хранителни добавки при здрави индивиди.

Това говорят и данните от две независими проучвания, публикувани през 2006 година. В едното се твърди, че добавка с витамин В12 (в комбинация с фолиева киселина и витамин В6) не предизвиква сериозни нежелани събития, когато се прилага в дози от 400 мкг (микрограм, като 1 милиграм е равен на 1000 мкг) за 40 месеца, а в другото се установява, че при дозиране от 1000 мкг за пет години също не води до нежелани реакции.

Имайте предвид, че препоръчителният дневен прием за лица над 14 години е 2,4 мгк, за бременни жени –  2,8 мкг, а за кърмещи жени – 2,7 мкг. (данните са от САЩ).

Витамин В12 е често използвана добавка и е тестван като превантивно лечение за болест на Алцхаймер.

Какво ни казват най-новите проучвания за Витамин В12?

Учени от Нидерландия, пубикуваха скоро в JAMA Network научен труд, в който съобщават, че хората, които имат високи нива на витамина в кръвта e възможно да имат по-висок риск от смърт, предизвикана от различни причини, като се взимат предвид пола, възрастта, бъбречната им функция, както и други лабораторни показатели.

Не е ясно дали повишените нива са маркер на основното заболяване или причина, но авторите предупреждават, че добавката трябва да се избягва, ако няма установен дефицит.

B12 спомага за метаболизирането на невротоксичната аминокиселина хомоцистеин, за която се съобщава, че повишава риска от деменция и болест на Алцхаймер.

Някои проучвания предполагат, че нивата на витамин В12 се асоциират с болест на Алцхаймер, въпреки че други изследвания опровергават това твърдение.

Едно двугодишно клинично изпитване съобщава за по-малка дегенерация в мозъчните региони, уязвими от болест на Алцхаймер, при хора с високи нива на плазмен хомоцистеин при добавяне на комбинация от витамини от група В, но други проучвания са установили по-висока смъртност при възрастни хора и хоспитализирани пациенти с високи нива на витамин В12 в кръвта.

През 2019 години учени от Харвард, публикуват отново в JAMA Network проучване, което предполага, че високият прием на витамин В6 и Витамин В 12 повишават риска от фрактура на тазобредрената става при жени в менопауза. Проучването е проведено на над 70 000 жени в периода от 1984 до 2014 година. Установява се, че риск от фрактура на тазобедрената става е почти 50% по-висок при жени, които имат висок прием на двата витамина (B6≥35 мг/ден и B12≥20 мкг/ден). Предстоят допълнителни анализи  за затвърждаването на тази хипотеза.               

Друга област, в която нивата на витамин В12 предизвикват интерес за проучване, е дали те са свързани с развитието на ракови заболявания.  Доклад от 2013г., ни казва, че високите плазмени нива на B12 изглежда са маркер за това заболяване.  По данните от това проучване за хора с диагноза рак откриването, че имат високи нива на B12 може да се окаже лоша новина. Второ проучване, публикувано през 2016 г., ни информира, че високите нива на B12 при пациенти с рак също са свързани с по-висок риск от смъртност в сравнение с пациенти с нормални нива на B12.

Тези данни, очевидно не означават, че висок В12 е основната причина за формиране на заболяването. Те показват асоциация, но не и причинно-следствена връзка.

Вероятно обяснение е, че злокачествените ракови заболявания задействат черния дроб да освободи изобилие от В12 в кръвта и колкото по-напреднал е ракът, толкова повече В12 се освобождава в обръщение. Възможно е освобождаването на В12 да е проектирано от рака, тъй като В12 е от съществено значение за бързо растящите клетки, за да възпроизведат ДНК и да се делят.

Предоставянето на прекомерни дози от В12 на пациенти с рак може да подпомогне растежа на тумора. Още изследвания предстоят в търсене на отговори при тази хипотеза.           

Какво е нормален диапазон на Витамин В 12? ( данни САЩ)

Лабораториите в САЩ отчитат  витамин B12 в ng / mL, а в Европа в pmol / L.

Ето някои примери за преобразуване: 800 pmol / L = 1084 ng / mL, 600 pmol / L = 813 ng / mL, 200 pmol / L = 271 ng / mL

 

Нормалният диапазон на витамин B12 в кръвта е между 200 и 900 ng/ mL. Хората в долната граница на този диапазон може да се нуждаят от последващи тестове, особено ако имат симптоми.

Нивата на витамин В12 са ниски, ако са под 200 ng/ mL. Този резултат предполага дефицит на витамин В12, пернициозна анемия или свръхактивна щитовидна жлеза. Хората с ниско ниво на витамин В12 често изпитват неврологични симптоми.

Ненормално висок статус на витамин В12 е всичко над 900 ng/ mL. Този резултат може да предполага проблеми с черния дроб или бъбреците, диабет или някои форми на левкемия.

 

С тази статия, искам да ви предоставя допълнителна информация за витамин В12, за да може да сте информирани относно ползите и евентуалните негативи при приема на тази добавка.

Най-важното, което трябва да знаете е, че въпросът с прием на хранителни добавки е принципен. Консултирайте се преди прием на какъвто и да е продукт с вашия лекар или терапевт, тъй като свободната продажба на различни видове добавки ги прави изключително достъпни, но това не означава, че правилото „ако не помогне, няма да навреди“  винаги е в сила.

По отношение на витамин В12 – винаги изследвайте нивата чрез кръвна проба преди да пристъпите към приема му, а относно схемата на прием и дозировка разчитайте на вашия терапевт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *