Женско здраве

ПЕРИМЕНОПАУЗА

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 6 мин.
Перименопауза

Разлика между менопауза и перименопауза

Преходът в менопаузата (перименопауза) е периодът, който свързва репродуктивните (детеродните) години и менопаузата на жената. Много жени започват да изпитват редица физически, психически и емоционални симптоми много преди да се срещнат с определението за менопауза.

За средна възраст за настъпване на перименопаузата са определени 47 години. Смята се, че когато перименопаузата настъпи на възраст между 45 и 55 години, се счита за “естествена” и е нормална част от стареенето.

Но някои жени могат да преживеят менопаузата рано – или в резултат на хирургическа интервенция (като отстраняване на яйчниците), или поради увреждане на яйчниците (например от химиотерапия).

Менопаузата, която настъпва преди 45-годишна възраст, независимо от причината, се нарича ранна менопауза, а менопаузата, която настъпва на 40 или по-малко години, се счита за преждевременна менопауза.

Периодът на перименопаузата продължава до настъпването на менопаузата, но в този период жените все още имат менструални цикли и могат да забременеят.

Менопаузата е термин, който е използван, когато са изминали 12 пълни месеца от последната менструация. Средната възраст за менопаузата е изчислена  на 51 години, но може да възникне между 45 и 55 годишна възраст.

По време на прехода в менопаузата жените често имат променящи се менструални цикли, сухота на влагалището, горещи вълни или зачервявания (внезапно усещане за топлина и зачервяване на лицето и гърдите с изпотяване и понякога втрисане) и проблеми със съня. Някои от тези симптоми се случват непрекъснато, докато други идват и си отиват.

Симптомите могат да бъдат от много леки до непоносими, но могат и да пречат на качеството на живот.

Перименопаузата е различна за всяка жена, но обикновено трае около 5 години.

 

По време на перименопаузата настъпват няколко биологични промени:

Броят на яйцеклетките (овоцити) достига много ниски нива – от 1-2 милиона при раждането ни до само няколко хиляди.

Менструалният цикъл започва да варира обикновено до по-кратък период от един менструален цикъл до следващ. Това се дължи на съкратена дължина на първата половина на цикъла (фоликуларна фаза) .

Нарастващ брой месечни цикли без овулация и като последствие от това значително понижаване нивата на прогестерон обяснява много от ранните перименопаузални симптоми.

 

Как функционират хормоните преди перименопаузата?   

През  пиковите репродуктивни години на жената, количеството на естроген в кръвообращението се увеличава и спада сравнително предсказуемо през целия менструален цикъл. Нивата на естроген се контролират до голяма степен от два хормона, фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH). FSH стимулира фоликулите (пълните с течност торбички в яйчниците, които съдържат яйцата) да произвеждат естроген.

Когато естрогенът достигне определено ниво, мозъкът сигнализира на хипофизата да изключи FSH и да предизвика скок на LH. Това от своя страна стимулира яйчника да освободи яйцеклетката от фоликула си (овулация). Оставащият фоликул произвежда прогестерон и в допълнение към естрогена се осъществява подготовката за бременност. С повишаването на тези хормонални нива, нивата на FSH и LH спадат. Ако бременността не настъпи, прогестеронът пада, настъпва менструация и целия този цикъл започва отново.

Как функционират хормоните в перименопаузата?

В перименопаузата фоликулостимулиращият хормон FSH се увеличава със скорост, по-голяма от тази на лутеинизиращия хормон LH, въпреки че циклите все още са редовни. Това покачване на FSH е един от първите признаци на репродуктивно стареене. Това наблюдение се прави най-лесно в ранната част на фоликуларната фаза, когато нивата на естрадиол са по-ниски. Ето защо лекарите често измерват нивата на FSH, за да определят дали симптомите, които имате са свързани с менопаузата.

Какви проблеми може да има при тестването?

 • Различни модели на FSH могат да се появят дори при една и съща жена.

 • FSH може да е нормален, въпреки че жената изпитва симптоми на перименопауза, тъй като тестът открива само процент от над 60 FSH пептиди.

Производството на естрадиол, прогестерон и тестостерон в яйчниците намалява с настъпването на истинската менопауза. Въпреки, че в крайна сметка нивата на хормоните намаляват, по-ниски нива на естроген не се наблюдават от 6 месеца до 1 година преди истинската менопауза. Едва през последната година от перименопаузата нивата на естроген започват да намаляват.

В близост до менопаузата нивата на естроген се покачват много високо и след това спадат много бързо. Тези нива могат да бъдат до два пъти повече от нивата, установени при нормален менструален цикъл.

Тогава производството на естроген от фоликулите бързо спада от 700 до 30 pg / mL в рамките на 2 или 3 дни.

В крайна сметка, пониженото ниво на секреция на естроген вече не е достатъчно, за да причини натрупване на маточната лигавица и няма достатъчно тъкан, която да произвежда менструация. FSH след това ще се повиши 10-20 пъти и ще достигне максимум в рамките на 1-3 години след последния менструален цикъл.

Симптомите на понижени нива на хормоните и симптомите на перименопаузата са разнообразни, непредсказуеми и може да останат неразпознати като симптоми на перименопауза.

 

Признаци и симптоми на перименопауза

 

Симптоми, които говорят за дефицит на прогестерон

Относно менструалното кървене :

 • Скъсяване на периода от един цикъл до друг
 • По-тежко менструално кървене
 • Предменструално зацапване

 

Предменструален синдром (често се наблюдава по време на перименопаузата)

 • Честа смяна на настроението
 • Горещи вълни
 • Депресия
 • Лоша концентрация
 • Раздразнителност
 • Тревожност
 • Главоболие (менструална мигрена)

 

Симптоми, които говорят за излишък на естроген

 • Твърде много менструално кървене
 • Твърде дълго менструално кървене
 • Твърде скоро менструално кървене
 • Непостояннно и хаотично менструално кървене
 • Чувствителност на гърдите
 • Подуване на корема
 • Главоболие
 • Наддаване на тегло
 • Вагинално течение

Симптоми, които говорят за дефицит на естроген

 • Горещи вълни, нощно изпотяване и непоносимост към топлина

 • Безсъние

 • Умора

 • Вагинална сухота

 • Главоболие

 

При някои жени могат да се наблюдават и косопад, окосмяване по лицето и акне, сърцебиене, гадене, инфекции на пикочните пътища, началните етапи на остеопороза и сърдечни проблеми.

Симптомите са абсолютно индивидуални и могат да бъдат леки, умерени или тежки.

Някои жени може и да нямат значителни симптоми на менопауза, освен колебания в менструалния цикъл, а други може да имат симптоми, които са прогресивни и проблематични за години напред.

Перименопаузата е време на нестабилност и непредсказуемост. Много неща се променят, освен че намаляват нивата на естроген и прогестерон.  Нивата на хормоните при жените се променят не само в общите им серумни нива, но и се променят по отношение едно към друго. Жените също така остаряват, което допринася за много от промените като наддаване на тегло, промени в метаболизма и други. Фактори като възраст, стрес и телесно тегло също започват да играят по-голяма роля в производството на естрони.

 

Възможни промени в кървенето при перименопауза

Нередовното кървене може да бъде един от най-големите проблеми на перименопаузата. Могат да се наблюдават всички модели на кървене: по-чести, по-редки, по-леки, по-тежки, по-къси, по-продължителни, да спират внезапно и  да се появяват случайни зацапвания.

Това, което може да е най-притеснително е справянето с прекомерното кървене и изключване на хиперплазия (разрастване, уголемяване) на ендометриума. Рутинната ендометриална биопсия не се препоръчва често от медицината, но изключването на ендометриалната хиперплазия е много важен фактор. Благодарение на модерните технологии много жени могат да получат измерване на дебелината на ендометриума с трансвагинален ултразвук.

Други възможни причини за абнормално менструално кървене може да са: маточни полипи, маточни фиброиди, ниска функция на щитовидната жлеза и други.

 

Вазомоторни симптоми при перименопауза

Вазомоторните симптоми като горещи вълни и нощни изпотявания, са може би най-преобладаващият симптом на перименопаузата. Горещите вълни варират по интензивност и честота от жена до жена. Няма постоянен или предвидим модел. Някои жени започват да имат горещи вълни, докато менструацията им все още е много редовна. Други жени изпитват горещи вълни, тъй като менструалните им цикли стават нередовни,  но се появяват само през дните, когато не кървят, а след това бързо изчезват, когато кървенето им се възобнови. Но други започват да имат горещи вълни по-късно и дори няколко години след спирането на менструацията. И разбира се, много жени изобщо нямат горещи вълни.

Горещите вълни могат да се влошат от топли напитки, горещо време, стрес, висок прием на сол, висок прием на алкохол и пикантни храни. Жените, които имат повече телесни мазнини, могат да имат по-малко горещи вълни от тези с по-малко килограми.

Няколко други медицински състояния трябва да бъдат разграничени по отношение на горещите вълни и това дали те са свързани с менопаузата. Вашият медицински специалист трябва да изключи хипертиреоидизъм, тревожност, карциноиден синдром, феохромоцитом и зачервяване и горещи вълни, причинени от висока доза ниацин (витамин В3).

 

Депресия и перименопауза

Често се обсъжда дали депресията действително е по-изразена при жените в перименопауза  и дали депресивните симптоми се появяват в резултат на горещи вълни, загуба на либидото и други възможни симптоми, както и емоционалния момент в осъзнаване на естественото стареене на тялото. Проучванията показват противоречиви резултати, някои от тях не водят по-голямо нарастване на депресията при жени в перименопауза и менопауза, докато други проучвания ясно очертават такава тенденция.

 

Вагинална атрофия и перименопауза

Вагиналната атрофия е резултат от намаления естрогенов ефект върху колагеновата тъкан.  Вагинална сухота, сърбеж и парене, болка при сексуална активност, кървене след сексуален контакт, вагинални инфекции и промени в уринирането също могат да се наблюдават.

Намаленият естрогенен ефект повишава pH, променя бактериалната среда, намалява еластичността и дебелината на тъканта и намалява количеството на вагиналния секрет. Отново е добре да се изключат други причини за тези симптоми, включително злокачествени заболявания, вулварна дистрофия, инфекция, алергии и други състояния. Някои жени се нуждаят от окуражаване, за да обсъдят своите сексуални притеснения, а за жени в перименопауза намаляването на либидото или промените в сексуалния им отговор, може да  предизвика стрес в интимния живот.

 

Състояние на кожа и кости и перимонепауза

Промени в кожата могат да настъпят и да се изразят в образуване на пигментни петна, сухота,  лесно посиняване и появяване на повече бръчки.  С напредване на възрастта, колагенът започва да намалява, а той е от съществено значение за кожата. През първите пет години след менопаузата се губи до 30% от кожния колаген.

Двете най-значими промени, свързани с перименопаузата и продължаващи в постменопаузалните години, са възможното намаляване на съдържание на минерали в костите и промени в липидния профил.

 

Профилактика по време на перименопауза

Перименопаузата е не само време за облекчаване на симптомите, но и време за практикуване на прогресивна профилактика и идентификация на риск за развитие на остеопороза, сърдечно-съдови заболявания, рак на гърдата, Алцхаймер и рак на дебелото черво.

Лечебните растения, които съдържат естроген-подобни съединения, наречени фитоестрогени, като черен кохош, донг куай, женско биле и женшен, могат да намалят горещите вълни, да намалят сухотата на влагалището, да увеличат енергията и да подобрят настроението. Допълнителните естествени терапии като тези с  витамин Е могат да намалят риска от сърдечни заболявания и да намалят горещи вълни. Жълт кантарион може има ефект върху лека до умерена депресия, а гинко билоба може да подобри паметта.

Натуралният прогестеронов крем също може да се използва много ефективно в перименопаузата. Проблемите, които могат да бъдат адресирани, включват регулиране на менструалния цикъл, горещи вълни, нощни изпотявания, ниско либидо, промени в настроението, предменструални симптоми, вагинална сухота и главоболие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *