Интересни факти, Хранителни добавки

ПОЛЗИТЕ НА МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 3 мин.

Какво е Черен кимион?

Екстрактът от Nigella Sativa, известен още като екстракт от черно семе, масло от черни семена и масло от черен кимион, е екстракт от семена, който идва от растение, родом от Югозападна Азия. Семената на едногодишното цъфтящо растение Nigella Sativa са ценени заради своите лечебни свойства от незапомнени времена.

Най-ранните данни за неговото отглеждане и употреба са от древен Египет. Масло от черен кимион е намерено в египетската фараонова гробница Тутанкамон, датираща преди около 3 300 години.

В арабските култури черният кимион е известен като Habbatul barakah, което означава „семе на благословение“. Смята се също, че ислямският пророк Мохамед е казал за него, че това е “лекарство за всички болести, освен смъртта”.

Много от традиционно приписваните ползи за здравето на черния кимион са потвърдени подробно в биомедицинската литература. В действителност от 1964 г. насам са публикувани 656, рецензирани проучвания, в които се наблюдават ползите на черния кимион

9  забележителни ползи

 1. Диабет тип 2: два грама черно семе на ден водят до понижена глюкоза на гладно, намалена инсулинова резистентност, повишена бета-клетъчна функция и намален гликиран хемоглобин (HbA1c) при клинично проучване с хора.

 2. Хеликобактер Пилори инфекция: клинични изследвания показват, че маслото от черен кимион притежава терапевтични свойства, съпоставими с конвенционалната терапията за тройна ерадикация на бактерията ( обикновено се състои от два вида антибиотик и един инхибитор на протонна помпа).

 3. Епилепсия: проучване, проведено през 2007 г. с деца с епилептично състояние, чието състояние не се повлиява от конвенционалното лечение с лекарства. Децата са получавали воден екстракт от Nigella sativa L. (black cumin seed) за период от четири седмици и се установява, че екстрактът от черен кимион значително намалява припадъчната активност.

 4. Високо кръвно налягане: установено е, че ежедневната употреба на 100 и 200 mg екстракт от черно семе, два пъти дневно, в продължение на 2 месеца,  има ефект на понижаване на кръвното налягане при пациенти с лека хипертония.

 5. Астма: тимохинон, една от основните активни съставки в Nigella sativa, дава по-добър резултат при астма, отколкото лекарството флутиказон при проучвания на животни. Друго проучване, този път при хора, установява, че екстрактите от преварена вода от черно семе имат относително мощен антиастматичен ефект.

 6. Остър тонзилофарингит:  характеризира се с възпаление на сливиците или фаринкса (т.е. възпалено гърло),с предимно вирусен произход.  Капсулите от черно семе (в комбинация с Phyllanthus niruri – Чанка пиедра) значително облекчават болката в гърлото и намаляват нуждата от обезболяващи при изследвания с хора.

 7. Рак на дебелото черво: клетъчни проучвания са установили, че екстрактът от черно семе се сравнява благоприятно с химиоагента 5-флуорурацил при потискането на растежа на рака на дебелото черво, но с много по-висок профил на безопасност. Изследване при плъхове, установява, че маслото от черен кимион има зцабележителен инхибиращ ефект срещу рак на дебелото черво, без забележими странични ефекти.

 8. Метицилин-резистентен стафилокок:  черното семе има антибактериална активност срещу клинични изолати на резистентния на метицилин Staphylococcus aureus.

 9. Ползи при преодоляване на зависимости: проучване върху 35 наркомани установява, че черното семе е ефективна терапия при дългосрочно лечение на опиоидна зависимост.

   

Защо не се говори достатъчно за маслото от черен кимион?

Защо такова мощно семе все още не е в радара на повечето медицински и хранителни общности? Знаем, че сусамовото семе може да победи парацетамола при намаляване на болката, причинена от артрит. Може също да намали рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания по начин, който предизвиква чиста завист у статините (конвенционална група лекарства за намаляване на холестерол). Знаем, че ленените семена могат да допринесат за свиването на тумори на гърдата и простатата, но ползите от черното семе до голяма степен сякаш оставан незабелязяни.

Интересното е, че през 2010 г. Nestlé, световният хранителен гигант, базиран в Швейцария, подава патентно искане за използването на черен кимион за „предотвратяване на хранителни алергии“. (Международна патентна публикация на Nestlé WO2010133574). Добрата новина е, че към момента такъв патент не е одобрен и билката е свободно достъпна.

 

Каква форма – капсули или масло?

В клинични изпитвания при хора, дози от 1-3 грама черен кимион на прах са използвани (орално) до 12 месеца. Препоръчва се прием от 2 месеца преди провеждането на лабораторна проверка на промените в холестерола или управлението на кръвната захар.

Маслото от черен кимион се използва орално в дози до 5 мл или 40 мг на кг до 8 седмици за терапевтични ефекти.

Локалната употреба, например при остеоартрит на коляното, включва 1 мл, прилагани локално три пъти на ден.

2 thoughts on “ПОЛЗИТЕ НА МАСЛОТО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН

 1. Руми каза:

  Бихте ли обяснили орално кога се използва- преди, след хранене, колко време и т.н.

  1. Симона Вътева каза:

   Здравейте, преди хранене, сутрин на гладно е препоръчителния прием.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *