Женско здраве, Мъжко здраве

ПОСТ COVID И ДРУГИ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 9 мин.

Каква е връзката между  хроничната умора и вирусните инфекции?

Covid -19 е твърде ново явление за това няма да говоря в статията конкретно за него. Медицинската и научна гилдия в целия свят проучва самото заболяване и процесите му ежедневно и информацията, която се публикува всеки ден е наистина колкото необятна, толкова и недостатъчна за съжаление. Това е съвсем нормално и няма място за недоволство.

По- скоро в тази статия, ми се иска да обърна внимание на това, какво всъщност знае науката за вирусните инфекции като цяло и какво от това знание, може да приложим и в тази ситуация.

Имаме значителни доказателства, които убедително показват, че вирусните инфекции могат да доведат до хронична умора. Този тип хронична умора е известен като синдром на поствирусна (след вирусна) умора.

Започваме от началото: какво е синдром на поствирусна умора?

Синдромът на следвирусна умора се диагностицира, когато човек развива синдром на хронична умора след инфекция с вирус. Синдромът на хроничната умора се характеризира със симптоми като :

  • Умора
  • Болки в мускулите и ставите
  • Мозъчна мъгла
  • Главоболие
  • Чувствителни лимфни възли
  • Повтаряща се болка в гърлото
  • Проблеми с познанието, паметта и съня
  • Лоша поносимост към упражнения / физическа активност

Принципно като клинична практика, симптомите трябва да са налице за период от 3 или повече месеца, преди да може да се постави подобна диагноза. Това може да е проблематично по отношение на коронавирусната инфекция в случая, тъй като много хора е възможно да страдат от тези симптоми в продължение на месеци, преди да получат нужната подкрепа.

Какви са възможните причини за синдром на следвирусна умора?

  COVID-19, митохондриална функция и хронична умора

Заразяването с вируси може да доведе до синдром на умората чрез въздействието им върху нашите митохондрии. Те са така наречените „електроцентрали“ на нашите клетки. Тези клетъчни органели произвеждат енергия, благодарение на която се осъществяват почти всички процеси в тялото. Когато те не функционират правилно, ние не можем да произведем енергията, от която се нуждаем.

Митохондриите действат и като пратеници, за да уведомят тялото, че клетка е била засегната от вирус. Те освобождават реактивни кислородни видове (ROS), възпалителни вещества, които могат да причинят увреждане на клетките. Тези ROS са необходими на имунната система, за да може да идентифицира и унищожи заразените с вируса клетки. За съжаление, те също причиняват увреждане на собствените ни клетки, което увеличава възпалението в телата ни.

Изследванията показват, че хората с хронична умора показват хронично повишени нива на възпаление и оксидативен стрес.

Индуцираното от вируси увеличение на производството на ROS, може да допринесе или да причини това.

Интересното е, че скорошни изследвания показват, че производството на митохондриална ROS играе роля в предизвикването на NLR3P инфламазома. Това е инфламазома, която може да е свързана с тежката възпалителна реакция, известна като цитокинова буря, наблюдавана при някои хора. Това може да доведе до порочен кръг, при който инфекцията с корона вирус води до повишено производство на ROS, което изостря възпалителния ефект на вируса, което води до повече производство на ROS.

Вирусите също влияят върху способността на нашите митохондрии да предизвикват клетъчна смърт. Това може да доведе до натрупване на повредени митохондрии, което да доведе до намален потенциал за производство на енергия. Лошото или непълно изчистване на увредени митохондрии също е доказано, че води до неправилно регулиране на възпалителното активиране, което е свързано с редица възпалителни заболявания.

В едно проучване всички пациенти с хронична умора показват маркери на нарушена митохондриална функция. По-специално, тежестта на симптомите корелира със степента на митохондриална дисфункция в това проучване . Следователно, потенциалът на вируса да наруши митохондриалната функция може да доведе до хронична умора. Степента, до която вирусът нарушава митохондриалната функция, може да определи тежестта на симптомите на хронична умора.

Съвет: работете със специалист по функционална медицина или вашия лекар, с който подробно да обсъдите вашите оплаквания и притеснения и заедно да построите стратегия, която да цели подпомагане на митохондриалната функция на организма ви, в случай, че такава е необходима.

 

COVID-19, здраве на червата и хронична умора

Стомашно-чревните нарушения често се съобщават при хора с оплаквания от хронична умора. В същото време клиницистите по света стават все по-наясно, че стомашно-чревни нарушения могат да възникнат в резултат на COVID и да влошат тежестта на симптомите на COVID.

Тези нарушения включват бактериална дисбиоза, повишена стомашно-чревна пропускливост и променен имунитет на лигавицата.

Изследванията показват, че хората с хронична умора са склонни да имат по-ниски нива на Bifidobacteria и по-високи нива на Enterococcus и Streptococcus, както и повишени бактерии, произвеждащи D-млечна киселина.

Възможно е промените, предизвикани от COVID, в чревния микробиом и здравето на червата, да допринесат за развитието на симптоми на хронична умора. Тук няма да казвам повече относно връзката COVID-черва, тъй като данните са нестабилни и неясни.

Мисля, че е важно да спомена, че доказателствата в подкрепа на употребата на пробиотици по отношение на умората са до голяма степен теоретични и се основават на проучвания върху животни на този етап. Има разбира се, няколко проучвания с хора и те са са установили намаляване на умората и възпалението в резултат на допълване с пробиотици. Повечето клинична документация заключават  обещаващи доказателствата, но не и категорични такива.

Две проучвания, проведени с хора, установяват, че добавките с Lactobacillus casei Shirota или Lactobacillus paracasei sp. paracasei F19, Lactobacillus acidophilus NCFB 1748 и Bifidobacterium lactis Bb12 довеждат до подобрения в тревожността, когнитивната функция и качеството на живот при лица с хронична умора.

Диетите с по-високо съдържание на фибри също са свързани с по-малко възпалителни профили и значително по-ниска честота на умора.

Съвет: работете със специалист по функционална медицина или вашия лекар, за да определите дали е нужно да приемате пробиотик, какъв точно продукт е добре да приемате и за колко време. Не рядко случайният прием на пробиотици без да знаете какво точно взимате, какви са щамовете в продукта, защо се взима този продукт, каква е целта и продължителността на терапията, всъщност могат да доведат до нулев ефект и вашето разочарование.

 

COVID-19, стрес и хронична умора

Една от най-големите причини за нецеленасочено възпаление е стресът.  Стресът също е ключов двигател за симптомите на хронична умора.

Латентните вирусни инфекции (тези, при които вирусът се крие в организма в продължение на години дори след първоначалната инфекция) често се обострят или активират отново в периоди на стрес. Теоретично това означава, че може да изпитате определени симптоми от вашата коронавирусна инфекция по време на стресови периоди, дори след като първоначалната инфекция отдавна е преминала.

За съжаление, много от нас имат стресори в живота си, за които можем да направим много малко. В такива случаи адаптогенните билки, които спомагат за регулирането на реакцията на стреса на тялото ви, могат да бъдат полезни. Техники като медитация, дихателни практики, релаксация, контролиране на това, какви мисли избирате да допускате също имат своето огромно значение относно нивата ни на стрес.

Женшенът е добре позната азиатска билка, която традиционно се използва за лечение на проблеми с умора, концентрация и настроение. Изследванията върху животни предполагат, че това може да има значителен ефект върху намаляването на умората и възпалението, но проучванията при хора все още не са потвърдили това окончателно. Интересното е, че едно проучване също установява, че женшенът може да стимулира клетъчната имунна функция при пациенти с хронична умора. Теоретично това може да подпомогне тялото при справяне със скрити вирусни инфекции.

Родиола и Ашваганда са други адаптогени, за които е доказано, че имат ефект против умора в редица проучвания, както и пряко въздействие върху това, как тялото ни преработва стреса.

Глутатионът е мощен антиоксидант, за който е подчертано, че играе важна роля в регулирането на възпалението и възстановяването по време и след инфекция с COVID-19.

Съвет: работете със специалист по функционална медицина или вашия лекар, за да определите дали е нужда определена добавка и ако това е така, коя всъщност е подходящата за вас. Никога не започвайте да приемате адаптогени, без да се консултирате с Вашия лекар или практикуващ относно възможни нежелани реакции и лекарствени взаимодействия.

Моля ви не забравяйте, че ако приемате само добавки, но не направите корекции в храненето си, приема на течности, качеството на съня, движението ви, както и контрол на мислите ви, няма как да се надявате на невероятни ефекти,  „ магическо хапче“ – НЯМА.

 

Хранителни стратегии при синдром на следвирусна умора

 

Протокол на хранене за намаляване на умората

Редица проучвания са изследвали възможността за използване на режима на хранене като интервенция при умора. Няколко основни режима на хранене се открояват и аз ще опиша всеки един от тях.

 

Хранене за намаляване на умората

Тази диета е разработена въз основа на констатациите, че хората, които са страдали от рак на гърдата имат по-малка вероятност от умора, ако диетата им е по-висока при пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци (особено листни зеленчуци и домати) и риба. Диетите им са имали значително по-високо съдържание на витамин С, каротеноиди, витамин А и Омега-3, отколкото диетите на преборилите рак на гърдата, страдащи от умора.

По-късно проучване показва, че хора, с диагнозата рак на гърдата, лекувани с 3-месечна диетична интервенция, съставена от горните храни, съобщават за значително по-голямо намаляване на умората от тези, които са получили стандартни грижи. Това съответства на биологичните маркери на Омега-3 и серумните нива на каротеноиди (което показва, че диетата води до физическа разлика).

 

Диета при пропускливи черва

Една теория за причините, водещи до синдром на хроничната умора е, че ако се наблюдава пропусклива чревна бариера, тя води до повишено възпаление поради транслокация на нежелани вещества (токсини, произведени от бактерии и не само) в кръвния поток.

Тъй като изследванията показват, че COVID може да повлияе на чревния микробиом и лигавицата на червата, това може да бъде особено важно.

Стресът, разбира се също играе роля тук, защото високите нива на стрес увеличават пропускливостта на червата, което може да има допълнителен ефект върху вирусната инфекция и нейното протичане.

Диетата при пропускливи черва се фокусира върху подобряването на целостта на лигавицата на червата и по този начин намалява нивата на възпаление в тялото.

Харктеризира се с ниско съдържание на въглехидрати, избягва глутена и млечните продукти, като същевременно включва специфични вещества като глутамин, N-ацетил-цистеин (NAC), цинк, L-карнитин, коензим Q10, таурин, куркумин и кверцетин.

Тъй като тази диета включва редица добавки, които могат да взаимодействат с други лекарства, които приемате, или които може да не са подходящи за вас поради вашата генетика, диета или здравословни условия, винаги трябва да работите с лекар, за да определите кои добавки са подходящи за вас и дали изобщо се налага техния прием.

Съвет: помислете за елиминиране на глутен и млечни продукти за определен период от време, за да видите как това се отрази на вашето тяло. Глутенът трябва да се избягва стриктно в продължение на 3 месеца, за да може да оцените резултатите от премахването му.

 

Митопротективни диети

Изглежда, че кетогенната диета и интермитентното гладуване могат да имат благоприятно въздействие върху митохондриалната функция. Това може да е отчасти, тъй като липсата на прием на глюкоза би могла да регулира митохондриалния клирънс. С други думи, това може да предотврати натрупването на дисфункционални митохондрии, които вирусите насърчават.

Трябва да се отбележи обаче, че механизмите, по които това работи, не са добре разбрани все още. Гладуването, ограничаването на калориите и кетогенните диети също могат да имат стресиращо въздействие върху организма и могат да увеличат вероятността от недостиг на хранителни вещества.

Съвет: Може да се уверите, че ядете в съответствие с циркадния си ритъм и гладувате през нощта. Това може да означава вечеря в 18:00, последвана от 12-часов период без никакви храни или напитки, различни от неподсладени билкови чайове или вода.

 

Други хранителни вещества, които могат да са благоприятни

 

Витамин Д

Едно проучване установява, че хората с хронична умора имат значително по-ниски нива на витамин Д, отколкото здравите контроли. Има малко опити за правилно лечение, но съществуващи проучвания показват умерено подобрение при някои хора с хронична умора след добавяне на витамин Д.

Съвет: работете с практикуващ функционална медицина, хранителен терапевт или вашия лекар, за да прецените дали добавките могат да бъдат полезни за вас.

 

Омега 3 мастни киселини

Доказано е, че Омега 3 мастните киселини, ефективно намаляват симптомите на хронична умора. Големи, плацебо контролирани проучвания обаче не са провеждани, за да се оцени допълнително този ефект.

Тези мастни киселини също играят важна противовъзпалителна роля в организма, което може да смекчи високите нива на възпаление и окисление, открити при хора с хронична умора.

Тъй като вирусите могат също да нарушат производството на дълговерижни полиненаситени мастни киселини в организма, може да имате по-високи хранителни изисквания към тях след инфекция.

Съвет: работете с практикуващ функционална медицина, хранителен терапевт или вашия лекар, за да прецените дали добавките могат да бъдат полезни за вас.

 

Витамини от група В

Въпреки че редица проучвания показват, че хората с хронична умора са по-склонни да имат недостиг на витамини от група В, отколкото здрави контроли, изследователските проучвания не са категорични .

Тези витамини също играят важна роля в регулирането на възпалението, храносмилането и детоксикацията, като всичко това е важно след вирусна инфекция. Те също така поддържат правилната митохондриална функция и са прекусор в производството на хормони и невротрансмитери в тялото.

 

Магнезий

Магнезият играе важна роля в подпомагането на производството на енергия и мускулната релаксация. Всъщност той се счита за важен за и правилната митохондриална функция. Магнезият може също да има благоприятен противовъзпалителен ефект и благопирятен ефект върху съня.

 

Карнитин

Карнитинът играе решаваща роля в способността на нашите митохондрии да произвеждат енергия. Едно проучване показва, че хората с хронична умора имат между 30-40% по-ниски нива на карнитин от здравите контроли.

 

Цинк

Нивата на цинк обикновено са по-ниски при лица с хронична умора. Изследванията показват, че добавките с цинк могат да имат благоприятно въздействие върху имунитета, умората, настроението, възпалението и оксидативния стрес.

 

Антиоксиданти

 

Доказано е, че екстрактът от зелен чай и куркуминът намаляват оксидативния стрес и умората. Тези антиоксиданти също могат да играят роля в подпомагането на тялото да отблъсне инфекцията от вируса.

Коензим Q10

Доказано е, че CoQ10 играе важна роля в митохондриалната функция. Недостигът може да доведе до повишени нива на ROS (и оттам на възпаление), нарушено производство на енергия и способност за защита срещу вируси. Като се вземат предвид връзките между митохондриалната дисфункция и хроничната умора, CoQ10 може да бъде забележително хранително вещество, което да вземете в предвид, ако изпитвате симптоми на следвирусна умора.

Силимарин

Традиционно използван за лечение на чернодробни заболявания, също може да бъде от полза. Проучванията показват, че той може да предпазва от ROS и насърчава рециклирането на глутатион. Едно скорошно проучване също така показа, че добавянето на силимарин при 200 мг / кг телесно тегло в отговор на мозъчно увреждане значително намалява вероятността от възпаление на NLRP3. Може би си спомняте от по-нагоре, че NLRP3 инфламазомата играе важна роля в щетите, причинени по време на тежки инфекции на COVID-19.

Глутатион

Друг мощен антиоксидант, за който се смята, че играе роля в подпомагането на пациенти, възстановяващи се от COVID-19. Рециклирането на глутатион се отнася до процеса, при който телата ни рециклират окисления глутатион обратно в антиоксидантна, полезна форма. Това е от съществено значение за достатъчни нива на глутатион.

 

Отказ от отговорност

Винаги говорете с личния си лекар или специалист по здравни грижи, преди да направите някакви съществени промени в диетата, начина на живот или прием на добавки. Не приемайте добавките, изброени в тази статия, без да се консултирате с вашия лекар. Тази таблица е просто резюме на описаното по-горе и не представлява медицински съвет.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *