Витамини и минерали, Интересни факти, Хранителни добавки

ПРИЧИНЯВА ЛИ ВИТАМИН С ОБРАЗУВАНЕТО НА БЪБРЕЧНИ КАМЪНИ?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 6 мин.

Витамин С и камъни в бъбреците – поглед в историята

Има много проучвания, които установяват, че тези, които приемат висока доза витамин С, са удвоили риска си от развитие на камъни в бъбреците. А онези, които приемат други добавки като мултивитамини, не показват повишен риск.

Тревогата относно витамин С, произтича от проучвания през 90-те години на миналия век, които съобщават за повишени нива на оксалова киселина в урината на хора, допълващи храненето си с витамин С. Оксаловата киселина е ключов компонент на камъни с калциев оксалат – 70% от всички камъни в бъбреците са такива.

Очевидно е, че повишеното ниво на оксалова киселина в урината е нежелателно.

Аскорбинова киселина и оксалова киселина

По-високите нива на оксалова киселина в урината, за които се съобщава в множество проучвания за ефектите от високи дози Витамин С, произтичат от факта, че аскорбиновата киселина, която се отделя с урината, претърпява химическо превръщане в оксалова киселина, докато е в тестова епруветка преди анализа.

Това беше доказано преди няколко години с изследвания в лабораторията за изследване на камъните в бъбреците на Университета в Кейптаун, където провеждат контролирано изпитване, в което 10 доброволци трябва да приемат 4 грама витамин С на ден в продължение на 5 дни.

24 часова урина се е събирала преди, по време и след периода на приемане на добавката. За разлика от предишните изпитвания, тези учени поставят консервант в контейнерите за събиране на урина, за да предотвратят въпросното химическо превръщане в епруветката. Предишни проучвания не успяват да вземат тази предпазна мярка и следователно съобщават за погрешно високи нива на оксалова киселина в анализите на урината.

Изследователите от това проучване заключват, че приемането на големи дози витамин С не увеличава риска от образуване на камъни в бъбреците.

В разговор с професор Алън Роджърс от Университета в Кейптаун, един от водещите световни експерти по камъни в бъбреците, дали витамин С може да причини камъни в бъбреците, той отговоря „Отговорът е просто„ не“.

Въз основа на това изследване официалната позиция на Агенцията за хранителни стандарти в Обединеното кралство е, че витамин С не увеличава риска от камъни в бъбреците.

 

Видове камъни в бъбреците

 1. Калциево – фосфатни камъни – често срещани и биха се разтворили в урина, подкиселена от аскорбинова киселина.
 2. Камъни с калциев оксалат – срещат се още по-често, но не се разтварят в кисела урина.
 3. Камъни с магнезиев амониев фосфат –  много по-рядко срещани, често се появяват след инфекция. Те биха се разтворили в подкиселена с аскорбинова киселина урина.
 4. Камъни с пикочна киселина – резултат от проблемно метаболизиране на пурини (химична основа на аденин, ксантин, теообмин (в шоколада) и пикочна киселина). Те могат да се образуват при наличие на състояние като подагра.
 5. Цистинови камъни –  резултат от наследствена невъзможност за реабсорбция на цистин. Повечето детски камъни са от този тип и са рядко срещани.

 

Ортомолекулярна медицина и Витамин С

 

Има ли роля Витамин С в разтварянето на камъни в бъбреците?

Много разпространеният калциев фосфатен камък може да съществува само в пикочните пътища, които не са кисели. Аскорбиновата киселина (най-често срещаната форма на витамин С) подкиселява урината, като по този начин разтваря фосфатни камъни и предотвратява образуването им.

Киселата урина също ще разтвори камъни от магнезиев амониев фосфат, което в противен случай ще изисква хирургично отстраняване. Това са същите камъни от струвит, свързани с инфекции на пикочните пътища.

Обикновеният калциев оксалатен камък може да се образува в кисела урина, независимо дали човек приема витамин С или не. Ако обаче човек получава адекватни количества витамини от Б групата и магнезий, този вид камък не се образува.

Аскорбатът (активният йон във витамин С) наистина увеличава производството на оксалат в организма. И все пак на практика витамин С не увеличава образуването на оксалатни камъни.

Д-р Емануел Чераскин, Маршал Рингсдорф младши и Емили Сисли обясняват в „The Vitamin C Connection“ (1983), че киселата  или леко киселата урина намаляват съюза на калция и оксалата, което потиска възможността от образуване на камъни.

На страница 213 от книгата се казва: „Витамин С в урината има тенденция да свързва калция и да намалява свободната му форма. Това означава по-малък шанс калция да се отдели като калциев оксалат (камъни). Също така, диуретичният ефект на витамин С намалява статичните условия, необходими за образуването на камъни като цяло. Бързо движещи се реки отлагат малко тиня“.

Освен това можете да избегнете излишните оксалати, като не ядете много спанак, шоколад, кашу, бадеми, фъстъци и други богати на оксалати храни.

Д-р Робърт Ф. Катрат II и Витамин С

„Защо масовите дози аскорбат не произвеждат камъни в бъбреците?“

„Преди години, когато Линус Полинг написа книгата си „Витамин С и обикновената настинка“, критиците веднага отбелязаха, че приемането на големи дози витамин С е опасно, тъй като ще произведе калциев оксалат в бъбреците. Тази практика да се каже на хората, че витамин С причинява камъни в бъбреците, продължава и днес от критиците на витамин С, въпреки липсата на клинични доказателства за камъни в бъбреците при хората, приемащи витамин С.

Хипотезата беше, че тъй като значителен процент аскорбат се метаболизира и отделя като оксалова киселина, тази оксалова киселина трябва да се комбинира с калций в урината и да се отлага като калциев оксалат в бъбреците. Вярно е, че тези от нас, които приемат големи дози аскорбат, имат повишена оксалова киселина в урината, но нямат камъни в бъбреците. С милионите хора по света, приемащи витамин С, ако витамин С причиняваше камъни в бъбреците, щеше да настъпи масирана епидемия от камъни в бъбреците, но такава никога не е забелязана.

Започнах да използвам витамин С в масивни дози за пациенти през 1969 г. по времето, когато прочетох, че аскорбатът трябва да причинява камъни в бъбреците, имах клинични доказателства, че той не причинява камъни в бъбреците, затова продължих да предписвам масивни дози на пациенти. Към днешна дата (2006 г.) преценявам, че съм поставил 25 000 пациенти на масивни дози витамин С и нито един не е развил камъни в бъбреците. Двама пациенти, които са свалили дозите си до 500 mg на ден, развиват камъни в бъбреците с калциев оксалат. Повиших дозите им обратно до по-масовите дози и добавих магнезий и В6 към тяхната програма и вече нямат камъни в бъбреците. Мисля, че ниските дози не дават ефект и по случайност те развиват камъните в бъбреците, защото не приемат достатъчно витамин С.“

Какво казва научният свят към момента?

Към момента, по голямата част от научния свят казва:

„В момента няма добре документирани ползи от употребата на добавка с аскорбинова киселина във висока доза и повече проучвания трябва да бъдат направени“.

Това обаче игнорира доказателствата, че високата доза витамин С намалява тежестта и продължителността на инфекциите, понижава холестерола, както и кръвно налягане, според метаанализ на 29 изследвания, публикувани миналата година. Със сигурност има повече причини да приемате витамин С във висока доза, от 1 до 2 грама на ден, отколкото да не приемате. Дали съществува реално повишен риск от камъни в бъбреците все още остава под въпрос.

 

Стратегии за намаляване образуването на камъни в бъбреците, според Института за ортомолекулярна медицина, САЩ

 

 1. Максимизирайте приема на течности. Особено е важен приема на плодови и зеленчукови сокове. Соковете от портокал, грозде и моркови са с високо съдържание на цитрати, които инхибират както натрупването на пикочна киселина, така и спират образуването на калциеви соли.
 2. Контролирайте рН на урината. Киселата урина помага за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, разтваря както фосфат, така и камъни от струвит и няма да причини оксалатни камъни.
 3. Яжте вашите зеленчуци: проучванията показват, че диетичният оксалат обикновено не е важен фактор за образуването на камъни. Бъдете внимателни може би с приема на ревен и спанак.
 4. Повечето камъни в бъбреците са съединения на калция, а много хора имат недостиг на калций. Вместо да намалите приема на калций, намалете излишния диетичен фосфор, като избягвате газираните безалкохолни напитки. Те съдържат прекомерни количества фосфор като фосфорна киселина. Това е същата киселина, която е използвана от зъболекарите за манипулация върху зъбния емайл преди нанасяне на уплътнител при лечението на кариеси.
 5. Вземете магнезиева добавка (желателно е да се поддържа идеалния баланс между магнезий и калций в съотношение 1: 2).
 6. Непременно приемайте ежедневно добра витаминна добавка от В-комплекс, която съдържа пиридоксин (витамин В6). Дефицитът на В6 произвежда камъни в бъбреците при опитни животни. Във високи дози се използва и медицински за лечение на камъни в бъбреците.  Запомнете:
 • Дефицитът на B6 е много често срещан при хората
 • Дефицитът на В1 (тиамин) също е свързан с камъни в бъбреците (Хаглер и Херман, “Метаболизъм на оксалатите, II”, Американско списание за клинично хранене, 26: 8, 882-889, август 1973 г.)
 1. Освен това недостигът на калций може сам да е ПРИЧИНА за образуването на калциеви камъни (Л. Х. Смит и др. „Медицинска оценка на уролитиаза“ Урологични клиники на Северна Америка 1: 2, 241-260, юни 1974 г.)
 2. За пикочна киселина/ пуринови камъни (подагра), намалете приема на месо.  Хранителните таблици и учебниците посочват месото като основен хранителен източник на пурини. Натуропатичното лечение добавя зеленчукови сокове на гладно и яденето на череши и вишни. Повишената консумация на витамин С помага за подобряване на отделянето на пикочна киселина с урината. (Cheraskin, et al, 1983). Използвайте буфериран аскорбат “С”.
 3. Хората с цистинови камъни (само 1% от всички камъни в бъбреците) трябва да спазват диета с ниско съдържание на метионин и да използват буфериран С.
 4. Камъните в бъбреците са свързани с високия прием на захар, така че яжте по-малко (или никаква) добавена захар (JA Thom, et al. “Влиянието на рафинирания въглехидрат върху отделянето на калций в урината”, British Journal of Urology, 50: 7, 459-464 , Декември 1978 г.)
 5. Инфекциите могат да причинят състояния, благоприятстващи образуването на камъни, като прекалено концентрирана урина (от треска, изпотяване, повръщане или диария). Практикувайте добри превантивни здравни грижи и това ще ви се отплати с лихва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *