Витамини и минерали, Хранителни добавки

ВИТАМИН В2 РИБОФЛАВИН

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.
ВИТАМИН В2

Витамин В2 или рибофлавин е водоразтворим витамин, който играе ключова роля в няколко важни функции на организма. Освен всичко друго, той спомага метаболизирането на глюкозата – формата на захар, която тялото използва за енергия и подпомага производството на здрави червени кръвни клетки. Рибофлавин също служи като антиоксидант, предотвратявайки увреждането на клетките от свободните радикали.

В организма рибофлавин се намира предимно като неразделна съставка на коензимите, флавин аденин динуклеотид (FAD) и флавин мононуклеотид (FMN).

Дефицитът на рибофлавин може да повлияе на множество пътища в метаболизма на витамин В6, В9, ниацин и желязо. Дефицитът на рибофлавин е свързан с прееклампсия при бременни жени. Рискът от прееклампсия отскоро се свързва с наличието на генетичен вариант (C677T) в гена на метилентетрахидрофолат редуктазата (MTHFR). Рибофлавин (под формата на флавин аденин динуклеотид) е необходим като кофактор за ключовия ензим, метаболизиращ фолатите, MTHFR. Ниското състояние на статуса на рибофлавин може да попречи на метаболизма на фолиевата киселина, особено при индивиди, хомозиготни за варианта на гена на MTHFR C677T. Нови доказателства от интервенционни проучвания подкрепят защитната роля на рибофлавин срещу хипертония при индивиди с генотип MTHFR 677TT.

Оксидативният стрес може да причини замъгляване на очната леща, което води до катаракта при по -възрастните индивиди. Въпреки че резултатите от някои наблюдателни проучвания са обещаващи, необходими са интервенционни проучвания, за да се оцени потенциалната полза от рибофлавин при предотвратяването на катаракта.

Рибофлавин е оценен като профилактично средство в проучвания с деца и възрастни, страдащи от мигренозно главоболие. Доказано е, че добавянето на рибофлавин намалява честотата и тежестта на пристъпите на главоболие при възрастни, но не и при деца.

 

Взаимодействие с хранителни вещества

Витамини от В групата

Флавопротеините участват в метаболизма на няколко други витамини (витамин В6, ниацин и фолат). Следователно, тежкият дефицит на рибофлавин може да засегне много ензимни системи. Най -малко две проучвания при възрастни хора са документирали значителни взаимодействия между показателите за витамин В6 и хранителния статус на рибофлавин. Наред с други витамини от група В, по -високият прием на рибофлавин се свързва с понижени плазмени нива на хомоцистеин. Повишените плазмени нива на рибофлавин също са свързани с понижени плазмени нива на хомоцистеин, главно при индивиди, хомозиготни за полиморфизма на C677T в гена MTHFR и при индивиди с нисък прием на фолиева киселина. Такива резултати илюстрират, че рискът от хронично заболяване може да бъде повлиян от сложни взаимодействия между генетични и хранителни фактори.

Желязо

Дефицитът на рибофлавин променя метаболизма на желязото. Въпреки че механизмът не е ясен, изследванията при животни показват, че дефицитът на рибофлавин може да наруши абсорбцията на желязо, да увеличи загубата на желязо в червата и/или да наруши използването на желязо за синтеза на хемоглобин. При хората е установено, че подобряването на хранителния статус на рибофлавин повишава нивата на хемоглобин. Корекцията на дефицита на рибофлавин при индивиди, които имат дефицит на рибофлавин и желязо, подобрява отговора на желязодефицитната анемия към терапията с желязо. Анемията по време на бременност, световен проблем за общественото здраве, е причина за значителна перинатална заболеваемост и смъртност. Управлението на анемията при майката включва добавки само с желязо или желязо в комбинация с фолиева киселина и се счита, че добавянето на рибофлавин може да подобри добавянето на желязо и фолиева киселина. Рандомизирани, двойно-слепи интервенционни проучвания, проведени при бременни жени с анемия в Югоизточна Азия, показват, че комбинация от фолиева киселина, желязо, витамин А и рибофлавин подобрява нивата на хемоглобин и намалява разпространението на анемия в сравнение само с добавянето на  желязо и фолиева киселина.

Лекарствени взаимодействия

Няколко ранни доклада показват, че жените, приемащи високи дози орални контрацептиви имат намален статус на рибофлавин. Въпреки това, когато изследователите контролират приема на рибофлавин с храната, не са открили разлики между потребителите на контрацептиви и тези, които не ги използват.  Хроничната консумация на алкохол е свързана с дефицит на рибофлавин.

 

4 Ползи на витамин В2

 1. Мигрена

Според няколко национални здравни институти, рибофлавин е много обещаващ като потенциално лечение за мигренозно главоболие. Смята се, че мигрената е причинена от промени в мозъчния ствол или дисбаланс в химикалите на мозъка. Изглежда, че рибофлавинът помага за преодоляване на тези дисбаланси, като подобрява производството на енергия в митохондриите на мозъчните клетки.

 1. Рак

Има и доказателства, че витамин В2 може да бъде полезен за предотвратяване на рак. Основната теория е, че рибофлавинът може да предпази клетъчната ДНК от увреждане от причиняващи рак агенти като цигарен дим. В основата си ракът е разрушаването на нормалната клетъчна функция, при която клетките вече не претърпяват апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Ако това се случи, клетките могат внезапно да се размножават неконтролируемо и да образуват тумори. Стабилизирайки структурата на клетъчната ДНК, учените смятат, че някои видове рак, като рак на хранопровода и рак на шийката на матката, могат да бъдат избегнати. Известно е, че дефицитът на рибофлавин е независим рисков фактор и за двете състояния, но не е ясно какво, ако има такова, количество рибофлавин ще е необходимо за постигане на осезаемо намаляване на риска.

 1. Нарушения на зрението

Катарактата е често срещано състояние, свързано със стареенето, при което лещата на окото започва да се замъглява. Изглежда, че хората, които набавят адекватно рибофлавин от диетата си, имат по -малък риск от развитие на катаракта Проучване от 2014 г. от университета Tufts предполага, че само 2 микрограма (μg) рибофлавин могат да намалят риска от катаракта при хора с недохранване. Рибофлавинът също е важен за синтеза на ниацин, като по -високите нива на ниацин съответстват на намаляване на риска от катаракта.

 1. Хомоцистеинемия

Хомоцистеинът е често срещана аминокиселина, открита в кръвта. Високите нива на хомоцистеин (наричани хомоцистеинемия) са свързани с редица неблагоприятни медицински състояния, включително инсулт, деменция, инфаркт. Добавките с рибофлавин, приемани ежедневно, могат да намалят нивата на хомоцистеин с до 40% при някои хора. Според проучване, публикувано в Circulation, 25% намаление на хомоцистеина намалява риска от коронарна артериална болест с 11% до 16% и риска от инсулт с 19% до 24%. По същия начин намаляването на хомоцистеина може да намали риска от неврокогнитивни разстройства, включително болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон, съдова деменция и епилепсия, според изследване от университета Нортумбрия в Англия. Високите нива на хомоцистеин също могат да увеличат риска от прееклампсия, потенциално опасно усложнение на бременността, характеризиращо се с рязко повишаване на кръвното налягане. Допълване с рибофлавин, фолиева киселина и витамин В12 обикновено се използват за намаляване на риска.

 

Дефицит на витамин В2

Дефицитът на рибофлавин обикновено не възниква сам. По-често се среща изчерпване на всички ключови витамини от група В, всеки от които причинява следните симптоми:

 • Възпалено гърло
 • Умора и слабост
 • Пукнатини или рани по устните
 • Напукани ъгли на устата
 • Възпаление на езика (“пурпурен език”)
 • Люспести, червени петна  (себореен дерматит)
 • Подути кръвоносни съдове в окото
 • Косопад (алопеция)

 

Храни, богати на Витамин В2

 1. Яйца
 2. Сирене Чедър
 3. Бадеми
 4. Сьомга
 5. Пилешко месо
 6. Телешко месо
 7. Субпродукти – черен дроб, бъбреци
 8. Броколи
 9. Спанак
 10. Аспержи

 

Възможни странични ефекти

Ако не получавате достатъчно рибофлавин в диетата си, Вашият лекар може да препоръча ежедневен прием на хранителна добавка за определен период от време. Винаги използвайте добавки, както е предписано. Повечето предлагат между 25 мг и 100 мг рибофлавин, само малко количество от което се абсорбира в червата. Останалата част бързо се екскретира с изпражненията.

Дори малки дози рибофлавин могат да предизвикат ЯРКО ЖЪЛТ ЦВЯТ НА УРИНАТА (страничен ефект, известен като флавинурия). Дози, по -големи от 100 mg, могат да причинят сърбеж, диария, стомашни спазми, изтръпване, чувствителност към светлина, замъгляване и усещане за парене по кожата.

Въпреки че е невъзможно предозиране с рибофлавин (предвид високата степен на екскреция и ниското ниво на абсорбция), това не трябва да предполага, че няма да има нежелани ефекти. Макар и рядко, индуцираната чувствителност към светлина може да увеличи риска от увреждане на очите от пряко излагане на слънце.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *