Витамини и минерали, Хранителни добавки

ВИТАМИН В6 ПИРИДОКСИН

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Витамин В6

Витамин В6, наричан още пиридоксин, помага на тялото да произвежда няколко невротрансмитери, химикали, които пренасят сигнали от една нервна клетка до друга. Той е необходим за нормалното развитие и функциониране на мозъка и помага на организма да произвежда хормоните серотонин и норепинефрин, които влияят върху настроението, както и мелатонин, който регулира съня ни.

Заедно с витамините В12 и В9, пиридоксин помага за контролиране на нивата на хомоцистеин в кръвта. Хомоцистеинът е аминокиселина, която може да бъде свързана със сърдечни заболявания. Нашето тяло се нуждае от В6, за да абсорбира витамин В12 и да произвежда червени кръвни клетки и клетки на имунната система.

Защо витамин В6 е толкова важен?

Витамин В6 и неговите производни, включително пиридоксал, пиридоксал 5-фосфат (р5р) и пиридоксамин е от съществено значение за над 100 ензима. Всъщност пиродиксин се използва от тялото всеки ден и играе важна роля във всичко – от движението ни, през паметта до изразходването на енергия и притока на кръв.

Витамин В6 също помага на организма да поддържа здрава нервна система,  да произвежда хемоглобин, който пренася кислород в червените кръвни клетки в цялото тяло, спомага за осигуряването на енергия от храната, работи за балансиране нивата на кръвна захар, действа като естествено болкоуспокояващо, повишава настроението и също така повишава имунитета чрез увеличаване на синтеза на антитела, използвани за защита на тялото.

Потенциалните ползи от пиродиксин не спират дотук. Всъщност проучванията показват, че ползите от витамин В6 могат също да са свързани със здрави кръвоносни съдове, намаляване симптомите на ревматоиден артрит и предотвратяване на камъни в бъбреците.

Нарастващите доказателства от експериментални и клинични проучвания показват, че системното възпаление в основата на повечето хронични заболявания може да наруши метаболизма на витамин В6.

 

Ползи на витамин В6

 1. Поддържа мозъчна функция

Витамин В6 често се счита за най -добър витамин за мозъка, защото помага за насърчаване на правилната функция и развитие на мозъка и нервната система. Проучванията показват, че дефицитът на витамин В6 може да повлияе на паметта и да допринесе за когнитивно увреждане, болест на Алцхаймер и деменция в напреднала възраст. Един от начините, чрез които витамин В6 влияе върху мозъчната функция, е контролирането на нивата на хомоцистеин, които са не само рисков фактор при коронарна болест на сърцето, но също така могат да причинят увреждане и на невроните на централната нервна система. Витамин В6 също играе важна роля в производството на хормони като серотонин и норепинефрин, които помагат за контролиране на фактори като настроение, енергия и концентрация.

 1. Може да подобри настроението

Подобно на витамин В6, някои антидепресанти с рецепта действат за повишаване нивата на серотонин. Изследванията показват, че пиродиксин оказва значително влияние върху централното производство както на серотонин, така и на GABA в мозъка. Това са важни съединения, които контролират настроението и са необходими за предотвратяване на депресия, болка, умора и тревожност. Въпреки че все още са необходими допълнителни изследвания, някои проучвания насочват, че витамин В6 би могъл да има благоприятен ефект върху настроението и психичното здраве, благодарение на положителните си ефекти върху тези ключови невротрансмитери.

 1. Защитава здравето на очите

В много случаи недостигът на хранителни вещества са основните причини за някои очни заболявания. Проучванията показват, че приемането на витамин В6 заедно с други витамини, включително витамин В9, може да спомогне за предотвратяване на очни заболявания и загуба на зрение. По-специално, се смята, че витамин В6 помага да се забави появата на някои очни заболявания, включително свързана с възрастта -дегенерация на макулата, която е една от водещите причини за загуба на зрение по целия свят.

 1. Може да намали симптомите на ревматоиден артрит

Ниските нива на витамин В6 са свързани с повишени симптоми на ревматоиден артрит, включително силна болка. Интересното е, че ранните проучвания също установяват, че хората с ревматоиден артрит може да са по -предразположени към дефицит на витамин В6 поради хроничното възпаление, което поражда симптомите.

 1. Помага за терапия на анемия

Витамин В6 е необходим за създаването на хемоглобин в кръвта, който се транспортира от червените кръвни клетки в цялото тяло, за да помогне пренасянето на кислород в клетките и за мобилизиране на желязо.

 1. Облекчава симптомите на ПМС

Проучванията показват, че витамин В6 помага в борбата със симптоми като болка в гърдите, гадене, спазми, умора и главоболие. Плюс това, потенциалните ползи от витамин В6 за кожата могат дори да помогнат за намаляване на акнето, което се появява преди менструалния цикъл на жената. Смята се, че витамин В6 помага при ПМС поради положителните си ефекти върху специфични невротрансмитери, които са отговорни за управлението на болката в мозъка, както и способността му да увеличава притока на кръв. Препоръчва се на жени, които изпитват чести симптоми на ПМС, да приемат редовно витамини от комплекс В, особено през 10 -те дни преди менструацията.

 1. Регулира циклите на съня

Витамин В6 помага на организма да произвежда мелатонин, който е важен хормон, който ни помага да заспим. Мелатонинът е отговорен за регулирането на биологичния часовник, като помага на тялото да знае кога е време да се събуди, а също и кога е време да се успокои и да заспи през нощта.

 1. Предотвратява камъни в бъбреците

Някои доказателства показват, че приемането на витамин В6 заедно с други минерали, включително магнезий, може да бъде в състояние да предотврати или терапевтира камъни в бъбреците при определени популации.

 

Дефицит на витамин В6

Дефицитът на витамин В6 може да доведе до различни признаци и симптоми, като:

 • Когнитивни проблеми
 • Тревожност
 • Депресия
 • Анемия
 • Сърбящи кожни обриви
 • Възпаление около устата – особено в ъглите
 • Възпален език
 • Припадъци

Условие за проверка, ако подозирате ниски нива на В6, е състояние, наречено пиролурия. Пиролурията е една от причините за недостиг на витамин В6. Друга причина е просто да не се насищате поради липса на достатъчен хранителен прием.

Други състояния, които могат да доведат до нисък витамин В6, включват хроничен алкохолизъм, затлъстяване, нисък прием на протеини, бременност, възпалително заболяване на червата, бъбречно заболяване и автоимунни състояния. Някои лекарства също могат да блокират абсорбцията.

Като цяло се смята, че ако имате недостиг на витамин В6, вие също ще имате дефицит на витамин В9 и В12. Ако се интересувате от тестване на тези две хранителни вещества, витамин В6, В9 и В12 обикновено се тестват с помощта на кръвен тест.

Храни, богати на витамин В6

 1. Пуешко месо
 2. Пилешко месо
 3. Говеждо месо
 4. Шам фъстък, лешник
 5. Авокадо
 6. Слънчогледови семена
 7. Сусамови семена
 8. Банан
 9. Сушени сливи
 10. Сьомга, риба тон

Хранителни добавки с витамин В6

Витамин В6 е водоразтворим витамин и допълнителни количества се екскретират чрез урината, вместо да се съхраняват в тялото. Ето защо е изключително важно редовно да ядете храни с високо съдържание на витамини от група В или да приемате добавки, за да продължите да отговаряте на дневните си нужди.

Докато приемането на добавка с витамин В6 може да бъде полезно за някои хора, винаги е най -добре хранителните вещества да се набавят от храна. Тези храни не само са богати на други важни витамини и минерали, но и тялото ви знае точно какво да прави с витамините, които естествено се съдържат в пълноценните храни, за разлика от синтетичните хранителни вещества, добавени към обогатени храни, например.

Ако ще приемате някакви добавки, които съдържат витамин В6, не забравяйте да закупите висококачествен продукт, който е направен от истински хранителни източници и не съдържа пълнители или токсини, за да получите максимално ползи от витамин В6. Висококачествените витаминни комплексни добавки В се получават чрез обединяване на различни хранителни вещества, които работят заедно, като ниацин, фолат и витамин В6, помагайки на тялото ви да разпознава витамините и минералите и да ги използва по естествен начин, който ви дава най-благоприятни резултати.

Токсичност и предпазни мерки

Тъй като нежелани ефекти са документирани само от добавки на витамин В6, а никога от хранителни източници, се обсъжда безопасността, касаеща само допълнителен прием на В6 под формата на добавка. Въпреки, че витамин В6 е водоразтворим витамин и се екскретира с урината, дългосрочното добавяне с много високи дози пиридоксин може да доведе до болезнени неврологични симптоми, известни като сензорна невропатия. Симптомите включват болка и изтръпване на крайниците и в тежки случаи затруднено ходене. Сензорната невропатия обикновено се развива при дози пиридоксин над 1000 мг на ден.

Има обаче няколко съобщения за случаи на индивиди, които са развили сензорна невропатия в дози по -малки от 500 мг дневно за период от месеци. И все пак, нито едно от проучванията, в които е извършен обективен неврологичен преглед, не съобщава за доказателства за увреждане на сензорните нерви при прием под 200 мг пиридоксин дневно.

Лекарствени взаимодействия

Някои лекарства пречат на метаболизма на витамин В6, следователно, някои хора могат да бъдат уязвими към дефицит на витамин В6. Оралните контрацептиви са едни от тях. Продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства също може да наруши метаболизма на витамин В6.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *