Женско здраве, Мъжко здраве

ЛИМФНАТА СИСТЕМА И ХОРМОНАЛЕН БАЛАНС?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 6 мин.

Какво е лимфна система?

Лимфната система е мрежа от финни тръбички, разположени из цялото тяло. Тя дренира течност, наречена лимфа, която изтича от кръвоносните съдове в тъканите и я връща обратно в кръвообращението през лимфните възли.

Какви са функциите на лимфната система?

  • Управление на нивата на течностите в тялото – кръвта в нашите кръвоносни съдове е под постоянно налягане, което прави възможно хранителните вещества  и течностите да  снадбят тъканите с храна, кислород и защита. Всички течности и тяхното съдържание, които изтичат в тъканите (както и отпадните продукти, образувани от работата на клетките в тъканите и бактерии, които влизат в тях през кожата ни) се отстраняват от лимфната система. Когато лимфната система не се справя с течностите от тъканите правилно, те набъбват и изглеждат подпухнали. Ако това състояние трае за кратък период се нарича оток. Ако трае по-дълго (повече от около три месеца), това се нарича лимфоедем.
  • Реагира на бактерии
  • Справяне с раковите клетки
  • Прочиства клетъчни отпадни продукти, които в противен случай биха довели до заболяване или нередности в организма
  • Усвоява част от мазнините, които приемаме чрез храна от чревния тракт

Какви видове лимфни структури има в тялото ни?

Лимфни съдове

Лимфните съдове се намират навсякъде в нашето тяло. Като цяло по-активните зони на тялото имат в повече от тях. По-малките лимфни съдове, които поемат течностите се наричат ​​лимфни капиляри.

По-големите лимфни съдове имат мускули в стените си, което им помага нежно и бавно да пулсират. Тези по-големи лимфни съдове също имат клапани, които спират лимфата да тече обратно по грешен начин. Лимфните съдове отвеждат лимфата обратно към лимфните възли (има общо около 700 такива), които се намират в областта на подмишниците и слабините, както и в много други области на тялото, като устата, гърлото и червата.

Течността, която постъпва в лимфните възли, се проверява и филтрира. По-голямата част от нея продължава да се движи до мястото, където лимфната система от по-голямата част от тялото ни (лявата ръка, корем, гърдите и краката) се изпразва в областта на лявото рамо. Лимфата от дясната ръка и лицето и част от десния гръден кош се изпразва в в областта на дясното рамо.

 

Далак

Далакът е разположен в областта на корема от лявата страна, точно под диафрагмата. Той е най-големият от нашите лимфни органи. Далакът има много функции, филтрира и следи кръвта ни. Той съдържа редица клетки, включително макрофагитекамионите за боклук на тялото. Освен това, той произвежда и съхранява много клетки, включително редица бели кръвни клетки, всички от които са важни за защитата на тялото. Освен че премахва микробите, далакът също унищожава стари или повредени червени кръвни клетки. Също така, може да помогне за бързо увеличаване на обема на кръвта, ако човек загуби много кръв.

 

Тимусна жлеза

Тимусът е разположен вътре в ребрата, точно зад гръдната кост. Той филтрира и следи съдържанието на кръвта. Той произвежда клетки, наречени Т-лимфоцити, които циркулират в тялото. Тези клетки са важни за клетъчия отговор на имунно предизвикателство, каквото може да възникне, когато имаме инфекция.      

         

Друга лимфна тъкан

Голяма част от храносмилателната и дихателната системи са покрити с лимфна тъкан, защото тези системи са изложени на контакт с външната среда. Тази лимфна тъкан играе много важна роля в защитата на човешкото тяло. Най-важните места на тази лимфоидна тъкан са в гърлото ( сливици), в областта на червата ( пластири на Пейер) и в апендикса.

 

Лимфни възли

Лимфните възли може да се опишат като своеобразни филтри. Те се намират в различни точки по тялото, включително гърлото, подмишниците, гърдите, корема и слабините. По принцип те са сформирани във вериги или групи. Всички са вградени в мастна тъкан и лежат близо до вените и артериите. Лимфните възли имат широк спектър от функции, но като цяло са свързани със защитата на тялото. Бактериите, вирусите или други патогени, които се вливат в лимфата, са принудени да преминат през лимфните възли. Там белите кръвни клетки, наречени лимфоцити, могат да атакуват и убиват бактериите. Раковите клетки също се улавят и унищожават в лимфните възли. Повече лимфоцити се произвеждат обикновено, когато има инфекция. Ето защо лимфните ви възли са склонни да набъбват, когато инфекцията е на лице.

 

Каква е връзката между лимфната система и хормоналния баланс при жените?

 

Хормоналният баланс на жената отразява индивидуалната история на цялото тяло, включително всяка форма на физически, психологически, емоционален или токсичен стрес, както и нашите генетични и епигенетични наследства.

Всички хормони, хранителни вещества и отпадни продукти, които отиват към и от клетките, трябва да преминат през извънклетъчната матрица. Ако лимфните канали не могат да отстраняватт правилно токсините, то това ще довежда до отлагане на отпадъчни продукти в тъканите.  Трябва да се вземе предвид също така, че може би нито едно поколение до сега не се е борило с толкова високи и същевремнно разнородни нива на токсичност, каквито са тези в наши дни.

Може би, защото хората осъзнават това, думата детокс  е една от най-често употребяваните днес, като всеки търси всевъзможни начини да осъществи  този процес в тялото си.

 

Връзката Лимфна система, Естроген и Прогестерон

 

По отношение на хормоните, основният тип дисбаланс при съвременните жени е това, което наричаме доминиране на естроген. Това състояние не рядко е провокирано от множество фактори като:  неспособността на благоприятната чревна флора да улесни премахването на излишни естрогени, 4високи нива на ксеноестрогени, намиращи се в храни, пластмаси и други ендокринни разрушители, прекомерната употреба на орални контрацептиви и хормонално-заместителна терапия.

Естрогенът и прогестеронът може да се каже, че осъществяват много деликатен танц, в който е наложително да останат в съвършен баланс. Всъщност по-голямата част от борбата с хормоналните дисбаланси, засягащи женското тяло, обикновено са свързани с доминирането на естрогена.

Това състояниеможе да отключи от фиброиди и фиброкистозни гърди до тежки и болезнени менструации, хормонални главоболия, предменструален синдром и нередовни цикли.

Лимфната течност е силно неполярна и по този начин привлича повече мастни вещества, като същевременно избягва полярните вещества. Всички стероидни хормони са донякъде хидрофобни (не обичат вода). Ако разгледаме фазите на биохимичния им път на производство, ще разберем, че те са създадени от холестерола и със всяка следваща фаза на техния производствен процес, всъщност хормоните стават все по-полярни. Следователно, естрогенът е по-полярен от прогестерона, което означава, че лимфатите „привличат“ прогестерона по-лесно.

В допълнение, това може да е причината локалното приложение на прогестерон, където лимфните съдове са разположени повърхностно, да довежда до по-високи от нормалните нива, достигащи до тъканите. Изследвания от 2014г. показват точно това заключение относно приложението на локален прогестерон. Накратко, здравето на лимфната система на жената ще има пряко влияние върху способността й да движи прогестерон в тялото. Тъй като прогестеронът е изключително важен за баланса на женските хормони, може да е по-важно от всякога лимфата ни да се движи свободно, служейки като система за доставяне на прогестерон, за да балансира по този начин нивата на естроген. Наличието на липофилен прогестерон в лимфните клетки, също стимулира секрецията на жлъчна течност, помагайки на тялото да смекчи някои от ефектите на излишъка на естроген.

Връзката лимфна система и здраве на гърдите

Като се има предвид колко висок е процента на жени, страдащи от проблеми, свързани с гърдите, които са хормонално задвижени и други гинекологични ракови заболявания, трябва да се обърне внимание на лимфното здраве по отношение на здравата тъкан на гърдата. Хиляди изследователски статии могат да се намерят по отношение на плътността на лимфната тъкан в гърдата, която оказва влияние върху прогресията и тежестта на заболяванията. Гърдите са съставени предимно от мастни и съединителни тъкани, но има и огромно количество лимфна тъкан. Аксиларните лимфни възили (при подмишниците) функционират като защитна бариера за тъканта на гърдата, филтрирайки токсините и регулирайки имунните и възпалителни механизми, които влияят върху здравето на гърдата.

 

Как човек разбира какво е здравето на неговата лимфна система?

Традиционните лабораторни тестове, които отразяват състоянието на лимфния поток са сравнително малко и още по-малко отразяват как лимфната система влияе върху общия хормонален баланс. Конвенционалната медицина се интересува от лимфатиката преди всичко, защото тези съдове са основен начин за метастазиране на рака. Функционалната медицина използва похватите на регулярна термовизуална диагностика, за да установява общия поток на лимфата. Констатациите може да отразяват нивото на остро възпаление спрямо по-хроничен застой. С други думи, това дава възможност  да се определя колко отлагане на токсини и в кои тъкани се наблюдават и до колко лимфното здраве влияе на имунната система, а оттам и на цялото тяло.

Какво мога да направя за по-добре лимфно здраве?

Разглеждането на лимфата би трябвало да бъде част от процеса на лечение при всички хормонални проблеми. Най – прекрасното по отношение на лимфната система, е че може сами да се грижите тя да процъфтява чрез създаването на някои лични навици.

Удивително е, че лимфната система няма централна помпа (като сърцето, което изпомпва кръвта). Движението на лимфната течност около тялото зависи както от свиването на гладката, така и от скелетната мускулатура. Ето защо, заседналият начин на живот нарушава лимфната функция.

Ежедневното движение или упражненията са от съществено значение за здравето на лимфата, като към тях може да се добави и ежедневно сухо четкане на кожата със специална четка с естествен косъм. Дълбокото дишане е друг съществен начин, по който можем да засилим движението на лимфата, така че правилни техники за дишане може да са част от вашата домашна и ежедневна грижа.

 

1 thoughts on “ЛИМФНАТА СИСТЕМА И ХОРМОНАЛЕН БАЛАНС?

  1. Стефан каза:

    Прекрасно изложено действието,значението на лимфната система за здравето на човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *