Женско здраве, Мъжко здраве, Чревно здраве

ЖЛЪЧЕН МЕХУР

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 8 мин.

Каква е ролята на жлъчния мехур в тялото?

Жлъчният ви мехур е тънкостенен, крушовиден, наподобяващ  формата на чувал орган. Разположен е от дясната страна на корема под черния ви дроб.

Основната  му функция е да съхранява и концентрира жълто-кафяв храносмилателен ензим, наречен жлъчка, произведен от черния дроб. Жлъчката се състои от вода, сол, холестерол, лецитин и жлъчни пигменти – ​​билирубин, синтезирани от червените кръвни клетки. Жлъчката позволява на тялото да разгражда и абсорбира мазнините от храната.

Черният дроб произвежда между 800 и 1000 милилитра жлъчка ежедневно. Тя се отделя в жлъчен канал, който завършва в тънките черва. По време на хранене жлъчният сок се влива в тънкото  черво, а между храненията се съхранява в жлъчен мехур, който побира между  30 и 80 милилитра жлъчка наведнъж. Когато ядете мазна храна, жлъчният ви мехур отделя жлъчка, за да се смеси с храната и да спомогне  разграждането на по-големите мастни частици до по-малки капки мазнини, които да бъдат допълнително разградени с помощта на храносмилателни ензими от панкреаса.

 

4 Основни функции на жлъчката

 

Роля на жлъчен мехур

 

1) Метаболизъм на мастни киселини: жлъчните соли са от решаващо значение за емулгирането на диетични мазнини в бионалични мастни киселини. Без адекватно производство и използване на жлъчка, човек ще има проблеми с усвояването на мазнини и мастноразтворими витамини като витамин А, Д, Е и К.

2) Премахване на отпадъчни продукти: работата на черния дроб е да метаболизира и деактивира токсините. Жлъчката грабва токсините и помага да ги изведе от тялото през храносмилателния тракт, навън в изпражненията. Жлъчката също помага за насърчаване на перисталтичното действие на червата, което изхвърля фекални вещества извън тялото.

3) Елиминиране на вредни микроби: в тънките черва обикновено не трябва да има много бактерии, които биха могли да навредят на тялото и това отчасти се дължи на наличието на жлъчни соли. Солите са естествен консервант, който намалява бактериалната ферментация. Лошото производство на жлъчка може да доведе до повишена бактериална ферментация и развитие на бактериален свръхрастеж в  тънките черва (SIBO), кандида или паразитен свръхрастеж.

4) Метаболизъм на кръвната захар: жлъчката е необходима за разграждането на мастните киселини. Лошият метаболизъм на мазнините може да доведе до нестабилност на кръвната захар. Освен това жлъчните рецептори FXR и TGR5 помагат за регулиране на липидния (мастния) и въглехидратния метаболизъм, както и за нивата на възпалителния отговор, а жлъчните киселини активират тези рецептори.

 

Симптоми при заболяване на жлъчния мехур:

 • Гадене
 • Повръщане
 • Мазни изпражнения
 • Болка между раменните лопатки
 • Болка в корема
 • Подуване на корема
 • Газове
 • Главоболие и мигрена
 • Запек
 • Диария
 • Светли изпражнения
 • Сексуална дисфункция
 • Горчив вкус в устата
 • Симптоми на фибромиалгия
 • Хипотиреоидизъм
 • Загуба на апетит
 • Сърбяща кожа
 • Жълтеникава кожа
 • Суха кожа и коса
 • Кожни обриви
 • Чувствителност към химикали
 • Невъзможност за загуба на тегло
 • Постояннна хрема

 

Основни причини за заболявания на жлъчния мехур

Болестта на жлъчния мехур може да е резултат от различни хранителни фактори, начин на живот и здравословни фактори. Нека разгледаме основните причини за заболяване на жлъчния мехур.

 

Причини за заболяване на жлъчен мехур

Жлъчни камъни и жлъчен застой

Жлъчните камъни са по-твърди отлагания на жлъчка, които могат да се появят и натрупат в жлъчния мехур. Жлъчният застой се отнася до забавянето или спирането на жлъчния поток. Неофициалната статистика в България сочи, че всеки десети българин на възраст над 60 години страда от заболявания на жлъчката, най-често от камъни в жлъчния мехур.

Когато жлъчните камъни се натрупват в жлъчния мехур и тялото изпитва забавено производство на жлъчка, това намалява способността му да разгражда и усвоява мазнини и компрометира значително функцията на жлъчния мехур. Оперативна намеса се извършва поради твърде много камъни в жлъчния мехур, причиняващи симптоматичното му заболяване, а в последните години годишният им брой в световен мащаб нараства.

 

Жлъчни камъни

Непълноценна диета и начин на живот

Хранителният режим и начин на живот играят огромна роля за вашето здраве, включително здравето на жлъчния мехур и храносмилането. Според проучванията, някои модели на хранене и начин на живот са идентифицирани като потенциални рискови фактори за заболяване на жлъчния мехур.

Според научната литература, консумацията на рафинирани зърнени храни, преработени меса, високомаслени млечни продукти, захар, чай, безалкохолни напитки, червено месо, яйца, сол и маринована храна повишава риска от заболяване на жлъчния мехур, докато високия прием на зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, риба, подправки и нисък прием на сол са определени като здравословен модел, който не допринася за проблеми с жлъчния мехур.

Ниската физическа активност, по-високият прием на калории, опитът за бърза загуба на тегло и семейната обремененост за заболяване на жлъчния мехур, увеличават риска от заболяване. Това показва, че редовната физическа активност, храненето с балансирана диета, не прекомерното консумиране на калории, здравословното отслабване вместо бързи диети с неустойчива загуба на тегло, може да са важни за здравето на жлъчния мехур.

Възпалителни храниИнфекции в червата

Инфекциите на червата, включително бактериални, вирусни, гъбични и паразитни инфекции могат значително да нарушат храносмилането, а също така могат да доведат до заболявания на жлъчния мехур.

Продължаващите инфекции на червата и дисбаланс на микробиома също могат бавно да нарушат жлъчния поток и здравето на жлъчния мехур.

 

 

Инфекции в червата

Хронично възпаление

Хроничното възпаление може да се развие в организма поради нездравословна диета, липса на сън, стрес, тютюнопушене, токсично претоварване, развитие на инфекции и други. Хроничното възпаление може да има голямо влияние върху храносмилането и да компрометира здравето на стомашно-чревния тракт. Това може да увеличи риска от камъни в жлъчката, водещи до хронични проблеми с жлъчния мехур.

Хроничните камъни в жлъчката и проблемите с жлъчния мехур водят до възпаление в жлъчния мехур и допълнително увеличават нивата на хронично възпаление в тялото, което води до порочен цикъл. Според изследвания хроничното възпаление може да остане в тялото дори при отсъствие или след отстраняване на камъни в жлъчката.

 

Възпаление

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът означава, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът е състояние, при което щитовидната  жлеза е свръхактивна.

Проучване при хора върху 3749 души на възраст между 20 и 79 години открива връзка между ниските нива на TSH и заболяването на жлъчния мехур при мъжете. В научен преглед е установено също, че хипотиреоидизмът може да доведе до образуване на заболявания на жлъчния мехур.

Други възможни причини

Проблемите с потока на жлъчката са свързани с дисфункция на фракцията на изхвърляне на жлъчния мехур, което води до нисък поток на жлъчка. Жлъчка, която е твърде гъста – пиенето на вода, консумацията на цвекло / пиенето на сок и повече фибри биха могли да разрешат този проблем.

Нисък прием на холин / фосфатидилхолин  – холинът помага на жлъчката да изтича безпроблемно от жлъчния мехур към тънките черва, за да подпомогне храносмилането и да предпази  тънките черва от бактерии.

Жлъчката модерира нивата на холестерола, поради което високият холестерол може да бъде причинен от това, че жлъчката не протича правилно. Холин / фосфатидилхолин  помага за преместването на триглицериди, вид мазнини, от черния дроб, предотвратяващи развитието на омазнен черен дроб или неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Потокът на жлъчката до голяма степен се регулира от съотношението на фосфатидилхолин към холестерол и други мастни киселини. Ако съотношението на фосфатидилхолин към други компоненти на жлъчката е по-малко от 10:1, чувствителността към камъни в жлъчката и проблеми с жлъчния мехур нараства.

Важно е да знаете, че ако се борите с проблеми с жлъчния мехур или жлъчния сок, първопричините, които често обхващат, както образуването на жлъчните сокове, така и правилния им поток трябва да бъдат адресирани и коригирани в опит, проблемите да бъдат разрешени.

 

Най-добрите хранителни вещества за увличаване производството на жлъчка и правилния й поток

 

 1. Аминокиселините глицин и таурин – те идват от високо протеинови храни, особено червено месо от пасишни животни, птици, яйца и риба.
 2. Лецитин / холин – лецитинът е отличен източник на холин. След приема на лецитин, ключовият компонент на лецитина (фосфатидилхолин) се разпада до холин. Холинът спомага потока на жлъчка от черния дроб, поддържа мазнините тънки и хлъзгави, така че те да се движат безпроблемно през храносмилателния тракт.

Други важни функции на холин включват:

 • Спомагат клетките да премахват  мазнини и холестерол от кръвта, както и да ги преработват.
 • Увеличава производството на жлъчни киселини, направени от холестерол, като по този начин намалява количеството на холестерол в кръвта.
 • Служи като структурен материал за всяка клетка, особено за мозъка и нервите.
 • Действа като донор на метил, като по този начин помага при метилирането и засилва общата обмяна на веществата и детоксикацията.

 

Най-добрите хранителни източници на холин са: яйца, черен дроб, пилешко месо, риба и червено месо по възможност от пасищни животни.

Вегетарианците и веганите са изложени на висок риск от дефицит на холин, което също увеличава риска от развитие на мастен черен дроб. Трудно е да се набави достатъчно холин от растенията (няколко източника включват цвекло, карфиол, ленени семена, леща, киноа или спанак), следователно вегетарианците, които ядат яйца, се справят по-добре. В противен случай често се налага добавяне през хранителна добавка, за да се поддържа състоянието на холин на нивата, необходими за добра функция на жлъчния мехур и добро общо здраве.

 

Как да подобрим функцията на жлъчния мехур?

 

Хранене

 • Умерена консумация на мазнини – диета с ниско съдържание на мазнини не помага, тъй като предотвратява изпразването на жлъчния мехур и води до образуване на камъни. Наситените мазнини са важни, но в умерени количества, маслата са по-добри от твърдите мазнини, тъй като повишават усвояването на мастноразтворими витамини.
 • Избягвайте всички хидрогенирани масла, включително маргарини и готови маслени смеси.
 • Внимавайте с консумацията на ядки – особено ако вече нямате жлъчен мехур, тъй като ядките са трудни за храносмилане за много хора и особено за хора с дисфункция на жлъчния мехур. Някои ядки може да се усвояват по-добре от други, така че експериментирайте или направете тест на храни за съвместимост, за да определите кои храни са полезни за вас и жлъчния ви мехур.
 • Пържени храни от всякакъв вид, включително картофен чипс.
 • Преработени храни – готова храна, както и повечето пакетирани храни.
 • Шоколад – внимателно с приема на шоколад! Той може да предизвика атака на жлъчния мехур при някои хора.

Хранителни добавки, овладяване нивата на стрес и други

 • Адекватна хидратация – водата е много важна за производството на жлъчка и дехидратацията може да доведе до по-гъста жлъчка и муден жлъчен поток.
 • Отслабване – хората с наднормено тегло или затлъстяване имат значително по-висок темп на развитие на камъни в жлъчката, но бързото отслабване за кратък период от време предразполага към образуването на камъни.
 • Подкрепете секрецията на стомашна киселина, тъй като стимулира секрецията на жлъчката. Може да се наложи да ползвате добавки като бетаин хидрохлорид (консултирайте се със своя лекар иби здравен специалист преди да започнете добавяне). Лимонов сок, ябълков оцет и други горчиви храни също ще стимулират отделянето на стомашна киселина.

 

Противовъзпалителни храни

 

 • Включете повече храна, съдържаща холин, необходима за производството на жлъчка – вижте списъка с най-добрите източници по-горе.
 • Яжте по-малки ястия, особено хранения, които съдържат повече мазнини и се нуждаят от повече жлъчка за храносмилането. Смутита и шейкове действат добре за черния дроб и жлъчния мехур.
 • Увеличете приема на фибри – жлъчният сок със свързани токсини се отделя най-добре, когато има много фибри, които да го отнесат, за да бъде отделен чрез изпражненията.
 • Вземете добавка лецитин заедно с мастноразтворими витамини или храни, съдържащи мазнини за по-доброто му усвояване. Най-добрата форма е фосфатидилхолин.
 • Добавка с жлъчка от вол (Ox bile)  – ако нямате жлъчен мехур или имате много бавен жлъчен поток. Капсулите може да се приемат непосредствено преди хранене или с прием на рибено масло или мастно разтворими витамини като витамин Д, A, K и E. Намирането на точната доза трябва да консултирате с вашия лекар или здравен специалист.
 • Дъвчете добре храната си, наслаждавайте се на храненето и  не бързайте.
 • Преработете добре всяко негодувание, горчивина, безсилие или гняв, които изпитвате, тъй като хората, които редовно изпитват тези чувства, са по-склонни да имат проблеми с черния дроб и жлъчния мехур. Започнете да се отпускате, да медитирате и да се чувствате благодарни за това, което имате, обградете с хора, които имат положителни нагласи.

Детоксикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *