Интересни факти

ЗАЩО НЕ МОГА ДА ОТСЛАБНА?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 3 мин.
Защо не мога да отслабна?

Въпреки всичките ми усилия аз не успявам да отслабна! Ако намирате себе си в това изречение, прочетете тази статия.

Кои са някои от възможните причини?

 

Функция на щитовидната жлеза

Като главна жлеза на метаболизма, щитовидната жлеза държи ключа за изгаряне на мазнините. Дори и да нямате диагностицирано заболяване на щитовидната жлеза, забавената й функция може да забави метаболизма и да попречи на загубата на тегло.

Някои признаци на забавена функция на щитовидната жлеза:

  • повишени нива на холестерол
  • загуба на външната част на веждите
  • запек
  • усещане за студ през цялото време
  • понижено сексуално желание
  • покачване на тегло

Инсулинова или лептинова резистентност

Лептинът и инсулинът са хормони, които са от решаващо значение за регулиране на апетита и нивата на кръвната захар. Колкото по-наситена на въглехидрати е диетата ви, толкова повече инсулин и лептин произвеждате. Ако сте в резистентност, клетките ви стават по-малко отзивчивите съответно към инсулин или лептин. С течение на времето ако нивата на инсулин или лептин станат хронично повишени, това може да ви изложи на риск от диабет тип 2 и други сериозни проблеми със здравето. Освен това при такова състояние, тялото ви да започне да съхранява допълнителна мазнина от една страна, а от друга – да спре да реагира правилно на сигналите за глад и апетит.

Добрата новина е, че включването на физическа активност, осигуряване на добро качество и количество сън, както и добавянето на висококачествено рибено масло и витамин Д към ежедневието ви, са едни възможни първи стъпки по пътя на възстановяване на чувствителност към инсулин и лептин.

Хроничен стрес и лош сън

Дългосрочният стрес и липсата на сън могат да предизвикат производството на кортизол ( хормон на стреса) да излезе от баланс,  което може да ви кара да се чувствате гладни непрекъснато и да сигнализира на тялото ви да задържа мазнините. Освен това може да предизвика порочен кръг, в който високият стрес може да доведе до липса на сън, а това от своя страна до увеличи нивата на стрес. От всичко това може да пострада и обиколката на талията ви, защото проучвания показват, че хората, които спят само 5 часа на нощ, са с 50% по-голяма вероятност да бъдат с наднормено тегло, сравнено с хората, които получават солидни 8 часа сън.

Нива на токсичност

Ние сме изложени на токсини ежедневно от въздуха, който дишаме, до храните и напитките, които консумираме. Ако тялото ви е претоварено с токсини, това може да създаде хаос във функцията на хормоните ви, да наруши метаболизма на мазнините и да създаде наддаване на тегло. За да дадете на тялото си най-добрия шанс да остане стройно, да се бори срещу болести и да старее с нормални темпове, детоксът трябва да бъде част от начина ви живот.

Небалансиран микробиом на червата

Ако състоянието на чревната ви флора е в дисбаланс, това също може да се окаже причина за невъзможно отслабване. Ако неблагоприятни бактерии се колонизират мащабно в червата, може да повлияят на тялото да извлича повече калории от храната, която ядете и да ги съхранява като мазнини. От друга страна свръхрастежът на Кандида може да предизвика повишено желание за консумация на въглехидрати и това да допринесе за наддаване на тегло. Несъмнено поддържането на здрав микробиом в червата е от решаващо значение за трайната загуба на тегло.

Епигенетика

Когато става въпрос за отслабване, вашата генетика може да „зареди куршума в пистолета, но вашият начин на живот дърпа спусъка!“
Епигенетиката е свързана с основната роля, която ежедневните ви навици играят за начина, по който гените се проявяват.

Когато оптимизирате навиците си, вие оптимизирате и здравето си!

Дисбаланс на половите хормони

Независимо дали сте жена или мъж, дисбаланс в репродуктивните ви хормони могат да предизвикат отражение върху теглото и здравето ви.
Някои признаци за възможна дисфункция в половите хормони като естроген, прогестерон, тестостерон включват липса на либидо, трудност при изграждане на мускулатура, депресия и продължителни симптоми на предменструален синдром, нередовен цикъл и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *