Интересни факти, Чревно здраве

ПОЛЗИТЕ НА КОСТНИЯ БУЛЬОН

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.
КОСТЕН БУЛЬОН

Защо вече се говори толкова за костен бульон?

Той е една от най-новите суперхрани, за които всички говорят. Въпреки, че изобщо не е нещо ново, тъй като поколения назад са правели костен бульон, който са използвали при готвене или просто са се наслаждали на чаша топъл домашен бульон.

Консумацията на костен бульон има много ползи за здравето като магията му идва от желатина и минералите, които се извличат от костите по време на процеса на готвене.

Нали знаете как, когато сте болни пилешката супа е едно от най-добрите домашни средства, да се почувствате по-добре? Причината е имено в костния бульон и неговите ползи.

Във всички европейски кухни ще срещнете не една, а няколко рецепти, които по един или друг начин са свързани с приемането на костен бульон и сега разбирате, че това не е никак случайно.

Желатинът е ключов компонент на съединителната тъкан и е чудесна матрица за всички видове лечение в организма. Той се формира от колагена, съдържащ се в сухожилията и връзките в костите, когато се прилага топлина. В допълнение към желатина има широка гама от минерали, извлечени от костите и мозъка, като калций, магнезий и калий.

Ползите на костния бульон?

Терапия и заздравяване на червата

Чаша костен бульон на ден може да помогне при синдром на пропускливи черва, но също така е прекрасен начин за превенция от развитие на синдром на пропускливи черва.

Желатинът в костите, които се използват за приготвяне на бульон спомага за запечатването на дупчиците в червата (хората, които имат синдром на пропускливи черва, имат пореста чревна лигавица.) Това може да спомогне за облекчаване на хронична диария, запек и дори някои хранителни непоносимости. Освен това се  препоръчва като една от най-добрите храни при махмурлук или за хора с чувствителност към определена храна.

Грижа за ставите

Приемът на глюкозамин добавки, отдавна се използва като основна хранителна добавка при лечение на хора със ставни болки, но се оказва, че костният бульон също има глюкозамин.

Бульонът предлага и други хранителни и здравословни ползи, които могат да помогнат за намаляване на болката. Доказано е, че хондроитин сулфатът, който се намира в хрущяла, който защитава ставите,  например помага за предотвратяване на остеоартрит.

Спомага за поддържане добри нива на колаген

Истинската полза от костния бульон е процесът на готвене с ниско и бавно разграждане, който разгражда костите и съединителните тъкани на месото. Докато отпивате бульона вие приемате колаген.

Насърчава качествения сън

Изследванията показват, че глицинът, който се намира в костния бульон, може да помогне за подобряване на съня и предпазване от умората.

Подкрепя имунната система

Около 80 % от имунната система на човека е разположена в червата. Ако червата са здрави, естествено бихме имали и по-силна имунна система. Костният бульон също има засилващ ефект върху белите кръвни клетки (те се борят с инфекции) и стимулира антиоксидантната активност в организма, а именно действието на глутатион, считан за „основния антиоксидант“. Така че, може би е добра идея  да се замислите за консумация на костен бульон, особено в сезон на настинки и грип.

Увеличава силата на костите

Минерали като калций, магнезий и фосфор, които се извличат от костите на животните, лесно се абсорбират от тялото под формата на костен бульон и са от особена важност за растежа и възстановяването на костите.

 

Допълнителен източник на протеин

Той не може (и не бива) да бъде единственото ви средство за получаване на основни хранителни вещества като аминокиселини. Ако обаче не ядете редовно месо, това може да ви помогне да доставите аминокиселини от животински протеин чрез костите.

 

Полезни съвети относно приготвянето на костен бульон

За да вземете най-доброто от костния бульон ще трябва да го готвите на бавен огън за дълго време. Може да ви е необходимо малко доливане на вода през това време. След като е готов костите трябва да са доста крехки, а при пилешкото – много меки и чупливи.

Не забравяйте да включите някои зеленчуци за вкус и добавени ползи, но ги използвайте умерено.

Ще ви трябва доста вода, за да извлечете по-голямата част от желатина и минералите и прекаляването със зеленчуците ще затрудни основната цел. Опитайте да добавите само един лук, малко чесън, половин морков и пръчка селъри с листата.

Спорно е дали  печенето на костите ще даде по-богат бульон с приятен вкус. Но печенето във фурната може да унищожи някои от минералите, така че ще получите малко загуба на хранителни вещества ако решите да печете. Ако имате проблеми с вкуса на костния бульон, може би печенето може да ви помогне да консумирате повече. В противен случай това е ненужна стъпка.

Добавянето на оцет към сместа помага да се извлечат минералите от костите. Добавете няколко супени лъжици ябълков оцет, за да помогнете на процеса. Ползите на бульона идват от костния мозък и ставите. Така че колкото повече хрущялни и ставни парчета, толкова по-добре.

Пилешките крачета всъщност правят страхотен бульон по тази причина.

Избягвайте костите, които имат много месо върху тях.

Също така е важно да си набавяте пасищно месо по възможност, за да избегнете токсични остатъци.

След като бульонът ви е готов, ще искате да го прецедите и да го разделите, за да бъде замразен. Не правете грешката да го изсипвате в пластмасови контейнери. Течността ще взаимодейства с пластмасата и ще получите доза от пластмасови химикали като бисфенол А или други бисфеноли във вашия бульон. Вместо това използвайте стъклени буркани.

След като бульонът се охлади достатъчно, за да го докоснете, го прецедете и го съхранете в буркани. Оставете малко място в горната част, преди да поставите капака и да го замразите.

Можете да пиете 1-2 чаши на ден и да го използвате във всяка рецепта, която приготвяте като супи, гювечи, ризото, сосове и много други.

Рецепта за домашен костен бульон

В голяма тенджера добавете вода, колкото да покриете кокалите – по възможност използвайте такива от пасищно отглеждани животни. Различните варианти на костен бульон могат да бъдат – домашни птици, риба, миди, говеждо или агнешко. Опциите включват сурови кости с или без кожа и месо, като добрият избор включва крака, ребра, шийки и други.

Добавяте вода, която само да покрие кокалите. След това добавете всички или някои от следните пресни зеленчуци, когато е възможно: една глава лук, няколко чели скилитки чесън,  шепа магданоз (слага се в последните 30 минути), нарязани на едро целина и моркови, ако е рибен бульон – сушени морски водорасли, подправки като морска сол, дафинови листа и черен пипер. Добавете ябълков оцет (по възможност домашен), за да помогнете за разграждането и извличането на всички минерали от костите.

След това оставете да къкри на много ниска температура за до 24 часа, а за говеждите кости до 48 часа. Ако имате тенджера под налягане отнема много по-малко време, може би до 6 часа в зависимост от месото, което сте избрали. По време на процеса на готвене премахнете пяната, която се образува, докато напълно изчезне и добавете вода ако е небходимо.

Когато бульонът е готов и охладен, прецедете през финна цедка и може да го налеете в стъклена бутилка или стъклени буркани (или други съдове, които не са пластмасови). Оставете малко място, не препървайте буркана или съда.

Бульонът може да се съхранява в хладилник за около седмица и до месец във фризера.

Имайте предвид, че мазнините ще се издигант на върха. Може да отделите мазнината за готвене, след това извадете желирания бульон и го стоплете, за да послужи като супа или да го консумирате самостоятелно.

 

Друг вариант на рецепта, специално при пропускливи черва

Вода, която само да покрие костите

1-2 с. л. ябълков оцет

1 среден лук белен и нарязан на четвъртинки

2-3 скилидки чесън обелени и нарязани на половина

1/4 чаша сушени гъби като шитаке

1 ч.л. прах от куркума или 1 прясно коренище от куркума, обелено и нарязано на едро

2-3 филийки пресен корен от джинджифил, обелен

1 с. л. сушен риган, сол и черен пипер на вкус

Шепа пресен магданоз, добавен само за последните 30 минути на готвене.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.