Интересни факти, Хранителни добавки

БИЛКАТА ГОТУ КОЛА

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.
готу кола

 

Какво разказват легендите за Готу Кола?

Готу кола е популярна билка в Азия, за която повечето от нас на Запад дори не са чували. Думата „кола“ кара повечето хора да мислят, че съдържа кофеин, но всъщност готу кола е релаксант и няма съдържание на кофеин.

Готу кола (Centella asiatica) е многогодишно почвено растение, което е част от семейството на магданоза и може да има същите готварски приложения. Расте изобилно във влажните зони на Азия, Южна Африка и Австралия.

Готу кола е важно природно лекарство в традиционната китайска, индонезийска и индийска аюрведическа медицина, а ползите му за здравето са легендарни.

В традиционната китайска медицина се смята, че готу кола насърчава дълголетието и се счита за мощен еликсир на живота.

Всъщност китайското му име означава „извор на младостта“. Легенда разказва, че билкарят и майстор на бойни изкуства Ли Чинг-Юен е живял над 200 години (повече или по-малко) отчасти благодарение на ползите от готу кола, насърчаващи дълголетието.

Една легенда от Шри Ланка казва, че слоновете живеят изключително дълго, защото ядат много готу кола.

 

За какво се употребява?

В проучвания при хора, Готу кола повишава спокойствието, доволството и бдителността и значително намалява симптомите на тревожност и депресия.

Използва се за лечение на психични разстройства, включително умствена умора, тревожност, депресия, загуба на памет и безсъние.

Въпреки че ползите за психичното здраве са известни, днес готу кола най-често се използва за лечение на разширени вени.

Основните активни съставки на билката са съединения, известни като тритерпени, които увеличават силата и обема на колагена, важен градивен елемент на кожата.

Билката е и противовъзпалително, антивирусно, антибактериално, и противогъбично средство – все полезни свойства за здравето на вашата кожа. Тези свойства правят локалното приложение полезно при изгаряния, псориазис, стрии, белези, целулит и склеродермия.

 

С какво може да се обърка Готу Кола?

Билката често се бърка с кола ядка (Cola nitida), съдържащ кофеин член от семейството на какаото, използван за ароматизиране на безалкохолни Кола напитки.

За допълнително объркване, Готу Кола понякога се добавя към енергийни напитки. Това засилва погрешното убеждение, че е източник на кофеин и енергиен усилвател, а всъщност е релаксант без кофеин.

Друго често срещано име за Готу Кола е Брахми – име, споделено от билката Бакопа (Bacopa monnieri), друго растение, което също е аюрведично лекарство. Тези две растения не само споделят общо име, но имат и подобни свойства – и двете са безопасни и ефективни когнитивни подобрители. Тези билки са толкова сходни, че понякога се използват взаимнозаменяемо.

 

Седем, основани на доказателства ползи на Готу Кола

  1. Стимулира растежа на нови мозъчни клетки

Готу Кола активира освобождаването на  мозъчен невротрофичен фактор, протеин, който действа като „храна“ за мозъка, насърчавайки образуването на нови мозъчни клетки.

Необходими са няколко седмици, за да се задействат ефектите на билката. Смята се, че този механизъм на действие се дължи на насърчаване на разклоняването на дендрита, увеличаване пластичността на мозъка и улесняване на комуникацията между мозъчните клетки.

Готу кола също увеличава нервен растежен фактор – протеин, който стимулира растежа на нови нервни клетки и предпазва съществуващите.

  1. Подобрява кръвообращението

Готу Кола е добре оценена заради способността й да подобрява кръвообращението.

Това е важно, защото поддържането на оптимална мозъчна циркулация е едно от най-важните неща, които може да направите, за да поддържате мозъка си здрав и във форма. Постоянният приток на кръв към мозъка доставя животворните кислород и хранителни вещества и премахва въглеродния диоксид, токсините и други отпадъчни продукти.

  1. Предпазва мозъка от увреждане

Повечето растения имат известна антиоксидантна способност, но Готу Кола се отличава като невропротективен антиоксидант.

Проучванията показват, че той предпазва мозъка от невротоксини като олово, арсен, алуминий и глутамат. Глутаматът е важен невротрансмитер, но в излишък той всъщност убива мозъчните клетки.

Глутаматът се съдържа и в някои храни, особено тези, които съдържат добавен мононатриев глутамат (MSG).

Готу кола предпазва мозъка от вредното въздействие на свободните радикали. Увреждането на свободните радикали, известно още като оксидативен стрес, възниква, когато несвързани молекули кислород атакуват клетките по същият начин, по който атакуват метала, причинявайки му ръжда. Антиоксидантите неутрализират увреждащите свободни радикали, като по този начин ги правят безвредни.

  1. Облекчава стреса, безпокойството и депресията

Изследванията показват, че Готу Кола  повишава нивата на невротрансмитерите, от които се чувстваме добре – серотонин, допамин и норепинефрин, като същевременно намалява нивата на хормона на стреса кортизол.

Чрез балансиране на тези мозъчни химикали, билката може да помогне за облекчаване на стреса, безпокойството и депресията.

Освен това, Готу Кола предпазва мозъка от възпаление. Днес все повече се смята, че хроничното възпаление на мозъка е основната причина за депресия.

В проучвания при хора, Готу Кола повишава спокойствието, доволството и бдителността със 100% и значително намалява симптомите на тревожност и депресия.

Доказано е, че намалява симптомите на тревожност и стрес при хора с генерализирано тревожно разстройство.

  1. Насърчава съня

Набавянето на качествен сън е едно от най-важните неща, от които мозъкът се нуждае.

Изследователи са открили, че една нощ с лош сън може да наруши вашите умствени способности подобно на една нощ с интензивен прием на алкохол.

Готу Кола се използва като естествено средство за подобряване на съня от хилядолетия. Традиционно чаят отГоту Кола се подслажда с малко мед като аюрведично лекарство за безсъние.

  1. Подобрява паметта и настроението при хората с Алцхаймер

Готу кола може да подобри настроението и паметта, както при здрави възрастни хора, така и при тези с болестта на Алцхаймер. Хората с Алцхаймер имат значително намалени нива на ацетилхолин, невротрансмитер, силно свързан с паметта и ученето.

Тритерпенните стероидни предшественици, открити в готу кола, са полезни за болестта на Алцхаймер по два начина:

Тези съединения инхибират разграждането на ацетилхолин.

Те предотвратяват образуването на амилоидни плаки, които се натрупват в мозъка на хората с болестта на Алцхаймер.

  1. Витамин Е и Готу Кола – страхотен дует за подобряване на мозъчната функция

Витамин Е е известен най-вече като здравословен за сърцето витамин, но е също толкова важен и за мозъка. Този мастноразтворим витамин забавя умствения спад, свързан с възрастта, особено когато е съчетан с витамин С.

Комбинацията от витамин Е и С е свързана с подобряване на паметта и намален риск от болестта на Алцхаймер и деменция.

Готу кола показва подобни синергични ефекти с витамин Е, което прави “Е + готу кола” друга мощна комбинация, подобряваща мозъка.

Как да използвам Готу Кола?

Малко билкови лекарства се използват като храна, защото, честно казано, те не винаги имат добър вкус. Но това не е случаят при Готу Кола.

Това растение има мека текстура и вкус, подобен на магданоза. Това е често срещана съставка в много азиатски кухни, която се добавя към салати, ориз и ястия с къри.

В България е малко вероятно да намерите Готу Кола в местния хранителен магазин, но ако успеете да намерите чай от билката би било чудесно.

Готу Кола чай

Може да се намери като чай с една съставка или в комбинация с други билки. Някои здравословни за мозъка чайове съдържат Готу Кола и Гинко –  друга важна билка, подобряваща мозъка.

Понякога се добавя към свещен босилек (Ocimum sanctum), високо ценена адаптогенна билка, известна още като Тулси.

Библиотеката за здравна информация на държавния университет в Пен препоръчва да се пият по 3 чаши на ден, при различните здравословни състояния.

Готу Кола под формата на хранителна добавка

Със сигурност Готу Кола може да се приема като храна, но за повечето от нас е много по-лесно и по-удобно да я приемаме като добавка.

Добавките Готу Кола се продават под формата на капсули, таблетки и тинктури.

Препоръчителната дневна доза за когнитивно подобрение е от 2000 до 4000 мг.

Дозата за намаляване на тревожността е 500 мг, приемана два пъти дневно.

Станични ефекти и взаимодействия

Готу кола е изключително безопасно средство, тъй като се консумира като храна и се пие като чай от милиони хора в продължение на хиляди години.

Повечето странични ефекти са много незначителни, обикновено разстроен стомах или главоболие.

Има обаче няколко предпазни мерки, които трябва да се вземат с добавките с Готу Кола.

Те не трябва да се смесват с антидепресанти, лекарства против тревожност или припадъци. Когато се вземат заедно, комбинацията може да ви направи твърде сънливи.

Това може да се случи и с релаксиращи природни лекарства, включително 5-HTP, Кава, Жълт кантарион и Валериана.

Готу Кола трябва да се използва внимателно от всеки, който има анамнеза за чернодробни проблеми или рак на кожата.

Добавката Готу Кола не трябва да се дава на деца, бременни или кърмещи жени, тъй като има малко надеждна информация за безопасността в тези конкретни ситуации.

1 thoughts on “БИЛКАТА ГОТУ КОЛА

  1. Кали К. каза:

    Много добра статия. Обширно, но обобщено предава най-важното за това уникално растение. Браво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *