Витамини и минерали, Хранителни добавки

КОЯ ФОРМА НА ВИТАМИН С ДА ИЗБЕРА?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.

Алберт Сент-Дьорди, откривателят на витамин С печели Нобелова награда през 1937 г. В речта си за приемане на наградата той каза: „Самата медицинска професия възприема много тясно и много погрешно този витамин. Липсата на аскорбинова киселина (витамин С) причинява скорбут, така че ако няма скорбут, няма и недостиг на аскорбинова киселина. Нищо не може да бъде по-ясно от това.

Единствената беда, е че скорбутът не е първият симптом на липса, а окончателния срив, предсмъртен синдром и пропастта между скорбут и напълно оздравяване е много голяма “.

 

Какво е бионаличност на хранителна добавка?

Това е мярка за ефективност, т.е. каква част от това, което приемаме се използва по предназначение от организма. Има фактори, които оказват влияние на бионаличността и това са: излагането на влага, окисляването и други външни фактори на заобикалящата  среда, солната киселина в стомаха, ензимите, намиращи се в устата и стомаха, храносмилателните сокове, жлъчните соли и наличната специфична флора в червата, използването на свързващи вещества (за таблетки), пълнители (за таблетки и капсули), покрития, изкуствени оцветители, изкуствени аромати, захар и други подобни, както и самото взаимодействие между една добавка с друга добавка или медикамент.

Всички тези фактори могат да окажат неблагоприятно въздействие върху бионаличността на една хранителна добавка и те трябва да се имат предвид при избор на такава, защото целта е от покупката й да има максимално благоприятен ефект за тялото ви.

Какви форми на Витамин С съществуват?   

 

Аскорбинова киселина

Въпреки, че в интернет може да намерите много информация на тази тема, всъщност има много малка разлика между естествената и синтетичната форма на аскорбинова киселина, що се отнася до бионаличност. Според Института на Линус Полинг в Държавен университет Орегон, САЩ, считан за един от водещите експерти в изследванията на витамин С, естествената и синтетичната аскорбинова киселина са химически идентични и имат същия ефект върху плазмените (кръвни) нива .

Същото може да се каже и при сравнение между прием от таблетки, капсули, течност или храна. Изглежда, че независимо от начина на прием или форма, чрез която се доставя аскорбиновата киселина в тялото, статистически погледнато въздействието върху нивата на серума не се променя.

Ако ви е интересно как се произвежда витамин С, може би трябва да погледнете към най-близкото поле с царевица. По-голямата част от произведения от човека витамин С под формата на аскорбинова киселина се синтезира от получена от царевица L-сорбоза.

Естествено богати източници на витамин С

Слива какаду ( Австралия), ацерола, шипка, зелени люти чушки, гуава, жълти сладки чушки, касис, мащерка, магданоз, кейл, киви, броколи, брюкселско зеле, лимон, личи, папая, ягоди, портокали.

Изброени са по ред на най-високо съдържание, защото е прието от повечето хора, че цитрусите са най-богати на витамин С, но това не е така.

Предизвикателството с добавките от естествени източници е дозирането

Невъзможно е да се постигне някакъв вид терапевтично дозиране при използване на добавки от натурален произход. Качественият екстракт от ацерола може да бъде стандартизиран при 17% съдържание на витамин С. Така че всеки 100 мг екстракт от ацерола би съдържал 17 мг витамин С.

По отношение на бионаличността, витамин С, произведен от плодовете на ацерола и произвежданият в лаборатория витамин С са еквиваленти. В този случай подходът за прием от естествен източник може да се окаже неефективен, както от гледна точка на дозиране, така и от гледна точка на разходи.

Натурален или синтетичен Витамин С?

Множество клинични тестове са направени върху хора в търсене на истината дали има разлика в начина на действие върху тялото на синтетичния и естествено добития витамин С, въпреки че химически те са идентични. Повода за това е, че в натуралната форма се съдържат и много хранителни вещества и фитохимикали, които могат да повлияят на неговата бионаличност. Физиологичните взаимодействия на витамина с различни биофлавоноиди са най-интензивно изследваните до момента. Резултатите показват, че в човешкото тялото няма различия в начина на действие между синтетичния и натурално добития витамин С.

 

Натриев аскорбат и калциев аскорбат

Телата ни работят в алкална среда с изключение на стомаха, така че киселинните форми на витамин С, биха могли да се абсорбират неправилно от червата в кръвообращението. Използването на високи дози от тези форми на витамин С, за да се предотврати дефицит, може да доведе до диария и стомашно-чревен дискомфорт.

За да намерят алтернатива на тези възможни проблеми с киселинните форми, много производители произвеждат буферирани форми на витамин С. Това основно е витамин С, свързан с калций, натрий или магнезий, за да се предотвратят стомашно-чревните проблеми и да се подобри абсорбцията. Тези буферирани форми определено се абсорбират в по-големи количества, но задържането им в организма е същото като при киселинни форми на витамин С.

Нещо, което трябва да имате предвид е, че 1 мг калциев аскорбат не се равнява на 1 мг витамин С заради калциевия компонент. При някои здравословни проблеми, може да се проследяват нивата на минералите в тялото, и консумирането на натрий под формата на натриев аскорбат като пример, може да има отношение към наблюдаваните резултати.

 

Витамин С в липозомна форма

Технологията на липозомно капсулиране обвива активното вещество с фосфолипидни молекули, които го защитават от ефектите на стомашната киселина, осигурявайки по-голяма абсорбция . Тези фосфолипиди, тъй като са химически подобни на структурата на клетъчните мембрани, гарантират, че лекарството се доставя директно в клетките. Същата технология се използва и за витамин С, а добавката се нарича Liposomal C. Към момента тази форма, показва много надеждни резултати, а проучванията й продължават .

Как да разбера дали производителят е качествен?

Качеството на хранителната добавка е нещо, на което трябва да обърнете съществено внимание и това важи за всеки продукт, който смятате да приемате.

Всяка компания за хранителни добавки твърди, че има прекрасно качество. Някои неща, които може би ще са ви полезни, при избор на производител :

Компанията произвежда ли сама своите продукти или работи в тясно сътрудничество с реномиран производител? Тревожен брой компании за добавки нямат контрол върху производствения процес. Те не могат законно да претендират за нивото на качество, тъй като нямат участие в снабдяването със суровини, производствените процеси и строгите лабораторни тестове, които трябва да бъдат направени, за да се гарантира чистота и качество.

Ако добавката е произведена от Американски производител, потърсете дали има знак USP. Тези букви ще се появят непосредствено до съдържанието на етикета или някъде другаде по опаковката на продукта. Това означава, че суровината отговаря на високи стандарти на качество, приети в САЩ. Тези стандарти съществуват за почти всеки витамин и описват всички специфични физични и химични свойства на съставката, както и специфичните методи за изпитване, необходими за осигуряване на съответствие на съставката.

Повечето суровина за Витамин С, наистина ли се прави в Китай?

Отговорът е да. Има може би само още един основен доставчик на суровина за производство на витамин С извън Китай и това е една шотландска лаборатория. Много от предизвикателствата, пред които е изправена индустрията за производство на хранителни добавки, съществуват поради слабо регулирана верига за доставки на суровини.

В крайна сметка отговорност на производителя е да провери чистотата на суровината, преди тя да бъде пусната в производство на краен продукт. Ако е възможно, купувайте добавките си, след като сте информирани кой е производителя и откъде са суровините.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *