Витамини и минерали, Хранителни добавки

ИНОЗИТОЛ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Какво е инозитол?

Често наричан витамин В8, инозитолът изобщо не е витамин, а по -скоро вид захар с няколко важни функции.

Германският лекар Йоханес Йосиф Шерер за първи път идентифицира инозитол в мускулната тъкан през 1850 г. Инозитолът е широко разпространен в храната и структурно е много подобен на глюкозата. Това е циклично 6-въглеродно съединение, наситено с 6 хидрокси групи. Структурата на инозитола позволява образуването на 9 различни стереоизомера. От тях мио-инозитол е най-разпространеният в организма. Тъй като Шерер първо го изолира от мускулите, първоначално се нарича мускулна захар, а по-късно е наречен инозитол от гръцката дума in-, което означава „сухожилие“ и- ose, което означава „захар“.

Експериментите, проведени през 40 -те години на миналия век, предполагат, че инозитолът е основен хранителен елемент, така че първоначално е класифициран като витамин В. Вече няма доказателства, че тази ранна констатация е вярна, тъй като се приема, че човешкото тяло може да синтезира адекватни количества инозитол за своите нужди, което не е случаят с витамините от група В. Въпреки че инозитолът технически не е витамин, той все още често е посочен като витамин В в много източници.

Този прост въглехидрат (най -точно дефиниран като захарен алкохол) се разгражда бързо, за да се използва като източник на енергия в тялото.

Инозитолът е вещество, което се среща естествено в пъпеш, цитрусови плодове и много храни, богати на фибри (като боб, кафяв ориз, царевица, сусам и пшенични трици). Други източници са различни видове месо, риба, черен дроб, жълтък, ядки, зеленолистни зеленчуци, кокосово масло и други.

Той се продава и под формата на добавка и се използва като допълнителна терапия за лечение на широк спектър медицински състояния, включително метаболитни и психически разстройства.

D-хиро-инозитол, инозитол хексафосфат (често наричан “IP6”) и съединението мио-инозитол са най-широко използваните инозитолови добавки. Те обикновено се считат за безопасни, ако се приемат по подходящ начин.

Каква е функцията на инозитол в тялото?

Накратко , основната употреба на инозитол е за съхранение и метаболизъм на аминокиселини. Той също е важна част от цикъла на цитричната киселина или основната поредица от химични реакции, които водят до превръщането на храната в енергия в тялото. И накрая, инозитолът е от полза за имунната система и производството на коса и нокти. Също играе структурна роля в тялото като основен компонент на клетъчните мембрани. Влияе върху действието на инсулина, хормон, необходим за контрол на кръвната захар, както и на невротрансмитери, като серотонин и допамин .

Някои от  възможните ползи на инозитола?

 

  1. Може да е ефективна терапия при Синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ) и подобряване на плодовитостта

СПКЯ е много често срещан синдром, който може да засегне до 21 % от жените в дадена популация.  Трите основни характеристики на СПКЯ са хиперандрогения, олигоменорея и поликистозни яйчници. Хиперандрогенията е излишък от мъжки хормони, който обикновено причинява комбинация от акне, кожни проблеми, косопад на скалпа, увеличаване на окосмяването по тялото или лицето (известно като хирзутизъм) и повишено сексуално желание. Когато Вашият лекар споменава „олигоменорея“, той или тя просто има предвид състояние на редки менструации. И накрая, жена с поликистозни яйчници има поне един яйчник с 12 или повече кисти.

СПКЯ също е тясно свързан с метаболитен синдром. Жените с СПКЯ са изложени на четири пъти по-голям риск от развитие на диабет тип 2 и малко по-висок риск от безалкохолна мастна чернодробна болест, сънна апнея, дислипидемия (високи нива на холестерол и/или високи триглицериди), сърдечни заболявания и разстройства на настроението.

Има най-малко 14 висококачествени проучвания върху хора, тестващи ползите от инозитол при СПКЯ. Мета анализ на 12 от тези рандомизирани, контролирани проучвания от 2016 г. установява, че тази добавка „е способна да възстанови спонтанната овулация и да подобри плодовитостта при жени със СПКЯ“, както при самостоятелно използване на мио-инозитол (най-често исрещаната добавка), така и в комбинация с D-хиро-инозитол.

Сам по себе си, D-хиро-инозитол повишава инсулиновата активност при пациенти със синдром на поликистозни яйчници, което също може да бъде един от начините това съединение да подобри овулацията. Тази форма също е свързана с понижаване на холестерола, триглицеридите и кръвното налягане и може да бъде формата на тази добавка, която е най -способна да намали хиперандрогенията.

Обикновено дозата на мио-инозитол за СПКЯ варира от 1500 милиграма на ден до 4000 милиграма на ден. Някои данни показват, че по -голямата доза е по -ефективна. Ако се приема заедно с D-хиро-инозитол, повечето проучвания показват съотношение 40: 1, което означава 100 милиграма дневно D-хиро-инозитол до 4000 милиграма мио-инозитол като предпочитано от гледна точка на терапевтични възможности.

  1. Може да е е фективно средство при нарушения на настроението и тревожност

Смята се, че инозитолът подобрява депресията, тревожността и други психични разстройства, като стимулира производството на невротрансмитерите  на доброто настроение –  серотонин и допамин. Хипотезата е до голяма степен подкрепена от изследвания, при които концентрациите на мио-инозитол в кръвта се предлагат като надежден маркер за клинична депресия, но все още доказателствата са неубедителни при повечето изследвания.

Интересното е, че изследователите са открили, че някои хора с депресия, тревожност и компулсивни разстройства имат по -ниски нива на инозитол в мозъка.

Въпреки че са необходими повече изследвания, няколко проучвания показват, че инозитолът има потенциал да бъде алтернативно лечение за състояния на психичното здраве. Изглежда също, че има по -малко странични ефекти от традиционните лекарства.

Въпреки че изследванията са все още ограничени, добавките с инозитол могат да бъдат полезни за лечение на паническо разстройство, тежка форма на тревожност. Хората с паническо разстройство изпитват чести пристъпи на паника, които са внезапно чувство на силен страх. Симптомите включват учестен пулс, задух, замаяност, изпотяване и изтръпване или изтръпване в ръцете.

В едно проучване 20 индивида с паническо разстройство са приемали или 18-грамова инозитолова добавка, или лекарство за тревожност всеки ден в продължение на 1 месец. Тези, които приемат инозитол, са имали по -малко пристъпи на паника седмично, в сравнение с хората, приемащи лекарства за тревожност.

По подобен начин, в 4-седмично проучване, хората са имали по-малко и по-малко тежки пристъпи на паника, когато са приемали 12 грама инозитол на ден.

  1. Може да бъде ефективно средство при метаболитни нарушения

Има доказателства, които предполагат, че инозитолът може да коригира метаболитните нарушения, които допринасят за развитието на високо кръвно налягане, диабет и метаболитен синдром.

Пилотно проучване от 2016 г., публикувано в International Journal of Endocrinology, съобщава, че хората с диабет тип 2, приемащи мио-инозитол и d-хиро-инозитол ежедневно, заедно с техните лекарства против диабет, имат значителен спад в кръвната захар и гликиран хемоглобин след три месеца.

Друго малко проучване, публикувано в списание „Menopause“, предполага, че мио-инозитолът може да помогне при лечението на метаболитен синдром при жени в постменопауза. Според изследването жените, приемащи за шест месеца добавки с мио-инозитол, са имали значително по-големи подобрения в кръвното налягане и нивата на холестерола, отколкото жените, получавали плацебо.

 

Други възможни потенциални ползи на инозитол :

  • Може да бъде от полза при лечението на рак
  • Може да подобри инсулиновата чувствителност при диабет
  • Може да намали шансовете за радвитие на гестационен диабет
  • Възможна терапия при хранителни разстройства
  • Подобрява симптомите на респираторен дистрес синдром при кърмачета
  • Вероятно намалява някои симптоми на ПМС

 

Как да избирате добавка с инозитол?

Широко достъпни за пазаруване онлайн, инозитоловите добавки могат да бъдат намерени и в магазините за био храни и тези, специализирани в хранителни добавки. За да гарантирате качество и безопасност, винаги търсете продукти, тествани и одобрени от независим сертифициращ орган.

Колко инозитол трябва да приемате?

Има различни дози инозитол, които са изследвани в научни изследвания. Няма обаче обща препоръка за добавки с инозитол. Вашата доза инозитол трябва да зависи до голяма степен от състоянието, за което го приемате. Силно се препоръчва първо да се консултирате с лекар преди да вземете инозитол и да следвате препоръчаните дози, посочени на етикета на добавката.

Производителите препоръчват следните дози за поддържане на индивидуални състояния:

Метаболитен синдром: 2 грама два пъти дневно

СПКЯ: 2 грама два пъти дневно

Тревожност и панически атаки: до 12 грама дневно

 

Инозитолът има ли нежелани ефекти?

Въпреки че се счита за безопасно средство, имайте предвид, че инозитолът може да доведе до странични ефекти като гадене, умора, главоболие и замаяност. Доколкото е възможно, бременните и кърмещите жени трябва да избягват приема на инозитол, тъй като не се знае достатъчно за неговата употреба и безопасност за тези състояния.

Освен това, въпреки че инозитолът е признат за безопасен за приемане от недоносени бебета със синдром на остър респираторен дистрес в болници, избягвайте да позволявате на децата да приемат това средство. Пациентите с биполярно разстройство се съветват да избягват приема на излишни количества инозитол, тъй като това може да влоши състоянието им.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *