Интересни факти, Хранителни добавки

КАКВО ЗНАЕТЕ ЗА МЕД ОТ МАНУКА?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 2 мин.

Какво е Манука мед?

Медът се използва от древни времена за лечение на множество състояния. Едва в края на 19 век изследователите откриват, че медът има естествени анти-бактериални свойства.

Това е натурален продукт, произведен от пчели чрез паша от цветето манука в Нова Зеландия. Основната активна съставка в меда от манука е метилглиоксал – съединение, което се намира в повечето видове мед, но обикновено само в малки количества.

Обикновено медът от манука, има етикет „UMF“. Това е знак за “Уникален фактор на манука” -скала, която сравнява терапевтичната сила на различните медове. UMF 10 или повече, обикновено се счита за терапевтичен мед.

Освен използването му при грижи за рани, медът от манука също може да има ефект при лечение на стомашни язви, гастрит и други храносмилателни проблеми. Тъй като има антибиотични, противогъбични и антивирусни ефекти, медът от манука се използва и при болки в гърлото, настинки, дерматит, акне, конюнктивит, синузит, киселинен рефлукс.

Медът от манука е с тъмен цвят и с интензивен аромат. Може да се използва като обикновен мед за подсладител.

За да изпитате ползите от него, се препоръчва една до две супени лъжици на ден. Можете да го изядете направо или да добавите меда към киселото мляко или нещо друго. Имайте предвид обаче, че нагряването може да промени терапевтичните му свойства.

Можете също така да прилагате мед Манука локално при рани и инфекции.

Уверете се, че нямате алергия към мед преди да започнете употреба, а ако го нанасяте локално започнете с малко количесво и вижте как ще реагира кожата ви.

Медът от манука като антибактериално средство

Поради прекомерна употреба на антибиотици, анти-бактериални продукти и дезинфектанти в наши дни, учените все повече се сблъскват с бактерии, които са нечувствителни към антибиотиците. Това е така, защото бактериите са изключително умни микроорганизми и еволюират, така че да могат да продължат да живеят, въпреки откритието на антибиотика от човека.

В крайна сметка те са най-старите видове на земята и ако знаят нещо, то е как да оцеляват наистина добре.

Медът от манука може да се окаже чудесно средство в битката с бактерии, резистентни към антибиотици.

Той е един от най-богатите в природата антимикробни източници. Напоследък получи още повече внимание поради потенциалната си анти-бактериална активност. Клиничните изследвания показват, че медът от манука може ефективно да потиска множество устойчиви на лекарства патогени.

Това показва, че има широк спектър от анти-бактериални възможности за разлика от повечето антимикробни средства.

В допълнение, проучванията сочат, че медът от манука може да разпръсне и убие бактерии, които живеят в биофилм, или общности от клетки, които обикновено са капсуловани. Това означава, че този вид мед може да се използва за предотвратяване растежа на бактерии в рани и по повърхностите на лигавиците.

Много интересно проучване в научното списание „Plos one“, представя използването на този специален мед в комбинация с антибиотика Рифампицин за лечение на кожни и хронични инфекции на рани. Обикновено, ако резистентният златист стафилокок се лекува просто с рифампицин, бактерията става резистентна към антибиотика много бързо.

Изследователите съобщават, че когато терапията е била приложено съвместно с двата продукта, бактерията е запазила своята чувствителност към антибиотика, благодарение на меда.

Съвет!

Когато купувате мед от манука се уверете, че е от Нова Зеландия, тъй като има много фалшификати, а това е скъп продукт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *