Хранителни добавки, Чревно здраве

ПРОБИОТИЦИ ПРИ НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ХИСТАМИН

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.
пробиотици

 

Какво е хистамин?

Хистаминът предизвиква набъбване или разширяване на кръвоносните съдове, така че вашите бели кръвни клетки бързо да открият и атакуват инфекцията или проблема. Това е част от естествения имунен отговор на организма и обикновено ензими разграждат хистамина, така че той да не се натрупва в излишък. Ако по някаква причина не разграждате правилно хистамина, той започва да се натрупва и вие развивате това, което наричаме хистаминова непоносимост.

Тъй като хистаминът се движи в кръвообращението, той може да повлияе на червата, белите дробове, кожата, мозъка и цялата сърдечно-съдова система, допринасяйки за широк спектър от симптоми.

Непоносимостта към хистамин се проявява в различни признаци като:

 • Сърбеж (сърбеж особено на кожата, очите, ушите и носа)
 • Уртикария (копривна треска, понякога диагностицирана като “идиопатична уртикария” – идиопатично в  медицината, означава че не се знае какво го причинява)
 • Подуване на тъканите, особено на тъканите на лицето и устната кухина, а понякога и на гърлото, като последното предизвиква усещането за „стягане на гърлото“ (понякога се диагностицира като „идиопатичен ангиоедем“)
 • Хипотония (спад на кръвното налягане)
 • Тахикардия (повишен пулс)
 • Симптоми, наподобяващи тревожност или паническа атака
 • Болка в гърдите
 • Запушване на носа и хрема
 • Конюнктивит (раздразнени, воднисти, зачервени очи)
 • Някои видове главоболие, които се различават от мигрена
 • Умора, объркване, раздразнителност
 • Разстройство на храносмилателния тракт – киселини, лошо храносмилане и рефлукс

В нашето тяло се съхраняват над 100 трилиона бактерии, които по някакъв начин участват във всяка една телесна функция от имунно здраве до ежедневно настроение и енергия. Нарушения като хистаминова непоносимост не са изключение. За хистаминовите симптоми чревните бактерии също имат своята роля. Всъщност чревните бактерии могат не само да допринесат за споменатите симптоми, но всъщност могат да бъдат основната причина за самата непоносимост към хистамин. Намирането на правилния пробиотик при хистаминова непоносимост е много важно решение. Купуването на грешен щам  при хора, страдащи от хистаминова непоносимост може всъщност да влоши симптомите им.

Изследователите откриват, че бактериите Klebsiella oxytoca, Citrobacter freundii, H.pylori и Enterobacter cloacae, както и Candida произвеждат големи количества хистамин. Често при хора, които страдат от дисбиоза, тези бактерии или някои от тях се срещат в изобилие.

Как бактериите вляят при хистаминова непоносимост?

Бактериите участват както в производството, така и в разграждането на хистамин. Когато консумираме храни, съдържащи незаменимата аминокиселина хистидин, някои видове бактерии в червата, могат да превърнат тази аминокиселина в хистамин. Тази конверсия увеличава вътрешните нива на хистамин – дори ако самата храна не се счита за богата на такъв. В повечето случаи превръщането на хистидин в хистамин не е проблемно, а дори е от полза. Но за тези, които изпитват хистаминова непоносимост, може да доведе до натрупване на излишен хистамин в тялото.

Дисбалансът на бактериите в червата може да е допълнителен фактор. Ако популацията на разграждащите хистамин бактерии е твърде ниска, това допринася за хронично повишаване на вътрешните нива на хистамин. Има няколко причини, поради които тези бактериални популации могат да не са отпимални, включително патогенна инвазия, диетични фактори, употреба на антибиотици, хроничен стрес и други влияния на околната среда, начина на живот и някои болестни процеси.

Всъщност производството на хистамин от бактериите е същата причина, поради която  индивидите с непоносимост към хистамин е препоръчително да избягват ферментирали храни (кисело, зеле, туршии, вино, сирене и други). Докато бактериите са заети с преработката на сиренето или виното, което сте консумирали, те произвеждат хистамин.  В почти всички случаи храненето с храни, с ниско съдържание на хистамин и намирането на подходящ пробиотик са от съществено значение при хората с непоносимост към хистамина.

Възстановяване на бактериалния чревен баланс

В опит да възстановят бактериалния баланс на червата, много хора естествено се обръщат към пробиотиците. Многобройни проучвания показват, че те могат да подобрят бактериалната популация на червата и да подобрят цялостното здраве. Но при хистаминовата непоносимост това изисква повече внимание. Грабването на произволна бутилка пробиотици от рафта е една от най-големите грешки, които можете да направите, ако имате непоносимост към хистамин. Дори и да сте чували, че това е най-добрият пробиотик на пазара. Почти всички пробиотици ще съдържат щамове бактерии, които произвеждат хистамин и следователно те притежават потенциалната способност да влошат симптомите.

Нискохистаминови пробиотични видове

Когато става въпрос за намаляване интензитета и проявата на симптомите, това са пробиотиците, които се препоръчват при хистаминова непоносимост:

Bifidobacterium infantis

Lactobacillus gasseri

Bifidobacterium breve

Bifidobacterium bifidum

Lactobacillus salivarius

Lactobacillus rhamnosus (особено GG) – може да помогне за стабилизиране на мастоцитите и да намали чувствителността към хистамин и асоциирани с алергия рецептори, като същевременно регулира противовъзпалителните клетки.

Bifidobacterium longum – известен като пробиотик, разграждащ хистамина. Може да помогне за намаляване на възпалителния отговор след хранене и да предотврати или подобри синдром на пропускливи черва.

Bifidobacterium lactis – може да помогне за разграждането на хистамина и тирамина.

Lactobacillus plantarum – може да помогне на тялото ви да разгради биогенни амини, включително хистамин и тирамин.

 

Пробиотични видове, които е препоръчително да се избягват при хистаминова непоносимост

Lactobacillus casei

Lactobacillus bulgaricus

Streptococcus thermophilus

Lactobacillus delbrueckii

Lactobacillus helveticus

 

Други важни пробиотични видове

Lactobacillus reuteri –  присъства в много списъци на храни с ниски нива на производство на хистамин,  но Lactobacillus reuteri е интересен случай. В допълнение към повишаването на хистамина, той е полезен и за повишаване нивата на противовъзпалителния цикличен аденозин монофосфат (cAMP).

Saccharomyces-Boulardii –  ниско хистаминов пробиотик, който също помага за регулиране на храносмилателните проблеми като диария.

Lactobacillus lactis – този щам все още се обсъжда от учени и медицински специалисти.

Lactococcus Lactis – щам, използван за приготвяне на някои храни с високо съдържание на хистамин, но някои проучвания установяват, че е хистамин-неутрален.

Lactobacillus acidophilus – проучен сериозно от медицински специалисти В  по-ниски дози (под 1 милиард CFU) изглежда хистаминово неутрален, като същевременно намалява възпалението и подобрява здравето на червата.

В заключение нека обобщим, че има много храни, които влошават хистаминовата непоносимост.  Важно е да се каже, че най-големият източник на хистамин в храната не е самата храна. Това са бактериите в храната, които естествено произвеждат хистамин като част от техния метаболитен процес.

Полезно е да се знае, че храни, които изискват дълъг процес на узряване и ферментиране създават проблеми при това състояние. Такива са: кимчи, кисело зеле, туршия,  кисело мляко или кефир, комбуча, дълго зряло сирене, всякакъв вид алкохол, оцети и сушени меса.

 

4 thoughts on “ПРОБИОТИЦИ ПРИ НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ХИСТАМИН

 1. Валя каза:

  Как се лекува е въпроса

  1. Симона Вътева каза:

   Прочетете темите относно хистаминовата непоносимост, със сигурност ще дадад много насоки, особено по отношение на храненето. Това е образователен блог, ако имате нужда от съдействие, потърсете консултация със специалист, който да Ви обърне нужното персонално внимание.

 2. Мария Х. каза:

  Здравейте, можете ли да посочите някои пробиотични хранителни добавки, налични на пазара, които са подходящи при хистаминова непоносимост. Много благодаря.

  1. Симона Вътева каза:

   Разгледайте сайта на Медбио като пример.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *