Интересни факти

КАФЕТО – ПОЛЕЗНО ИЛИ НЕ?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 3 мин.

Влияе ли кафето по различен начин на хората?

Доброто черно кафе е чудесно (горчиво) допълнение към качествения начин на хранене, стига да не изпитвате състояния като тревожност, безсъние или синдром на раздразнено черво. Но като всяко нещо в живота, консумацията му трябва да е умерена, за да не се превръща в нещо, което вреди.

В зависимост от източниците на информация, ще намерите много такава, която е в полза на приема на кафе и много друга, която всъщност го отрича. Но в крайна сметка, трябва да разберете какво казва тялото ви, по отношение на вашата сутрешна чаша кафе.

Новите генетични открития ни позволяват да разберем защо кафето влияе по различен начин на хората. Това отново ни показва, че онова, което е прекрасно за един, може да бъде изключително неприятно за друг.

Въпреки всеобщото старание да се дават общи здравни съвети, които се отнасят за всички, без да се има предвид строгата индивидуалност на всеки организъм, най-добрият начин да намерите отговорите за себе си е като слушате собственото си тяло и следите реакциите му.

Бърз или бавен е вашият метаболизъм?

Кафето дава ли ви силен прилив на енергия, повишава ли сърцебиенето ви, или това е просто сутрешен ритуал, с който сте свикнали и е станал неразривна част от живота ви?

Можете ли да изпиете чаша ароматно кафе надвечер и след това да отидете да спите или бихте се вторачили в тавана до 3 часа сутринта?

Отговорите на тези въпроси показват как метаболизирате кафето. По принцип всякакви странични ефекти (т.е. безпокойство, храносмилателни проблеми, безсъние, треперене, сърцебиене) разкриват скоростта, с която преработвате кофеина.  Обикновено бавно метаболизиращите индивиди понасят добре една чаша кафе на ден. Тези, които го преработват бързо се справят и с две, три чаши.

Това, което може да се забележи при жени, които преработват кафето по-бавно  е, че кофеинът може да засили предменструалния синдром (ПМС), да предизвика спазми в стомаха и чувствителност на гърдите по време на месечния цикъл. Ако усетите тези симптоми, опитайте да изберете билков чай ​​или вода с лимон около времето на менструацията и ограничете приема на кофеин, за да видите как ще ви се отрази.

Има ли връзка между кафето и борбата с Рак?

Кафето е богато на биофлавоноиди и полифеноли, известни като “супер антиоксиданти”, които спомагат производството на здрави клетки и потискат растежа на увредени клетките. Тази взаимовръзка между кафето и нашите клетки, провокира изследователите да търсят връзка дали кафето би могло да има някаква положителна роля при борбата с рак.

Скорошно проучване във Франция анализира данни от 1090 пациенти с рак на гърдата, включително лекарствата, които те приемат и техните навици за пиене на кафе. Тези, които пият по две или повече чаши кафе на ден, имат на половина по-малък риск от рецидив в сравнение с тези, които пият по-малко или изобщо не пият кафе. Освен това, кафето явно влиза в положителна интеракция с лекарството срещу рак Тамоксифен, което са приемали  всички жени в изследването и го е направило по-ефективно.

Разбира се, тази данни не са достатъчни сами по-себе си и допълнителни проучвания ще са нужни, за да се докаже някаква солидна връзка в тази теория. Изследователите смятат, че определени вещества в кафето намаляват деленето на клетките и увеличават клетъчната смърт (апоптоза)  чрез изключване на „сигналните пътища“, от които раковите клетки се нуждаят, за да растат и да се делят.

Консумирайте разумно тази прекрасна ароматна напитка

Независимо дали го преработвате бавно или бързо, нека количеството на ден да бъде разумно. Ограничете приема най-късно до 14.00 часа през деня, за да не се отразява кофеинът на качеството на съня.  Знам, че много от вас ще ми кажат, че кафето никак не им се отразява, но има толкова много проучвания, които доказват, че всъщност се отразява, нищо че някои от нас не могат да усетят този негативен ефект. Дълбочината и качеството на съня могат да бъдат нарушени, както и самото заспиване.  Така че си заслужава усилието да приемате вашата ароматна чаша до 14.00 часа.

Опитайте да използвате кафето като природно лекарство

Защо не помислите да опитате да добавите към сутрешното си топло и ароматно кафе още малко ползи и не го превърнете в източник на протеин? Може да го направите като започнете да добавяте органичен колаген или желатин. Така ще вземете част от дневната си доза протеин, а мисля, че кожата и ставите ви биха харесали много това допълнение. Може би добър избор е този тип продукти за добавяне да бъдат без вкус, за да не нарушават навика на сетивата ви, но просто експериментирайте, за да намерите най-доброто решение за вас самите.

Избирайте максимално качествено кафе

Кафето не се счита за хранителен продукт, така че няма ограничение за пестицидите, които производителите могат да използват.

За това може би е добър вариант да обмислите органично кафе, особено ако консумирате такова без кофеин, тъй като при неорганичните кафени зърна, кофеинът се премахва  чрез химичен процес.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *