Интересни факти

РЕВМАТОИДНИ БОЛКИ?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 3 мин.

Семейство Solanaceae (Картофови )

Може би някои от вас са се сблъсквали с английския термин за определена група храни, наречени „Nightshades“. За други това ще е първо докосване до тази информация и със сигурност ще бъдете много изненадани да научите, че консумирането на храни от тази растителна група, може да допринесе за развитието на болка и възпаление. Тези растения принадлежат към семейство Solanaceae (Картофови ), което включва над 2000 вида. В тази група храни влизат някои от най- консумираните днес зеленчуци като : домати, картофи, всички видове чушки и патладжан. Въпреки, че не принадлежат към това растително семейство, сините боровинки, черните боровинки, годжи бери и ашвагандата споделят едни и същи алкалоиди, които отново могат да имат възпалителни свойства при някои хора.

Семейство Solanaceae (Картофови) съдържа холинестераза, блокираща гликоалкалоиди и стероидни алкалоиди, в това число соланин в картофите и патладжаните, доматин в доматите, никотин в тютюна и капсацин в чушките. Знам, че тези химически съединения звучат малко сложно и неприятно, но не е нужно да се стремите да ги запомняте. Известно е, че гликоалкалоидите в картофите могат да допринесат за синдром на раздразнените черва и влияят негативно на чревната пропускливост. В научната литература има данни, че ако тези вещества се натрупат в организма, самостоятелно или заедно с други подобни като кофеин или хранителни примеси, съдържащи пестициди, резултатът може да е мускулен спазъм, болка, тежест, възпаление и сковани движения в тялото.

Тези симптоми биха могли да се разсеят от няколко часа до няколко дни, ако приемът на тези храни се преустанови от хора, които са чувствителни към тях. Въпреки това намаляването на възпалителните процеси и болки при някои хора може да отнеме три и повече месеца, в зависимост от степента на чувствителност. След като прочетете симптомите, свързани с консумацията на Nightshades, лесно ще разберете защо един от основните проблеми, с които се асоциира е артрит. Артритът няма граници към пол, раса или възраст, засяга еднакво млади и стари и за съжаление е едно от най-често срещаните заболявания в световен мащаб. Тъжната истина е, че и много деца страдат от различни видове артрит.

Тук е момента да зададем въпроса, до колко е възможно , симптомите на артрит да бъдат свързани с консумацията на Nightshades и нежеланите странични ефекти, които могат предизвикват?

Не малко хора, които имат ревматоидни заболявания като ревматоиден артрит, псориатичен артрит, синдром на Рейно, системен лупус еритематозус, склеродермия или ставни болки са установили, че консумирането на тези храни, всъщност оказва неблагоприятно влияние върху здравето им.

„Диетата изглежда е фактор в етиологията на артрита въз основа на проучвания на над 1400 доброволци през 20-годишен период. Растенията в семейството на Solanaceae ( Картофови) са важен причинител за артрит при чувствителни хора“, казва д-р Ф. Чайдърс, основател на Фондация за изследване на тази група растения.

Кои са тези храни?

• домати (всички сортове)
• картофи (всички сортове, без сладки картофи и ям)
• патладжан
• бамя
• чушки (всички сортове като червен пипер, восъчен пипер, зелени и червени чушки, люти чушки и др.)
• годжи бери
• тамарило (плод, подобен на слива от Перу)
• киселец
• черна боровинка и синя боровинки (съдържат алкалоидите, които предизвикват възпаление)
• цариградско грозде
• физалис
• пепино ( плод, подобен на пъпеш от Южна Америка)
• тютюн
• червен пипер, подправка
• лют червен пипер, подправка

***Подправките черен и бял пипер не попадат в тази група.

Какво друго може да съдържа Nightshades?

• някои хомеопатични лекарства ( винаги казвайте на хомеопата си ако сте на ограничителен режим);
• някои лекарства съдържат нишесте от картоф като пълнител, така че винаги четете съдържанието ако сте на ограничителен режим;
• някои ядливи цветя – петуния, хавайска лилия и др.;
• някои мазила за болки и сухожилия, които съдържат капсикум от люти червени чушки;
• много брашна и готови миксове за печене, съдържат нишесте от картофи;
• водка- ползват картофи в производството й.

В отделна статия ще научите за лектините и защо може да са ключът към възпаление и симптоматика при някои хора, които са чувствителни към тях. Ако прецените да избягвате Nightshades, за да установите дали ще има полза относно вашата лична симптоматика трябва да знаете, че е препоръчително от световната практика да ги ограничите за период от 3 месеца. Четете много внимателно етикетите на храните и лекарствата, защото често там, където най-малко очаквате има съставка, която може да съдържа тези храни под една или друга форма.

След три месечната елиминация, обичайно се започва процес по бавно възвръщане на храните от списъка една по една, като внимателно трябва да проследявате реакцията на тялото си. Най-добре е да записвате в дневник тази реинтродукция, защото може да се случи пропуснете важен детайл, а когато нещата са написани на лист е много по-лесно да се ориентирате. Следете за поява на болка, скованост, загуба на енергия, главоболие дори респираторни проблеми. Чудесен страничен ефект ще бъде, ако елиминирането на тази група храни, донесе подобряване на общото състояние и много мигове без болка на всички онези, които се нуждаят от това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *