Женско здраве, Мъжко здраве, Тийнейджъри

ПАНИК АТАКА И АГОРАФОБИЯ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 13 мин.
Паник атака

Какво е паник атака и паническото разстройство?

Паник атаките представляват основният симптом на паническо разстройство. Като се има предвид, че паническото разстройство и агорафобията са сравнително ново класифицирани разстройства, специалистите в областта на психичното здраве имат трудности при съгласуването на диагностичните критерии за определянето им. Поради това не е изненадващо, че паническото разстройство може да бъде погрешно диагностицирано или да остане неприпознато дълго време.

Агорафобия или паник атака?

Агорафобия

Агорафобията е тревожно разстройство, което включва краен и ирационален страх от неуспешно бягство от трудна или неудобна ситуация. Това състояние е белязано от тревожност, която кара хората да избягват ситуации, в които могат да се почувстват в паника, в капан, безпомощни или смутени. Може да се прояви самостоятелно или заедно с друго психично състояние, като например паническо разстройство.

До неотдавна агорафобията се свързваше с паническо разстройство от Американската психологическа асоциация, но към момента се разглежда като отделно състояние. В диагностичните критерии се отбелязва, че човек трябва да изпитва силен страх или тревожност при минимум две ситуации.

Те включват това да се случва в открити пространства или в тълпи, по същество навсякъде, където човек е извън дома си. Също така се казва, че това поведение на избягване на определени ситуации трябва да бъде ясно проявено като резултат от страха на човек, да не се окажете в ситуации, които могат да предизвикат панически атаки или тревожност, при които може да не е налична помощ или от които е трудно да се избяга. Например, някои често избягвани обстоятелства включват шофиране на кола, напускане на домашния комфорт, пазаруване в търговски център, пътуване със самолет или просто присъствие в зона с много хора.

Агорафобията може значително да повлияе личния и професионалния живот на човек като го дистанцира и изолира от естествения ход на живота. Например, засиленият страх и поведението на избягване могат да затруднят човек с агорафобия да пътува до работа или да посещава семейство и приятелите в различни ситуации. Дори и малки задачи, като отиване до магазина или изхвърляне на боклука, могат да станат изключително трудни за изпълнение.

Симптоми на Агорафобия

 • Страх от напускане но дома
 • Страх от открити пространства, мостове или търговски центрове
 • Страх от затворени пространства или сгради
 • Страх от индивидуално справяне с житейска ситуация
 • Страх от загуба на контрол на обществено място
 • Страх от места, където излизането може да е трудно
 • Страх от обществен транспорт

При хората, страдащи от агорафобия изброените ситуации често могат да предизвикват реакция на тревожност, която не е пропорционална на действителната опасност, представена от ситуацията. Това може да доведе до паническа атака.

Паник атака

Паник атаката е внезапен, интензивен страх или тревожност, които могат да причинят усещане за задух или виене на свят, или да накарат сърцето ви да бие учестено.

Човек може да се почувства извън контрол, като някои хора имат усещането, че получават сърдечен удар или са на път да умрат. Към момента учените разделят паник атаките на очаквани и неочаквани. Очакваните панически атаки са тези, свързани с конкретен страх, като този от летенето или плаване с лодка или кораб. Неочакваните панически атаки нямат очевиден механизъм на задействане и провокатор и може да изглежда, че се появяват ненадейно. Според Американската психологическа асоциация, паническата атака се характеризира с четири или повече от следните симптоми (наличието на по-малко от четири симптома може да се счита за паническа атака с ограничена симптоматика).

Симптоми на Паник Атака

 • Сърцебиене или ускорен пулс
 • Изпотяване
 • Треперене или тресене на тялото
 • Усещане за задух
 • Усещане за задавяне
 • Болка в гърдите или дискомфорт
 • Гадене или стомашно неразположение
 • Чувство за виене на свят, прималяване или припадък
 • Чувство за нереалност или откъсване от себе си
 • Страх от загуба на контрол или полудяване
 • Страх от умиране
 • Изтръпване или мравучкане в крайниците
 • Втрисане или горещи вълни

Ако тези атаки се случват често, това състояние се нарича паническо разстройство. Важно е да се отбележи, че диагнозата на паническо разстройство трябва да изключи други потенциални причини за паническата атака.

Нужно е да се отрече, че атаките не се дължат на директните физиологични ефекти на вещество (като употреба на наркотици или лекарства) или на медицинско състояние, например социална фобия или друга специфична фобия, обсесивно-компулсивно разстройство, посттравматично стресово разстройство или разстройство на тревожност.

Паник атаките могат да бъдат много неприятни и дори страшни за човека, който ги изпитва. Ако се повтарят могат да започнат да му пречат на ежедневните дейности. По данни от проучване, публикувано през 2015 година се наблюдава, че повече жени, отколкото мъже получават панически атаки, които са най-силно изразени в средата на човешкия живот.

Какво причинява паник атаки и паническо разстройство?

Експертите не са сигурни какво причинява паник атаки и паническо разстройство. Но тялото има естествен отговор, когато сте стресирани или в опасност. То ускорява сърцето ви, кара ви да дишате по-бързо и ви дава прилив на енергия. Този естествен отговор на тялото към стресовия фактор се нарича „бий се или бягай“. Той ви подготвя да се справите или да избягате от опасността. Паническа атака възниква, когато този отговор се случи, но няма видима заплаха. Някои хора са по-чувствителни към тревожност и паника от други. Често паник атаките случват без ясна причина.

Възможни причини за Паник Атака

 • Здравен проблем като свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) или проблеми със сърцето или дишането.
 • Депресия или друго разстройство на настроението.
 • Злоупотреба с прием на алкохол.
 • Злоупотреба с никотин и кофеин.
 • Прием на определени лекарства, като тези, използвани за лечение на астма и сърдечни проблеми.
 • Употреба на наркотици.
 • Живот с постоянно високи нива на стрес за дълго време.
 • Травматично непреработено събитие.
 • Имате по-голям шанс да получите паническо разстройство, ако имате родител с депресия или биполярно разстройство.

Митове относно Паник Атаките

Могат да ви накарат да се побъркате и да загубите контрол над себе си

Паник атаките са отличителен признак на паническо разстройство. Тези атаки могат да доведат до много разстройващи мисли и физически усещания. Симптомите на паник атаки могат да бъдат толкова завладяващи, че може да се страхувате, че ще загубите контрол. Може дори да повярвате, че ще развиете по-тежко психично състояние като шизофрения, което би ви накарало да изпитате заблуди и халюцинации. Въпреки че паническите атаки могат да бъдат много смущаващи, те няма да ви накарат напълно да загубите връзка с реалността.

Могат да причинят изключителна вреда на тялото

За всеки, който е изпитал паник атака е ясно, че физическите симптоми може да са много плашещи. Някои от тези соматични симптоми включват ускорен пулс, треперене и изпотяване. Задухът също е често срещано явление по време на пристъпи на паника и може да доведе до още по-притеснителни симптоми като замаяност, главоболие и гадене. Въпреки, че по време на атаката всичко това може да бъде страшно, задухът или хипервентилацията, причинени от тревожност не са животозастрашаващи.

Много хора, които имат панически атаки, се страхуват, че хипервентилацията ще доведе до припадък. Това обаче не се случва често. Задухът често се свързва и с болка в гърдите, друг тревожен симптом. Когато за първи път изпитвате болка в гърдите по време на паническа атака, може разбираемо да повярвате, че преживявате медицинска спешност. Много хора с паническо разстройство първоначално ще бъдат приети в спешно отделение поради безпокойство от възможност за развитие на сърдечен удар. Въпреки това, болката в гърдите, която се появява по време на вашата паника, обикновено не е животозастрашаваща.

Може да е знак за слабост и неспособност за контрол над емоциите

Този мит може да бъде изключително неприятен за хората, които са се борили с паническо разстройство и агорафобия. Истината е, че никой не би избрал да страда от това състояние и това може да се случи на всеки. Паническото разстройство е признато разстройство на психичното здраве.

Може да е причинено от лошо детство

Може би сте чували хората да обвиняват лошото си детство или тревожните си родители като причина за паническо разстройство. Много хора също ще твърдят, че паническото разстройство е причинено от „химичен дисбаланс“. Когато обаче става дума за паник атака, точната причина в момента не е известна. Разработени са много теории за определяне на причините за паническо разстройство. Някои предполагат, че паническото разстройство е резултат от семейна среда като например свръхзащитни родители или детска травма. Други теоретизират, че определени невротрансмитери са дисбалансирани при хора, които имат състояния, свързани с тревожност. Трети теории разглеждат генетични фактори като причини за тревожни разстройства.

Понастоящем повечето експерти смятат, че паническото разстройство всъщност се причинява от мултифакторна комбинация от генетични и биологични влияния, начин на живот и взаимодействие с околната среда.

Малко известни факти за паник атаките

Може да имате усещането, че умирате

Симптомите на паническа атака могат да варират от човек до човек, но някои от най-честите симптоми включват интензивна тревожност, изпотяване, виене на свят, ускорен пулс, задух, гадене, болки в гърдите, изтръпване, дори стомашни спазми и главоболие. За да добиете представа какво представлява паник атаката, представете си внезапно да изпитате някои от тези симптоми и да нямате контрол върху тях.

Поради това често хората могат да помислят, че получават инфаркт или дори да помислят, че умират. Технически пристъпите на паника не са опасни, но наистина е важно да се постави правилна диагноза от медицински специалист, тъй като симптомите могат да наподобяват други сериозни здравословни проблеми (които трябва да се изключат) като инфаркт, диабет, заболяване на щитовидната жлеза и астма.

Паник атаката не винаги има ясна причина

Вярно е, че понякога лесно можете да установите причината за паническа атака, например може да имате сериозни финансови проблеми, да сте били уволнени от работата си, наскоро да сте загубили любим човек, да минавате през тежък развод или раздяла или просто да се намирате в претъпкано пространство.

Възможно е обаче появата на паник атака да няма ясно изразена причина, както често се случва. Паниката може да се появи и от нищото докато шофирате, докато сте на среща или в обществено пространство. Всъщност е доста обичайно хората да изпитват една или две панически атаки, а след това никога да не получат други. При някои хора обаче може да се наблюдават повтарящи се пристъпи на паника.

Могат да се случват докато спите

Възможно е паник атака да се случи и по време на сън. Те се наричат „нощни панически атаки“ и са подобни на тези, които хората имат, когато са будни. Подобно на дневна атака, симптомите могат да включват треперене, изпотяване и болки в гърдите и можете да се окаже, че се събуждате с чувство за задух и силна уплаха. Както можете да си представите, не е чудесен начин да започнете деня си.

Нощните атаки могат да повлияят на живота ви, като потенциално ще ви накарат да се чувствате уморени през целия ден, причинявайки допълнителна тревожност и нарушения на съня. Ако нощните панически атаки нарушават способността ви да си починете добре, може би е време да потърсите професионална помощ. Лекар може да работи с вас, за да лекува вашите пристъпи на паника и евентуални нарушения на съня.

Активират реакцията “Бий се или бягай” 

Колкото и да е странно, изследователите всъщност смятат, че паническите атаки са реакцията на човешкото тяло към определена опасност – част от вградената ни реакция „бягство или бой“. Този механизъм освобождава в телата ни множество химикали като адреналин, кортизол и други, които предизвикват физиологични промени. Например, ако ви гони лъв, тялото ви ще реагира по следния начин: бързо сърцебиене и дишане –  тялото увеличава сърдечната дейност и честотата на дишането, за да осигури енергията и кислорода на тялото, които ще са необходими за бързото реагиране към опасността. Бледа или зачервена кожа – тъй като реакцията на стрес започва да се задържа, притока на кръв към повърхността на тялото се намалява и се увеличава притока към мускулите, мозъка, краката и ръцете. В резултат на това може да станете бледи или лицето ви може да започне да редува бледо и зачервено, когато кръвта се влива в главата и мозъка ви. Възможността за съсирване на кръвта на тялото също се увеличава, за да се предотврати излишната загуба на кръв в случай на нараняване. Разширени зеници- тялото също се подготвя да бъде по-осведомено и да наблюдава околността по време на опасност. Разширяването на зениците, позволява навлизането на повече светлина в очите и води до по-добро виждане на околността.
Треперене – при стрес или опасност мускулите ви стават напрегнати и подготвени за действие. Това напрежение може да доведе до трепетере.

Паническата атака всъщност предизвиква същия отговор при хората, но разликата е, че няма видима непосредствена физическа опасност.

 

Избягването на определени ситуации не е най-добрата политика 

Ако знаете, че конкретно нещо или събитие задейства вашите атаки (като летене със самолет или говоренето пред публика), може да бъде изкушаващо да опитате и да избегнете това напълно. Хората ще направят всичко, за да избегнат паническа атака – всъщност едно от най-лошите неща е непреодолимият страх, че всеки момент може да имате друга такава. Избягването на определени среди или събития, които биха могли да предизвикат атака, всъщност не е добра сратегия, тъй като избягването на страха обикновено го изостря. Както се казва, „трябва да се сблъскате със страховете си, за да ги преборите“.

Поведението на избягване може да изглежда логично в началото, но може да ви попречи да се насладите на много различни преживявания в живота. Паниката и избягването може да ви попречат да посещавате социални събирания или да пътувате на далечни разстояния. Плюс това, поведението за избягване често засилва тревожността ви, като допълнително увеличава страховете ви от определени места или ситуации. Вместо да избягвате ситуации, предизвикващи паника, опитайте се да дишате през тях.

Следващият път, когато усетите паник атака, насочете вниманието си към дъха си. По време на паническа атака може да забележите, че дъхът ви е станал бърз и плитък. Поемете контрола, като дишате бавно и целенасочено. Вдишайте дълбоко през носа, изпълвайки белите дробове до техния капацитет. Издишайте през устата си, изхвърляйки целия въздух от тялото си. Продължете да повтаряте този модел на дълбоко дишане, докато не се почувствате по-спокойни.

Ако упражненията за дълбоко дишане и други стратегии, чрез които опитвате да си помогнете сами не работят, може да помислите за намиране на професионална помощ. Подобна помощ може да ви помогне да получите правилната диагноза и да разработите начини за управление на вашата тревожност и пристъпи на паника. Също така, квалифициран специалист може да даде ясни обяснения и допълнителна информация за лечението на паническо разстройство.

 

Подходи на конвенционалната медицина

Когнитивно-поведенческата терапия – основава се на идеята, че нашите мисли причиняват нашите чувства и поведение, а не външни неща, като хора, ситуации и събития. Фокусира се върху определянето на моделите на мисъл и поведение, отговорни за поддържането или причиняването на паник атаките. Тази терапия е ограничен във времето процес (целите на лечението и броят на сесиите са установени в началото на процеса), който използва различни когнитивни и поведенчески техники, за да повлияе на промяната.

Терапията на диалектичното поведение – форма на когнитивна терапия, която набляга на индивидуалната психотерапия, както и на групови тренировки с умения, за да помогне  хората да научат нови умения и стратегии – включително съзнание и търпимост към стрес – за да управляват своята тревожност и паника.

Експозиционната терапия– съществува от дълго време и включва излагане на човека, в безопасна и контролирана среда, на физическите усещания, които изпитва по време на паническа атака. При паническо разстройство често има повишена чувствителност към обикновени физически усещания, която може да се прояви чрез ускорен пулс, болки в стомаха или чувство на отпадналост. При експозиционна терапия, терапевтът ще ви помоли да имитирате дейности – като бягане или задържане на дъх – за да предизвикате симптоми на паника. Идеята е, че ако хората повторят нещата, които могат да предизвикат паническа атака, тези задействащи фактори в крайна сметка ще загубят силата си.

Медикаменти –  може да се използват за контрол или намаляване на симптомите, свързани с паническо разстройство. Този метод е най-ефективен, когато се комбинира с други лечения като гореспоменатите видове терапии. Медикаментите, използвани за лечение на панически атаки и паническо разстройство, включват антидепресанти, въпреки че отнемат няколко седмици, за да постигнат ефективност. Бензодиазепините работят бързо, но водят до пристрастяване и обикновено се използват само за кратко време.

Освен да потърсите медицинска помощ, има някои техники, които могат да помогнат:

 • Избягвайте кофеина, алкохола, тютюнопушенето и наркотиците
 • Практикувайте техники за управление на стреса и техники за релаксация (като медитация, дихателни практики, водене на дневник, приятно хоби, което ви прави щастливи)
 • Физическа активност (не забравяйте да включите упражнения в ежедневието си, за да накарате ендорфините да текат)
 • Качествен сън (специалистите препоръчват между 7-8 часа)

Как да премина през паник атака?

Останете там, където сте

Ако е възможно, трябва да останете там, където сте по време на паническа атака. След това направете пауза за момент, наблюдавайте мислите си и си кажете, че умът ви реагира на тревожните ви мисли и страхове. Тези чувства са нормални за всички – просто алармената система на тялото върши своята работа, когато не се налага.

Дълбоко дишане

Разбирането на дишането ви е най-важният начин да опитате да държите под контрол паник атаката си. Повечето хора, които са в средата на пристъп, дишат бързо, което е причината за бързото сърцебиене, виене на свят и дори може да се усещат пред припадане. Може би сте виждали хора по телевизията да страдат от паническа атака и някой винаги им дава хартиена торбичка или нещо, в което да вдишат. Това е само начин да подмамите ума си да мисли за дишането, а не за паниката.

Когато се научите да забавяте дишането си, може да помогнете да предотвратите неудобните физически симптоми и да спрете паническия цикъл. Опитайте се да постигнете по-бавен и стабилен ритъм на дишане, като вдишвате три секунди, задържате дъха си две секунди и след това издишвайте за три секунди. Докато дишате, уверете се, че стомахът ви се разширява, докато поемате всеки дъх, тъй като това помага да се гарантира, че дишането не е плитко, което може само по себе си да отключва проблема.

Отпуснете мускулите си

Прогресивното мускулно отпускане се извършва на две стъпки. Първата стъпка е да напрегнете мускулните групи една по една. След това освободете напрежението на тези мускулни групи една по една. Обърнете внимание на всеки отделен мускул, докато го напрягате и отпускате. Помага и ако правите дълбокото си дишане по време на това упражнение.

Вътрешен диалог и утвърждения

Докато сте в паник атака може да намерите някои от следващите фрази като спомагащи състоянието ви и не забравяйте да дишате, както е описано в техниката по-нагоре.

 • Мога да се справя с тази ситуация, тя не е опасна, а е предизвикана от мислите и страховете ми.
 •  Аз съм в пълен контрол над мислите и тялото си и ще се справя.
 • Това не е най-лошото, което може да се случи. Тревожен съм, но ще премина през това.
 • Това е възможност да се науча да се справя със страховете и тревогите си. Ще го преодолея.
 • Това е само пристъп на паника, няма да позволя да ме завладее.
 • Усмихни се, бъди щастлив, ще отмине, това е плод на моите мисли и страхове.
 • Случвало се е и преди, ще премина през това и сега, скоро ще отмине.
 • Заслужавам да спре точно сега и да се почувствам добре.
 • Няма да загубя контрол на тази ситуация, аз съм по-силен от мислите си.

Изправете се пред страховете си

Експертите твърдят, че най-добрият начин да получите контрол върху паническото си разстройство е да се изправите срещу страховете си. За да направите това, трябва да си позволите да имате панически атаки доброволно, за да можете да се разграничите от симптомите. Пренасяйки симптомите върху себе си, ще имате чувство за контрол над паник атаките и чувствата, които се появяват по време на атаката. В крайна сметка ще свикнете толкова много с тези ситуации, че при паник атака тялото ви вече няма да реагира с тези симптоми. Намерете точния специалист, който да ви помогне в разработването и практикуването на тази стратегия.

Преместете фокуса на внимание

Много неща могат да минат през ума ви по време на паническа атака, често много негативни мисли, например мислене за бедствие или смърт. Вместо да се фокусирате върху тях, опитайте се да се концентрирате върху нещо друго, като например да погледнете цвете или картина или нещо, което ви интересува или утешава. Освен това можете да опитате креативна визуализация. За целта помислете за място или ситуация, която ви кара да се чувствате спокойни или щастливи. След като имате изображението в съзнанието си, съсредоточете вниманието си върху него и това може да ви разсее от паниката, което след това да ви помогне да облекчите симптомите си.

Примерна техника :

Потърсете 5 предмета наоколо и избройте имената им наум или на глас.
Избройте 4 неща, които усещате – например подът под краката, столът зад гърба ми, свиването на юмруците и т.н.
Избройте 3 неща, които чувате в момента – телевизора, радиото, писането на кавиатурата и т.н.
Избройте 2 неща, които може да помиришете.
Избройте 1  прекрасно нещо, което може да кажете на себе си.

Примерна техника:

Ако сте във влак или автобус, опитайте да преброите местата. Ще се изненадате как дишането ви може да се забави, когато се концентрирате върху броенето на нещата.
Ако сте вкъщи, пребройте всички неща в стаята, в която сте.
Ако сте в училище, пребройте хора, моливи, плакати на стената.
Ако загубите фокус с броенето на нещата, започнете да броите назад от 100 или просто започнете наум да изреждате таблицата за умножение.

Примерна техника: 

Повторете азбуката – поемете наистина дълбоко дъх между буквите. Може би преди да преминете към следващата буква, помислете за нещо, което започва с нея. Това звучи просто, но често са най-обикновените неща могат да разсейват ума ви и да облекчават физическите симптоми.

Примерна техника: 

Започнете да изреждате таблицата за умнажение, зада отвлечете ума си в този момент. Друг варианте  да започнете да събирате на ум големи числа.

 

Натурални срества при паник атаки

Кава Кава

Тази добавка се получава от растение и може да се консумира в капсула или течна форма. Кава кава може да се препоръча при паника и тревожност, тъй като се смята, че има релаксиращ и успокояващ ефект. Има някои доказателства, че тази добавка може да помогне за облекчаване на симптоми, свързани с безпокойството, като безсъние, мускулно напрежение, главоболие и нервност. Въпреки това няма достатъчно изследвания, които да подкрепят тези твърдения. Кава кава трябва да се приема с повишено внимание само след одобрение на лекар, тъй като може да има нежелани странични ефекти.

Валериан

Смята се, че има успокояващ ефект, който може да осигури усещане за спокойствие и релаксация. Може също така да помогне при нарушения на съня и леко безпокойство. Смята се, че валерианът намалява чувствата на стрес и тревожност чрез въздействие върху рецепторите на гама-аминомаслената киселина (GABA), невротрансмитерите в мозъка, които отчасти са отговорни за регулирането на настроението, тревожността и съня. Все пак са необходими още изследвания, за да се потвърди употребата на валериан при проблеми с тревожността. Трябва да се внимава, когато приемате валериана, тъй като може да има вредни взаимодействия с често предписаните лекарства за паническо разстройство, включително бензодиазепини и селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион нарасна с популярност за лечение на симптомите на депресия. Използва се и за облекчаване на симптомите, свързани с тревожността. Има някои доказателства, които сочат, че жълтият кантарион може да помогне за балансиране на специфични невротрансмитери или химически пратеници в мозъка, които могат да бъдат неуравновесени при хора с разстройство на настроението и тревожността. Въпреки първоначалните констатации, трябва да се проведат още изследвания, за да се потвърдят тези резултати. Има някои опасни странични ефекти, свързани с жълт кантарион, когато се комбинират с други лекарства – особено антидепресанти – така че трябва да се използва с повишено внимание.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *