Мъжко здраве, Хранителни добавки

ПРОФИЛАКТИКА НА ПРОСТАТА

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 6 мин.

Какво е простатата?

Простататната жлеза е част от мъжката репродуктивна система. Има размер и форма, приличаща на кестен и тежи между 20 и 30 грама. Състои се от два странични и един среден дял. Интересното е, че макар да се нарича жлеза, всъщност е съставена от 70 % жлезиста и 30 % фибро-мускулна тъкан.

Думата “простата” произлиза от гръцкия израз, означаващ “този, който стои преди”, което описва положението на простатната жлеза. Простатата е разположена непосредствено под пикочния мехур и над мускулите на тазовото дъно. Простата обхваща уретрата – каналът, който отвежда урината през пениса извън тялото (по време на еякулация уретрата отвежда също и семенната течност извън тялото).

Най-важната функция на простатата е производството на течност, която заедно със сперматозоидите от тестисите и течностите от други жлези съставляват семенната течност. Простатният секрет съдържа и голямо количество цинк, който има спомагателна функция за оплодителната способност на сперматозоидите. Мускулите на простатата спомагат за по-доброто изтласкване на сперматозоидите извън тялото. Тази функция започва да се осъществява за първи път по време на пубертета, под въздействието на тестостерона (мъжки полов хормон).

 

Какво е простатит?

Това е често срещано, в повечето случаи болезнено състояние, което може да засегне мъже от всяка възраст. Различават се няколко вида:

 1. Хроничен простатит – може би най-често срещаният. Това е възпаление на простата и раздразнение на нервите, които захранват тази област. Това състояние не е инфекциозно. Възможни симптоми: трудно уриниране, често придружено с болка, болка в пикочния мехур, тестисите, пениса или ануса, болка при еякулация.
 2. Хроничен бактериален простатитвъзпаление на простатата, предизвикано от бактериална инфекция. То се доказва с лабораторен анализ на урина и семенна течност. Както самото име подсказва, инфекцията може да изчезва и отново да се появява в дълги периоди от време. Възможни симптоми: парене по време на уриниране, често уриниране, болка в пикочния мехур, тестисите, пениса или ануса, болка при еякулация.
 3. Остър (внезапен) бактериален простатитвъзпаление, предизвикано от бактериална инфекция. То се доказва с лабораторен анализ на урина и семенна течност. Обикновено това състояние е внезапно и много болезнено, което ви кара да търсите лекарска помощ веднага. Възможни симптоми: висока телесна темпетарура, побиване на тръпки, много болезнено уриниране, болка в пикочния мехур, тестисите, пениса или ануса, обща отпадналост.
 4. Безсимптомно възпаление на простататова не е инфекция и често протича без никакви симптоми. Често се установява при годишен профилактичен преглед, съвсем случайно.

 

Какво е уголемяване на простатата?

Един основен проблем, свързан с простата е уголемяването й, което се причинява от множество фактори, които се натрупват с времето и се проявяват с възрастта. Първоначалните симптоми включват прекомерно уриниране през нощта, слаб поток на урината, редуване на започване и спиране на струйката урина по време на уриниране, усещане, че пикочният мехур никога не е празен, затруднено начало на уриниране.

Увеличената простата (доброкачествена простатна хиперплазия) е изключително често при мъже над 50 годишна възраст. Кръвен тест на CRP (показател за възпаление в тялото), заедно с кръвни тестове за специфичен за простата антиген PSA се препоръчват за ежегодно изследване при профилактика на простатата.

Рак на простатата – мъжете, засегнати от рак на простатата, обикновено са с обструктивни симптоми, което означава затруднение с отделянето на урина. Те могат да имат и болки в долната част на корема. При физически преглед простатата може да се почувства като камък от лекуващия ви лекар. Нивата на PSA могат да бъдат повишени и да бъде назначен трансректален преглед с ултразвук. Ракът на простатата е най-честата форма на рак при мъжете, освен рак на кожата.

 

Какви тестове се използват за оценка здравето на простатата?

Когато оценяват здравето на простатната жлеза, лекарите обикновено първо извършват физически преглед на жлезата, обикновено през ректума, за да установят нейните размер и твърдост.

Основен кръвен тест, който се използва за тестване функцията на жлезата е тестване на простатен специфичен антиген PSA туморен маркер, използван, както за откриване или наблюдение на рак на простатата, така и за профилактиране на състоянието й. Интерпретацията на PSA е отговорност и задължение на уролога, който ви следи. Изводите се определят от знанията и опита на уролога, като бързам да кажа, че повишение в референтните нива не винаги са знак за диагноза рак. Ако нивата на PSA са в определени стойности , вашият лекар може да извърши трансректален ултразвук за оценка на простатната жлеза и други околни структури. Този тип ултразвук може да открие всякакви възли или тумори, които могат да присъстват на жлезата.

За да се постави диагноза рак на простатата е необходима биопсия на простатата, която е единствения доказателствен метод. Биопсиите се извършват предимно трансректално и по-рядко перинеално. Трансректалната пункционна биопсия е утвърден метод в световната практика и вероятните усложнения от нея трябва да бъдат обект на вашата информираност.

Няколко съвета относно здравето на простатната жлеза

 • Ограничете консумацията на алкохол, например бирата съдържа хмел, който повишава нивата на пролактин, което води до приемане на повече тестостерон от простатната жлеза. Тестостеронът може да увеличава размера на простатната жлеза при определени обстоятелства.
 • Спрете тютюнопушенето – цигарите имат токсини в тях, които предотвратяват усвояването на цинк. Цинкът спомага за намаляване размера на простатата, тъй като е инхибитор на 5-алфа редуктаза. Този ензим превръща тестостеронът в дихидротестостерон, а високите нива на дихидротестостерон са свързани с мъжкия косопад и увеличаването на простатната жлеза.
 • Оптимизирайте нивата на стрес – хронично високите нива на стрес влияят физически на организма, поради възможни дисбаланси в различни хормони, които са пряко обвързани със здравето на простатата.
 • Уверете се, че приемате достатъчно протеин в диетата си – ниско протеинови диети стимулират 5-алфа редуктаза. Източници на протеини включват месо, риба, яйца, ядки, семена, бобови растения.
 • Уверете се, че приемате достатъчно омега-3 мастни киселини като консумирате риба, ядки и семена.
 • Поддържайте здравословни нива на холестерол.
 • Определени аминокиселини като глицин, глутаминова киселина и аланин имат способността да предоставят симптоматично облекчение за мъже с доброкачествена хиперплазия на простатата.

 

Хранителни добавки с доказани терапевтични качества за здравето на простатата

Тиквено семе

Багото на антиоксиданти, магнезий, желязо и есенциални мастни киселини. Богати са също и на фитостероли – растителни вещества, които имат много добър ефект върху простата. Тиквените семки също са с високо съдържание на цинк, минерал, който е с доказан с противовъзпалителни средства и е силно концентриран в здравата тъкан на простатата.

В проучвания се доказва положителния резултат чрез подобрения в честотата и времето за уриниране, както и в потока на урина.

Бета-ситосерол

Бета ситостеролът, познат още като растителен стерол или фитостерол, е един от няколкото стероидоподобни алкохоли и фитохимични вещества, които се срещат в естествено състояние в много растения. Холестерол-подобната съставка се среща в много храни като оризови трици, пшеничен зародиш, царевично масло, плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Има множество проучвания относно ефекта на тази хранителна добавка върху функцията на простатата. В някои от тях се установява, че приемът му подобрява симптомите свързани с уголемяване на простатата като подобрява скоростта на потока на урина и намалява остатъчния й обем. Учените все още не знаят точния механизъм, чрез който бета-ситостеролът упражнява полезните си ефекти. Въпреки че приемът й се смята за много безопасен в дългосрочен аспек, това все още не е потвърдено от науката.

Есенциални мастни киселини

Есенциалните мастни киселини са омега-3 и омега-6 мазнини, от които тялото ви се нуждае, но не може да произвежда само и трябва да ги набавя чрез храненето. Това може да става чрез хранителни източници или хранителни добавки.

Клиничните проучвания показват, че мъжете, които имат диета, богата на омега-3 мастни киселини имат по-ниска честота на рак на простатата. Освен това проучванията показват, че ниските нива на есенциални мастни киселини са свързани с уголемяване на простатата и повишен риск от рак на простатата.

В клиничната литература има доказателства, че есенциалните мастни киселини могат да допринасят за намаляване размера на простатата, честотата на нощно уриниране, както и подобряване на либидото. Въпреки това се срещат и други проучвания, които твърдят, че ако се добавят прекалено много есенциални масни киселини това може и да увеличи риска от рак на простатата.

Сао палмето

Това растение произхожда от южната част на САЩ. Има  дълга история в употребата му в Европа като безопасно и успешно средство при терапия на увеличена простата и тазова болка.Някои изследователи смятат, че Сао палмето действа като предотвратява превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. Смята се, че дихидротестостеронът играе роля за уголемяване на простатата. Неговите противовъзпалителни свойства също могат да имат нещо общо.

Има много проучвания относно ефикасността на тази хранителна добавка и резултатите от тях се обединяват около това, че употребата й спомага намаляването на уринарните симптоми и подобрява качеството на живот. Някои от изследователите свързват благоприятния й ефект с естествените противовъзпалителни свойства на растението, а други със способността му да инхибира превръщането на тестостерон в дехидротестостерон, високите нива на който са свързани с увеличаване на простатната жлеза.

Билкова коприва

Копривата е многогодишно тревисто растение, което се разпространява в големи количества навсякъде из страната, където почвите са богати на органични вещества и влажност. За билколечение се използват листата и корените.

Учените смятат, че копривата действа благоприятно на простатата като намалява растежа и метаболизма на клетките на простатата.
Има проучвания относно ефекта на копривата, комбинирана с прием на Сао Палмето, които са обещаващи. В едно от тях се показват резултати на подобрение съпоставими с лечение с фармакологичен медикамент. Показани са подобрения във времето на уриниране и потока на урина, както и в честотата на нощно уриниране.

Пчелен прашец

Той е много богат на хранителни и биологични вещества и се използва от хиляди години за профилактика и лечение на много заболявания. На флавоноидните и фенолни съединения в пчелния прашец са приписани антиоксидантните и противовъзпалителните му качества.

Доказано е, че намалява възпалението на простатата и подобрява симптомите, свързани с уголемяване на простатата. Пчелният прашец също има потенциал да намали болката, свързана с възпалението при небактериален простатит, както и в началните етапи при рак на простатата. Проучванията показват, че когато се използва при хора на химиотерапия, те съобщават също за положителни резултати от употребата му.

Африканска слива

Кората на растението африканска слива е още едно възможно растително средство за борба с уголемяването на простатата и предизвиканите от това симптоми.

Науката все още не знае точния механизъм на действие на кората от това растение, но се смята, че е подобен на Сао палмето. Повечето проучвания са малки и за къс период и затова резултатите не могат да дадат необходимите отговори. Въпреки това и при тези достъпни резултати, повечето участници в проучвания съобщават за облекчаване на симптомите, в това число намаляване честотата на нощно уриниране, намаляване на остатъчния обем урина, а странични ефекти почти не са наблюдавани.

Аминокиселини (Глицин, Аланин, Глутаминова киселина)

Аминокиселините са градивните блокчета на протеини в тялото. Тялото може изработи само някои от тях, а други трябва да набави чрез храненето.

Въпреки че глицинът, аланинът и глутаминовата киселина са аминокиселини, които тялото може да направи самостоятелно, допълнителното им добавяне в организма под формата на хранителна добавка е описано с позитивните си действия върху здравето на простатата, като няма данни за странични ефекти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *