Интересни факти

ЗАЩО МЕДИЦИНАТА ДНЕС Е ТАКАВА ?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 3 мин.
медицина

Малко хора знаят, че хомеопатията, билколечението и кинезитерапията са били конвенционалните форми на Западната медицина до преди сто години.

Истината е, че медицината е била такава хиляди години и знанията са били предавани от поколение на поколение.

Какво е “Петролно хапче” ?

Има една приказка, която гласи „ Господ дал болестите, но дал и билките“. Това било факт до 1910 година, когато Американските нефтени и железопътни магнати, Джон Рокфелер и Андрю Карнеги, са се превърнали във „филантропи“. Те започнали да отпускат големи суми пари за изследвания и производство на синтетични медикаменти. Така е било открито, че химикалите, съдържащи се в лечебните растения, могат да бъдат синтезирани в лаборатория от нефт. Така се родило    „ петролното хапче“. Рокфелер видял това като възможност да разшири своя петролен монопол в практиката на медицината. И така факт е, че фармацевтичната индустрия е рожба на нефтената индустрия.

До края на 20-ти век Рокфелер контролира 90% от цялото производство на петрол в САЩ чрез множество петролни компании, които били негова собственост. През 1900 г. съществували само 1000 автомобила, които изгаряли бензин и нямало голяма печалба. Нефтохимическата промишленост обаче процъфтявала, тъй като индустриалните й приложения не се ограничавали само до горивата. Петролът е суровината за производството на пластмаси и фармацевтични лекарства, а фармацевтичната индустрия обещава още тогава да бъде най-печелившата част от петролната промишленост.

Рокфелер инвестира сериозно в новосъздадени фармацевтични компании, като през 1913 г. създава  и “Фондация Рокфелер”. Тя се фокусира върху производството на фармацевтични продукти, както и развитието на медицинско образование, което се фокусира около употребата на тези лекарства.

Андрю Карнеги през 1900 г. също е бил много заможен бизнесмен. След като направил първоначалното си богатство, инвестирайки в Columbia Oil през 1862 г., той увеличил значително авоарите си от бизнес със стомана. Създава “Фондацията Карнеги” през 1905 г. Фондацията е била известна с финансирането и осъществяването на образователни начинания.

Докладът ” Флекснер” 

В началото на 1900 г. новосформираната Американска Медицинска Асоциация (AMA) се стремяла да стандартизира медицинското образование, затова създала „Съвет по медицинско образование“ през 1904 г. AMA обаче финансово не могла да си позволи да изпълни подобна задача. Хенри Причет от “Фондация Карнеги”, оказва помощ на AMA, като инвестира милиони долари в проекта и наема Абрахам Флекснер да направи одит на медицинските училища в цялата страна. Те проучват всяко медицинско училище в Северна Америка, издавайки доклад през 1910 г., наречен „ Докладът на Флекснер“.

До 1909 г. Съветът по медицинско образование се ръководел от индустриалците, които инвестирали сериозно във фармацевтичната индустрия, клон на нефтохимическата промишленост. Това довело до пряка конкуренция с традиционните лечебни подходи – билкова медицина, хомеопатична медицина и кинезитерапия.

През 1929 г. Институтът Карнеги получава правомощия за акредитация на медицински училища както в Канада, така и в САЩ. Всички медицински училища, които не практикуват медицина чрез използване на синтетични медикаменти са били затворени. След 1935 г. във всички медицински училища се е преподавало изключително лекарствена терапия и хирургия. Всички други традиционни лечебни подходи са били премахнати от медицинското образование! Така синтетичните медикаменти и оперативната намеса са се превърнали в единствените одобрени от закона медицински терапии.

Как хилядолетни практики, биват забранени

Така всички други форми на медицината извън синтетичните медикаменти и хирургическите операции биват „не одобрени“. За щастие, въпреки всички положени усилия, хилядолетното знание не изчезва напълно. Към днешна дата натуропатията и функционалната медицина стават все по- известни на хората.

След този прочит на историята, всеки може да разбере, че тази коренна промяна в медицината по света не е настъпила заради обществените предпочитания или защото хората са го поискали. Истината е, че натуропатичната медицина е била нелегална за практикуване.

Това е било постигнато, тъй като частният сектор е започнал да владее един публичен такъв. За съжаление в нашето съвремие има едно неприемане между конвенционална и алтернативна медицина. И въпреки това, към ден днешен по света има много и различни университети с десетки различни специалности в областта на алтернативната медицина. Моята истина е, че двата типа медицина, хванати ръка за ръка, могат да направят чудеса! Надявам се, скоро да живея в свят, в който това се случва с лекота и разбиране!

Няколко думи от мен 

Предполагам Ви е било интересно да откриете историята около медицината днес. Сега, когато разполагате с тази информация, Ви моля да не се сърдите на конвенционалните лекари и да не ги съдите за отношението им. Те са обучавани така и нямат другата гледна точка в общия случай. Примерно и до ден днешен в медицинския университет почти не се преподава хранене – е няма как да очаквате съвет как да подобрите състоянието си чрез храна или прием на вода.

Лекарите са поставени в ситуацията, в която имат много пациенти, които ги чакат отвън за преглед, а истината е, че административната им работа е толкова много, че те могат да отделят 5-10 минути на човек, за да смогнат с бумащината.

За това информирайте се и избирайте внимателно, тялото си е Ваше и само Вие може да решите кое е най-доброто за Вас, на база на информиран избор. Иначе се превръщате в жертва – някой друг решава вместо Вас и някой друг носи отговорност за тези избори.

1 thoughts on “ЗАЩО МЕДИЦИНАТА ДНЕС Е ТАКАВА ?

  1. Снежи каза:

    Съвременните лекари е добре да се образоват малко повече и да приемат и друга гледна точка, за да ориентират пациентите си и да ги лекуват правилно не само с медикаменти, а и с подходяща за заболяването им диета. Един лекар трябва да чете цял живот. Не ги оправдавам!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *