Инсулинова резистентност

КАКВО Е МЕТАБОЛИТЕН СИНДРОМ?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.
metabolic-syndrome

Какво е Метаболитен синдром ?

Метаболитен синдром е концепция, използвана за описване на съвкупност от рискови фактори, включително хипергликемия, дислипидемия, високо кръвно налягане и затлъстяване в областта на талията. Той е свързан с провъзпалително и протромботично състояние, което повишава риска от захарен диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Ранното откриване и лечение може да предотврати прогресията към по-сериозна патология.

 

Най-често използваните диагностични критерии за определяне на МС според Български институт „Метаболитен синдром“ са:

  • Високи нива на кръвна захар на гладно: ≥5.6 mmol/L (или прием на лекарствена терапия за хипергликемия)
  • Високо кръвно налягане: ≥130 / 85 mm Hg (или прием на лекарствена терапия за хипертония)
  • Високи нива на триглицериди: ≥ 1.7 mmol/L (или прием на медикаменти за повишени триглицериди)
  • Ниски нива на липопротеин с висока плътност (HDL): <1.1 mmol/L при мъжете и <1.3 mmol/L при жените (или прием на медикаменти понижаване на HDL)
  • Повишена обиколка на талията: ≥94 см при мъжете и ≥80 см  при жените.

 

Организации, включително Световната здравна организация (СЗО), Американската асоциация по клинична ендокринология (AACE) и Европейската група за изследване на инсулиновата резистентност (EGIR) имат подобни определения за метаболитен синдром, но с някои разлики.

СЗО включва малки количества албумин открити в урината (> 20 µg / min) към горния списък индикатори за инсулиновата резистентност  за уточняване на диагноза. Европейската група добавя и инсулиновата резистентност . Инсулиновата резистентност е една от първите измерими аномалии при хора, които по-късно развиват диабет тип 2 и е отличителна черта на метаболитния синдром.

 

Какво може да допринесе за развитието на Метаболитен синдром?

Възпаление

Нивата на хронично възпаление са свързани с много сериозни здравословни състояния като: диабет, коронарна болест на сърцето, сърдечен удар, депресия, спонтанно предсрочно раждане, синдром на пропускливи черва, когнитивно увреждане, умора, проблеми със съня, болка и други.

Има много начини организмът да развие възпаление в ниска степен. Начинът на живот в развитите страни, се характеризира с липса на движение и небалансиран начин на хранене, богат на рафинирани храни.

Тези навици могат да доведат до затлъстяване, високо кръвно налягане, повишени нива на триглицериди, инсулинова резистентност и висока кръвна захар, всички от които съставляват метаболитния синдром. Затлъстяването насърчава възпалението чрез хронично активиране на имунната система.

Движението и упражненията увеличават скелетната мускулатура, което насърчава метаболизма в тъканите и променя функциите на имунната система. В едно проучване, при хора със заседнал начин на живот, след режим от 20 седмици практикуване на комплекс от физически упражнения се наблюдава намаление на нивата на С реактивен протеин, индикатор за възпаление в организма.

Възпаление

Храни, известни със своите възпалителни характеристики

 

 

Възпалителни храни

Честата консумация на тези преработени и донякъде токсични храни може да доведе до хронично възпаление в червата, което засяга плътността между клетките, което ги кара да образуват разстояние по между си. Когато това се случи, малки частици храна изтичат в тъканите, активиращи имунната система. Частиците от храната в нашите тъкани изглеждат като чужд нашественик на имунната ни система, която реагира, за да ни защити. За съжаление имунната система не забравя и освен ако не лекуваме „пропускливите си черва“, тялото с времето може да развие алергия или непоносимост към тези иначе обичайни храни.

 

Храни, известни със своите противовъзпалителни качества

 

 

 

 

Противовъзпалителни храни

Колко хора засяга Метаболитният синдром към днешна дата?

Все повече научни проучвания заявяват, че днес живеем във време на световна епидемия на метаболетин синдром. Тя не се е случила внезапно, защото това не е инфекциозно заболяване, но се е развивала бавно и постепенно, докато днес е достигнала наистина големи размери в по-голямата част от света.

Едно проучване от 2018 година обяснява подробно как първата стъпка за справянето с тази нарастваща тенденция е образованието на населението относно опасностите, които крие развитието на метаболитния синдром.

Учените посочват, че тъй като метаболитният синдром е сложна медицинска диагноза, изискваща множество кръвни тестове, може би добра отправна точка е да се обърне сериозно внимание на обиколката на талията, както при мъжете, така и при жените. В момента, в който забележат, че започват да преместват дупките на колана си, трябва да обърнат сериозно внимание. Да проучат на какво всъщност се дължи това и да не изчакват, тъй като метаболитният синдром се развива бавно, а понякога и много тихо и незабелязано в хаотичното ежедневие на съвременния човек.

За съжаление, в днешния свят наблюдаваме и друга тревожна тенденция – затлъстяване от ранна детска възраст и дори развитие на метаболитен синдром при деца и младежи. В никакъв случай, не искам информацията да допринася за нивата ви на тревожност и стрес. Статията цели да ви информира кои може да са сигналите, които телата ви изпращат, защото запомнете, че вие най-добре знаете кога едно нещо е наистина важен и предупредителен знак, на който трябва да обърнете внимание.

Какво може да направите?

Детоксикация и промяна в начина на живот могат да спомогнат за овладяване на метаболитен синдром. Стъпките включват намаляване на теглото, избор на подходящо здравословно хранене, управление на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане, активна физическа дейност, качествен сън и други.

 

Детоксикация

Кои са основните посоки за адресиране ?

  • Овладяване нивата на възпаление
  • Редуциране на теглото
  • Понижаване нивата на триглицеридите
  • Увеличение на нивата на „добрия холестерол“ HDL
  • Понижаване на кръвната захар/подобряване чувствителността към инсулин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *