Женско здраве, Мъжко здраве, Чревно здраве

ПОДУВАНЕ НА КОРЕМА?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 10 мин.

Какво е подуване на корема?

Мисля си, че не трябва да обяснявам подуването на корема, защото предполагам всички знаем какво е усещането за подут корем. Подуване на корема се случва, когато стомашно-чревният  тракт се напълни с газове или въздух, което води до разтягане, подуване, болезненост и понякога пристягане от дрехите.

Когато имате подуване на корема, може също да получите прекомерни газове, оригване, болка, къркорене в стомаха или запек. Докато повечето хора изпитват подуване от време на време, има и такива, които го изпитват редовно или ежедневно. Подуването на корема може да е нещо много неприятно, което е способно да попречи на вашите развлекателни, социални и професионални дейности.

 

Какви може да са основните причини?

Да се запознаете с най-честите  причини за подуване на корема е от решаващо значение. Това може би ще ви накара да направите първи стъпки към промяна в начина на хранене и живот, които биха могли да намалят или премахват това неудобно преживяване. Има редица причини, поради които може да имате редовно подуване на корема.

Тези причини може да са резултат от нездравословни хранителни навици, свръхрастеж на патогени в червата и други здравословни проблеми.

 

Хранителна чувствителност

Хранителната чувствителност не е същото като хранителната алергия и по-често остава незабелязана. Хранителните алергии, точно както другите алергии, предизвикват незабавни реакции в тялото. Може да получите копривна треска, подпухналост, затруднено дишане или други симптоми веднага след ядене на определена храна. Хранителната чувствителност, от друга страна, обикновено е по-фина. Реакцията може да не е толкова драстична и е възможно да настъпи часове или дни след консумирането на определена храна.

Ако имате подуване на корема поради чувствителност към храна, най-вероятно ще го забележите час или няколко часа след хранене, а не веднага. Ако редовно консумирате определена храна, към която сте чувствителни обаче може да предизвика подуване на корема всеки ден, дори преди хранене.

Най-често срещаната чувствителност към храна включва глутен, млечни продукти, яйца, соя, захар, царевица и ядки. Възможно е обаче тялото ви да е чувствително към храна, към която други хора рядко са чувствителни.

 

Хранене с твърде голямо количество храна или прекалено често

Причината за подуването на корема може да не е това, което ядете, а как и колко се храните. Консумирането на прекалено големи порции или много на често е нерядко срещана причина за подуване на корема. Ако пиете газирани напитки по време на хранене би могло също да доведе до подуване на корема.

Яденето твърде бързо увеличава количеството въздух, което попада в храносмилателната система. За това прекалено бързото хранене, яденето на големи хапки, неправилното дъвчене на храната или прекаленото говорене по време на хранене може също да доведе до подуване на корема.

 

Свръхрастеж на Хеликобактер Пилори (H. Pylori)

Тази бактерия е една от основните причини за хроничен гастрит и язва. Също може да доведе до подуване на корема, болки в стомаха, гадене и нездравословни изпражнения.

Най-чести симптоми, които се свързват с Хеликобактер Пилори:

 • Стомашни болки ( средно към силни)
 • Оригване и стомашен рефлукс
 • Киселини
 • Леко гадене
 • Синдром на раздразненото черво
 • Подуване на стомаха
 • Постоянен лош дъх
 • Анемия
 • Хипохлоридия (недостатъчно количество стомашна киселина)

 

Свръхбактериален растеж в тънките черва (SIBO)

Това е често срещан здравословен проблем на червата, който може да причини подуване в областта на корема. Когато тънките черва са здрави, те  нямат наличие на твърде много бактерии. SIBO означава, че се наблюдават твърде много микроорганизми в тънките черва, които не трябва да са там.

SIBO може да доведе до подуване на корема, лошо храносмилане, спазми, газове, диария, киселини, чувствителност към храната, синдром на пропускливи черва, възпаление и други здравословни проблеми.

Често срещано лечение на функционалната медицина за SIBO е диета с ниско съдържание на FODMAP – ферментеруеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

Общите FODMAP включват:

 • Фруктоза: проста захар, намерена в много плодове и зеленчуци, която също така съставлява структурата на захарната маса и повечето добавени захари.
 • Лактоза: Въглехидрат в млечни продукти като мляко.
 • Фруктани: Намерени в много храни, включително зърнени храни като пшеница, лимец, ръж и ечемик.
 • Галактани: Намирани в големи количества в бобови растения.
 • Полиоли: Захарни алкохоли като ксилитол, сорбитол, малтитол и манитол. Те се намират в някои плодове и зеленчуци и често се използват като подсладители.

 

Свръхрастеж на паразити или дрожди

Прорастването на дрожди и паразити може сериозно да наруши микробиома и здравето на храносмилателната система. Най-честият свръхрастеж на дрожди, който може да получите, е този на Candida Albicans. В малко количество всъщност тя е полезна за тялото, но свръхрастежът може да доведе до подуване на корема, газове, лошо храносмилане, диария, гадене, запек, умора, главоболие, кожни инфекции, депресия, тревожност и други здравословни проблеми.

Свръхрастежът на дрожди може да е резултат от консумацията на твърде много захар, възпалителна диета, токсично претоварване и други нездравословни навици в начина на живот.

Паразитите са микроорганизми, които могат да проникнат в тялото чрез замърсена храна или напитки. Свръхрастежът на паразити може да доведе до подуване на корема, диария, газове, запек, храносмилателни проблеми, умора, хронична болка, главоболие, депресия и други.

Дрождите и паразитите могат да предизвикват желание за консумирането на възпалителни храни, които допълнително да подхранват свръхрастежа им, а това да доведе до още по-силно подуване на корема.

Ниска стомашна киселина

Солната или стомашна киселина е отговорна за стерилизирането на всяка храна, която попада в стомаха и за разграждането на протеини. За здравословно храносмилане се нуждаете от оптимално ниво на стомашната киселина.

Ниска стомашна киселина може да възникне поради лоша диета, употреба на антибиотици, инфекция с Хеликобактер Пилори или стрес. Ниското количество стомашна киселина може да доведе до подуване на корема, газове, киселинен рефлукс и храносмилателни проблеми.

Това създава порочен кръг на лошо храносмилане, хронично възпаление на червата, свръхрастеж на чревни микроби, ниска абсорбция на хранителни вещества, повишени хормони на стреса и синдром на пропускливи черва.

 

Лош поток на жлъчката

Жлъчката е зеленикаво-кафява течност, съставена от холестерол, жлъчна сол и билирубин. Помага за разграждането на мазнини и за усвояването им в тънките черва. Тя също така съдържа отпадъчни продукти, които преминават през червата и се освобождават чрез изпражненията.

Лошият поток на жлъчка може да доведе до лошо усвояване на мазнини, недохранване и натрупване на токсини. Също така, жлъчката е много важна за стерилизирането и регулирането на микробиома в тънките черва и недопускане развитието на свръхрастеж на микроби. Не е изненадващо, че лошият жлъчен поток може да доведе до свръхрастеж на бактерии, подуване на корема и други симптоми на здравето на червата.

 

Няколко теста, които са възможни в домашни условия

В случай, че имате дълготрайно усещане за подуване в областта на корема, може би най-добрия вариант е да направите консултация с квалифициран здравен специалист. Представям ви няколко теста, които всеки човек може да направи в домашни условия в търсене на отговори относно оптималното функциониране на тялото му.

 

Тестване за нивото на стомашна киселина

Тест с пържола

Първият възможен тест в домашни условия е тестът с пържола. Изяжте една свинска пържола, но без да я съчетавате с нищо друго. Проверете как се чувствате през следващите 3 часа. Ако се чувствате уморени, имате подуване на корема, газове, киселинен рефлукс, гадене или други симптоми, може да имате ниско ниво на стомашна киселина. Ако се чувствате добре, вероятно имате оптимални нива на стомашна киселина.

Предполагам ви е интересно защо се прави този тест. Стомашната киселина е отговорна за разграждането на протеините. Когато изядете по-голямо количество чист протеин без нищо друго, може да се наблюдава реакцията на стомаха и как се справя с разграждането му.

Тест за стомашна киселина със сода за хляб

Ако сте направили теста с пържолата, но все още не сте напълно убедени, може би е добра идея да направите и този домашен тест. Смесете ¼ супена лъжица сода за хляб с  120-150 мл хладка вода.

В три последователни дни, приемайте този микс на гладно и жадно сутрин. След като го изпиете, включете хронометър на телефона си и засичайте времето, което ще е необходимо да се оригнете. Ако отнеме повече от 3 минути, тялото ви вероятно произвежда недостатъчно стомашна киселина. Ако изминат повече от 5 минути, спрете часовника и запишете, че в този ден не е имало оригване.

Ако се оригнете много рано или няколко пъти, това може да се дължи на твърде много стомашна киселина. Малките и леки оригвания може да се дължат само на преглъщане на въздух от твърде бързо пиене и това трябва да се има в предвид. Запишете времето, което сте засекли на лист хартия и за трите дни, а резултата коментирайте с вашия здравен специалист.

 

Тест с броколи

Един прост и вкусен тест е този с броколи. Изяжте голяма порция броколи, приготвени на пара. Следете как се чувствате през следващите 3 часа. Ако имате подуване на корема, газове, спазми, киселинен рефлукс или други храносмилателни симптоми, това би могло да означава, че може да имате признаци на SIBO и лоша функция на панкреатитни ензими.

 

Тест за храносмилателни ензими

Вземете 2 капсули качествени храносмилателни ензима с храната си и вижте дали се чувствате по-добре. Ако се чувствате по-добре, може да имате лоша секреция на храносмилателни ензими.

 

Изчерпателно тестване за здравето на храносмилателната система

Домашните тестове са прости и страхотни за начало. Те могат да ви помогнат да забележите някои здравословни проблеми с храносмилането преди да посетите специалист.

Въпреки това, ако имате подуване на корема и други здравословни проблеми с храносмилането, по-нататъшното тестване и консултацията със специалист може да бъде от полза, тъй като консултацията с такъв ще разшири спектъра чрез качествени лабораторни тестове и изготвянето на индивидуален протокол, който ще цели справянето с вашите проблеми.

 

Стратегии за борба с подутия корем:

 

Хранителни стратегии, щадящи червата

Не е изненадващо, че използването на щадящи червата хранителни стратегии е най-важната стъпка за справяне с подуването на корема. Ще ви предоставя информация за няколко типа хранене, но имайте в предвид, че съдържимото е само с информативна цел и винаги трябва да се консултирате с вашия здравен специалист.

Започнете с елиминационна диета, при която елиминирате най-често срещаната чувствителност към храна като глутен, рафинирана захар, растителни масла и млечни продукти (различни от масло) от вашата диета.

Повечето хора забелязват подобрения в рамките на 2 седмици при елиминационна диета.

Елиминационна диета

Опитът с елиминационна диета е най-добрата стратегия, за да разберете имате ли чувствителност към храната и да забележите кои храни биха могли да причинят подуване на корема. За начало може да изключите следните хранителни групи от вашата диета за 2 седмици: глутен, млечни продукти, рафинирана захар, царевица, соя, яйца, всички зърнени храни, растителни масла, миди, дървесни ядки, бобови растения и зеленчуци, богати на лектини.

След двуседмична фаза на елиминиране, въвеждайте елиминираните храни една по една. Яжте всяка нова храна в продължение на два до три дни. Наблюдавайте тялото. Ако имате симптоми, то отбележете някъде храната, която ги е предизвикала. След това продължете същото за всички елиминирани храни.

Ако не забележите подобрения в рамките на 2-4 седмици, помислете за резултатите от домашните тестове.

Ако се справяте добре с теста за пържоли, но не и с теста за броколи,  може би се нуждаете от диета с ниско съдържание на FODMAP.

Диета с ниско съдържание на FODMAP

Диетата с ниско съдържание на FODMAP обикновено се препоръчва при със SIBO, както и при други проблеми в храносмилането. Имайте в предвид, че това хранене е много специфично и дори клиничните нутриционисти в много страни не могат да ги назначават без да са изкарали допълнителен специализиран курс за точно този тип хранене.

Зеленчуците с ниско съдържание на FODMAP включват моркови, зелен фасул, рукола, мента, босилек, черен пипер, маслина, тиква, домати, картофи, сладки картофи, краставици, тиквички, маруля, репички, пащърнак, кълнове, зеле и зеле.

Плодовете с ниско съдържание на FODMAP включват лимон, лайм, киви, грозде, папая, ягоди, малини, боровинки, пъпеш, ананаси и мандарини.

Други храни с ниско съдържание на FODMAP включват яйца, меса, риба, бразилски орех, кестени, масло, костен бульон, морски дарове, киноа, просо, ориз, орехи и кедрови ядки.

Обикновено този тип хранене се препоръчва за 2-4 седмици, време достатъчно за да се види подобрение, ако настъпи такова. Не се препоръчва дългосрочно практикуване.

Ако сте се справили зле с теста за пържоли, но сте се справили добре с теста за броколи, тогава може да опитате диета, богата на пребиотици.

Диета богата на пребиотици

Пребиотиците са важен елемент от доброто храносмилане. Те са специфични диетични фибри, които хранят полезните бактерии в червата.

Точно така, пробиотиците не са достатъчни, трябва да ги храните и поддържате с пребиотици.

Богатите на пребиотици храни включват:  земна ябълка (Йерусалимски артишок), праз, лук, чесън, аспержи, броколи, карфиол, глухарче, цикория,  плодове като ябълки и банани.

Вероятно за около 2 седмици ще разберете дали богатата на пребиотици диета помага или увеличава симптомите.

Ако все още не получавате подобрения, можете да опитате елементарната или полуелементалната диета. В този момент би било разумно да работите с функционален терапевт, клиничен нутриционист или друг здравен специалист, който да ви помогне да оптимизирате вашия индивидуален план за подобряване на храносмилането.

Полуелементарна или елементарна диета

Ако не се забелязват никакви промени в елиминационната диета, пребиотичната диета или диетата с ниско съдържание на FODMAP, може да се помисли за елементарна диета. Това е течна диета, използваща хранителни формули с предварително разградени храни. Тези прахообразни храни включват витамини, минерали и пълния спектър макронутриенти и се използват за заместване на всички или някои от вашите ястия. Може да се направи и с костен бульон.

Истинската елементарна диета е само течна диета и обикновено е с кратка продължителност, която може да продължи от 3 дни до 3 седмици. Не се препоръчва период по-дълъг от 3 седмици. В този момент можете да се премине към полуелементарна диета. Тя представлява 1-3 течни ястия като смутита, костен бульон или действителна прахообразна формула за елементарна диета, а също така 1-3 ястия от твърда храна всеки ден.

Елементарната диета или полуелементарната диета се използва за SIBO, болест на Крон и Еозинофилен езофагит. Този тип хранене се препоръчва само под ръководството на квалифициран специалист, който съобразява цялото състояние на съответния човек.

Защо функцията на блуждаещия нерв е важна за храносмилането?

Блуждаещият нерв е един от най-важните нерви, който се простира от мозъчния ствол през врата в гърдите до корема и свързва мозъка и червата. Той е отговорен за регулирането на храносмилането, сърдечната честота, кръвното налягане, дишането и емоционалното състояние. Подобряването на функцията на блуждаещия нерв е от решаващо значение за подобряване на храносмилането и намаляване подуването на корема.

За да подобрите функцията си на блуждаещ нерв, трябва да намалите нивата на стрес, да подобрите съня си, да увеличите смеха и благодарността, да практикувате дихателни практики, да медитирате, да се молите, да се свързвате с другите, да стимулирате мускулите на небцето чрез пеене, дъвчене или гаргара, да се храните  с противовъзпалителен хранителен план, да практикувате периодично гладуване, да раздвижвате тялото и други.

Подобрете подвижността на червата

Подобряването на подвижността на червата е от решаващо значение за подобряване на храносмилането и намаляване на подуването на корема. Правилната хидратация и електролитният баланс са от решаващо значение за постигане на здрава подвижност на червата. Ако е възможно започвайте деня си с вода и продължете приема й през целия ден. Не забравяйте, че чувството за жажда означава, че вече сте дехидратирани.

Въпреки че пребиотиците и фибрите са от решаващо значение за вашето здраве, но не всеки организъм се справя добре с тях. За някои хора фибрите и пребиотиците са много полезни за подвижността на червата. Други трябва да бъдат по-внимателни, тъй като твърде много фибри могат да причинят диария или запек. Експериментирайте, за да откриете кое работи най-добре за вас.

Консултирайте с вашия здравен специалист относно приемът на магнезий като начин за подпомагане подвижността и плавното движение на червата.

Опитайте масаж на илео-цекалната клапа

Тя свързва дебелото и тънкото черво. Играе ролята на бариера и предотвратява обратния поток от токсини. Масажът на илео-цекалната клапа е проста, ефективна, но често пренебрегвана стратегия за подкрепа при подуване на корема и други проблеми с храносмилането, включително газове, спазми, запек и диария. Това е фантастична стратегия за хората  със SIBO.

Може да видите как се прави масажът тук.

 

Прекъсващо гладуване

Интермитентното гладуване е вид цикъл на гладуване между не ядене (гладуване) и ядене за определен период от време. Периодичното гладуване помага да се подобри състоянието на чревния микробиом и подобрява мигриращият миоелектричен комплекс, който е вид двигателна активност на храносмилателната система.

Също така позволява клетъчно възстановяване, повишена автофагия, имунна регулация, намалени нива на възпаление, по-добра чувствителност към инсулин. Периодичното гладуване може също да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания, включително синдром на раздразнените черва и рак на дебелото черво.

 

Тествайте и лекувайте чревни инфекции

Тестването и лечението на чревни инфекции е от решаващо значение за възстановяване, ако имате подуване на корема или други симптоми, свързани с храносмилането. Ако сте опитали диетични стратегии и други стратегии за подпомагане на храносмилането и не виждате резултати, това е добър индикатор, че може би имате работа с чревна инфекция.

Това може да е бактериален, дрожден или паразитен свръхрастеж или комбинация от тях.

 

Използвайте карминативни (газогонни) билки

Копър: подобрява естествената ензимна активност в тънките черва и намалява дискомфорта в червата.

Джинджифил: противовъзпалителна билка с ползи за здравето на червата. Намалява лошо храносмилане, гадене, подуване на корема, оригване и други дискомфорти в червата.

Глухарче: чаят от глухарче е фантастичен при коремни спазми, разстроен стомах, лошо храносмилане, запек и диария.

Тинтява: подпомага потока на жлъчката и предлага облекчение при разстроен стомах, подуване на корема и киселини.

Маточина: поддържа храносмилането и намаляват подуването на корема, газовете и лошото храносмилане.

Използвайте активен въглен за незабавно облекчение

Ако търсите незабавно облекчение, може би ще го откриете в активния въглен. Това е едно от най-старите детоксикиращи средства, които предлагат облекчение от подуване на корема и газове, извлича токсини, за намаляване проблемите с храносмилането и мозъчната мъгла и подмладява клетките. Вземете посочената на опаковката доза заедно с храна за добри резултати.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *