Женско здраве, Тийнейджъри

ПЪРВИ МЕНСТРУАЛЕН ЦИКЪЛ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Какво е пуберитет?

Пубертетът е време, когато тялото започва да се променя, за да стане по-скоро като на възрастен. Започването на менструалния период е една от тези промени.

Кога повечето момичета започват да имат менструален цикъл?

При повечето момичета, това се случва около дванадесетата им годишнина. Тъй като всички сме различни, науката смята, че ако това се случи между десетата и петнадесетата година е съвсем нормално. Тялото на всяко момиче има своя личен график относно това събитие.

Няма една определена възраст при всички, но има някои улики, че този процес скоро ще започне:

В повечето случаи момичетата получава менструация около 2 години след като гърдите им започнат да се развиват.

Друг признак е течността за вагинално отделяне (нещо като слуз), която едно момиче може да види или усети по бельото си. Това отделяне обикновено започва около 6 месеца до една година, преди момичето да получи първата менструация.

Какво е менструалният цикъл?

Менструалният цикъл е реакция, която се дължи на промени във функцията на хормоните в женското тяло. Хормоните са химически пратеници. Яйчниците отделят женските хормони естроген и прогестерон. Тези хормони карат лигавицата на матката да набъбва. Така изградената лигавица е готова за оплодено яйце, което да се прикрепи и да започне да се развива. Ако няма оплодено яйце, лигавицата се разпада и кърви. Този процес се повтаря всеки месец.

Как се чувства менструалният период?

Няколко дни преди и по време на менструацията може да почувствате спазми и подуване на корема. Спазмите са причинени от повишено производство на хормони. Тези хормони (наречени простагландини) карат мускулите на матката да се свиват.

Какво е овулация и какво общо има с месечния период на жената?

Овулацията е освобождаването на яйцеклетка от яйчниците. Същите хормони, които карат лигавицата да се натрупва, са причината яйцеклетката да напусне един от яйчниците. Яйцето пътува през тънка тръба, наречена фалопиева тръба по пътя си до матката.

Ако яйцеклетката е оплодена от сперматозоидна клетка, тя се прикрепя към стената на матката, където с течение на времето се развива в ембрион. Ако яйцеклетката не е оплодена, лигавицата на матката се разпада и кърви, причинявайки месечен период.

След като един път започне менструацията, редовни ли са месечните периоди на кървене ?

През първите няколко години, след като при момичето започне менструацията, може тя да е не редовна. Това е съвсем нормално в началото. Приблизително 2-3 години след първия период на менструация, тя трябва да настъпва веднъж на всеки 4-5 седмици.

Защо е добра идея да проследявам менструацията си в календар или подходящо женско приложение на телефона си?

Ако проследявате менструацията си всеки месец, може да забележите нейния модел на поведение. Така ще сте наясно кога да очаквате следващата си менструация и ще може да отбелязвате как преминавате през периода и има ли някакви промени.

Може ли едно момиче да забременее веднага щом започне нейният период?

Да, едно момиче може да забременее веднага след началото на менструацията. Това може да се случи дори непосредствено преди първата менструация. Това е така, защото женските хормони може да са вече активни. Те може да са довели до овулация и изграждане на маточната стена. Поради това, ако момичето прави секс, то може да забременее, въпреки че никога не е имало менструация.

Колко продължават месечните периодите?

Периодите обикновено продължават около 5 -7 дни. Но периодът може да бъде по-кратък или да продължи по-дълго, тъй като всички сме различни.

Колко често се случва менструацията?

Периодите обикновено се случват около веднъж на всеки 4-5 седмици. Но някои момичета получават периоди малко по-рядко или по-често.

Колко кръв изтича по време на цикъла?

Първоначално може да изглежда като много кръв, но едно момиче обикновено губи само няколко супени лъжици кръв през целия период. Повечето момичета трябва да сменят превръзката, тампона или менструалната си чашка около 3- 8 пъти на ден.

Какво да използвам – превръзки, тампони или менструална чаша?

Това наистина зависи от вас. И тампоните и менструалните чашки, както и превръзките са безопасни и подходящи за момичета, които току-що са започнали менструация. Вероятно ще искате да използвате превръзки за първата си менструация, тъй като тампоните и менструалните чашки могат да отнемат малко повече време за свикване. Може да си струва да експериментирате, докато не намерите продукта, който ви подхожда най-добре.

Дамската превръзка трябва да се сменя толкова често, колкото е необходимо, преди да се напои с менструален поток. Всяка жена сама решава кога е най-подходящо да направи това. Тампоните трябва да се сменят на всеки четири часа.

Уверете се, че използвате най-ниската абсорбция на тампон. Например, не използвайте супер абсорбция в най-лекия ден от менструацията. Това може да ви изложи на риск от синдром на токсичен шок. Това е рядко, но потенциално смъртоносно заболяване.

Рискът от него може да бъде намален или избегнат чрез не използване на тампони или чрез редуване между тампони и превръзки през периода. Ако получите някой от следните симптоми, докато сте в менструация и използвате тампони, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар:

 1. Внезапна, необяснима, висока температура
 2. Мускулни болки
 3. Диария
 4. Замайване и / или припадък
 5. Обрив, подобен на слънчево изгаряне
 6. Възпалено гърло
 7. Кръвясали очи

 

Мога ли да използвам тампон, ако съм девствена?

Всяко момиче, което има менструация, може да използва тампон. Използването на тампон  при девствени момичета, може понякога да причини разпъване или разкъсване на химена на момичето, но това не води до загуба на девствеността (само сексът може да направи това).

Дали едно момиче ще реши да използва тампон зависи изцяло от нея. Много момичета, които спортуват активно или обичат да ходят на басейн или плаж предпочитат да използват тампони.

Поставяне на тампон за първи път може да отнеме известно време и в повечето случаи изисква практика, за да се свикне с процеса. Следвайте инструкциите, отбелязани на кутийката стъпка по стъпка.

Никога не се притеснявайте да разговаряте с  вашия доставчик на здравни услуги или вашата майка ако имате проблеми с поставянето на тампон.

Може ли тампонът да се изгуби вътре в мен?

Не, не може. Когато поставите тампон, той остава във влагалището ви. Всички тампони имат конец в единия край, който остава извън тялото ви. Можете да премахнете тампона по всяко време, като издърпате конеца.

Ами ако забравя да си махна тампона?

Ако забравите да извадите тампона си, той може да се обърне настрани или да се компресира в горната част на вагината ви. Това може да затрудни или да направи изваждането невъзможно. Ако смятате, че сте оставили тампон и не можете да го извадите, отидете при личния лекар, за да бъде направено нужното.

Ами ако през дрехите ми изтече кръв от менструация?

Част от превръщането в жена има и своите неудобни премеждия. Има начини за прикриване на петна, докато не успеете да преоблечете дрехите си, като например връзване на суитчър около кръста. Дръжте резервен чифт дънки, клин и бельо в училище или в чантата си и избягвайте да носите светли панталони и поли по време на период, за всеки случай.

Ще имам ли месечен цикъл до края на живота си?

Когато жените достигнат менопауза (около 45‒55 години), месечният период спира за постоянно. Жените също нямат менструация и по време на бременност.

Какво е пред менструален синдром (ПМС)?

ПМС е, когато едно момиче има емоционални и физически симптоми, които се случват преди или по време на менструацията. Тези симптоми могат да включват рязка смяна на настроението, тъга, безпокойство, подуване на корема, акне, силни болки в областта на корема, кръста или гърдите, както и главоболие. Симптомите изчезват след първите няколко дни на периода.

Какво мога да направя за спазмите?

Много момичета имат спазми с менструацията, особено през първите няколко дни. Ако спазмите ви притесняват, можете да опитате:

 • топла подгряваща подложка на корема
 • приемане на болкоуспокоително лекарствено средство, което сте обсъдили с вашия лекар или терапевт.

Трябва ли да наблюдавам за някакви проблеми?

Повечето момичета нямат никакви проблеми с менструацията. Но обсъдете нещата с вашия лекар или терапевт ако:

 • Сте на 15 и все още не се наблюдава менструация
 • Имате менструация повече от 2 години и все още не идва редовно (приблизително на всеки 4-5 седмици)
 • Имате кървене между менструациите
 • Имате тежки спазми, които не се подобряват с прием на лекарствен препарат, целящ да минимизира болката
 • Имате много силно кървене (кървене, което преминава през превръзка или тампон по-бързо от всеки 1 час)
 • Имат периоди, които продължават повече от около седмица
 • Имате тежък ПМС, който пречи на ежедневните ви дейности

 

Не се притеснявайте да говорите за менструацията, тя е естествен процес

Периодите са естествена, здравословна част от живота на всяко момиче. Те не трябва да пречат на упражненията, забавленията и насладата от живота. Ако имате въпроси относно периодите говорете свободно с вашите родители, учители, по-големи сестри или други доверени за вас хора. Колкото сте по-информирани за този процес от живота на всяко момиче, толкова по-лесно, спокойно и уверено ще свикнете с него.

 

 

 

 

 

2 thoughts on “ПЪРВИ МЕНСТРУАЛЕН ЦИКЪЛ

 1. Виолета каза:

  Нормално ли е напълно развити момичета от дълго време да нямат все още първа менструация

  1. Симона Вътева каза:

   Много зависи на каква възраст е момичето, за което говорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *