Интересни факти, Хранителни добавки

ПОЛЗИТЕ НА АЛОЕ ВЕРА

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 3 мин.
Алое вера

Какво е Алое Вера?

Алое вера е сочно растение, което принадлежи към семейството на лилиите. Името Алое вера произлиза от арабската дума „Alloeh“, означаваща „блестящо горчиво вещество“, докато „вера“ на латински означава „вярно“.

Преди 2000 години гръцките учени са считали Алое вера за универсална панацея. Египтяните нарекли Алое вера – „растение на безсмъртието“.

Съществуват повече от 300 вида алое, но видът Aloe barbadensis проявява най-доказаните лечебни свойства. Към днешна дата в гела на растението алое са идентифицирани 75 хранителни вещества.

Съдържа витамини А, С, Е, В1, В2, В3 (ниацин), В6, холин, фолиева киселина, алфа-токоферол и бета-каротин. В допълнение, алое гелът и екстрактите от цели листа подобряват абсорбцията както на витамин С, така и на витамин Е. Алое вера съдържа също почти всички видове аминокиселини. Богато е и на ензими като амилаза, липаза и други.

Алое вера се използва лекарствено от хиляди години. Традиционно се използва за лечение на изгаряния, косопад, акне, кожни инфекции, хемороиди, синузит и стомашно-чревни болки. Освен това помага при синини, рентгенови изгаряния и ухапвания от насекоми.

Днес, алое вера се е превърнало в домашно средство, което се използва при за суха кожа, псориазис и други кожни състояния. Неговите невероятни фармакологични действия включват противовъзпалителни, антибактериални, антиоксидантни, антивирусни и противогъбични такива.

Стареене на кожата

Гелът от алое вера е утвърдено локално средство за лечение на кожата. Но проучване, публикувано 2009г. установява, че приемането на алое под формата на гел, предназначен за вътрешен прием, намалява бръчките по лицето. Изследователите измерили признаци на стареене на кожата в началото и в края на изследването. Само след 90 дни било установено, че бръчките по лицето на наблюдаваните жени се подобряват значително и в двете групи. Проучвайке механизма на действие, учените установяват, че алоето увеличава производството на колаген, което води до по-добра структурна подкрепа на кожата и по-малко бръчки. Те също така откриват, че алоето намалява генната активност, което предотвратява „повреждането“ на колагена на първо място.

Псориазис

В проучване от 1996г. изследователи откриват, че крем, съдържащ алое вера, е ефективен при лечение на псориазис. По време на изследването, хората, които участват в него получават или крем с екстракт от алое вера (0,5%), или плацебо крем, който прилагат три пъти на ден в продължение на пет последователни дни седмично. Проучването продължава 16 седмици, но само с четири седмици активно лечение и 12 месеца проследяване. Към края на изследването кремът с алое вера показва значителни резултати, като при някои от участниците се отбелязват над 80% подобрение.

 

Рак

Заедно с другите си положителни ефекти за кожата, алое вера се изследва от науката като терапия, която би могла да предотврати или лекува рак на кожата. Учените откриват, че третирането на клетките с алое-емодин, съставна част на алоето, значително спират процеса нарастване на раковите образувания на кожата, наречен пролиферация. Това потвърждава ползата от алое за спиране на прогресията на образуването на тумор след излагане на радиацията от слънцето. Има други проучвания върху действието на алое-емодин и върху ракови образувания в черен дроб, матка и дебело черво, резултатите, от които също са обещаващи.

Пародонтална болест

Алое вера се е оказало ефективно, когато се добавя към паста за зъби и вода за уста. В едно проучване 15 пациенти с пародонтит (инфекциозно възпалително заболяване на венците) получават инжекции гел от алое вера във венците около определени зъби. Всички пациенти са имали подобрения.

Използването на сок от алое вера като вода за уста също намалява натрупването на плака върху зъбите. Химическите води за уста не могат да се използват дългосрочно поради странични ефекти като променено вкусово усещане, оцветяване на езика, реакции на свръхчувствителност и токсичност. В едно проучване, което обхваща 300 души, се установява, че сокът от алое вера действа също толкова добре при намаляването натрупване на плаки, колкото и химическата вода за уста, но без странични ефекти.

Сокът от алое вера е ефективен и при редица други проблеми със зъбите, включително гингивит, язви в устата от лъчева терапия и орален лихен планус (хронично възпалително състояние, което засяга лигавиците вътре в устата, което се показва  като бели петна, червени, подути тъкани или отворени рани, които могат да причинят парене и болка).

Възпалителни заболявания на червата

Приемането на перорален гел от алое вера има способността да подобрява симптомите на раздразненото черво. Диарията и запекът са два често срещани проблема, които могат да са резултат от синдрома на раздразненото черво. Други симптоми на включват спазми, коремна болка и подуване на корема. Алое е показало потенциал за подпомагане  на тези проблеми. Вътрешностите на листата на алое са богати на съединения и растителни слузи. Локално те помагат при възпаления на кожата и изгаряния. По същата логика те могат да облекчат възпалението на храносмилателния тракт.   

Диабет

Алое вера може да помогне за понижаване на кръвната захар на гладно, както и при нивата на гликирания хемоглобин (HbA1c), който показва стойността средно за около три месеца на количеството кръвна глюкоза, прикрепена към хемоглобина във вашите червени кръвни клетки.

Заздравяване на рани

Според едно проучване на 90 жени в Иран, разрезите от цезарово сечение, третирани с гел от алое вера зарастват много по-бързо в рамките на първите 24 часа след операцията. Проучване от Нигерия показва, че гелът от алое вера е също толкова ефективен, колкото лосион бензил бензоат за лечение на краста. Установено е също, че гелът от алое вера е безопасно и ефективно средство за лечение на вагинален лишен планус.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *