Интересни факти, Хранителни добавки

ВИДОВЕ КОЛАГЕН

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Какво е колаген?

Колагенът е вид структурен протеин, който се намира в големи количества при всички животни. При хората, колагенът е най-изобилният протеин в тялото, като съставлява около 30% от сухото му тегло.  Думата колаген произлиза от гръцката дума „kólla“, което означава лепило, „нещо, което държи всичко заедно“.

Колагенът представлява по-голямата част от структурната опора на организма и е основното вещество на съединителната тъкан. Този структурен протеин изгражда колагеновите влакна на кожата, сухожилията, костите, хрущялите и всички други съединителни тъкани.

Колагенът е открит и в много други части на тялото включително кръвоносни съдове, роговицата на очите и зъбите. Без колаген човешкото същество би било редуцирано до струпване на клетки, свързани помежду си от няколко неврона.

Колагените са не само от съществено значение за механична устойчивост и способност за възстановяване на човешкия организъм, но са и сигнални молекули, определящи клетъчната форма и поведение.

 Как се синтезира колаген в тялото?

Производството на колаген е постоянен процес в човешкото тялото. Колагеновият синтез се стартира от уникална смес от аминокиселини: главно глицин, пролин и хидроксипролин. Витамин С е жизненоважен за този процес. Ако имате недостиг на витамин С, производството на колаген вероятно ще страда.

Изследванията показват, че до 40-годишна възраст способността на организма да произвежда колаген намалява с 25%. До 60-годишна възраст тя намалява с над 50%. За съжаление, това може да доведе до набръчкана и увиснала кожа или болки в ставите.

Други фактори, които допринасят за загубата на колаген, включват диета с високо съдържание на рафинирани захари, стрес, недостиг на хранителни вещества като протеини, витамини и минерали, тютюнопушене,  неконтролирано излагане на слънце и високи нива на токсично замърсяване – качество на въздух, вода, храна, козметични продукти и други.

Какви видове колаген има?

В човешкото тяло има поне 16 вида колаген. Колагеновите добавки твърдят, че притежават положителни свойства против стареене, здраве на костите, заздравяване на рани и дори загуба на тегло. Всеки тип колаген обаче, има различна функция и насоченост в човешкото тяло. Затова е от изключително значение да познавате най-разпространените форми на колаген.

По този начин, ако вие или вашия терапевт прецените, че е нужен прием на колагенова хранителна добавка, ще може да направите качествен информиран избор.

Колаген Тип І

В човешкото тяло около 90 % от колагена е съставен от колаген тип І. Колагеновите влакна от тип I могат да бъдат открити в кожата, костите, стените на кръвоносните съдове, в съединителната тъкан и в тъкани на белезите по човешкото тяло.

Този факт, заедно с откритията от някои проучвания, предполага, че колагенът от тип I спомага  заздравяването на рани и донякъде съсирването на кръвта. Колагенът намира своето приложение и в борбата с целулит като едно проучване доказва ползите му в редуцирането на целулит при жени с иначе нормално телесно тегло.

Колагенът от тип I е може би най-популярен със своите свойства при забавяне процесите на стареене. Сред различните видове колаген, този фиброзен протеин най-добре минимизира бръчките и подобрява здравето и хидратацията на кожата.

Най-добрите източници за колаген тип I

 • Рибен колаген (или морски колаген като цяло)
 • Яйчни белтъци
 • Говежди колагенови пептиди
 • Храни, богати на протеини, като риба и говеждо месо
 • Костен бульон               

Колагет Тип II

Колагенът тип II е известен с това, че насърчава здравето на ставите и е клинично проучван много за тези си свойства. Друга област, в която се правят много тестове е връзката на колаген тип ІІ с ревматоидния артрит. Резултатите са обещаващи, а много малко от участниците съобщават за странични ефекти под формата на гадене, когато го взимат през уста под формата на хранителна добавка.

Всъщност, при добавяне на този тип колаген се доказва, че той преминава през храносмилателната система без да губи свойствата си.  Може би е добра идея да не чакате неприятните усещания на болки в ставите и сухожилията, за да се замислите за нивата на колаген тип ІІ в тялото си.

Традиционно в българската кухня костният бульон (който е най-богатият източник на колаген тип ІІ)  е присъствал значително, което не е точната истина днес. Костният бульон, освен това е храната, богата на много други полезни съединения като хиалуронова киселина. Много хранителни добавки с колаген съдържат и колаген тип II.

Най-добрите източници за колаген тип II

 • Костен бульон
 • Пилешки колаген
 • Храни, богати на протеини, като пилешко месо
 • Мулти колагенен протеин на прах

 

Колаген Тип III

Колаген тип III осигурява и подобрява структурата на мускулите, органите и кръвоносните съдове. Съставен от мрежести ретикуларни влакна, тази форма на колаген е втората най-разпространена в човешкото тяло след колаген тип I.

Колаген тип III се среща в изобилие в червата. Има много проучвания за връзката между този тип колаген и здравето на червата, но резултатите все още са противоречиви. Въпреки това има широко вярване, че в бъдеще медицината ще успее да установи точната зависимост и евентуални бъдещи ползи.

За този тип колаген е изяснено, че улеснява синтеза на кръвни тромбоцити и затова е жизненоважен за процеса на кръвосъсирване (коагулация). Има научни данни, че колаген тип III (и в по-малка степен тип I) могат да повишат ефективността на физическите упражненията и изграждането на мускулна маса. При изследване на 14 индивида, починали от специфичен тип аневризма се установява, че половината са имали недостиг на колаген тип ІІІ.  Това кара учените да смятат, че имено този тип колаген и неговият дефицит може да доведе до разрушаване на кръвоносни съдове.

Най-добрите източници за колаген тип III

 • Говежди колагенови пептиди
 • Храни, богати на протеини, като говеждо месо и риба
 • Костен бульон
 • Яйчни белтъци

Колаген тип IV

Този по-рядко срещан вид колаген, подпомага филтрацията на бъбреците и други органи. Колагенът тип IV съществува естествено като градивен елемент в различни слоеве на кожата. Те често заобикалят нашите мускули, органи и мастни клетки.

Колаген тип IV се образува по специфичен начин, тъй като не съдържа аминокиселината глицин, присъстваща в повечето други колагени. Този тип колаген също се смята за важен при процесите по заздравяването на рани и при образуването на ембрион.

Учените намират връзка между дефицита на този тип колаген и храносмилателните заболявания. Проучванията са в начален стадий и със сигурност трябват още множество изследвания, които да устоняват има ли такава зависимост и би ли могла тя да има благоприятни приложения при храносмилателни смущения.

Най-добрите източници за колаген тип IV

 • Яйчени белтъци
 • Храни, богати на протеини
 • Колаген тип IV е рядко съдържим в хранителна добавка

 

Колаген тип V

Колагенът от тип V е влакноподобен колаген, който се намира в някои слоеве на кожата, косата и най-важното в тъканта на плацентата. Тъй като плацентата е жизненоважна за осигуряването на хранителни вещества и кислород за растящия ембрион, колагенът тип V се счита за решаващ протеин при развитието на плацентата.

Колаген тип V се намира и в роговицата на окото. Недостигът на тип V се свързва с намалена прозрачност на роговицата, което може да повлияе на зрението и цялостното здраве на очите. Освен това, автоимунитетът срещу колаген тип V е основен компонент за успеха или неуспеха на белодробните трансплантации.

Най-добрите източници на колаген тип V

 • Мулти колагенен протеин на прах
 • Храни, богати на протеини, като яйчен белтък

Колаген тип VI

Колагенът тип VI не е толкова задълбочено проучен към момента, колкото първите пет вида колаген. Но тип VI колаген се свързва с терапия при косопад и се смята за ефективно средство при запълването на плешиви петна.

Колаген тип Х

Колаген тип X е мрежообразуващ колаген, намиращ се в хрущяла. Тип X изглежда спомага процеса на калцификация – когато калцият се натрупва в тъканите и органите. Нивата от тип X често са свързани с нива на колаген тип II.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *