ХОЛЕСТЕРОЛ И ХРАНЕНЕ

 

Каква е връзката между холестерола и храната?

От десетилетия се твърди, че диетичният холестерол, повишава нивата на холестерол в кръвния поток и това може да доведе до сърдечен удар. Тази теория е подкрепяна широко от науката до преди няколко десетки години, но най-новите проучвания  вече не подкрепят тази теза. В статията ще разгледаме настоящите изследвания относно диетичния холестерол и ролята, която има относно нивата на холестерола в кръвта и сърдечните заболявания.

Всъщност нивата на холестерол, които се съдържат във вашата диета и тези, които са в кръвта, са съвсем различно нещо. Въпреки, че изглежда логично консумацията на холестерол чрез храните да повишава нивата на холестерола в кръвта, всъщност процесите в тялото не се случват точно така. Организмът регулира количеството на холестерола в кръвта като контролира производството на холестерол вътре в тялото.

Когато хранителният ви прием на холестерол спадне, тялото започва да синтезира повече, когато приемате по-големи количества холестерол, тялото ви респекивно произвежда по-малко. Поради това, храните с високо съдържание на диетичен холестерол имат много малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта при повечето хора. Въпреки това, тъй като всеки организъм е различен, разбира се има и хора, при които храните с високо съдържание на холестерол всъщност повишават нивата и на този в кръвта. Тези хора съставляват около 40% от населението и се счита, че тази тенденция е  генетична.

Сърдечно-съдови заболявания и холестерол

Важно е да се отбележи, че през последните сто и може би повече години, средната консумация на холестерол чрез хранетето е относително постоянна, докато сърдечно-съдовите инциденти са се повишили многократно и в момента са най-честата причина за летален край в световен мащаб.

Този факт говори сам по себе си, че няма как теорията за повишените нива на холестерол в кръвта да са основната причина за тази неприятна статистика. Освен това, ако приемем все пак, че това е вярно, защо медицината има незначителен успех в предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания въз основа на тази теория?

Един от подходите, чрез който можем да се опитаме да разберем причините за  повишената честота на сърдечните заболявания е да се разгледат разликите в хранителния режим на обществото във времето.

За последните сто години начинът на хранене се е променил драстично и може би това е една от възможните причини и самият холестерол да има по-вредно въздействие върху тялото.

Както вече изяснихме, холестеролът в кръвта не се повишава основно от приема на холестерол чрез нашата диета. Тялото се саморегулира, както беше споменато, за да поддържа необходимите нива.

Например, ако в тялото има недостиг на определени хормони (холестеролът е градивен елемент за хормоните) или клетъчните мембрани изискват поправяне (ако са били повредени чрез възпаление или окисляване), това може да доведе до производството на по-високи нива холестерол от самото тяло.

Една от теориите относно увеличението на сърдечните заболявания е, че в днешно време поради множество фактори, при хората масово се наблюдават високи нива на възпаление, повече окисляване и хормонални дисбаланси.

Ако ежедневното хранене е много богато на захари или омега 6 мастни киселини (вместо омега – 3), това може да доведе до възпалителни процеси и други проблеми в човешкото тяло. Стресът (силна, но често пренебрегвана причина за висок холестерол) може да причини дисбаланси на кортизола. Прекаленият прием на захар и рафинирани зърнени храни може да допринесе за развитето на инсулинова резистентност, проблеми с черния дроб и панкреаса и може да причини окисляване на LDL холестерол (липопротеин с ниска плътност). При такова състояние плаки е много вероятно да започнат да се натрупат в артериите.

Окисляване на холестерола

Вече е ясно за науката, че холестеролът създава проблеми в организма, когато се окислява. Ако в тялото има голямо количество окислен LDL, това води до синтез на  VLDL (липопротеин с много ниска плътност). Тези клетки имат рецептор, който кара имунната система да се активира. Като отговор на този сигнал се произвеждат имунни клетки, наречени макрофаги, които взаимодействат с променената молекула на холестерола и по този начин се образуват проблемните пенести клетки” ( клетки подобни на пяна, на англ. foam cells), натоварени с холестерол.

Ако тези „пенести клетки“ се натрупат, те ще образуват плака в стените на артерията, което причинява стесняване на артериите и може да доведе до образуване на тромби (кръвни съсиреци). Този процес също е и много възпалителен, което може да причини по-нататъшно увреждане на стените на артериите, а това може да доведе до състояния като сърдечни заболявания, периферни съдови заболявания и деменция.

Фактори, които повишават нивата на окислен LDL, включват:

  • хранене с високо съдържание на трансмазнини (сладкиши, пържени храни, картофени чипсове и други)

  • излишък от Омега-6 мастни киселини в сравнение с Омега-3 мастни киселини

  •  прекомерен прием на захар

  • тютюнопушене

  • лошо контролиран диабет

  • метаболитен синдром

Наличието на по-високи нива на HDL се смята, че също спомага за предотвратяване образуването на „пенести клетки“.

Друга форма на LDL беше открита през последните години, която също се оказа опасна и проблемна: MG-min-липопротеин с ниска плътност (MGmin-LDL).

Този тип липопротеин (транспорт на холестерол) се образува, когато захарните съединения се прикрепят към LDL холестерола, което го прави по-малък и по-плътен. Тази форма може лесно да се залепи по стените на артериите и именно в това се крие проблемът. Балансирането на кръвната захар чрез правилно хранене, доброто управление на диабета,  билките и хранителните вещества, които поддържат нивата на кръвната захар, могат да спомогнат за поддържане на здрави нива на кръвната захар, което ще намали производството на MGmin-LDL.

Разбирането на процесите по  окисляване на LDL прави възможнен нов подход при овладяването на високите нива на холестерола, като изяснява защо фокусът не би трябвало да е просто върху понижаване на LDL нивата в кръвната плазма, а върху предотвратяване на окисляването, модифициране и транспортиране на LDL, синтеза на „пенести клетки“ и MGmin-LDL, които могат да образуват плаката в артериите.

Според учените, повишаването на HDL холестерол също трябва да бъде приоритет, защото той контролира състоянието на LDL. За това повишаване няма конвенционални лекарства, но диетата и промените в начина на живот могат да помогнат.

Препоръчва се избягването на хранене с ниско съдържание на мазнини, тъй като това понижава нивата на HDL, а освен това храни като маргарин или такива, които са с ниско съдържание на мазнини или „обезмаслени“, често съдържат съставки, които могат да влияят неблагоприятно върху организма.

Каква е връзката между гените и холестерола?

Има хора, които имат генетична склонност към високи нива на холестерол. Тези хора (и техните родители) имат по-високи от нормалните нива на LDL при лабораторни изследвания. При тези случаи е възможно да поддържат високи нива на холестерол, независимо от начина на хранене. Терапевтичният подход ще изисква изчистване на излишния холестерол от организма, но също така трябва да се съсредоточи и върху основните причини за натрупването.

Какви са медикаментите, които се препоръчват при висок холестерол?

Конвенционалните лекарства, използвани за поддържане на здравето и намаляване на високите нива на холестерола са лекарства със статини. Този клас лекарства имат високо ниво на странични ефекти и тъй като знанията за това се увеличават, все повече хора се обръщат към естествена терапия на холестерола и здравето на сърцето.

В Европа и Америка използването на статини нараства значително през последното десетилетие и все повече хора получават рецепта за тях. Различните държави от Европейския съюз показват различни нива на употреба на статини, като едно от най-високите нива на употреба е във Великобритания.

Към днешна дата клиничните проучвания са много противоречиви – от такива, които крайно поддържат ползите на ститините въпреки възможните странични ефекти, до такива, които смятат, че негативите на ститините са в пъти повече от позитивите.

Преценката на личния ви лекар и вашата информираност биха помогнали за взимането на индивидуално решение относно употребата им. Един от най-известните странични ефекти на лекарствата със статини е мускулната болка. Начинът, по който този клас лекарства причиняват мускулна болка е чрез разрушаване на мускулните тъкани. Въпреки че това все още не е напълно изяснено, изследванията са открили няколко механизма, които могат да обяснят как статините могат да причинят мускулна болка:

  1. Изчерпване на CoQ10, хранително вещество, което поддържа мускулната функция и производството на енергия в клетките.
  2. Промяна на способността на скелетните мускули да се възстановяват и регенерират поради антипролиферативните ефекти на статините. Това очевидно може да има отрицателен ефект върху способността на скелетните мускули да се самоизлекуват и да се възстановяват.
  3. Активиране на гена Аtrogin-1, който играе ключова роля в мускулната атрофия.

Изследователи откриват, че изчерпването на коензим Q10 може да причини по-ниско производство на енергия в митохондриите (електроцентралите в клетката) и болки в мускулите при тези, които приемат статинови лекарства за висок холестерол.

Мускулната болка е често срещан страничен ефект от лечението със статини, което както изглежда оказва влияние върху производството на енергия в мускулите и може да е пряката причина за мускулна слабост и болка. В различните научни статии се цитират стойности между 50 и 75% на физически активни индивиди, приемащи статини, които декларират, че изпитват мускулни болки.

Имате нужда от консултация?

Не чакайте да настъпи дисфункция или заболяване, за да направите собственото си здраве основен приоритет.

Запази час.

Полезни Връзки

За Симона Вътева

Консултация

Безплатни Ресурси

Проактив

Заявете консултация!

Изпратете своите имена, имейл адрес и телефон и човек от екипа ми ще се свърже с Вас, за да уточните всички детайли.