Женско здраве, Мъжко здраве

ХОЛЕСТЕРОЛ И ХРАНЕНЕ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

 

Каква е връзката между холестерола и храната?

От десетилетия се твърди, че диетичният холестерол, повишава нивата на холестерол в кръвния поток и това може да доведе до сърдечен удар. Тази теория е подкрепяна широко от науката до преди няколко десетки години, но най-новите проучвания  вече не подкрепят тази теза. В статията ще разгледаме настоящите изследвания относно диетичния холестерол и ролята, която има относно нивата на холестерола в кръвта и сърдечните заболявания.

Всъщност нивата на холестерол, които се съдържат във вашата диета и тези, които са в кръвта, са съвсем различно нещо. Въпреки, че изглежда логично консумацията на холестерол чрез храните да повишава нивата на холестерола в кръвта, всъщност процесите в тялото не се случват точно така. Организмът регулира количеството на холестерола в кръвта като контролира производството на холестерол вътре в тялото.

Когато хранителният ви прием на холестерол спадне, тялото започва да синтезира повече, когато приемате по-големи количества холестерол, тялото ви респекивно произвежда по-малко. Поради това, храните с високо съдържание на диетичен холестерол имат много малко влияние върху нивата на холестерола в кръвта при повечето хора. Въпреки това, тъй като всеки организъм е различен, разбира се има и хора, при които храните с високо съдържание на холестерол всъщност повишават нивата и на този в кръвта. Тези хора съставляват около 40% от населението и се счита, че тази тенденция е  генетична.

Сърдечно-съдови заболявания и холестерол

Важно е да се отбележи, че през последните сто и може би повече години, средната консумация на холестерол чрез хранетето е относително постоянна, докато сърдечно-съдовите инциденти са се повишили многократно и в момента са най-честата причина за летален край в световен мащаб.

Този факт говори сам по себе си, че няма как теорията за повишените нива на холестерол в кръвта да са основната причина за тази неприятна статистика. Освен това, ако приемем все пак, че това е вярно, защо медицината има незначителен успех в предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания въз основа на тази теория?

Един от подходите, чрез който можем да се опитаме да разберем причините за  повишената честота на сърдечните заболявания е да се разгледат разликите в хранителния режим на обществото във времето.

За последните сто години начинът на хранене се е променил драстично и може би това е една от възможните причини и самият холестерол да има по-вредно въздействие върху тялото.

Както вече изяснихме, холестеролът в кръвта не се повишава основно от приема на холестерол чрез нашата диета. Тялото се саморегулира, както беше споменато, за да поддържа необходимите нива.

Например, ако в тялото има недостиг на определени хормони (холестеролът е градивен елемент за хормоните) или клетъчните мембрани изискват поправяне (ако са били повредени чрез възпаление или окисляване), това може да доведе до производството на по-високи нива холестерол от самото тяло.

Една от теориите относно увеличението на сърдечните заболявания е, че в днешно време поради множество фактори, при хората масово се наблюдават високи нива на възпаление, повече окисляване и хормонални дисбаланси.

Ако ежедневното хранене е много богато на захари или омега 6 мастни киселини (вместо омега – 3), това може да доведе до възпалителни процеси и други проблеми в човешкото тяло. Стресът (силна, но често пренебрегвана причина за висок холестерол) може да причини дисбаланси на кортизола. Прекаленият прием на захар и рафинирани зърнени храни може да допринесе за развитето на инсулинова резистентност, проблеми с черния дроб и панкреаса и може да причини окисляване на LDL холестерол (липопротеин с ниска плътност). При такова състояние плаки е много вероятно да започнат да се натрупат в артериите.

Окисляване на холестерола

Вече е ясно за науката, че холестеролът създава проблеми в организма, когато се окислява. Ако в тялото има голямо количество окислен LDL, това води до синтез на  VLDL (липопротеин с много ниска плътност). Тези клетки имат рецептор, който кара имунната система да се активира. Като отговор на този сигнал се произвеждат имунни клетки, наречени макрофаги, които взаимодействат с променената молекула на холестерола и по този начин се образуват проблемните пенести клетки” ( клетки подобни на пяна, на англ. foam cells), натоварени с холестерол.

Ако тези „пенести клетки“ се натрупат, те ще образуват плака в стените на артерията, което причинява стесняване на артериите и може да доведе до образуване на тромби (кръвни съсиреци). Този процес също е и много възпалителен, което може да причини по-нататъшно увреждане на стените на артериите, а това може да доведе до състояния като сърдечни заболявания, периферни съдови заболявания и деменция.

Фактори, които повишават нивата на окислен LDL, включват:

  • хранене с високо съдържание на трансмазнини (сладкиши, пържени храни, картофени чипсове и други)

  • излишък от Омега-6 мастни киселини в сравнение с Омега-3 мастни киселини

  •  прекомерен прием на захар

  • тютюнопушене

  • лошо контролиран диабет

  • метаболитен синдром

Наличието на по-високи нива на HDL се смята, че също спомага за предотвратяване образуването на „пенести клетки“.

Друга форма на LDL беше открита през последните години, която също се оказа опасна и проблемна: MG-min-липопротеин с ниска плътност (MGmin-LDL).

Този тип липопротеин (транспорт на холестерол) се образува, когато захарните съединения се прикрепят към LDL холестерола, което го прави по-малък и по-плътен. Тази форма може лесно да се залепи по стените на артериите и именно в това се крие проблемът. Балансирането на кръвната захар чрез правилно хранене, доброто управление на диабета,  билките и хранителните вещества, които поддържат нивата на кръвната захар, могат да спомогнат за поддържане на здрави нива на кръвната захар, което ще намали производството на MGmin-LDL.

Разбирането на процесите по  окисляване на LDL прави възможнен нов подход при овладяването на високите нива на холестерола, като изяснява защо фокусът не би трябвало да е просто върху понижаване на LDL нивата в кръвната плазма, а върху предотвратяване на окисляването, модифициране и транспортиране на LDL, синтеза на „пенести клетки“ и MGmin-LDL, които могат да образуват плаката в артериите.

Според учените, повишаването на HDL холестерол също трябва да бъде приоритет, защото той контролира състоянието на LDL. За това повишаване няма конвенционални лекарства, но диетата и промените в начина на живот могат да помогнат.

Препоръчва се избягването на хранене с ниско съдържание на мазнини, тъй като това понижава нивата на HDL, а освен това храни като маргарин или такива, които са с ниско съдържание на мазнини или „обезмаслени“, често съдържат съставки, които могат да влияят неблагоприятно върху организма.

Каква е връзката между гените и холестерола?

Има хора, които имат генетична склонност към високи нива на холестерол. Тези хора (и техните родители) имат по-високи от нормалните нива на LDL при лабораторни изследвания. При тези случаи е възможно да поддържат високи нива на холестерол, независимо от начина на хранене. Терапевтичният подход ще изисква изчистване на излишния холестерол от организма, но също така трябва да се съсредоточи и върху основните причини за натрупването.

Какви са медикаментите, които се препоръчват при висок холестерол?

Конвенционалните лекарства, използвани за поддържане на здравето и намаляване на високите нива на холестерола са лекарства със статини. Този клас лекарства имат високо ниво на странични ефекти и тъй като знанията за това се увеличават, все повече хора се обръщат към естествена терапия на холестерола и здравето на сърцето.

В Европа и Америка използването на статини нараства значително през последното десетилетие и все повече хора получават рецепта за тях. Различните държави от Европейския съюз показват различни нива на употреба на статини, като едно от най-високите нива на употреба е във Великобритания.

Към днешна дата клиничните проучвания са много противоречиви – от такива, които крайно поддържат ползите на ститините въпреки възможните странични ефекти, до такива, които смятат, че негативите на ститините са в пъти повече от позитивите.

Преценката на личния ви лекар и вашата информираност биха помогнали за взимането на индивидуално решение относно употребата им. Един от най-известните странични ефекти на лекарствата със статини е мускулната болка. Начинът, по който този клас лекарства причиняват мускулна болка е чрез разрушаване на мускулните тъкани. Въпреки че това все още не е напълно изяснено, изследванията са открили няколко механизма, които могат да обяснят как статините могат да причинят мускулна болка:

  1. Изчерпване на CoQ10, хранително вещество, което поддържа мускулната функция и производството на енергия в клетките.
  2. Промяна на способността на скелетните мускули да се възстановяват и регенерират поради антипролиферативните ефекти на статините. Това очевидно може да има отрицателен ефект върху способността на скелетните мускули да се самоизлекуват и да се възстановяват.
  3. Активиране на гена Аtrogin-1, който играе ключова роля в мускулната атрофия.

Изследователи откриват, че изчерпването на коензим Q10 може да причини по-ниско производство на енергия в митохондриите (електроцентралите в клетката) и болки в мускулите при тези, които приемат статинови лекарства за висок холестерол.

Мускулната болка е често срещан страничен ефект от лечението със статини, което както изглежда оказва влияние върху производството на енергия в мускулите и може да е пряката причина за мускулна слабост и болка. В различните научни статии се цитират стойности между 50 и 75% на физически активни индивиди, приемащи статини, които декларират, че изпитват мускулни болки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *