Детско здраве

НАВИЦИ ЗА ХРАНЕНЕ ПРИ ДЕЦАТА

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 7 мин.

Съвременните деца и храната 

Преди да говорим за това как да възпитаме добро отношение към храната у децата си, ми се иска да разсъждаваме дали някой е възпитал и насърчавал такива у нас самите? Дали в нас е създадена култура и отношение към храната и увереност в избора ни на храна и кое носи ползи или не за оптималното функциониране на телата ни?

Преди да започнем да осъждаме и критикуваме съвременните деца и младежи,  трябва да признаем, че времето в което живеят е драстично различно от това дори на две предходни поколения. Света в момента е пълен с толкова много добре изглеждащи, подканващи храни, които са богати на захари и различни други съставки и пълнители.

Рекламите и предлагането им е толкова голямо, че в един момент децата интуитивно започват да искат само тези храни, тъй като първо са навсякъде около тях, второ са много вкусни и трето, едва ли някой отделя нужното време, за да им обясни защо всъщност тези храни може и да не се окажат толкова благоприятни, макар и прекрасни на вкус и визия.

Истината е, че трудно може да се ориентираме как да подхождаме към децата си, така че да не вменяваме чувство на вина у тях в идеята си да им направим добро.

Децата учат най-вече от нас – нашето поведение, навици, отношението и възприятието ни към света. Ние сме техния пътеводител в опознаването на този прекрасен свят и наша е ролята да ги научим как да се грижат за себе си и по отношение на здравето на духа и телата им. Въпросът е дали ние самите като техни родители имаме знанията, уменията и увереността в собствения си избор.

Ако се огледаме ще осъзнаем, че днес има много пълни дечица и това е тенденция в целия свят. Причините изброени по-горе донякъде изясняват защо това е така, но аз бих искала да подчертая, че килограмите сами по себе си са един аспект на проблема, но дълбочината му се крие в това, че от ранна детска възраст в тялото се заражда порочен кръг от процеси, които могат да доведат до ранно отключване на хронични  проблеми със здравето.

 

Техники за изграждане на здравословно отношение към храната

 

Бъдете добър пример

Вие оказвате най-голямо влияние върху хранителните навици на детето си, особено през първото десетилетие от живота му. В това число влизат и учителите, с които то прекарва голяма част от времето си, както и бабите и дядовците на децата ви.

Добра стратегия е, когато изберете начина на хранене на детето си да го споделите с всички страни, които оказват влияние в създаването и спазването му. Повярвайте ми, знам колко е трудно това по отношение на бабите, но си заслужава да опитате да им обясните защо не е добър вариант да ги посрещат от детска градина или училище всеки път с кифла, кроасан, вафла или нещо подобно. Много пъти съм мислила защо се очертава тази тенденция и личният ми извод е, че хората са живели във времена на недоимък и в момента се опитват децата да не са лишени от нищо. Друг е въпросът дали този стремеж всъщност изгражда нещо добро. Ако се огледаме в съвремието ще осъзнаем, че живеем в свят на изобилие от храна, но същевременно в реалност на много дефицитни на хранителни вещества хора.

Най-важното, което трябва да запомните е, че за да създадете добри хранителни навици на децата си, самите вие трябва да имате такива. Да ги спазвате, отстоявате, обяснявате, за да може у децата да се зароди правилното отношение към храната. Това обаче не означава тотална крайност, защото не бива да забравяте, че живеем във времена, в които изобилието от пакетирани и вкусни за сетивата ни храни е огромно.

Освен навиците за хранене, трябва да се опитвате да давате добър пример и житейски уроци на децата по отношение на навиците за сън, приема на вода, физическа активност, да ги обучавате в техники за управление на стреса и в обща хармония. Не забравяйте, че колкото и да говорите на децата, те всъщност ни наблюдават през цялото време и попиват от нас.

Избягвайте назиданието и отрицателните коментари

Отрицателните коментари относно избора на храна на вашето дете, колко много или малко яде, как изглежда или сравнението му с други деца, биха могли да навредят на самочувствието и отношението на детето към собственото му тяло. Ако правите подобни коментари и за самите себе си, то моя съвет е да спрете.

Опитайте да смените подхода и винаги да говорите с положителност, с поощрение, с обяснение и разбиране. Влезте в ролята на съвременно дете за минута и си представете колко трудно е за тях да осъзнаят защо всички около тях правят едно и също, което надали е благоприятно, а от тях се иска да са по-различни в избора си. Трудно е нали?

Когато се храните, използвайте времето да бъдете заедно. Не се фокусирайте върху самата храна и конкретния й избор, а просто говорете за деня си, интересни случки и събития. Не използвайте телефон, таблет, компютър или телевизор, а просто бъдете заедно и се наслаждавайте на присъствието си. Мечтайте, правете планове и създайте прекрасния навик при възможност цялото семейство да се събира заедно около масата. Следването на тези принципи ще ви помогне наистина да отгледате дете, което е уверено, здраво и способно да избира добра храна за себе си.

Процесът по създаване на добри хранителни навици е комплексен, изисква много внимание, упоритост и усилие, но един път изграден – остава за цял живот. Не е ли това прекрасен начин да оставите нещо от себе си и на идните поколения?

Бъдете положителни и с добро отношение

Ако подхождате с нежелание или ужас към каквото и да било в живота си, то едва ли ще се получи добър резултат, нали?  Същото важи и по отношение на храненето на детето ви.

Не забравяйте, че хранителните навици на детето и хранителните му предпочитания идват в голяма степен от домашната обстановка. Добре е да започнете да гледате на себе си като учител и пътеводител на децата си. Обучавайте детето си относно храната и здравословните навици. Насочвайте детето си да възприема тези навици и да изгражда любов към тялото си, както и правилната доза самочувствие. Опитвайте да запознавате детето с нови храни, традиционните кухни на други страни, за да възпитате у него любопитство към храната. Ако усетите, че му е интересно, запознайте се с любопитни факти за храните и просто ги разкажете. Ще се учудите от реакцията и безбройните въпроси, а когато чуете детето си да предава тези знания на приятелите си, повярвайте ми чувството е просто прекрасно и си заслужава всички първоначални усилия.

Обърнете внимание на храната и избора й от ранна детска възраст

Често се случва да разговарям с майки, които имат притеснения, че децата им консумират прекалено много въглехидрати и пакетирани храни. Дали бихте могли просто да опитате да спрете да ги купувате? Ако искате детето ви да се храни пълноценно и балансирано, трябва да започнете от избора си на продукти в кухнята. Това не означава да го лишите изобщо от другите храни, а просто да не се намират в изобилие в дома ви.

Децата се нуждаят от над 40 хранителни вещества всеки ден, за да растат и да се развиват добре. Предлагайте голямо разнообразие от храни, включително млечни продукти ( по възможност пасищни и от овче или козе мляко), плодове, зеленчуци, семена, ядки, месо (по възможност пасищно), риба (по възможност дива), яйца и качествени мазнини.

Разбира се, ако детето има някаква хранителна алергия или непоносимост това трябва да бъде съобразено като се намерят подходящите заместители. Осигурете добър баланс в храненето като все пак запазите малък процент за сладкиши и лакомства. Но те трябва да се превърнат в символ на награда за тялото, а не основна храна. Работете към постигането на осъзнат избор на детето като не спирате да го образовате как работи нашето тяло и какво всъщност е храната за нас.

Приготвяйте основно храната си у дома

Знам, че сте заети и времето не ви стига. Но ако има нещо, което би могло да помогне да отглеждате дете с добри хранителни навици, това е домашно приготвената храна. Приканвайте детето да участва в процеса на приготвяне на храната в зависимост от възрастта му, както и при подредбата на масата, сервирането и отсервирането на храната.

Хранете се заедно толкова често, колкото можете. Знаете ли, че има проведени изследвания, които показват, че три до пет семейни хранения на седмица, може да спомогне и предотврати проблеми, свързани с наднормено тегло и хранителни разстройства.

Опитвайте се да предлагате разнообразна храна, като може да предлагате един път в седмицата нещо съвсем ново, което да предизвика любопитство у детето и да ви помогне да определите вкусовите му предпочитания. Оставете детето да избира колко ще яде и от кое ястие ако има разнообразие от такива. Това е механизъм, който ще изгради у детето самостоятелност при храненето, чувство за баланс и количество, които са подходящи за него, както и навик да слуша собственото си тяло.

Бъдете дипломатични

Ако използвате отрицателни практики при създаване на хранителни навици (определяне на количеството хапки, които детето трябва да изяде преди да стане от масата, да го заставяте да опитва нова храна или ако му предлагате различни хранителни награди, за да накарате детето си да яде) във времето това може да се обърне срещу вас.

Дайте избор на детето си. Когато искате да опита нова храна, предложете му сделка да я изплюе, ако не му хареса – важното е, че все пак ще сте направили стъпка напред. Поговорете с детето си, опознайте го и му влезнете в положението. Попитайте го защо не харесва определени храни, дали е свързано с външен вид, структура, мирис или нещо друго. Обяснете му подробно какво значение всъщност им храната – интернет е пълен с интересни илюстрации и презентации и започнете да възпитавате в детето самосъзнание. То трябва да знае, че определен начин на хранене има последствия и да е информирано за тях.

Не се оставяйте да бъдете манипулирани и да сте в състояние, в което оставяте детето да яде само това, което обича. Опитайте се да преговаряте относно храненето и с бавни стъпки се движете към посоката, която сте избрали. Бъдете креативни и намирайте интересни начини, чрез които да презентирате пълноценни храни.

Въвеждайте нови храни

Един от ефективните начини да помогнете на детето си да се научи да харесва и да яде разнообразни храни е като постоянно предлагате нови продукти, основно спрямо сезона. Дори първоначално детето да ги отхвърли не се отказвайте. Опитайте отново.

За много деца ще са необходими многобройни повторни експозиции (без натиск), преди те да приемат да опитат новата храна. Опитайте да го превърнете в игра, когато става въпрос за малки дечица.

Много от родителите се отказват още на третия, четвъртия опит. Не бъдете този родител. Ако имате придирчиво дете трябва много усилие, за да намерите начин да въведете нови храни. Когато предлагате нова храна всичко има значение, дори тона и начина ви на говорене.

Къде е проблемът със зеленчуците, особено зелените?

Да, зеленчуците са много са важни, изключително дори.

Но да бъдем дете за кратко. Зеленчуците обикновено имат горчив вкус и това отблъсква децата.

Нека разберем защо?

Предците ни са живели в свят пълен с токсични растения и във времето у човека се е развил ген, който прави вкуса на тези токсични растения много горчив, за да може това да е сигнал да не се консумират. При децата е възможно този горчив вкус да се усеща многократно по-силно, отколкото у възрастен, тъй като в ранна възраст те все още не знаят кое растение е токсично и кое не. До около 20 годишна възраст телата ни губят около половината от вкусовите си рецептори, което може би прави вкуса на зеленчуците по-добър, но за някои индивиди това може да си остане проблем. Децата принципно се раждат с предпочитания към сладкия вкус (майчиното мляко) и соления вкус. Те не са толкова добре настроени към горчиво и кисело, които често са основата на много плодове и зеленчуци. Зелените зеленчуци имат доста горчив вкус, което може е причината да предложите много по-лесно морков на детето, отколкото броколи или спанак. Ако на вашето дете му е много трудно да приеме тези храни, комбинирайте ги в различни крем супи, смутита или друг интересен начин, по който то все пак би могло да ги консумира без натиск и неприязън.

При деца, които не консумират никакви или почти никакви плодове и зеленчуци, задължително се консултирайте с вашия лекар за евентуален прием на висококачествен детски мултивитаминен комплекс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *