Детско здраве, Тийнейджъри, Чревно здраве

ЕЛИМИНАЦИОННА ДИЕТА ПРИ ДЕЦА

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 6 мин.
Елиминационна диета при децаи

Какво е хранителна алергия?

Хранителната алергия е неблагоприятен отговор на имунната система към определена храна, който може да доведе до симптоми, свързани с редица различни части на тялото, включително стомашно-чревния тракт.

Състояние, при което имунната система на тялото реагира на определен вид храна. Количеството от определената храна, няма никакво значение, защото дори съвсем малко такова, може да предизвика признаци и симптоми.

Алергията към храна, предизвика реакция на имунната система, при която клетките в крайна сметка освобождават антитяло, известно като имуноглобулин Е (IgE), за да неутрализира ефекта на причинителя (алергена).

В резултат на това, всеки път, когато тялото консумира това вещество или храна, IgE антителата го откриват и изпращат съобщение до имунната система, което води до освобождаването на много химикали в кръвта, включително хистамини. Когато човек има хранителни алергии, могат да възникнат екстремни животозастрашаващи реакции, които са IgE-медиирани имунни отговори.

Примери за чести алергени са: фъстъци, ягоди, соя, краве мляко, яйца и мекотели.

Алерголозите са специалистите, които поставят диагнозата хранителна алергия.

Какво е хранителна непоносимост?

Хранителната непоносимост при деца обикновено е по-леко състояние и често се ограничава до храносмилателни проблеми.

Обикновено в храната има съставка било то въглехидрати, хранителни пълнители и адитиви или нещо неспецифично, което причинява симптоми в тялото на вашето дете, но това не е реакция към протеина в храната.

Често се причинява от неспособността на организма да разгради напълно храната на по-малки частици, които могат лесно да се усвоят. Възможно е да се дължи на липсата на ензими, които са малки протеини, отговорни за разграждането на храната в храносмилателната ни система. Хората, които имат непоносимост към храната, в крайна сметка имат неразградена храна, която остава неусвоена и свободна за използване от бактериите, живеещи в храносмилателната ни система. Една от най-често срещаните форми на непоносимост към храна е непоносимостта към лактоза. Други възможности са хистамин, амини, фруктоза, астартам и други.

Обикновено се използва елиминационна диета за диагностициране и управление на хранителна непоносимост. Такъв тип действие е абсолютно препоръчително да се прави под ръководството и наблюдението на квалифициран специалист.

Какво е хранителна чувствителност?

Не е нито хранителна алергия, нито хранителна непоносимост. Хранителната чувствителност е по-трудна за разбиране и откриване. Обикновено се задейства от специфична храна, която предизвиква реакция на имунната система, медиирана от IgG и IgA антитела. Проявите могат да включват – умора, мозъчна мъгла и затруднена концентрация, болки в ставите, главоболие или мигрена, екзема, обриви и дразнене на кожата, болки в стомаха, киселинен рефлукс, подуване на корема, запек или диария, отслабване или напълняване без очевидна причина, както и поведенчески проблеми при децата.

Една от най-често срещаните чувствителности към храна днес, е чувствителност към глутен.⁠

⁠⠀

Какво представлява елиминационна диета?

Най-често терапевтите използват елиминационни диети за управление на хранителна алергия или за диагностициране или управление на хранителна непоносимост или ост. През последните години обаче родителите често сами провеждат елиминационни диети, за да се опитат да диагностицират непоносимост към храна при децата си.

Въпреки, че тази стратегия може да проработи при възрастен индивид, който преминава към хранене без въглехидрати или млечни продукти например, то при децата, които все още растат и се развиват, тази стъпка трябва да се направи много внимателно.

Има едно негласно вярване, че диетите за елиминиране са по-здравословни, но това в никакъв случай не означава, че те са напълно безопасни за децата. Това е така, защото отрязването на една или повече основни групи храни, може да повлияе на общия прием хранителни вещества в детския организъм. Ако се налага елиминиране на определена група храни при вашето дете, то обърнете се към квалифициран специалист, който да направи цялостна, индивидуална стратегия и подход в грижите за благосъстоянието на детето.

Каква е разликата между диетолог и нутриционист?

Диетолог

В България дипломиран диетолог може да стане лекар, защитил специалност Хранене и Диететика”. Някои спортни институти също предлагат такъв курс за своите инструктори, но те не са медицински лица.

Обикновено ролята на диетолога е да състави и препоръча на клиента си режим на хранене, който да отговаря на определно негово състояние. Например,  режим за отслабване, спортен режим или режим за възстановяване след операция или прекарано заболяване. Повечето режими са временни и следва да се прилагат до постигане на целта им, а не като начин на живот. Професионалният диетолог се ангажира единствено и само с храненето (и евентуално физическата активност), без от него да се изисква или очаква да се съобразява с психо-емоционалното състояние, начин на живот и вкусови предпочитания на клиента.

Нутриционист

Понятието нутриционист произлиза от английската дума „nutrition“, което в превод означава пълноценно хранене. Модерната наука Nutrition се развива динамично през последните 50 и особено през последните 20 години в резултат на изключителната технологизация и химизация на храната, която силно променя състава и ефекта й върху човешкото здраве.

В България нутриционистика не се изучава! Такава специалност може да се придобие в чужд университет (главно САЩ, Канада, Обединеното Кралство, Нова Зенландия).

Клиничната нутриционистика търси корена на дадено заболяване или дисбаланс. Препоръките на специалиста са базирани на голям брой симптоми, които могат да се проявят в ранните стадии на едно заболяване, още преди да окажат ефект върху кръвните тестове. Нутриционистът приема, че всеки от нас е уникален като био-химия, предпочитания и начин на живот и се стреми да съобрази препоръките си със спецификата на отделния клиент.

Самите препоръки не се свеждат само до даден хранителен режим (макар че в определени случаи се налага временно следване на такъв), а до цялостни промени в начина на живот и хранене, избора на храни и хранителни добавки (когато такива са необходими), нуждата от движение и физическа активност, начин на мислене, отношение към стреса, почивката и цялостната грижа за тялото.

Целта на тези препоръки е да имат дълготраен ефект върху здравето и начина на живот и да възпитат нови полезни навици, които човек да прилага в ежедневието си с цел превенция на здравето. При наличие на болестна симптоматика, правилното хранене може да помогне за подсилване на естествените сили на организма с цел по-бързо и ефективно възстановяване.

Квалифицираният нутриционист следва принципите на Етичният кодекс на професията си, не отрича медицината и останалите здравни науки и когато е необходимо разчита на екипната работа с един или повече специалисти – лекар, хомеопат, психолог, кинзетерапевт, йога или фитнес инструктор, с цел максимално ефективно и бързо възстановяване на клиента.

 

Въздействие на елиминационната диета върху децата

В зависимост от възрастта на детето, прилагането на елиминационна диета, може да бъде истинско предизвикателство, както за самото дете, така и за цялото семейство.

Ние живеем в свят на изобилие, особено на сладки и примамливи храни, така обичани от малки и големи. Често, дори не се замисляме, че когато сме навън, например в  парка, обикновено изборът от храни се свежда до сандвич, пица, дюнер или сладолед.

Казано на кратко живеем във време на изобилие от храна, но същевременно наблюдаваме ситуация на изключително недохранване, поради липса на хранителни вещества в ежедневното ни хранене.

Трябва да се подхожда с изключително спокойствие, разбиране и подкрепа към детето, на което се налага да елиминира определена група храни. Обикновено, стратегията е да насочим вниманието върху всичко онова, което то може да яде, вместо да се фокусираме, върху това, което се налага да се ограничи.

Личният ми опит с малките показва, че в началото е много трудно, но с времето, те стават толкова отговорни в отношението си към себе си и ситуацията, с която им се налага да се справят, че стават пример за всички възрастни. Истинско удоволствие е да се наблюдава тяхното личностно израстване и способност да учат по-големите на правилни навици към телата си.

 

Набавяне на допълнителни хранителни вещества при прилагане на елиминационна диета при деца

Подходящият мултивитаминен и мултиминерален комплекс е средство, което може да спомогне процеса по елиминиране на храни. Изборът на продукт е от изключително значение, защото не рядко детските продукти съдържат прекомерно големи количества захар, хранителни пълнители и оцветители, а съвсем недостатъчни като количество и разнообразие витамини и минерали.

Съветът ми е винаги да се обръщате към квалифициран специалист при избор на хранителна добавка.

Хранене без глутен при цьолиакия или чувствителност към глутен

При този тип хранене се изключват всички зърнени храни, които съдържат глутен. Такива са пшеница, ръж, ечемик, овес, спелта, булгур и други. Особеното тук е, че трябва да се има в предвид така наречената крос реактивност на храните.

С две думи това означава, че ако се храните с месо от конвенционално отглеждани животни, които са хранени основно с глутенови зърна, в тялото ще попада глутен и ефектът от начина на хранене може да не се наблюдава в пълнота. Освен това глутенът се използва като пълнител в хранителната индустрия поради слепващото му качество и всичко това трябва да се съблюдава при строг безглутенов режим.

Кои хранителни вещества могат да се загубят или да са в недостатъчност при този тип на хранене?

Фибри, желязо и витамини от група В

Как да набавям тези вещества?

Зърнени храни без глутен (киноа, амарант, бадемово брашно, кокосово брашно, елда, просо и други), плодове, зеленчуци, месо, яйца и бобови растения.

Ако се ползва хранителна добавка в помощ на хранителния режим, тя задължително трябва да е без съдържание на глутен.

 

Хранене без млечни продукти поради алергия, непоносимост или чувствителност

При този режим на хранене се елиминират мляко и млечни продукти от крави и други животни, тъй като протеините в тези млека са сходни.

Кои хранителни вещества могат да се загубат или да са в недостатъчност при този тип на хранене?

Калций, витамин Д, възможна загуба и на протеин

Как да набавям тези вещества?

Млечни алтернативи като бадемово мляко, мляко от тигрова ядка, кокосово мляко – прясно или  кисело мляко от кашу, кокос и други често са и допълнително обогатени с калций и витамин Д.

Четете внимателно етикета. Храни, богати на калций, които не са млечни продукти са сардини, сусамов тахан, смокини – сушени или пресни, броколи, нахут, бадеми и други.

 

Хранене при деца, които са с множество хранителни алергии или непоносимости

Най-често срещани: мляко, соя, яйца, пшеница, фъстъци, дървесни ядки като бадеми, лешници и други, миди, стриди.

Кои хранителни вещества могат да се загубат или да са в недостатъчност при този тип на хранене?

Желязо,  фибри, калций и витамин Д

Как да набавям тези вещества?

С помощта на индивидуален хранителен протокол, както и чрез набавяне на подходяща мултивитаминна и мултиминерална хранителна добавка ако е предвидено.

Квалифициран специалист може да ви помогне по-точно да определите как да заместите загубените хранителни вещества при този случай.

 

Вегетарианско или вегеанско хранене при деца

При този режим на хранене се изключват животински продукти, най-често месо, а при веганите се елиминират всички животински продукти.

Кои хранителни вещества могат да се загубат или да са в недостатъчност при този тип на хранене?

Протеини, желязо, калций и витамини от група В, мастноразтвори витамини Д,К,А,Е.

Как да набавям тези вещества?

Неживотински източници на протеини и обогатени зърна.

Комплексна  дмултивитаминна и мултиминерална добавка за деца със съдържание на желязо.

Може да са необходими допълнителни добавки, в зависимост от нивото на ограничение.

Квалифициран специалист може да ви помогне по-точно да определите как да заместите загубените хранителни вещества при този случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *