Женско здраве, Интересни факти, Мъжко здраве

УПОТРЕБАТА НА СТАТИНИ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 6 мин.
статини

Има ли връзка между холестерола, здравето на мозъка и способността му да помни?

Холестеролът е демонизиран като основна причина за сърдечни заболявания, но е по-малко известен като основен компонент на мозъчните клетки. Холестеролът се среща в особено високи концентрации в мозъка. Мозъкът е съставен от над 60% мазнини, като голяма част от тях е имено холестерол.

Без адекватни нива на холестерол мозъчните клетки ще умрат. Холестеролът е необходим, за да се произвеждат невротрансмитери – химикали, които мозъчните клетки използват, за да комуникират помежду си.

Невротрансмитерите регулират вашето настроение и способността ви да се фокусирате, да учите, да запомняте и да се справите със стреса. Анормалната активност на невротрансмитера е отговорна за много заболявания на нервната система, както и за психични разстройства.

Възможно е вашият лекар да не знае, че високият общ холестерол всъщност намалява риска от деменция при възрастните хора.

“Почти половината от жените, които приемат статини, в крайна сметка развиват диабет, заболяване, което значително увеличава риска от деменция.“

Но вашият лекар със сигурност знае, че лекарствата за понижаване на холестерола могат да причинят загуба на паметта, тъй като този добре установен страничен ефект е посочен на листовката на всяка опаковка.

 

Какви всъщност са страничните ефекти на статините?

Няма съмнение, че лекарствата за понижаване на холестерола са свързани със сериозна загуба на памет, размито мислене и затруднения в процеса на учене.

Статините намаляват производството на CoQ10, хранително вещество, което защитава както сърцето, така и мозъка. Счита се, че дефицитът на CoQ10 е отговорен за умората и мускулните болки, които често се срещат при употребата на статини.

Някои хора стават много раздразнителни, депресирани, тревожни или дори самоубийствени, когато приемат тези лекарства или когато спазват диета с ниско съдържание на мазнини.

Не случайно Американската администрация по храните и лекарствата изисква предупредителните етикети да посочват, че статините могат да причинят загуба на памет, както и психическо объркване, чернодробни проблеми и диабет тип 2.

Статините могат да доведат до диабет с тревожна скорост.

 

Високите нива на холестерол, причиняват ли сърдечно-съдови заболявания?

Причината, поради която ви е било казано да намалите холестерола, е да предотвратите сърдечни заболявания. Знаем, че сърдечните заболявания са причина номер едно за смъртността в световен мащаб.

За здравето на сърцето, конвенционалната „мъдрост“ ни казва да се храним с ниско съдържание на мазнини, да избягваме наситените мазнини и да поддържаме нивото на холестерола ниско.

Но нека да обсъдим тези факти по подробно.

От всички хора, които са хоспитализирани поради инфаркт, само 25% имат висок холестерол. Останалите 75% имат нормален холестерол се показва в едно клинично проучване.

Може би високият холестерол не е рисковият фактор, в който трябва сляпо да вярваме, а съвременната наука би било добре да разшири спектъра си на други възмогни причинители на сърдечно-съдовите проблеми и  да се опита да научи хората, как да се погрижат за превенцията им във времето.

 

Какви са митове свързани с връзката холестерол – сърдечни заболявания?

„Мазнините и холестеролът причиняват сърдечни заболявания“ може да се окаже един от най-големите митове за здравето на всички времена.

Диета с ниско съдържание на мазнини не предотвратява сърдечните заболявания и не увеличава продължителността на живота.

Оказва се, че няма връзка между консумацията на наситени мазнини и сърдечните заболявания.

Изненадващо, едно проучване установи, че увеличаването на приема на мазнини до 50% от общите калории подобрява хранителния статус на участниците в проучването и не влияе негативно на рисковите фактори на сърдечните им заболявания.

Като се има предвид колко вградена в нашата култура е теорията, че „мазнините причиняват сърдечни заболявания“, това е зашеметяващо разкритие!

Всъщност диетите с високо съдържание на мазнини понижават триглицеридите, нормализират LDL (лошия холестерол) и увеличават размера на LDL частиците, което е добре за здравето на сърцето.

 

Има ли връзка между начина на живот и нивата на холестерол?

Забележителното проучване, проведено в Лион проследява приблизително 600 участници, които са имали  изключителен риск от инфаркти. Всички са били с наднормено тегло, заседнал начин на живот, пушачи и с високи нива на холестерол.

Половината от участниците са били поставени на средиземноморска диета, а другата половината са били на така наречената „стандартна диета“, препоръчана от Американската сърдечна асоциация. Изследването е спряно, преди да е завършено.

Защо?

Хората на средиземноморска диета са били с 45% по-малко склонни да умрат през 4-годишния период, отколкото хората на другата, препоръчвана диета – въпреки че нивата на холестерол не са се променили. Толкова много хора на препоръчваната диета от Американската сърдечна асоциация са умирали, че изследователите са решили, че е неетично да продължават да излагат участниците в изследването на риск.

Някои експерти най-накрая стигат до факта, че диетите с ниско съдържание на мазнини не са успяли да ни направят по-здрави или по-слаби. Харвардското училище за обществено здраве многократно признава, че диетите с ниско съдържание на мазнини са се провалили.

Ето няколко изявления, намерени на техния уебсайт:

 

„Десетки проучвания и  много от изследователи от Харвардското училище за обществено здраве  показаха, че диетите с ниско съдържание на мазнини не са по-добри за здравето от диетите с умерено или с високо съдържание на мазнини – а за много хора може би са и по-лоши“.

„От 60-те години на миналия век, когато експертите започнаха да съветват хората да ядат по-малко мазнини – въз основа на убеждението, че диетата с високо съдържание на мазнини води до тяло с високо съдържание на мазнини – затлъстяването рязко нараства. Последните данни сочат, че през всички тези години съсредоточаването върху това мазнините да се премахнат от храненето всъщност е допринесло за епидемията от затлъстяване. “

„Диетите с ниско съдържание на мазнини отдавна се рекламират като ключ към здравословното тегло и доброто здраве. Но доказателствата просто ги няма: през последните 30 години в САЩ процентът на калориите от мазнини в диетите на хората е намалял, но нивата на затлъстяване са скочили рязко. А що се отнася до профилактиката на заболяванията, диетите с ниско съдържание на мазнини изглежда не предлага някакви специални предимства. “

 

Каква е връзката между диета, бедна на мазнини и загубата на памет?

Освен че ни правят по-дебели и болни, диетите с ниско съдържание на мазнини също са допринесли и за увеличаване на загубата на памет и когнитивния спад. Един от начините диетите с ниско съдържание на мазнини да опустошат здравето на мозъка е като допринасят за дефицита на невротрансмитера Ацетилхолин. Когато има недостатъчни хранителни мазнини, мозъкът буквално се канибализира, за да получи необходимите мазнини, за да направи този важен мозъчен химикал. Това е толкова опасно за мозъка ви, колкото и да звучи.

 

Има ли значение размера на частиците холестерол?

Тестването за нива на HDL (добър) или LDL (лош) холестерол е прекалено опростено. Един тест, който изглежда дава добра информация за риска от сърдечни заболявания, е измерването на размера на LDL частиците.  Големите LDL молекули просто се движат през кръвта, без да навредят. Но малките LDL молекули са причинени от окисление и са опасни. Те се вграждат в артериалните стени, причинявайки възпаление и водят до развитие на плака.

Кои са петте най-чести причини за сърдечно-съдови заболявания?

Може би се чудите: „Ако високият холестерол не е основната причина за сърдечни заболявания, какво е?“

Доктор д-р Джони Боудън и д-р Стивън Синатра, автори на „Големият мит за холестерола“, откриват петте най-лоши виновници, за които е доказано, че допринасят за сърдечни заболявания:

Хронично възпаление

Хроничното възпаление насърчава всяко известно дегенеративно заболяване. То създава микро наранявания на артериите, причинявайки проблематично образуване на плака.

Свободни радикали

Свободните радикали са необвързани молекули кислород, които атакуват клетките ви по същия начин, по който кислородът атакува метала, причинявайки му ръжда. Те също атакуват LDL холестерола, превръщайки го от големи (безопасни) в малки (вредни) LDL частици.

Стрес

Хормонът на стреса кортизол допринася за сърдечни заболявания чрез повишаване на триглицеридите и кръвното налягане, два често срещани рискови фактора.  Стресът сам по себе си също допринася за отлагането на плаки в артериите.

Захар

15-годишно проучване установява, че има силна връзка между консумацията на захар и смъртта от сърдечни заболявания.  Захарта стимулира възпалението, повишава кръвното налягане и стимулира черния дроб да изхвърля вредните мазнини в кръвта.

Транс мазнини

Трансмазнините са нездравословни мазнини, намиращи се в преработените храни. Те повишават лошия холестерол, намаляват добрия холестерол, увеличават възпалението и повишават нивата на триглицеридите.

 

Защо тогава Статините са широко препоръчвани?

Информацията дотук, може да ви е накарала да си зададете този въпрос. Отговорът му едва ли ще ви хареса.

Едно проучване установява, че 65% от лекарите не съобщават за странични ефекти на статини, защото или не вярват, че има корелация, или са били „повлияни“ от фармацевтичните компании.

Професорът от Медицинското училище в Харвард Джери Аворн разкрива в интервю за Washington Post, че:

„Вече знаем, че има ужасяващи недостатъчни съобщения за странични ефекти. 90 до 99 % от сериозните нежелани реакции не се съобщават от лекарите. “

Фармацевтичните компании имат личен интерес да продължат да популяризират тази индустрия за милиарди долари. В момента всеки пети възрастен в САЩ използва статини.

Наскоро Американската сърдечна асоциация публикува нови насоки, които, ако бъдат спазени, могат да удвоят броя на хората, приемащи лекарства за понижаване на холестерола.

Стремежът към увеличаване на броя на хората, поставени на статини, работи. Според GoodRx.com в момента статиновото лекарство Lipitor е най-продаваното лекарство в САЩ.

Може би си мислите, че страничните ефекти на статините може да си заслужават, ако значително намаляват риска от сърдечни заболявания, но способността им да предотвратяват сърдечни заболявания е преувеличена.

Според последното изследване, публикувано в British Medical Journal, предполагаемите ползи от статините са „малки и несигурни“, а безразборното използване на статини за профилактика на сърдечни заболявания е „загуба на здравни ресурси“.

 

Какво да направите ако сте на терапия със статини и смятате, че те ви причиняват загуба на памет?

Ако в момента приемате статин и изпитвате странични ефекти като загуба на паметта, умствено объркване или мускулна болка, уговорете среща, за да говорите с вашия лекар.

Влезте въоръжени с възможно най-много информация за холестерола. Ако искате дълбоко научно разбиране за ролята на холестерола в организма, прегледайте поредицата от блогове на д-р Питър Атия „The Straight Dope on Cholesterol“.

Почти със сигурност ще знаете повече за холестерола, отколкото вашият лекар, когато приключите. Кажете на Вашия лекар, че искате да Ви бъде направен LDL тест за малки частици.

И накрая, не забравяйте, че предотвратяването на сърдечни заболявания е не просто „ цифри“ и данни, а истинската цел.

Може активно да опитате да направите превенция на сърдечни заболявания, като възприемете здравословен начин на живот.

Д-р Боудън и Синатра предлагат тези прости препоръки за начина на живот :

 • Яжте диета от непреработени храни
 • Намалете захарта, зърнените храни и растителните масла с високо съдържание на омега-6 мазнини като рапично масло
 • Яжте здравословни за сърцето и мозъка мазнини като ядки, зехтин, кокосово масло и авокадо
 • Управлявайте стреса
 • Бъдете физически активни
 • Пийте  алкохол умерено
 • Не пушете
 • Опитайте да добавите хранителна добавка CoQ10

2 thoughts on “УПОТРЕБАТА НА СТАТИНИ

 1. Христина Палаханска каза:

  Днес ми бе изписан статин заради високи нива на общ холестерол,приемам и лекарства за високо кръвно налягане. След като изчетох статията сериозно се замислям дали да започвам да ги пия. Смятам,че информацията тук е много полезна. Благодаря!

  1. Симона Вътева каза:

   Радвам се, че носи стойност и буди размисъл!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *