Интересни факти, Хранителни добавки

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ И НЕПОДОЗИРАНИТЕ МУ ПОЛЗИ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.
Ябълков оцет

Ябълков оцет и отслабване

Доказано е, че оцетната киселина в ябълковия оцет намалява телесните мазнини и предотвратява натрупването на чернодробни липиди при мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини.

Някои изследователи смятат, че оцетната киселина достига и до мозъка, което в крайна сметка води до потискане на апетита и евентуална загуба на тегло. Ефектът на оцетната киселина върху редукцията на тегло и изследван и при хора.

В клинично изпитване участници, които пият по 30 мл ябълков оцет всеки ден в продължение на 12 седмици, заедно с ограничена калорийна диета, показват значително намалено телесно тегло и индекс на телесна маса. Използването на оцет като средство за потискане на апетита се изследва от учените, които съобщават, че оцетът всъщност усилва усещането за ситост, а не като потиска апетита им.

 

Ябълков оцет и чувствителност към инсулин

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, за да балансира нивата на захар в кръвта след хранене. Контролът на кръвната захар е особено важен за хората с диабет, които или не произвеждат достатъчно инсулин (тип 1), или имат намалена чувствителност към инсулин (тип 2).

Едно малко клинично проучване съобщава, че ябълковият оцет повишава чувствителността към инсулин на участниците с диабет тип 2 и значително намалява колебанията както в нивата на кръвната захар, така и в нивата на инсулин.

 

Ябълков оцет и Синдром на поликистозни яйчници

Ефектът на ябълковия оцет върху инсулиновата чувствителност също може да бъде от особен интерес за жените, страдащи от синдром на поликистозни яйчници, който е една от основните причини за нередовна менструация. Много причини могат да са свързани с развитието на синдром на поликистозните яйчници като инсулиновата резистентност може да бъде една от тях.

Съществува хипотеза, че ябълковият оцет може да бъде в състояние да възстанови овулаторната функция при жени с този синдром, както е показано и в проучване от 2013 година.

 

Ябълков оцет и нива на кръвната захар

Клинични изпитвания потвърждават, че хората, които консумират ябълков оцет ежедневно в продължение на 8 до 12 седмици, показват умерено намаление в нивата на кръвната  захар, което би довело до намаляване на нуждите от инсулин. Намаляването на кръвната захар може да се дължи на забавена скорост на изпразване на стомаха, което помага на хората да се чувстват по-сити за по-дълго.

 

Ябълков оцет и нива на холестерол

Проучване върху животни с диабет, показва, че добавянето на ябълков оцет в храненето довежда до по-ниски нива на триглицериди в кръвния серум и до по-високи нива на холестерол с висока плътност (HDL холестерол или „добър“ холестерол).

Високите нива на триглицериди, вид мазнини, открити в кръвта ви, могат не само да доведат до усложнения от диабет, но също така могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания и панкреатит.

 

Ябълков оцет и Сърдечно-съдова система

Една от основните причини за смърт в световен мащаб са сърдечно-съдовите заболявания. С такава тревожна статистика подобряването и поддържането на добро сърдечно-съдово здраве трябва да бъде основен приоритет за всички.

Няколко проучвания показват, че оцетната киселина от ябълковия оцет може да помогне за намаляване на висок холестерол и високо кръвно налягане, което може а подобри здравето на сърцето.

 

Ябълков оцет и неговите противовъзпалителни възможности

Много хора вярват, че ябълковият оцет има противовъзпалителни ползи, което може да помогне при артритни болки.

Въпреки това има малко научни доказателства в подкрепа на тези твърдения. Освен, че помага на хората да контролират теглото си (което може да спомогне за облекчаване на някои симптоми на артрит), едно проучване от 1984г. заключава, че ябълковият оцет е неефективен при терапия на артрит.

Всъщност Фондацията за артрит в САЩ обявява ябълковия оцет като хранителен мит относно ползите му при артрит.

Няколко години по-късно обаче, едно проучване от 2004 г. показа, че макар ябълковият оцет да не е ефективен при остра болка и възпаление, може да е полезен при  хронична болка и възпаление.

Ябълковият оцет съдържа витамин В комплекс, който изследователите установяват, че би могъл да има положителен ефект при възпаление.

 

Ябълков оцет и здравето на кожата и косата

Ябълковият оцет е популярно домашно средство при проблеми с кожата и косата. Много източници твърдят, че ябълковият оцет възстановява правилното pH на кожата и скалпа.

Ябълковият оцет също може да действа като изцяло натурално стягащо средство. Някои дори съветват да го използвате при слънчево изгаряне. В интернет има много информация за чудесата на ябълковия оцет относно кожата, но много малко от нея е подкрепена от науката.

Въпреки че не са провеждани проучвания, използващи ябълков оцет специално в грижата за косата, резултатите от едно проучване показват, че формулите за шампоан и балсам трябва да имат крайно pH не по-високо от 5.5, за да се предотврати увреждането на скалпа и да се избегне значително увеличение на статично електричество, което може да причини изсушаване на косата. Със своите киселинни свойства ябълковият оцет може да бъде ценно допълнение към режима ви за грижа за косата.

 

Ябълков оцет и антиоксидантните му свойства

Резултатите от проучване показват, че ябълковият оцет не само понижава нивата на мазнините в кръвта ви, но също така има защитен ефект върху червените кръвни клетки, бъбреци и черен дроб срещу окислително увреждане. Това предполага, че ябълковият оцет може да повиши нивата на антиоксиданти и витамини в тялото.

Още едно интересно откритие от проучване на плъхове, изследва ефекта на ябълковия оцет върху никотиновата токсичност. Изненадващо, изследователите откриват, че ябълковият оцет има значителни антиоксидантни свойства, което спомага за защитата на черния дроб на плъховете от вредните окислителни увреждания на никотина.

 

Ябълков оцет и антимикробната му активност

Може би едно от най-известните предимства на ябълковия оцет е антимикробното му действие. Живеем в свят, в който антибиотичната резистентност става все по-често срещана. Антибиотиците също могат да бъдат неефективни при достигане на вътреклетъчните структури, с което може да не постигнат търсения ефект.

Честата употреба на антибиотици, особено ако е неконтролирана, може да има неблагоприятни последици микробиома на червата, което след това може да доведе до синдром на пропускливи черва, тревожност и депресия.

Публикувано проучване през 2018 година съобщава, че ябълковият оцет може да има антимикробно въздействие върху култури от няколко вида често срещани патогенни бактерии и дрожди като E. coli, S. aureus и C. albicans.

Ябълковият оцет също се оказа забележително ефективен при отстраняването на бактериални биофилми, които са лепилоподобни вещества, произведени от бактериите, за да се прилепят към повърхността по-добре и да се „вкоренят“ към нея. Създаването на биофилм е изключително благоприятно за микроорганизмите, защото ги предпазва от стрес и дори може да им помогне да развият антибиотична резистентност.

Въпреки че антибиотиците могат да лекуват симптомите на инфекцията, освободена от биофилма, много от тях не са в състояние да елиминират биофилмите. Както може да очаквате, бактериалните биофилми позволяват на бактериите да заразят гостоприемника отново и отново. Доказано е обаче, че ябълковият оцет премахва биофилма на Streptococcus pyogenes, който може да причинява например повтарящо се възпаление на сливиците.

Ябълковият оцет е също толкова ефективен, колкото 5% натриев хипохлорит (белина) при убиване на C. albicans и Enterococcus faecalis, които могат да причинят животозастрашаващи инфекции при хората.

Тъй като няма отрицателните странични ефекти и токсичността на натриевия хипохлорит, ябълковият оцет може да се приеме за ефективно алтернативно лечение на тези инфекции, разбира се по препоръка и под наблюдението на вашия терапевт. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *