Детско здраве, Женско здраве, Мъжко здраве

АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 7 мин.

Какво е Атопичен Марш?

Екземата, често известна като атопичен дерматит е хронично възпалително кожно заболяване, което води до лезии, сухота и силен сърбеж. Това състояние е разпространено основно при деца и в по-малък процент при възрастни. Повечето деца развиват екзема преди навършването на 5-годишна възраст, като до 60% от децата развиват състоянието през първата година от живота си.

Екземата е част от явление, известно като „Атопичен марш“. То проследява прогресията от атопичен дерматит в ранна детска възраст до развитието на алергичен ринит или астма по-късно в детска възраст.

Приблизително 1 на 3 малки деца с екзема развиват астма по-късно в детството. Според едно проучване, шансовете за развитие на астма или алергичен ринит е 3 пъти по-висок при деца с екзема, в сравнение с деца без такава. Колкото по ранна е появата и по-голяма е тежестта на екземата, толкова по-висок е рискът от развитие на астма и ринит.

Конвенционалната терапия за екзема лекува специфичните симптоми и не отчита общото натоварване на тялото, нито изследва причината за екземата при отделните индивиди. Общата стратегия включва използването на кортикостероиди за локално приложение. Използването им обаче, може да предизвика реакция на отскок, при което екземата може да стане по-тежка след оттегляне на стероидите, отколкото преди лечението.

Това разбира се е индивидуален отговор на всяко тяло и не може да се твърди, че при всички хора би имало подобна реакция.

 

Какъв е маханизма на Атопичния дерматит?

Кожата служи като защита от външния свят и е първа линия на физическата защита на тялото. Хората, които страдат от екзема, имат лоша цялост на кожата. От генетична гледна точка хората, които имат екзема, са по-склонни да имат генетични увреждания в протеин, известен като филагрин.

Той участва в укрепването на кожната бариера. Филагринът произвежда продукти на разпадане, които помагат да се образуват естествени хидратиращи фактори. Отсъствието на тези продукти на разпадане води до прекомерна епидермална пропускливост, загуба на вода и повишена способност на алергени да проникват през кожата.

Тази повишена пропускливост на кожата, комбинирана с имунно увреждане, което възниква при атопичен дерматит, може да отвори вратата за повишена колонизация на бактерии в кожата. Например видовете Staphylococcus, които допълнително могат да изострят състоянието.

Т-клетките също играят важна роля в развитието на алергични заболявания. При здрав индивид регулаторните Т-клетки участват в намаляването на чувствителността към алергени. Клиничните проучвания доказват, че  алерген – специфичните реакции на регулаторните Т-клетки са потенциално нарушени при алергични заболявания.

Цитокините в горния слой на епидермиса също имат своето значение при атопичен дерматит. Те участват в проявата на симптомите, по-специално силния сърбеж, който придружава екземата. Известно е, че цитокините нарушават експресията, производството и функцията на филагрин, като по този начин отслабват кожната бариера.

 

Връзка между атопичния дерматит и общия товар на тялото

Екземата се развива обикновено поради множество възможни причини и провокатори. Това състояние значително се различава от други кожни такива.

Например при дерматит херпетиформис, глутенът е общоприетия виновник. Това прави клиничното управление сравнително лесно, тъй като избягването на глутен рутинно премахва провокатора на проблема.

При екземата, провокаторите могат да включват алергично задействащи храни, различни фактори на околната среда и начина на живот, чревна дисбиоза и други.

Следователно при екзема, целта е да се адресира всеки фактор, допринасящ за общото натоварване на тялото. Този подход включва идентифициране на хранителни и екологични провокатори, оптимизиране работата на стомашно-чревния тракт, използване на определени  добавки с целеви хранителни вещества и други.

 

Връзката между атопичния дерматит и хранителна непоносимост

Функционалната медицина възприема храната като лекарство. Индивидуалността на всеки обаче, трябва да бъде оценена. По отношение на храненето е важно да се разбере, че това което се толерира добре от един, не означава, че е така и при друг. Няма общо правило и намирането на правилната диета може да бъде предизвикателство, както за практика, така и за самия човек. Много често се наблюдават хранителни нетолерантности, които могат да предизвикат истинска изненада.

Определянето на хранителни алергии и непоносимости при хора, страдащи от  екзема е особено важно. Съществува силна връзка между чувствителността към храната и кожните състояния. До скоро се смяташе, че чувствителността към храната е съсредоточена основно в стомашно-чревния тракт. Скорошни доказателства обаче показват, че сенсибилизацията към хранителен антиген всъщност може да се прояви и през кожата. Освен това, развитието на екзема преди навършване на първата година на детето, значително взаимодейства с по-високите коефициенти на хранителни алергии. Децата с умерена или тежка екзема имат много по-голямо разпространение на хранителни непоносимости, в сравнение със здрави деца.

 

Често срещани хранителни провокатори

За щастие все по-често, в научната литература се говори за важната роля на хранителните непоносимости в развитието на екзема.  Проучванията показват, че яйцата и кравето мляко често предизвикват появата на екзема, особено при кърмачета. В едно проучване повече от 80% от децата реагират на поне един хранителен алерген, а 94% са имали клинични симптоми към повече от един алергена.

Докато яйцата и кравето мляко са обичайни провокатори при кърмачета, вдишаните алергени и свързани с прашеца храни са по-склонни да предизвикат реакция при по-големи деца, юноши и възрастни. Тази реакция към храни, свързани с цветен прашец, се дължи на кръстосана реактивност между цветен прашец и храни. Всъщност има доказателства, че повечето хранителни алергии при юноши и възрастни се развиват поради кръстосана реакция на поленови алергени.

Един пример за кръстосана реактивност е, че хората, които са алергични към прашеца на бреза, често реагират и на лешници и ябълки.

Алергиите към определени видове растения с цветен прашец също са често срещани при хора с екзема. Хората, алергични към тях, също могат да реагират и на фъстъци, чесън, домати, картофи, зелен грах, диня, пъпеш, ябълка, портокал, киви, лук и праскова. Ето защо в клиничната практика, хората страдащи от екзема, често се тестват за  забавена и медиирана от IgE реактивност към храни. Ако се установят такива, се препоръчва елиминиране за определен период от време на всички хранителни продукти, към които има чувствителност, като в същото време се свежда до минимум кръстосаното реагиране с околната среда и обратно.

Други алергични провокатори при екзема включват животински пърхот, плесени и тютюнев дим.

Освен това едно проучване предполага, че излагането на замърсен въздух в ранна детска възраст е свързано с развитието на екзема и сенна хрема по-късно в живота.

Избор на адаптирано мляко при кърмачета

За кърмачета с атопичен дерматит са разработени хидролизирани адаптирани млека. Хидролизираните или частично хидролизираните формули имат разградени, по-лесно смилаеми суроватъчни протеини. Адаптирано мляко на базата на аминокиселини е насочено за бебета с непоносимост към кравето мляко.

Изследователите са разгледали превенцията на атопичен дерматит  при деца чрез употребата на различни хидролизирани формули, когато кърменето не е било възможно. 6-годишно проследяване на група от 2252 рискови новородени, които били захранвани с различни хидролизирани формули, установява следното: Значително намаляване на риска от алергично заболяване се наблюдава при тези, които получават хидролизирани или частично хидролизирани формули като бебета, в сравнение с тези, които получават адаптирано мляко на база на кравето мляко.

 

Връзката стомашно-чревен тракт и Атопичен дерматит

Като се има предвид, че близо 70% от цялата имунна система се намира в червата е логично тяхното здраве да играе важна роля. Най-новите проучвания показват, че микробиомът на червата, който се населва в часовете след раждането, е от решаващо значение за правилното развитие на регулаторните Т-клетки.

Дисбаланси в чревния микробиом са свързана с развитието на екзема. Доказано е, че намаленото бактериално разнообразие в червата през първия месец от живота, кореспондира с появата на атопична екзема. Бактериалният състав  на червата се различава при бебета, развили екзема до 5-годишна възраст и бебета, развили екзема до 2-годишна възраст.

Проучванията показват, че пробиотиците могат да играят роля както при потискането, така и при управлението на атопична екзема и алергичен ринит. Доказано е, че пробиотиците регулират микробната колонизация на кърмачета, облекчават повишената чревна пропускливост и хранителни алергии и подобряват специфичните за червата IgA реакции, които често са нарушени при деца с хранителни алергии.

Освен това, пробиотиците могат да намалят предизвиканите от алергия възпалителни реакции както локално, така и системно. Щамовете пробиотици, показали добри резултати включват видове Lactobacillus като L. rhamnosus, L. plantarum, L. salivarius и L. acidophilus, както и Bifidobacterium breve. Тези щамове са изследвани в различни комбинации и като монотерапия.

 

Хранителни добавки с целеви вещества

Витамин D3

Някои изследвания, показват връзка между ниските нива на витамин D в ранна детска възраст и повишен риск от развитие на алергични заболявания по-късно в детската възраст. Появилите се доказателства също предполагат възможна роля на витамин D за повишаване на имунитета на кожно ниво и потискането на евентуално обостряне на екземата от микроорганизми като Staphylococcus видове.

Цинк

Наскоро една група изследователи откриват, че нивата на цинк, измерени чрез косъм, са значително намалени при 58 деца на възраст от 2 до 14 години, страдащи от атопичен дерматит. Същите изследователи започват добавка с цинк в продължение на 8 седмици на група деца с атопичен дерматит, които имат доказани ниски нива. В третираната група се наблюдава значително повишаване в нивата на цинк, установени чрез изследване на косъм. При децата, които са набавяли цинк са отчетени облекчение на сърбежа и степента на тежест на екземата.

Вечерна иглика

Тя е с високо съдържание на гама-линоленова киселина (GLA).  Някои хора с атопичен дерматит имат дефицит на делта-6-десатураза, ензим, който конвертира линолова киселина в GLA.

Омега-3 мастни киселини

Тяхната употреба се основава на проучвания, които показват, че добавките с омега-3 по време на бременност и кърмене модулират имунитета при новороденото и намаляват риска от ранна сенсибилизация към алергени, намаляват броя на  децата, които развиват хранителна алергия следродилно и облекчават тежестта на симптомите при атопичен дерматит.

 

Някои средства за облекчаване на кожата

 

Чай от женско биле

Използването на охладен чай от женско биле под формата на спрей, който да се впръсква по кожата може да даде прекрасни резултати.

Кокосово масло

Една завладяваща природна съставка, която стана популярна в грижа за кожата и косата. Едно проучване с пациенти с атопичен дерматит показа, че стафилококови бактерии върху кожата намаляват с 95 процента след прилагането на кокосово масло върху кожата (в сравнение с намаление от около 50 процента при пациенти, които вместо това прилагат зехтин).

Това е изумително, като се има предвид, че повечето индивиди с умерен до тежък атопичен дерматит имат кожа, която е колонизирана със стафилококи бактерии – дори и при липса на инфекция. Това лечение е безопасно за повечето хора и се използва често.

Слънчогледово масло

Серамидите са укрепващи кожата бариери, които естествено се произвеждат в нашите тела. Слънчогледовото масло може да стимулира вътрешното производство на естествен серамид, което от своя страна може да помогне за подобряване на кожната бариера. Естественото слънчогледово масло служи и като противовъзпалително средство, което може да бъде от полза за хора, страдащи от възпаление на екземата, прилагано външно.

Колоиден лосион от овесени ядки

Колоидният овес се използва от векове за успокояване на различни кожни състояния, включително кожни обриви, изгаряния, сърбеж и екзема. Установено е, че колоидните екстракти от овесени ядки намаляват провъзпалителните цитокини. Освен това колоидният овесен лосион, използван върху кожата на хора, води до значително подобрение на сухата кожа, лющене, грапавост и интензитет на сърбеж.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет може да осигури по-естествен начин за справяне с дрожди и може да помогне за възстановяване на естественото здравословно състояние на кожата, тъй като е леко кисел. Когато кожата ни е малко по-кисела (pH около 5), тя остава силна и бактериите не могат да растат добре. Някои практици, описват вани с ябълков оцет като безопасно и нежно лечение.

Слънчева светлина

Подходящо време, прекарано на слънце, не само ще подхрани нивото на витамин Д, но и малко количество излагане на слънчева светлина може да бъде от голяма полза за много индивиди с екзема. Това трябва да се направи с повишено внимание, тъй като при някои случаи на екзема, излагането на слънце може и да влоши състоянието.

Въпреки това, едно проучване показва, че 74.4% от хората, засегнати от умерен атопичен дерматит, са имали пълно изчезване на състоянието по време на лятна ваканция, когато те са били изложени на слънчева светлина. Други 16,3% от хората с екзема се подобряват след излагане на слънчева светлина, докато само 9,3% не виждат подобрение.

 

3 thoughts on “АТОПИЧЕН ДЕРМАТИТ

 1. Веска Нончева каза:

  Здравейте, Благодаря за систематизираните истини за Атопичния дерматит!

  ” Децата с умерена или тежка екзема имат много по-голямо разпространение на хранителни непоносимости, в сравнение със здрави деца.”
  Да, това го забелязахме и при нашето дете. Особено към всички млечни продукти.
  Да, корелация има, но има ли причинно-следствена връзка и каква точно е тя?

  При възпаления на кожата на деца може ли да се прилага ензим Серапептаза – самостоятелно или с други ензими (Бромелаин, …) ?
  Благодаря!

  1. Симона Вътева каза:

   За да търсите причинно-следствена връзка, следва да обимслити функционално тестване на чревния микробиом и от тома да се търсят взаимовръзки спрямо постановката на биома на детето в индивидулаността. Ако не се касае за установена алергия, а чувствителност към храни, те обичайно са следствие и адаптация на организма поради нарушан чревна флора и функция. Не работя с деца и няма да коментирам приложението на определени вещества, моля да ме извините.

   1. Веска Нончева каза:

    Благодаря за отговора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *