Мъжко здраве, Тийнейджъри

СТЕРОИДИТЕ ЗАСЛУЖАВАТ ЛИ СИ РИСКА?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.

Какво са Стероидите?

Стероидите са същите или подобни на някои хормони в тялото. Тялото произвежда стероиди естествено, за да поддържа функции като борба със стреса и насърчаване на растежа и развитието.

Някои хора обаче използват синтетични стероидни хапчета, гелове, кремове или инжекции, защото смятат, че стероидите могат да подобрят спортните им резултати или начина, по който изглеждат.

Анаболните стероиди са изкуствено произведени хормони, които са същите или подобни на андрогените – мъжките полови хормони в тялото. Има повече от 100 вариации на анаболни стероиди.

Най-мощният андроген е тестостеронът. Въпреки, че тестостеронът е предимно мъжки хормон и телата на момичетата го произвеждат, но в по-малки количества.

Тестостеронът помага за изграждането на мускули и насърчава мъжките черти, които момчетата развиват през пубертета като задълбочаване на гласа и растеж на космите по тялото. Нивата на тестостерон също могат да повлияят на това колко агресивен е човек.

Спортистите понякога приемат анаболни стероиди заради техните подобни на тестостерон ефекти.

Други стероиди, понякога наричани стероидни добавки, съдържат дехидроепиандростерон (DHEA) и / или андростендион (известен също като андро). В по-голямата си част стероидните добавки, които преди се намираха в магазините за здравословни храни или фитнес зали, сега са незаконни и изискват рецепта (данните са от САЩ).

DHEA е едно от малкото изключения и все още може да се купи свободно, въпреки че и това се променя.

Стероидни добавки

Стероидните добавки са по-слаби форми на андроген. Техните ефекти не са добре известни, но се смята, че когато се приемат в големи дози, те причиняват ефекти, подобни на други андрогени като тестостерон. Но изследванията показват, че те правят много малко или нищо за подобряване на спортните постижения.

Ето какво се знае за стероидните добавки: компаниите, които ги правят, често използват недоказани твърдения и всъщност се знае много малко за дългосрочните ефекти на някои от тези вещества върху тялото. Това е една от причините правителства по света да предприемат действия за защита на гражданите чрез приемане на закони, контролиращи разпространението на стероиди.

Как работят анаболните стероиди?

Анаболните стероиди стимулират мускулната тъкан да расте и да се “натрупва” в отговор на тренировка, като имитира ефекта на естествено произведения тестостерон върху тялото. Анаболните стероиди могат да останат в тялото от няколко дни до около година.

Стероидите са станали популярни, защото могат да подобрят издръжливостта, силата и мускулната маса. Изследванията обаче не показват, че стероидите подобряват уменията, ловкостта или спортните постижения.

Какви опасности крият стероидите?

Анаболните стероиди причиняват много различни видове проблеми. Някои от честите нежелани реакции са:

 1. Акне
 2. Преждевременно оплешивяване или косопад
 3. Покачване на тегло
 4. Промени в настроението
 5. Агресия
 6. Проблеми със съня
 7. Високо кръвно налягане
 8. По-голям шанс за нараняване на мускулите и сухожилията
 9. Жълтеница (пожълтяване на кожата); увреждане на черния дроб
 10. Забавен растеж
 11. Повишен риск от развитие на сърдечни заболявания, кръвни съсиреци, инсулт и някои видове рак

Рискове за момичета

 • Повишен растеж на окосмяване по лицето и тялото
 • Развитие на мъжки черти, като задълбочаване на гласа и загуба на женски характеристики на тялото, като свиване на гърдите
 • Уголемяване на клитора
 • Нарушения в менструалния цикъл

Рискове за момчета

 • Свиване на тестисите
 • Болка при уриниране
 • Развитие на наподобяващи женски гърди
 • Импотентност (невъзможност за ерекция)
 • Намален брой сперматозоиди и безплодие

 

Други възможни проблеми при употребата на стероиди

Стероидите също могат да имат сериозни психологически странични ефекти. Някои потребители могат да станат агресивни или склонни към бой, да повярват на неща, които не са верни (заблуди), или да имат крайно чувство на недоверие или страх (параноя).

Хората, които използват стероиди, също изглежда са изложени на по-висок риск от употребата на други наркотици, като алкохол или кокаин, често за противодействие на някои от негативните ефекти на стероидите.

Потребителите на стероиди, които инжектират лекарствата с игла, са изложени на риск от инфекция с HIV (вирус на човешка имунна недостатъчност), вирусът, който причинява СПИН, ако споделят игли с други потребители.

Хората, които използват мръсни игли, също са изложени на риск от заразяване с хепатит, чернодробно заболяване или бактериален ендокардит – инфекция на вътрешната обвивка на сърцето.

Стероиди – натрупване или пристрастяване?

Някои хора „циклират“ дозите си на стероиди. Това означава, че те приемат множество дози стероиди за определен период от време, спират за определен период и след това стартират отново.

“Подреждане” означава прием на два или повече различни анаболни стероиди.

Други потребители на стероиди могат да “пирамидират” своите стероиди, като започват с ниска доза и постепенно увеличават дозата, честотата или броя на приетите анаболни стероиди, след което ги намаляват, за да завършат цикъл.

Сред потребителите често има вярването, че подреждането на приема по определен начин, подобрява ефектите на всяко отделно лекарство – пирамидирането позволява на тялото да свикне с високите дози стероиди, а периодите без стероиди помагат на тялото да се възстанови от лекарствата.

Няма научни доказателства в подкрепа на някое от тези твърдения.

Много хора си казват, че ще използват стероиди само за сезон или учебна година. За съжаление, стероидите могат да доведат до пристрастяване, което затруднява спирането на приема им. И след като потребителите спрат да приемат стероиди, те могат да имат симптоми на отнемане като загуба на апетит, умора, безпокойство, безсъние, промени в настроението и депресия.

По-добре безопасно, отколкото  да съжалявам!

Използването на стероиди е ОПАСНО, така че е забранено от повечето професионални и аматьорски спортни организации. Тези организации включват Международния олимпийски комитет, Националната колегиална атлетическа асоциация и Националната футболна лига. Ако сте сериозни към спорта и здравето си, нямате нужда от лекарства, за да се докажете.

 • Тренирайте безопасно
 • Пълноценно и разнообразно хранене
 • Време за почивка и възстановяване на организма между тренировките
 • Поставяне на реалистични цели (Гордейте се със себе си, когато постигнете целите си!)
 • Получаване на обучение, насоки и съвети от надеждни професионалисти

Опасно е точно, толкова, колкото звучи! За това мили млади хора – бъдете разумни! Лесният път винаги е правлекателен, особено когато ви обещават, че резултатът работи като магия. Но в живота няма пряк пък, всичко става с усилия, за това избирайте добре и бъдете разумни.

Нямо по- ценно от здравето, но човек го осъзнава най-добре, едва когато го загуби!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *