Женско здраве, Интересни факти, Мъжко здраве

ТОП 5 КРЪВНИ ТЕСТА ЗА ВЪЗПАЛЕНИЕ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Топ 5 кръвни теста за възпаление

Възпалението е една от най-коварните причини за болести, която често се пренебрегва. Хроничното възпаление е трайно, нискостепенно възпаление, което може да продължи години. То е предшественик на ускорено стареене и болестите. Ако търсите причини за своите здравословни проблеми, е важно да се направят специфични кръвни тестове, за да объде оценено нивото на възпаление в организма.

Възпалението е свързано с почти всеки основен здравословен проблем. То потиска оптималната функция на тялото на клетъчно ниво, което от своя страна забавя възможността му да се лекува и това насърчава развитие на заболяване. За щастие има разширени тестове за възпаление, които могат да ви помогнат да проследите нивата на възпаление в организма и да не се бавите с въвеждането на противовъзпалителен начин на живот. Тези тестове трябва да се извършват рутинно като превантивна мярка, както и за проследяване на възпалителния статус.

Какво представлява възпалението?

Възпалението е естествен защитен механизъм на организма. То е част от вродената имунна система на тялото и може да бъде предизвикано от много неща. Това е сложен процес, при който белите кръвни клетки на тялото се освобождават в кръвта или засегнатите тъкани за борба с инфекция. Възпалението по същество е начинът на тялото да маркира част от тялото, за да може тя да получи нужното внимание от имунната система. Има два вида възпаление – остро и хронично.

Острото възпаление започва бързо и обикновено изчезва в рамките на няколко дни. Острото възпаление ни предпазва от увредени клетки, вируси и бактерии. По този начин възпалението е лечебно.

Хроничното възпаление е системно възпаление, което може да продължи месеци или години. Много неща могат да допринесат за хронично възпаление, включително възпалителни храни, токсини от околната среда, наднормено тегло и стрес.

Хронично възпаление и развитие на заболяване

Хроничното възпаление възниква, когато телата ни са многократно изложени на тези влияния и възпалителните медиатори се произвеждат в цялото тяло. Имунната система е претоварена, тъй като продължаващият стимул води до участието на повече клетки, повишено възпаление и промени в самите клетките.

Белите кръвни клетки е възможно във времето да започнат да атакуват вътрешни органи или други необходими тъкани и клетки, което е характерно за автоимунитета. Тази възпалителна реакция продължава до отстраняване на причината за възпалението.

Хроничното възпаление е в основата на повечето, ако не и на всички хронични заболявания, включително рак и сърдечни заболявания. То също така увеличава риска от диабет и наддаване на тегло, стареене, проблеми с белите дробове, повишена костна загуба и липса на костен растеж и депресия.

Автоимунните заболявания също са резултат от възпаление. При автоимунно заболяване имунната система на организма предизвиква възпалителна реакция към собствените си тъкани. Тялото реагира така, сякаш нормалните тъкани са заразени и атакува тези тъкани. В резултат се развиват автоимунни заболявания, като тиреоидит на Хашимото и артрит.

Възпаление и митохондрии

Митохондриите са малки структури в почти всяка клетка на тялото. Те са отговорни за производството на енергия, необходима на вашите клетки, за да изпълняват своите функции. Това, което много хора не осъзнават е, че тези малки структури също са много уязвими при хронично възпаление.

Това означава, че хроничното възпаление уврежда митохондриите, намалява цялостната способност на тялото ви да функционира и лекува и краде енергия от почти всеки процес в тялото ви.

Изключително важно е да се тества за възпаление и да се вземат мерки за намаляване на възпалението в тялото.

Най-добрите тестове за възпаление са инсулин на гладно, HbA1C – гликиран хемоглобин, CRP, серумен феритин и скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ)

Инсулин на гладно

Тестът за нивото на инсулин на гладно е ценен тест за откриване нива на възпаление. Инсулинът е хормон, който се произвежда и съхранява в панкреаса. Инсулинът помага за транспортирането на глюкозата от кръвта до клетките. Когато тялото разпознае, че кръвната захар се повишава, панкреасът отделя инсулин. Телата ни се нуждаят от малко циркулиращ инсулин по всяко време.

Високите или ниските нива на инсулин обаче могат да бъдат проблематични. Високото ниво на инсулин е признак на инсулинова резистентност или диабет. Инсулиновата резистентност е намалената способност на тялото да реагира на ефектите на инсулина. В резултат на това, тялото произвежда допълнителни количества инсулин, което увеличава възпалителните процеси в организма. С течение на времето приливът на инсулин може да причини хронични здравословни усложнения.

Здравните състояния, свързани с инсулиновата резистентност, включват диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и високо кръвно налягане. Инсулинът на гладно може също да показва метаболитен синдром.

Клиничен диапазон: 2.6-24.9 uIU / ml

Оптимален диапазон: 1,0-5,0 uIU / ml

 

Гликиран хемоглобин

Хемоглобинът HbA1c дава средното количество глюкоза в кръвта или кръвната захар през последните 3 месеца. Това е един от най-добрите тестове за определяне дали човек има възпаление.

Той се образува в кръвта, когато глюкозата се свързва с хемоглобина, протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислород. Колкото по-високо е нивото на глюкозата в кръвта, толкова повече се образува гликиран хемоглобин.

Червените кръвни клетки постоянно се образуват и умират, но обикновено  живеят около 3 месеца. По този начин този показател, отразява средната стойност на нивата на кръвната захар на човек през последните три месеца.

Тестът HbA1c може да служи като един от определящите маркери за диабет и преддиабет. Използва се и за наблюдение на контрола на глюкозата при диабетици с течение на времето. Хронично повишените нива на глюкоза, отразени от висок HbA1c, могат да увредят органите и нервите на тялото.

Хронично повишената кръвна захар реагира с ензими и други протеинови молекули, за да създаде разширени крайни продукти за гликация (AGEs) . AGE са силно възпалителни и увреждат тъканите в цялото тяло. Резултатът са неврологични и сърдечно-съдови усложнения, които са често срещани при диабета.

Клиничен диапазон: 4.8-5.6

Оптимален обхват: 4,5-5,2

 

C-реактивен протеин (CRP)

Тестът за C-реактивен протеин (CRP) е кръвен маркер, използван за оценка нивата на възпаление в тялото. CRP е протеин, произведен в черния дроб. Това е реагент с остра фаза, което означава, че повишава или намалява концентрацията с възпаление или травма.

Най-доброто измерване за откриване на CRP е тестът с висока чувствителност на CRP (hs-CRP). Това често се използва за оценка на сърдечно-съдовия риск, тъй като CRP с висока чувствителност е свързан със сърдечни заболявания и смъртност.

CRP е полезен и при диагностициране и проследяване на хронични възпалителни състояния като възпалително заболяване на червата, артрит, автоимунни заболявания и психологически проблеми. Измерването на CRP дава възпалителния статус на тялото и е от решаващо значение за диагностицирането и наблюдението на много хронични здравословни състояния.

Клиничен диапазон: 0-3 mg / L

Оптимален диапазон: <1 mg / L

 

Серумен феритин

Тестът за феритин е прост кръвен тест, който измерва нивото на феритин в организма. Феритинът е протеин на кръвните клетки, който съхранява желязото. Ниските нива на феритин показват дефицит на желязо, което причинява анемия, намаляване на броя на червените кръвни клетки. Подобно на CRP, феритинът е реагент с остра фаза. Това прави феритиновия тест полезен при откриване на хроничен болестен процес.

Повишените нива на феритин могат да показват възпаление, чернодробни заболявания, хронична инфекция, автоимунни заболявания и някои видове рак.

 

Скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ)

Скоростта на утаяване на еритроцитите е скоростта, с която вашите червени кръвни клетки в антикоагулираната цяла кръв падат в стандартизирана епруветка за един час. Това е чудесен тест за измерване на възпалението.

Когато телата ни са възпалени, кръвта се слепва и това забавя скоростта на утаяване. Всичко над 20 mm /h е признак на значително възпаление и оптималните резултати трябва да бъдат под 10 mm /h. Можете също така да разглеждате тромбоцитите като инструмент за измерване на възпалението. Тромбоцитите, повишени над 250, е ​​признак на възпаление.

Най-доброто ниво за тромбоцитите е между 175 и 250. Под 175 имунната функция и съсирването на кръвта са нарушени; същото важи и за нива над 250.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *