Женско здраве, Мъжко здраве, Чревно здраве

ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 6 мин.
Хеликобактер Пилори

Какво е Хеликобактер Пилори?

Това е много сложен микроорганизъм, който има невероятни адаптивни предимства, които му дават способността да оцелява в суровата среда на стомаха. Той произвежда ензим, наречен “уреаза”, който разгражда уреята в стомаха до въглероден диоксид и амоняк. Това причинява оригване и халитоза (лош дъх) за индивида и неутрализира подкиселяващите ефекти на солната киселина.

Солната киселина е необходима за създаването на кисела среда в стомаха, за преработването на протеини и йонизирането на минерали. Също помага да се стимулира отделянето на жлъчка от жлъчния мехур за ефективно метаболизиране на мазнините в тънките черва. Без тези ключови функции, работещи оптимално, тялото е изложено на риск от анемия, проблеми с щитовидната жлеза, остеопороза и автоимунитет.

Секретът на лигавицата на стомаха я предпазва от дразнене от хранителни продукти и микроорганизми. Х. Пилори намалява способността на стомаха да произвежда този секрет и дразни лигавицата на стомаха. Това създава безшумно ниво на възпаление, докато дразненето стане толкова силно, че да активизира достатъчно болкови рецептори. Това е процеса на развитие на стомашната язва.

 

Какви са вредните ефекти на инфекциите с Хеликобактер Пилори?

Това е опортюнистична бактерия, която може да зарази и да се разпространи бързо при лица с нарушена имунна система. Въпреки че тази бактерия е естествена и полезна за нашите тела в малки количества, може да бъде изключително опасна, когато се остави да се размножава без контрол. Тази инфекция е водещата причина за стомашни язви, лошо храносмилане и рак на стомаха.

Изчислено е, че над 50% от населението на света има повишени нива на Х.Пилори. Този микроорганизъм може да се разпространи много бързо през слюнката и така се предава лесно. Много често се вижда, че едно цялото семейство дава положителен резултат за тази инфекция. Имунокомпрометираните индивиди могат да развият това чрез споделяне на питие, целуване и ядене от същите ястия като лице, носещо инфекцията.

 

Каква е връзката между Х. Пилори и стомашната язва?

През 2005 г. д-р Бари Маршал печели Нобелова награда за медицина за откритието си, че Хеликобактер Пилори е причина за появата на пептични язви. Този пробив в науката обърна дългогодишното медицинско вярване, според което се твърдеше, че язвата е причинена от стрес, пикантни храни и твърде много киселина в стомаха. Не трябва да се забравя, че хроничният стрес понижава имунния отговор и прави тялото податливо на инфекция с Х.Пилори.

Повечето медицински изследователи смятат, че стомахът е твърде негостоприемна среда за развитие на бактерии. За да докаже своята теория, д-р Маршал се заразява с Х.Пилори през 1984 г. В следствие, на което развива състояние на гастрит. Той направи ендоскопия на състоянието си преди заразяването и след него, за да анализира културите в стомаха си. Доказва, че бактерията е в състояние да се разпространи в стомаха и да изключи способността му да произвежда адекватно количество солна киселина.

 

Други предизвикателства на инфекцията с Хеликобактер Пилори

 

Това е грамотрицателна бактерия, което означава, че има две клетъчни стени. Грам положителните бактерии имат една клетъчна стена.

Този двоен външен слой предпазва бактериите и затруднява действието на антимикробните лекарства и билки върху организма. Други грам отрицателни бактерии включват Салмонела, Шигела, Ешерихия Коли и други.

Повечето лекари се опитват да унищожат всяка форма на бактериална инфекция с антибиотици. Въпреки това, грам отрицателните бактерии съдържат „ефлуксни помпи“ в клетъчните си стени, които имат способността да „неутрализират“ антибиотични лекарства. Това предпазва микроорганизма и може да бъде изключително опасно за индивида-гостоприемник. Тези ефлуксни помпи помагат на бактерията да оцелее, да се адаптира към средата и да развие антибиотично устойчиви способности.

Материалът на клетъчната стена на грам-отрицателните бактерии също е силно мощен възпалителен медиатор. Този материал се нарича липополизахарид (LPS) и е изключително токсичен за черния дроб, а, когато се освобождава в кръвния поток във високи количества е сигнал за големи възпалителни процеси в организма. Липополизахаридите се наричат още ендотоксини и са една от основните причини синдромът на пропускливите черва да е толкова опасен за организма.

 

Признаци и симптоми

 

Възможно е, някои хора да не изпитват никакви симптоми за много дълго време и изобщо да не подозират, че имат инфекция с Хеликобактер Пилори.

При други, инфекцията може да се прояви със следното :

 • Подуване на корема
 • Оригване
 • Гадене
 • Дискомфорт в корема
 • Повръщане
 • Болка в корема
 • Умора
 • Киселини в стомаха
 • Диария
 • Лош дъх
 • Анемия (нисък брой на червените кръвни клетки)
 • Намален или загубен на апетит
 • Пептични язви

Друг проблем, който може да бъде причинен от инфекция с Хеликобактер Пилори, включва  дефицит на витамин В12. Стомахът ви произвежда протеин, наречен интринзичен фактор, който позволява на тънките черва да абсорбират витамин B12. Хеликобактер Пилори  влияе върху способността на стомаха да произвежда въпросния протеин и с времето тялото спира да абсорбира витамин В12 качествено. Основните симптоми, свързани с пернициозната анемия са постоянна умора, забравяне и разсеяност, мозък в мъгла, усещане за подут език и други.

 

Какви са възможните тестове?

1) Тестване на изпражненията – това се счита за златен стандарт в диагностиката на Х. Пилори, тъй като отчита действителните частици на бактериите. Когато се прави се препоръчва да се пусне качествен и количествен тест, за да се установи има ли активна инфекция.

2) Кръвни тестове – тези тестове търсят антитела към организма Х. Пилори и ще тестват за IgA, IgG и IgM реакции. Ако тези антитела са положителни, това е ясна диагноза за инфекциозен процес. Изследванията показват, че това е добър тест за остри инфекции, но дългосрочните инфекции и хората с отслабен имунитет често нямат повишени антитела.

Другият проблем с антителата е, че те могат да присъстват, дори когато инфекцията е под контрол. Това означава, че може да имате положителен тест, дори ако всъщност сте отрицателни и организмите са в правилния им брой.

3) Дихателен тест – Х. Пилори произвежда уреаза, която разгражда уреята в стомаха до амоняк и въглероден диоксид. Дихателният тест измерва повишен въглероден двуокис, който се получава от тази реакция.

4) Ендоскопия – това е силно инвазивна процедура, при която специална тръба се вкарва в хранопровода и стомаха. Това е стресиращо за организма и не се смята за най-добрата диагностика при анализ за наличието на тази инфекция.  Чрез този тип изследване обаче може да се визуализират резултатите от инфекцията като язви и рак на стомаха.

 

Научно подкрепени лечения за естествена борба с тази бактериална инфекция са:

 

 1. Пробиотици

Контролирано пилотно проучване от 2012 г. разглежда ефектите на пробиотиците върху хора с диспепсия, които са имали положителни тестове за бактерии Х. Пилори. Те открили, че след лечение с осем щамна пробиотична добавка, 13 от 40 пациенти са имали пълно унищожаване на инфекцията.

Друго по-скорошно проучване от 2017 г. показва как често използваните антибиотици за премахване на Х. Пилори (включително амоксицилин, кларитромицин и метронидазол), не рядко не унищожават успешно Х. Пилори поради антибиотична резистентност, която става все по-разпространена тъй като се наблюдава прекомерната употреба на антибиотици в световен мащаб.

Това проучване от 2017 г. заключава, че ако хората приемат антибиотици за инфекция с Х. Пилори заедно пробиотици, тогава шанса за ликвидиране е по-вероятен и отрицателните ефекти на антибиотиците върху стомашно-чревния тракт са по-малко вероятни.

Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei и Lactobacillus brevis са три специфични щама пробиотици, които са подчертани в научните изследвания за способността им да се борят с бактериите Х. Пилори.  Тук е момента да спомена и българския продукт Lactobacillus bulgaricus GLB44 (Proviotic™), който спрямо проучванията показва значителни резултати при борбата с инфекцията.

 

 1. Черен кимион (Nigella Sativa)

Черният кимион има много доказани ползи, включително успешна борба с инфекциите с Хеликобактер Пилори. Изследвания от 2010 г. установяват, че „семената на черния кимион притежават клинично полезен анти-хеликобактер ефект, сравним с тройната терапия. ” Черните семена също имат киселинни и гастро-защитни характеристики.

 

 1. Кълнове от броколи

Кълновете от броколи са растения, които са само на няколко дни. Те съдържат изключително високи нива на съдържаща сяра химикал, наречен сулфорафан. Сулфорафанът е известен със своите антиоксидантни и детоксикиращи ползи.

Кълновете от броколи се използват за направата на масло от семена на броколи за външна употреба, както и като добавки за вътрешна употреба. Изследване, установява, че 78% (седем от девет) от субектите, консумирали кълнове от броколи ( 14, 28, или 56 грама) два пъти на ден в продължение на една седмица, са тествали отрицателно за Х. Пилори в края на седемте дни на изследването, а шест от субектите са били отрицателни на 35-ия ден от изследването.

Изследване от 2017 г. показва, че сулфорафанът в кълновете на броколи не само може да се бори срещу Х. Пилори и гастрита, който може да причини, но също така може да помогне за предпазване от стомашно-чревни увреждания, често причинени от нестероидни противовъзпалителни средства.

 

 1. Зелен чай

Доказано е, че зеленият чай инхибира растежа на бактерии Х. Пилори. Изследванеот 2009 г. заключава, че зеленият чай е естествено вещество, което може да се използва за профилактика, както и за лечение на гастрит, причинен от бактерията.

Други проучвания разкриват, че катехините, особено епигалокатехин галатът, в зеления чай притежават мощни антибактериални сили. Зеленият чай е отличен източник на катехини. Катехините също се свързват с антиоксидантни, антивирусни, антиплакални и противоракови ефекти върху здравето.

 

 1. Чесън

Чесънът е естествено противовъзпалително средство и дори притежава естествени антибиотични свойства. Консумирането както на сготвен, така и на суров чесън може да помогне за унищожаването на бактериите Х. Пилори. Проучване от 2016 г. установява, че хора с доказана инфекция, които са консумирали две средни скилидки чесън (около 3 грама) с обяда и вечерята си, са имали значително намаляване на бактериалния товар. Това показва, че чесънът има антибактериален ефект, по-специално спрямо Х. Пилори.

 

 1. Прополис

Прополисът е смолиста смес, събрана от пчелите от различни растителни източници, използвана за поддържане на структурата на кошера. Учените, разглеждат точния химичен състав на прополиса, установяват, че той всъщност съдържа над 300 естествени съединения. Тези съединения представляват аминокиселини, кумарини, фенолни алдехиди, полифеноли, секвитерпенови хинини и стероиди. Многобройни проучвания са установили, че екстрактът от прополис, който се предлага като добавка, е в състояние да инхибира растежа на бактерии Х. Пилори благодарение на високото си съдържание на фенолни съединения.

 

Какво да не се консумира или поне да се намали, за да се намали интензитета на симптоматика при наличие на Х. Пилори инфекция :

 1. Кофеин
 2. Газирани напитки
 3. Ферментирали храни
 4. Пикантни храни
 5. Зърна с ниско съдържание на фибри

 

Какво да консумираме в повече :

 1. Богати на пробиотици храни като кефир и кисело мляко
 2. Дива риба, богата на омега-3 мастни киселини
 3. Семена от лен и чиа, също богати на омега-3
 4. Суров мед, особено мед от манука, умерено използван в зелен / билков чай
 5. Плодове, по-специално малина, ягода, къпина, различни видове боровинки
 6. Кръстоцветни зеленчуци, особено броколи и кълнове от броколи

1 thoughts on “ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ

 1. Костадин Калугеров каза:

  Благодаря прекрасна статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *