Женско здраве, Мъжко здраве

ХРАНЕНЕ ПРИ ОНКОЗАБОЛЯВАНЕ

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

За алкалното хранене

Освен всички други неща, които може би всеки човек чува от своя онколог, когато е диагностициран с онкозаболяване, би било прекрасно да има информация и относно храненето и дали то би могло да бъде част от протокола за терапия.

Храната не е само енергия за нашето тяло, тя е и информация, която достига до всяка една клетка.  Надявам се, че все повече лекари обръщат подобаващо внимание за това как промени в начина на хранене и живот, биха могли да допринесат положително за състоянието на хората, без значение какъв курс на лечение провеждат.

Хората с това заболяване, трябва да бъдат наясно, че храненето е основна стъпка при започване на борбата срещу  рака. Прекрасно би било да им се предостави информация за това как постепенно да преминат към алкална диета,  съставена предимно от зеленчуци, малко количество плодове, зърна и протеини. Тази диета е подобна на кетогенната диета, която много се обсъжда в онкологичната научна преса, но с по-нататъшно намаляване на общата консумация на протеини, както и на зърнени храни, преработени мазнини и захар, за да се подпомогне контрола на възпалението в организма.

За съжаление към момента не се обръща достатъчно внимание в консултирането на хората, които срадат от рак, относно начина на хранене и промените, които трябва да бъдат предприети. Но се надявам, че в съвсем обозримо бъдеще, тази тенденция ще бъде коренно различна.

Съвременният начин на живот, особено в бързо развиващите се западни страни, не предполага хранене с алкална диета. Бързата храна, продукти, които бързо и лесно се приготвят за минути в микровълновата фурна и пакетираните  храни често доминират в ежедневното меню на много хора по целия свят.

Не би трябвало да е изненадващо, че тези храни не са най-подходящите при борбата с рака, а и по принцип.

 

Няколко диетични промени, за които всеки човек с онкозаболяване е редно да бъде информиран

 

  1. Защо да преминете към алкална диета?

Много хора днес се хранят с диета, която насърчава възпалението и повишава вътреклетъчното pH . Това състояние е наречено латентна ацидоза и разбира се, то осигурява перфектна среда за рак и пролиферация на рака. Правилно изградената алкална диета може да подобри вътреклетъчното pH с течение на времето и може да е чудесна защита срещу непрекъснато възпаление в организма.

Съставена е предимно от органични листни зелени зеленчуци, билки и подправки, кореноплодни зеленчуци, лук, чесън, праз и лук, броколи, карфиол и зеле, боб, леща и грах, ядки и семена, комбинирани с малко количество (чаша или две на ден)  безглутенови зърна като ориз. Добавянето на няколко порции дива риба, дивеч или пасищно отглеждано месо няколко пъти седмично, може да бъде част от здравословна, алкално ориентирана диета. Малки количества пресни плодове на ден помагат да се балансира консумацията на витамини и минерали. Колкото повече от зеленчуците и плодовете се приемат в сурово състояние, толкова по-добре.

 

  1. Защо да елиминирате захарта?

Раковите клетки използват повече глюкоза (захар) за единица време, отколкото другите клетки. Метаболизмът на захарта създава киселина, която също подкрепя прогресирането на рака. Освен това диета с високо съдържание на захари, включително плодове, задейства инсулиновия отговор. Ако често ядете захар или плодове през целия ден, потискате имунната си функция, като същевременно увеличавате нивата на инсулин в тялото си, създавайки инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност е пряко обвързана с раковата пролиферация.

От друга страна преработената захар изчерпва магнезия в организма, друг принос за разпространението на рак.

Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, поради методологията си за преработка, е с високо съдържание на живак, който е стимулиращ рака токсин. Опитайте се да четете етикетите на продуктите по внимателно – ще започнете да се питате „ Къде всъщност няма царевичен сироп“? Препоръката за елиминиране на захарта включва захарта във всичките й форми, дори и „естествени“ захари като мед и агаве, както и бяла захар и глюкозо-фруктозен сироп.

Насладете се на неподсладени печени ябълки, две-три смокини, сушени кайсии или парче пресен ананас, ако имате нужда от сладко лакомство. Умереното количество плодове е важно, тъй като е показано, че фруктозата увеличава скоростта на деленето на раковите клетки в някои проучвания.

 

  1. Защо да елиминирате консумацията на глутен?

Глутиновите зърна  могат да причиняват възпаление. Възпалението насърчава прогресията на рака. Паста, зърнени храни, хляб, кифли, торти, крекери, бисквитки и други печива са изключени от алкална диета. При този тип хранене, хората могат да се наслаждават на пълнозърнести безглутенови зърна като ориз, елда, киноа, просо, амарант и други. Използването на „безглутенови“ готови продукти обаче е грешка, тъй като повечето от тях са с добавена захар или преработени масла и следователно ще попаднат извън параметрите на алкалната диета при рак.

 

  1. Защо да елиминирате млечните продукти?

Кравето мляко е идентифицирано в много голямо проучване, съставено от проф. T. Colin Campbell в Университета Корнел като една от най-разпространяващите рак храни. Колкото и да е странно, виновникът е казеиновият протеин. Високопротеиновите кисели млека, приготвени с добавено мляко на прах или суроватка, са дори по-благоприятни за рак от обикновеното мляко, киселото мляко или сиренето. Всички млечни продукти обаче е препоръчително да бъдат елиминирани от диетата.  Много проучвания сочат,че млечните продукти създават възпаление, причиняват влошаване на костите (да, очудващо е, защото всички ги консумираме заради калция в тях, но поради високото производство на киселина по време на храносмилането имат този ефект върху костите) и насърчават прогресирането на рака по подобен начин на захарта.

 

  1. Използвайте в диетата си само зехтин, кокосово масло и авокадо

Използвайте само натурален, студено пресовано зехтин, кокосово масло или масло от авокадо – органични, когато е възможно. Тези масла са естествено противовъзпалителни, като по този начин осигуряват успокояваща и лечебна полза за възпалените и потенциално ракови клетки в тялото.

По-специално е показано, че кокосовото масло има лек антибактериален / противогъбичен ефект, полезно за хора с рак с понижена имунна функция, както и директни противоракови свойства.

Маслата, които трябва да бъдат елиминирани от диета за потискане на рака, включват царевично, соево, рапично, шафраново или слънчогледово масло. Преработените масла, включително хидрогенираните (твърди) масла и маргарините, са приготвени със силна топлина за подобряване срока на годност. Това променя маслените молекули, така че вместо да действат като естествен проводник за всички електрически съобщения във вашето тяло, тези молекули създават “мъртви петна” във вашите клетки, защото не могат да провеждат електричество. Това пречи на здравословната функция на клетките и може да насърчи прогресия на рака. По същество раковите клетки са клетки, които вече не реагират на вътреклетъчно съобщение и се размножават без цел, въздействайки върху други клетки.

 

  1. Променете онова, което пиете

Премахнете консумацията на алкохол. Елиминирайте консумацията на бутилиран, консервиран или замразен плодов сок, които имат висока концентрация на захар, а много от тях са и силно киселинни. Препоръчва се свежият зеленчуков и плодов сок, който правите у дома, но акцентът е върху зеленчуковия сок. Намалете консумацията на кафе до една чаша на ден или по-малко и увеличете консумацията на чиста вода, леко сварен зелен чай (не черен чай),  градински чай, джинджифилов чай ​​и чай от мента като топли и студени напитки. Пийте сока от цял ​​органичен лимон в гореща или студена вода няколко пъти на ден. Пийте пресен сок от моркови или сок от моркови и цвекло дори всеки ден, тъй като това са здравословни, алкални сокове за диета при рак.

 

Въпреки, че казаното по-горе може да звучи трудно и дори обезсърчително, ако сте се наслаждавали на удобството на храна от ресторант или бързо хранене, или закупуване на готово ястие, този начин на хранене е по-лесен, отколкото си мислите.

Ако готвите у дома, това означава да премахнете няколко храни и да се съсредоточите върху няколко други, за да модифицирате обичайните си рецепти.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *