Женско здраве

КОСОПАД?

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 5 мин.

Какво е добре да знаем за косопада?

Женският косопад е често срещано състояние, характеризиращо се с дифузно намаляване на плътността на косата над темето и фронталния скалп и със задържане на фронталната коса.

Около 10% от жените в пременопауза имат оплаквания от копосад, а честотата на косопад се увеличава значително при жени в менопауза.

Между 50 % и 75%  от жените на 65 или повече години могат да бъдат засегнати от косопад.

Женският косопад може да бъде смущаващ и да има силно влияние върху психическото и емоционалното здраве. Социалната изолация, която много жени изпитват с това състояние, може да допринесе за състояния като депресия и тревожност.

Жизнен цикъм на косата

           Анагенна фаза – растеж

От 100 000 косми на скалпа ви, 90% се наричат ​​анагенни или растящи. Анагенна е активната фаза, при която се образува нова коса и расте около 1 см всеки месец. Фоликулите обикновено остават в тази фаза за период от 2-7 години. Колко дълго расте косата ви се определя от продължителността на вашата анагенна фаза.

          Категенна фаза – задържане

По време на тази фаза, която продължава около 10-14 дни, растежът спира и фоликулът се отделя от мястото, където е бил закотвен дълбоко в скалпа.

           Телогенна фаза – покой

Косата в  тази фаза е в покой и остава по този начин за около три месеца. Падането на коса е нормално по време на телогенната фаза.Нормално е да се отделят между 25-100 телогенни косъма на ден. Този брой може значително да се поиши например поради високи нива на стрес, шок, операция или друго травматично събитие и се нарича телогенен ефлувиум. 

Косата е втората най-бързо растяща тъкан в тялото, така че може да служи като сигнал за предупреждение за други процеси, които биха могли да се случват в нашето тяло.

 

Къде да търсим причината?

Дихидротестостерон

Дихидротестостеронът (ДХТ)  е метаболит на тестостерона, за който се смята, че е основен виновник при женския косопад (андрогенна алопеция). Въпреки че циркулиращите нива на ДХТ и други андрогенни хормони често могат да бъдат в нормалните граници, при лабораторни изследвания на жени с андрогенна алопеция, засилената тъканна чувствителност към ДХТ е общоприетия механизъм, който обяснява това явление.

Смята се, че 5-алфа редуктазата, ензимът, отговорен за превръщането на тестостерона в ДХТ, предпочита да се натрупва в космения фоликул, което води до миниатюризиране на фоликулите и разпадане на косата. Съществуват алтернативни хипотези, при които увеличеният ДХТ на тъканно ниво се разглежда просто като отговор на изтъняването на косата.

Друга теория посочва, че причината за андрогенната алопеция е увеличаване на налягането върху космените фоликули. Нормалното стареене, заедно с по-високите циркулационни нива на тестостерон, разреждат подкожните мастни запаси над скалпа, което отслабва опората към фоликула. Въпреки, че тази теория може да изглежда противоречива, нейната сила е в това, че обяснява защо косопадът има тенденция да се появява на определени места по скалпа.

Излишъкът на андроген може да се появи в определени периоди от живота на жената, например перименопаузата, когато нивата на естроген започват да намаляват. За други жени излишъкът на андроген може да бъде по-разпространен, като например при синдром на поликистозни яйчници или вродена надбъбречна хиперплазия. В такива случаи могат да съществуват други клинични признаци на високи нива на андроген, като наличието на акне или наличието на силно окосмяване на лицето или тялото. Всъщност, според скорошно проучване, 22% от жените със синдром на поликистозни яйчници страдат от андрогенна алопеция.

Инсулинова резистентност

Косопадът също може да бъде свързан с нарушен метаболизъм на глюкозата. При едно проучване на жени в менопауза е установено, че загубата на коса е по-изразена при жени, които проявяват инсулинова резистентност. Параметрите, свързани с инсулиновата резистентност, като повишено коремно затлъстяване или циркулиращи нива на инсулин, са много по-високи при жени със силен косопад, в сравнение с тези с минимален или никакъв косопад.

Хормонален панел

При оценката на косопада е необходим пълен хормонален панел, включващ свободен тестостерон, дехидроепиандростерон (DHEA), съотношението на лутеинизиращ хормон (LH) към фоликулостимулиращия хормон (FSH), прогестерон, естрадиол, естрон, кортизол и дихидротестостерон (DHT).

Често ще има повишени нива на свободен тестостерон или DHEA, или съотношението LH / FSH ще бъде повишено. Това съотношение LH / FSH обикновено е 1: 1, но може да бъде и повишено до 2: 1 до 3: 1, което може да сигнализира синдром на поликистозни яйчници.

Андрогените се превръщат в естрогени чрез ензима ароматаза, така че повишените нива на естрон и естрадиол също могат да показват излишна андрогенна активност.

Ниските нива на прогестерон също могат да допринесат за косопад.

Щитодивна жлеза

Загубата на коса, особено алопеция ареата при дисфункция на щитовидната жлеза е често срещана. При изследване на хора с начална степен на алопеция ареата, публикувано през 2014г. се установява, че 15% са били диагностицирани със субклиничен хипотиреоидизъм, състояние, което не е много познато на конвенционалната медицинска система. Един от авторите казва следното: „Всеки пациент с алопеция ареата трябва да бъде проверен за функция на щитовидната жлеза  и наличие на автоантитела на щитовидната жлеза, дори при липса на клинични прояви, предполагащи засягане на щитовидната жлеза“.

Статус на пълна кръвна картина, желязо, желязосвързваш капацитет, трансферин и феритин

Недостигът на желязо е свързан с косопад. Колебания в нивата на феритин не са официално призната причина за косопад от медицината, но все повече проучвания свързват нивата на феритин и косопада. Космените фоликули съдържат феритин и намалените запаси от феритин във фоликула могат да доведат до образуването на велус (непигментирана фина коса).

Тъй като косата е несъществена тъкан, основните запаси от желязо се използват първо от сърцето и други жизненоважни органи. Феритинът е всъщност запаса от желязо в организма и ако то е ниско, може и да не достига за покриване нуждите на косата. При жени без системно възпаление или други основни нарушения, серумните нива на феритин под или равни на 30 ng / mL са силно свързани с загубата на коса в телогенна фаза.  

Тежки метали

Данните от едно проучване предполагат, че някои хора с алопеция могат да имат по-високи нива на олово, кадмий и мед, които потенциално могат да изместят цинка и да допринесат за алопеция. Ако бъдат открити тежки метали, трябва да се приложи детокс на тежки метали, за да може тялото да се балансира.

Оценка на хранителни вещества

Приемът на следните макро-  и микроелементи трябва да бъде оценен при загуба на коса: протеин, есенциални мастни киселини, витамин Д, витамини от група Б, включително биотин, някои минерали като желязо, цинк, селен, мед и манган.  Добре е установено, че дефицитът на витамин Д влошава загубата на коса, особено при автоимунно-медиираното състояние на алопеция ареата. Състоянието на цинк също играе значителна роля. Установено е, че нивата на цинк са значително по-ниски при хора с различни видове косопад, включително алопеция ареата, мъжки косопад, женски косопад, телогенен ефлувиум  и косопад, свързани с хипотиреоидизъм. В друго проучване е установено, че нивата на цинк, селен, манган и мед значително се различават при жени с андрогенна алопеция в сравнение с контролите. Това довежда до хипотеза, че нарушаването на метаболизма на медта може да играе специфична роля при появата на андрогенна алопеция.

Стрес

Макар и трудно да се определи количествено, влиянието на психологическия стрес върху косопада не бива да се пренебрегва. Проучвания, направени върху идентични близнаци, дават доказателства за това твърдение и ни позволяват да разберем, че загубата на коса не се диктува само от генетиката. Вместо това, тези проучвания показват, че жените, които оценяват общите си нива на стрес като много високи или които съобщават за силно стресиращо житейско събитие, като развод, или страдат от хронично здравословно състояние, са значително по-склонни да претърпят загуба или изтъняване на косата. Ефектът е реципрочен. Не само, че жените, страдащи от стрес са по-склонни да развият косопад, но освен това качеството на живот на тези жени често се влияе много драматично от самия косопад. В тези случаи лечението на косопада трябва да се фокусира не само върху коригиране на основната физиология, но и върху справяне с емоционалното благосъстояние на жената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *