Женско здраве, Мъжко здраве

ТЕРАПЕВТИЧЕН ПОДХОД ПРИ КОСОПАД

ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ: 4 мин.

Лечението на косопада не е лесно и резултати от различни терапии често не се наблюдават в продължение на дълги месеци. Необходимо е търпение, както за терапевта, така и за човека, който срада от косопад. Въпреки това, укрепването на общото здравословно състояние на организма, включително начин на хранене, регулиране на инсулин, надбъбречно здраве и хормонална регулация, би могло да даде основа за успех.

Винаги се консултирайте с вашия лекар или терапевт относно започването на промяна в хранителния си режим, прием на хранителни и билкови добавки или промяна в начина ви на живот. Съдържанието в статията е само с информативна цел.

 

Етерични масла

Етеричните масла от мащерка, лавандула, розмарин и от кедрово дърво са предназначени за насърчаване на растежа на косата. Едно проучване от 1998г. установява, че тези масла са успешни при лечението на алопеция.

Оптимално хранене, витамини и минерали

Доброто здраве на червата и усвояването на хранителните вещества, както и избор на начина на хранене имат роля при борбата с косопад. Рафинираните въглехидрати е добре да се избягват напълно, за да се предотврати реактивността на инсулина и трябва да се осигурят адекватни количества протеин, плодове, зеленчуци, ядки, семена и качествени мазнини в диетата.

Функцията на щитовидната жлеза

Много медицински състояния могат да причинят загуба на коса, като заболяването на щитовидната жлеза е едно от тях. Проблемите с щитовидната жлеза включват както занижена функция на щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), така и свръхактивна функция (хипертиреоидизъм).

Тъй като растежът на косата зависи от правилното функциониране на щитовидната жлеза, анормалните нива на щитовидните хормони, произвеждани от тази жлеза, могат да доведат до промени в косата заедно с много други странични ефекти, ако не се лекуват.

Когато има твърде много хормон на щитовидната жлеза, косата на главата ви може да стане фина, с изтъняване на косата по целия скалп. Когато има твърде малко от този хормон, може да има загуба на коса, не само по скалпа, но и навсякъде по тялото.

По ирония на съдбата, приемането на хормона левотироксин за лечение на хипофункция на щитовидната жлеза, може да допринесе за известна загуба на коса, наред с други странични ефекти, но това изглежда е по-често в рамките на първия месец от лечението и по-често при деца, отколкото при възрастни. Този косопад е само временен и обикновено отминава, тъй като лечението продължава и нивата на хормоните на щитовидната жлеза се стабилизират евентуално.

Ролята на хормона инсулин

Изследванията показват, че високите нива на инсулин са свързани както с женския, така и с мъжкия косопад.  Има много изследвания, които намират връзка между женския косопад и наличието на метаболитен синдром. Доказано е, че инозитолът, който спомага за установяването на здрави клетъчни мембрани и има роля в мастния метаболизъм, намалява симптомите на инсулинова резистентност и повишава нивата на андроген и двете отличителни черти на синдром на поликистозни яйчници.

Gymnema sylvestre е друго натуропатично средство, което може да се използва за управление на инсулинова резистентност и метаболитен синдром. Специални киселини в растението ограничават свързването на въглехидрати с рецепторите в червата, подтискайки абсорбцията на глюкоза и намалявайки инсулиновия отговор.

Към тези две възможности, последните изследвания показват, че растителните съединения rho-iso-alpha киселините от Humulus lupulus (хмел) и проантоцианидините от Acacia nilotica (Babul) са показали, че модулират инсулиновата сигнализация.

Ролята на надбъбречните жлези

Управлението на ефектите от стреса е необходимост в борбата с косопада, тъй като може да предизвика повишено производство на андрогена DHEA, който се произвежда изключително в надбъбречните жлези. Намаляването на стреса и управлението на стреса са от решаващо значение и подборът на адаптогени трябва да се извършва внимателно, тъй като много адаптогени могат да увеличат андрогените.

Адаптогенните билки, които са склонни да са антиандрогенни включват Fennel (Foeniculum vulgare) – резене,  Common nettle – коприва (Urtica dioica), Holly Basil (Ocimum sanctum) – свещен босилек и Fenugreek (Trigonella foenum-graecum) – сминдух. Дори в случаите на косопад, при които андрогените не са повишени, се посочва, че програма за управление на стреса и оптимизиране функцията на надбъбречните жлези може да спомогне организма да функционира оптимално.

 

Ролята на андрогените

Ако андрогените са повишени, трябва да се приложи протокол за балансирането им. Освен използването на гореспоменатите антиандрогенни адаптогени, Saw palmetto е билка с дълга история на редуциране на андрогени чрез блокиращото действие върху дихидротестостерона. Други билки, за които е доказано, че намаляват активността на дихидротестостерон, включват Pygeum africanumафриканска слива и Common Nettle – коприва.

 

Ролята на Прогестерона

В допълнение на балансиране на андрогените е задължително да се изследват нивата на естроген и прогестерон. Доминирането на естрогена, което е често срещано състояние, води до повишени нива на естроген и понижени нива на прогестерон. Повече може да прочетете в отделна статия.

Прогестеронът е не само антагонист на дихидротостестерон – метаболит на тестостерона, който опустошава космените фоликули, но и организмът реагира на ниски нива на прогестерон, като увеличава производството на андростендион. Този стероид е алтернативен предшественик за производството на други кортикални хормони на надбъбречната жлеза и той носи известна андрогенна активност. Когато нивата на прогестерон се повишат чрез добавки на прогестерон, нивото на андростендион постепенно започват да спадат и нормалният растеж на косата в крайна сметка може да се възобнови. Тъй като растежът на косата е бавен процес, може да са необходими 4 до 6 месеца, докато ефектите станат очевидни.

Най-известната билка за повишаване на нивата на прогестерон е Vitex agnus-castus, въпреки че действието й за повишаване на нивата на лутеинизиращ хормон LH може да потисне някои симптоми на синдром на поликистозни яйчници. Като алтернатива, биоидентичният прогестеронов крем може да се използва за успешно повишаване на нивата на прогестерон.

 

Локална терапия

Локалните решения не трябва да се пренебрегват при лечение на женския косопд, тъй като космените фоликули са лесно достъпни чрез локални средства. Въпреки че локалните приложения може да не разрешат напълно проблема, те могат да предложат ефективно временно решение, докато дългосрочните стратегии се прилагат. Проучване от 2004г. съобщава, че локалното приложение на мелатонин 1%, разтвор за 6 месеца при жени с андрогенен или дифузен, води до намален косопад.

Етеричните масла, които бяха споменати по-горе също са възможен вариант.

Използването на ему масло като базово масло за гореспоменатите етерични масла може да бъде отличен терапевтичен вариант за. Проучване, публикувано 1996г. твърди, че локалното приложение на това масло измества 80% от космените фоликули от фаза на застой към анагенна фаза. Ему маслото съдържа олеинова киселина, която му дава способността да прониква дълбоко в скалпа. Освен това е противовъзпалително и функционира като инхибитор на 5-алфа-редуктаза.

Мезотерапията е техника, която също може да бъде от полза. Плитките инжекции доставят витамини, минерали и вещества директно в космените фоликули, осигурявайки хранене и антиандрогенно действие. Въпреки че няма изследвания потвърждаващи нейната ефикасност, мезотерапията е често срещано лечение в Европа и Южна Америка.

Ежедневното измиване на косата може да се използва и за лечение на FPHL, тъй като може да помогне за премахване на излишния себум от космения фоликул. Себумът може да допринесе за запушване, задръствания и нарушаване на функцията на космените фоликули.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *